okrasitev vrta gostiteljaKo pomlad pride na zemljo, so pobočja in travniki oblečeni v zeleno obleko. Kjer koli pogledate, povsod smo obkroženi z rastlinami, med katerimi gostuje tudi gostiteljica. Ta nezahtevna lepota se lahko hitro razvija, pokriva zemljo s čudovito preprogo.

Prvič je bil odkrit v državah na Daljnem vzhodu. Njeno ime je bilo dodeljeno časti avstralskega znanstvenika N. Hosta. Tudi včasih se imenuje stara pot – funk, z imenom nemškega biologa G.Kh. Funk.

Ko se je gostiteljica pojavila na britanskih otokih v 18. stoletju, je le nekaj cenilo njegovo lepoto. Toda, ko se je preselil v Ameriko, je postal prava popularnost. Sčasoma se je rastlina razširila po celem planetu. V nekaterih vzhodnih državah se cvet funka šteje za sveto. Listi se vzamejo za hrano.

Hosta ljubi vlago, zato raste na reki in v bližini majhnih potokov. To je mogoče najti na gorskih pobočjih in gozdnih gladinah.

Splošni opis rastline

edinstvena barva listov gostiteljevHosta spada v družino “Šparglji” in je trajnica okrasna rastlina. Njegov glavni okras je listje.

Glede na sorto se razlikujejo:

 1. Dimenzije. Majhna, dolžina od 5 cm srednje velika – 15 cm velika – do 40 cm.
 1. ObrazecOzke izvedbe s poudarjenimi robovi, dolgotrajnimi, cordatnimi in zaobljenimi. Od korenine rastejo.
 1. Različna površina plošče. Listi so gladki ali teksturirani s svetlemi žilami. Nekateri so sijajni in imajo kovinski odtenek. Originalne matte možnosti so originalne. Poleg tega najdejo nagubane, nagubane ali voskaste vzorce.
 1. Barva. V naravi so gostitelji z listi vseh odtenkov zelene ali modre barve. Obstajajo vrste, v katerih so beli ali smetanovi listi.
 1. Pobarvani vzorec. Še posebej impresivne rastline z barvano listno ploščo in z originalnim okvirjem. zapletene kapi na gostiteljih listnih ploščZapletene kapi, trakovi ali lise so vrhunec te rastline.lepa risba pločevine

Zaradi hitre rasti gostiteljica pogosto uporablja kot okrasno rastlinsko podlago. V kratkem času lahko zasede površino 1 m², zato se uporablja za oblikovanje vrta.

različne vrste gostiteljev v pokrajiniCvet doseže višino od 50 cm do 80 cm, vendar so se že vrgli novi veliki vrsti – do 2 metra. Kot tudi pritlikavih vrst – višina 5 cm.

Očarljivo zvonasto ali cvetno cvetje, ki ga gostitelji visijo nad rastlinjem.lijakaste oblike belih rož

Nahajajo se na stabilnih peduncih v središču listne odprtine. Inflorescence se zbirajo v enostranskih krtačah, ki cvetijo sredi poletja. Nekateri so furni, drugi so preprosti. Po barvi so:

 • modrikastega;
 • bela;
 • vijolična;
 • roza.

Po cvetenju se poganjki pojavijo na poganjkih. So trislojni deblo, v katerem je shranjeno veliko semen. Podobnost traja 1 leto.

Dekorativna rastlina – gostiteljica velja za nepretrgano, ker popolnoma prenaša mraz in suho. Poleg tega popolnoma ustreza v senci. Lahko ostane na enem mestu do 20 let, ne da bi izgubil čisto neokrnjeno lepoto.

Pri zasnovi krajine se gostitelj pogosto uporablja kot glavno ozadje vrtnih cvetov ali nizkih grmov.

Edinstvena vrsta bujne lepote

V naravnem okolju je več kot petdeset različnih vrst gostiteljev. Vzamejo jih kot osnova za mnoge dekorativne sorte, ki jih vzrejajo rejci. Nekateri od njih čudijo s svojo milino in lepoto.

Host Wavy

gostitelj valovitiNizka rastlina, ki raste do 30 cm, razlikuje podolgovate ovalne liste. Njihova dolžina doseže 20 cm, širina – 13. Robovi so valoviti. V sredini je listna plošča pobarvana bela ali razpršena z zeleno.

Inflorescenca svetlo-vijolične barve naraste do 80 cm nad listnico. So podobni lili, ki ji daje eleganco. V naravi gostitelj raste v gozdovih, kjer je plodna tla.

Related  Dekorativna in zdravilna rastlina v vašem vrtu – princ

Srečna sorta

gostiteljski forchunTa vrsta cvetov raste več kot pol metra. Njegove prvotne liste spominjajo na srce. Na robovih so odliti v zlato in v sredini – v zeleni barvi. Pod določeno lučjo se pojavi modri barvni odtenek.

