kompost egne henderÅr etter år blir landet på hagen uttømt. om ikke å gjenopprette sammensetningen. For disse formål er komposten tilberedt perfekt. En fruktbar sammensetning er fremstilt fra avfall, gress, humus, som ikke krever kapitalinvesteringer. Den eneste ulempen er den lange prosessen med gjødselmodning. Sengene er lagt ut helt rottet komposisjon.

Hvordan bestemme beredskapen til kompost

Hvordan vet du at kompostet endelig har gått ned og er klar til bruk? Dette er et ganske populært spørsmål blant begynnende gartnere.

kategorien kompostKompost er klar til bruk, når fargen blir mørk brun, får den en løs struktur og en jordens lukt. Klar kompost skal ikke være myk eller råtnende. De originale komponentene bør ikke avvike i ferdig kompost, med unntak av noen tre ingredienser. Temperaturen på ferdigvaren skal svare til omgivelsestemperaturen. Tilstedeværelsen i insektkompost, for eksempel regnormer – er et tydelig tegn på at temperaturen inni har vesentlig redusert. Hvis komposten din fortsatt er varm, lukter den ammoniakk, og i den generelle massen gjettes de originale komponentene, så den er ikke klar ennå. Når kompost, etter din mening, allerede kan brukes, gi det ytterligere 3 uker for aldring – for å sikre at dekomponeringsprosessen har stabilisert seg.

Ikke vær fristet til å begynne å lage kompost før den er klar. Når den brukes i forbindelse med anlegget ikke brytes helt ned kompostinneholdte mikroorganismer kan konkurrere med de planter for nitrogen i grunnen – som et resultat av å bremse veksten av planter, og de begynner å gulne. Det ble også funnet at kompost, som ennå ikke er egnet til konsum, senker spiring av frø og vekst av frøplanter.

Nyttige egenskaper til kompost

komponent leggingDet spiller ingen rolle hvor lenge kompostbunken går i stykker – raskt ved høye temperaturer eller sakte ved lave temperaturer – etter at prosessen er over, blir blandingen av komponenter omdannet til et helt nytt produkt. Volumet av ferdig kompost er mye mindre enn den opprinnelige bunken – ca 30-50%. Dette skjer som et resultat av biokjemisk dekomponering og fordampning av vann. Klar kompost har mange nyttige egenskaper og er i stand til å berikke jorda i hagen din betydelig.

Kompost forbedrer kvaliteten på nesten alle typer jord. Det forbedrer jordens sammensetning og konsistens, bidrar til å holde næringsstoffer, vann og luft – alt som er så nødvendig for den normale utviklingen av planter.

klar kompostKomposttilsetninger har en gunstig effekt på jordblandingen – forholdet mellom uorganiske komponenter (sand, silt, leire) og organiske rottingsprodukter (kompost, humus). I tillegg gir de jorda en løs konsistens, som passerer vannet godt, og samtidig beholder nødvendig mengde i jorda. Jord med komposttilsetninger består av uregelmessig avrundede komponenter. Disse komponentene er en samling av partikler som er løst knyttet til hverandre på grunn av produktene av vital aktivitet av regnorme og kompostmikroorganismer – dette gir jorda en løs tekstur. Hvis du prøver å knuse en av disse komponentene, vil den bryte opp i mindre partikler. Løs jord påvirker ikke fri luft tilgang, den beholder fuktighet godt, men samtidig gir overskytende vann strømme ned. I tillegg er ømme unge røtter lettere å trenge inn i løs jord.

I velstrukturert jord er det lett å dyrke planter – det forblir alltid løs, fordi det består av mange små komponenter. Kompost forbedrer alle typer jord, men det er spesielt nyttig for sand- og leirejord.

Frielig sandbunn er nesten umulig å danne med hender, siden den består av store partikler. Det har dårlig vann og næringsstoffer – ingenting hindrer dem i å gå forbi. Ved tilsetning av kompost er jordens bestanddeler koblet sammen – dette reduserer vesentlig tap av fuktighet og næringsstoffer, og gjør det også lettere å få vann til røttene.

Leirmarken er tett og tung, siden de bestanddelene i den er sterkt sammenkoblet. Våt clammy leire er lett dannet av hender. Kompost bidrar til å binde komponentene i leire, og danner større partikler. Samtidig øker hullene mellom dem, noe som hjelper penetrering av overflatevann inn i jordens dype lag, og sikrer også fri luftgjennomgang.

kompost additiver er nyttige i betydelig grad anrike jord næringsstoffer som er nødvendige for normal planteutvikling: i tillegg til de tre grunnleggende komponenter – nitrogen, fosfor og kalium i komposten inneholder mange sporelementer, såsom kobber, mangan, jern og sink. Mikrolementets rolle er veldig bra – i små doser er de nødvendige for planter, akkurat som mennesker trenger vitaminer. I tillegg øker de betydelig plantens evne til å trekke ut nødvendige næringsstoffer fra jorden. Ofte inneholder klare gjødsel for lite sporstoffer, slik at kompost faktisk utgjør denne mangelen.

Noen kompostkomponenter brytes ned raskt, og andre – sakte, slik at prosessen med å frigjøre nyttige næringsstoffer tar lang tid. Av denne grunn kalles kompost noen ganger en forsinket gjødsel. Kompostets sammensetning er ikke konstant – det avhenger av mange variabler. Men en ting er sikkert – jo flere ingredienser brukes til kompostering, desto mer verdifullt blir sammensetningen det endelige produktet.

stadier av komposteringDet har vist seg at innholdet av nitrogen i komposten endres over tid. I 1. års bruk i forfallet av det organiske produktet slippes 25% nitrogen, på andre og tredje år – 10%, og på den fjerde og femte år, faller dette tallet til 5%.

Kompost tiltrekker regnormer, tusenbenker, bastarder og andre dyr, så det tjener som en kilde til sunn mat for dem. Organisk materiale passerer gjennom fordøyelseskanalen og beriker jorda med nyttige stoffer. Dermed opprettholdes den balansert økologi i jorda.

Studier bekrefter at kompost hjelper til med å bekjempe ikke bare skadedyr, men også plante sykdommer. Løvfisk humus undertrykker for eksempel utviklingen av nematoder, og torv humus beskytter planter mot soppsykdommer.

bruk av kompostKomposttilsetninger har en positiv effekt på surhetsindeksen. Næringsstoffer i jorden er tilgjengelige for de fleste planter med en pH i området 5,5-7,5. I en komplett brukskompost er pH generelt nøytral, slik at dens tilsetningsstoffer er i stand til å opprettholde jordens surhet på det optimale nivået for planter.

Metoder for bruk av kompost

bioklipp

bioklippI naturen blir planter kastet med blader som gradvis akkumulerer lag for lag, mens det gamle plantematerialet nedenfor nedbrytes. Således dannes et naturlig blad humus, som skaper et beskyttende lag over plantens røtter. Om sommeren bidrar det til å redusere jordtemperaturen og redusere fuktighetstapet, og undertrykker også veksten av ugress. De samme funksjonene kan utføres av kompost tilberedt på tomten.

Før mulching må jorda være forberedt. For å gjøre dette, må du først fjerne ugresset og gresset fra røttene, slik at de ikke spire gjennom lagret av mulch. Kontroller nøye for å se om det er flerårige ugress igjen i bakken, for eksempel en thymus thymus. Før du bruker klarkompost for mulching av jorda i blomsterhager, i hagen, på liggersenger eller plener, må den siktes.

Sikten er lett å lage fra ½ tommers nett, og festes til en treramme.

vi sikter kompostenSett en sik over en trillebår eller en kondensabel beholder og så kompost. De resterende store stykkene på sikten kan brukes som aktivator i neste kompostbunke, siden de inneholder de nødvendige mikroorganismer. Dekk jorda i hagen eller på sengene med et lag siktet kompost 2,5-5 cm tykt.

kompost på plenenKompost som du lagt på plenen, for å bli finmalt og siktet godt – så det vil være mer sannsynlig at gresset på plenen ikke ‘kveles’. Kompost kan også gjøres på denne måten – løsn først torven med en luftfilter, og dekk deretter jorda med et meget tynt lag (ikke mer enn 1 cm) jordkompost. Bruk raken til å distribuere kompostet jevnt.