Cvetoči gostitelji se pojavijo v avgustu. Cvetonos se dviga nad listje do višine 50 cm.

Gostiteljica Lanceta

gostiteljica lanceolataVčasih se taka sorta imenuje ozkotlačna lepota. Trajnost raste do 40 cm. Listi so navadno lanceolatni. Robovi so usmerjeni. Na soncu ne sijaj. Barva je temno zelena.

Violetni brsti za pol metra dvignijo nad grmičevje. Začne cveteti v avgustu, zadnja cvetoča vreča sredi jeseni.

Raznolikost Zybolda

gostiteljica ZyboldNizke grmovje višine 30 cm, pogosto prijetne za oko v primestnih območjih. Izvirnost vrste je, da so njegovi listi gosti in nagubani. Njihova barva je bledo zelena, vendar je zgornja plošča prekrita z voskom.

Pedunci se dvigajo nad grmičevjem do višine 50 cm. Črne so bledo vijolične. Cvet od junija do septembra.

Bela gostiteljica

bela-oblečeni gostiteljŠkrlatna rastlina, ki raste le do 30 cm. Listna plošča je široka, a tanka. Oblika je lanceolatna. Barva – temno zelena z belim okvirjem.

Inflorescence se dvignejo nad rastlino do višine 30 cm. Pajčadi so lila, bela ali lila. Začne cvetati v juliju. Zadnji cvetovi konec avgusta.

Hosta Podorozhnikovaya

gostitelj domoljubTa vrsta gostiteljev doseže višino do 50 cm. Odlikujejo ga veliki okrogli listi svetle zelene barve.

Veliki popki so skoraj vedno beli. Dajo prijetno, vztrajno dišavo. Začne cvetati v juliju, črpanje konec poletja. Termofilna sorta.

Skrita gostiteljica

Kinky gostiteljRastlina raste do višine 70 cm. Listi imajo valovite robove. Barva dvobarvna. Zeleni center, robovi pa so pobarvani s široko linijo.

Bloom sredi poletja. Inflorescence se dvignejo nad grmičevja do 50 cm. Barvne popke – lahke odtenke vijolične.

Dekorativna

gostitelj dekorativniNizki grmi do 45 cm izgledajo izvirno na vrtu. Premer rastline je 55 cm. Listi so označeni z ostrim konico, dolg približno 15 cm in širino 8. Barva je bogato zelena, z belo roko okoli roba.

Na visokih pedantih (približno pol metra) so cvetni brsti, barva sivke. Cvetovi večinoma poleti.

Otekli gostitelj

cveti napihnjen gostiteljTa vrtni gigant ima velike srčaste liste. Njihova dolžina doseže 25 cm in širino – 20. Nasloni plošče so usmerjeni. Barva je zelena.

Iz središča listne odprtine je prišlo do 1 metra vitkega cvetličnega konica. Na vrhu so občutljivi vijolični brsti.

Vse vrste gostiteljev so razvrščene glede na barvo listov in velikost grmovja. Prihajajo v barvo: zelena, modra, rumena in dvobarvna. V velikosti: miniaturni, pritlikavi, majhni, srednji, veliki in velikani.

Gojenje očarljive rastline

semena gostiteljiZa rast “kraljice senc” v državi se bo treba lotiti veliko truda. Eden od načinov za gojitev gostiteljev je, da seja semena. Ker je podobnost rastlinskih semen le 80%, je treba zadevo obravnavati resno. Kljub temu, skoraj vse vrste gostiteljev res rastejo iz semen. Pomembno je, da se zalogi v času sadilnega materiala.

Seme se pridelujejo konec avgusta ali zgodaj jeseni. V tem obdobju polja dobijo rjavo barvo in odprejo. Če zamudite trenutek, se bo semena raztresala in lahko ostaneš brez ničesar.

Tudi pred setvijo semena morajo biti previdno posušeni, tako da popolnoma izgubijo vlago. Do iztovarjanja se semena hranijo pri temperaturi najmanj 2 stopinj v suhi sobi.

Related  Okrasitev gozda – mogočna bukev

Če želite iztovoriti gostitelje in skrbeti za to, ne bi bilo zaman, je pomembno, da se držite osnovnih pravil.

Najprej se izvede sterilizacija posod in tal. To omogoča uničenje različnih škodljivih mikroorganizmov in gliv. Pripravljena tla napojimo s kalijevim permanganatom, raztopljenim v vodi. Nato se masa zadrži v vodni kopeli 30 minut. Po postopku ohladimo tla.