Ved mulching av trær og busker er det ikke nødvendig å sile komposten. Det avhenger bare av ditt ønske.

Næringsstoffer berikelse av jord

rundt-stammen sirkel gjødselTidligere ble det sagt at kompost er ekstremt nyttig for forskjellige jordtyper, spesielt ler og sand. Før du planter planter på nettstedet ditt for første gang, anbefales det å berike det med næringsstoffer. På denne tiden er det lettere å lage komposttilsetninger enn etter at plantene allerede er plantet. Dekker overflaten av jorden i hagekompost lag av 7,5-10 cm tykk, og deretter Plough jorden til en dybde på 15 cm. Når området er allerede utviklet og forankret, vil det være vanskelig å lage kompost inn i de dypere lag av jordsmonnet.

Når det gjelder stauder, må kompost tilsettes hver gang du planter nye plantearter eller planter eksisterende. For ettårige er komposttilsetninger laget hver vår. Løsne jorda på stedet der du skal plante ettårige, og legg til kompost der.

Ved planting av trær og busker bør komposttilsetninger ikke overstige 25% av det totale jordvolumet. I enkelte kilder anbefales det ikke å lage kompost i det hele tatt på grunn av frykt for at røttene til trær eller busker ikke vil vokse utover landingskassen. Faktisk fører ¼ del av komposten i det totale volumet av jordblandingen ikke til et slikt problem. Hvis du fortsatt er bekymret for dette, bruk kun kompost som en mulch.

kompostbunkeanalyseDersom trærne har allerede blitt plantet, vil det være vanskelig å lage kompost dypt i jorden. Men kan bruke metoden som brukes for profesjonelle skogsarbeidere innføring av næringsstoffer i jordsmonnet. Hele området under treets krone gjøre jorden hull med en diameter på 2,5-5 cm og en dybde på ca 30 cm, holder intervaller derimellom på omtrent 45 cm. Ved bunnen av hver brønn pour anbefalte mengde tørr gjødsel, og hell deretter brønn av kompost til toppen. For busker dybden av brønnene bør være mellom 20 til 25 cm. På denne måten vil du være i stand til å berike jorda næringsstoffer i 2-3 år.

Jordblandinger for beholderplanter

kompost for beholderplanterGod partikkel kompost kan brukes som et additiv i blandinger med hensyn til jordbearbeiding container planter, mens dens mengde bør ikke overstige 1 / 2-1 / 4 av den totale masse volum. Den vekst og utvikling av plantebeholderen er helt avhengig av at en tilstrekkelig mengde av vann og næringsstoffer i jordsmonnet blanding. Kompost utmerket takle disse problemene – den har kapasitet til å holde fuktighet i jordsmonnet og rikt utvalg av næringsstoffer, som i den ferdige gjødning og jord, er generelt til stede i en mengde som er utilstrekkelig eller fraværende. For å sikre at plantene er dyrket i beholdere, må en tilstrekkelig mengde av essensielle næringsstoffer for å gjødsle jorda være regelmessig. Den knust og siktet kompost er perfekt for bruk i en jordblanding beregnet for såing av frø.

Flytende gjødsel – kompostte

kompostteDet er en gammel metode for å gjødsle plantene. Denne flytende gjødsel vil gi destinasjons en god dose av essensielle næringsstoffer. Kompost te er spesielt nyttig for frøplanter og stiklinger. For å fremstille den, klar til å fylles med kompost pose (eller gammel putevar) og fast knytte den åpne enden. Deretter plassere posen i en beholder fylt med vann – gamle karet, en tønne eller en stor trakt og kraftig dra dem i vann. Etter det, for noen dager la løsningen av den foreliggende. Over tid vil væsken få fargen på te, som vann vil skylle ut av kompost næringsstoffer. Spray den ferdige kompost te eller vanne jorden rundt planten til dem.

En pose kompost kan brukes flere ganger for å lage te, hvorefter innholdet skal helles ut på hvilken som helst del av hagen din.