Parno kopel je mogoče zgraditi z velikim loncem. Nalijte tekočino na polovico, na vrh pa pritrdite sito z zemljo. Z vodo aktivirajte vodo in to temperaturo ohranite 30 minut. Priporočljivo je, da pokrijete sito.

Sesalni rezervoarji, pa tudi orodja, potrebna za delo, je dovolj, da jih obrišete z alkoholom.

Da bi dobili dobro spravilo gostiteljev iz semen, je treba sajenje surovin obravnavati z rastnimi stimulanti. Potem nadaljujte na pristanek:

 1. Pripravljeno zemljo kompaktno zmešamo z lesenim širokim drogom.
 2. Sejamo sadilni material, ki ga plitko vdelujemo v tla. Približno do globine 7 mm.
 3. Površino potresite z agroperitom (zdrobljenim vulkanskim kamenjem) in ponovno zapečatite z lesenim trakom.
 4. Posode se odpeljejo v prostor, kjer temperatura ni nižja od 20 stopinj.

Prvi poganjki se pojavijo po 14 dneh. Ko so že vidni letaki, je pomembno vedeti, kako postaviti gostitelje v ločene posode.

Najprej morate pripraviti bolj hranljivo sestavo tal, ki je prevlečena s peskom. Nato se v vsakem loncu zaljubljuje eno sadilo, ki ga pokriva s filmom ali steklom. Za nanašanje vlage se uporablja spodnja zalivanje. Posode se postavijo v globoki krožnik s tekočino, tako da se tla namočijo pod vrhom.

O tem, kako skrbeti za gostitelja v tem obdobju, je odvisno od tega, ali bo rastlina koreninila na prostem ali ne. Zato je rastlina pomembno, da postopoma strmina.

gojijo rastline sadikeKo sadike rahlo porastejo, je treba film ali steklo odstraniti 2 do 3 ure na dan. Po 10 dneh se popolnoma očisti, rastlina pa se vzame na ulico.

Ko gostitelji postopoma staknejo, začetna temperatura ne sme biti nižja od 18 stopinj.

Z rastjo zelene kraljice vrta iz semen, je treba zapomniti, da rastlina počasi raste in se razvija. Izgubi tudi glavne značilnosti sorte. V tem primeru vam bo pomagalo potrpljenje in pravilen odnos do mlade rastline.

Pristanek gostitelji na primestnem območju in skrb

rože gostiteljice na koči mestuGostitelju na vrtu je postalo pravi okras, zato je za to potrebno ustvariti idealne pogoje. Najbolj optimalna možnost je polet brezpotje brez vetra. Nekatere sorte imajo veliko svetlobe, zato morate upoštevati to dejstvo. Na primer, če so listi veliko bele ali rumene – rastlina ljubi svetlobo. Raznolike variante raje sonce uporabljajo samo zjutraj in zvečer.

Glede na te točke je pametno izbrati stalno mesto za senco, ki ljubi lepoto. Zastopane v foto cvetje gostitelji, sajenje in skrb za njih je pravilno opravljeno – to je lepo vizitko na vrtu.

Pametni cvetličar razume, da se želijo obdržati od poletne vročine v senci. Zato zasaditev visokih dreves ali grmovja v bližini. Seveda ne smemo iti v skrajnosti. Če ni veliko svetlobe, bo gostitelj postal bolan in izgubil privlačnost.

pristaniški gostitelji na prostemKo je mesto izbrano in je zemlja pripravljena, se izdelajo luknje srednje globine.

Za rastlino dobro uveljavljeno na prostem, dve ali tri ure pred sajenjem sadik poplavljena z vodo.

Na razdalji 30-60 cm drug od drugega so urejeni grmi nizko rastočih sort gostiteljev. Za velikane je razdalja do 1 m.

Related  Razmnoževanje Kalanchoeja na različne načine

Širjenje sadik v jamah morate skrbno razširiti korenine, da jih ne poškodujete. Pomembno je, da na loncu ostane malo substrata.

Nato je rastlina prekrita z zemljo. Pomembno je, da se spomnite: gostitelj mora biti 2 cm pod tlemi v jami. Zasajena rastlina po namakanju zmleta z zdrobljenim lubjem.

Zaželeno je, da delo opravi sredi julija, tako da gostitelji utrdijo in uspešno prenesejo hladne čase.

gredica z gostitelji različnih sortPrikazani gostitelj in skrb za rastlino ne zahtevata veliko truda. Za dvig “kraljice senc” lahko dajo ljudje, ki se ne želijo posebej ukvarjati z zemljiškimi deli. In za tiste, ki nimajo časa za to – gostitelj je resnična najdba. Ko rastlina raste, potrebuje minimalno vzdrževanje. In z mladimi sadikami bo treba delati malo.

Samo posajeni grmičevja je treba zaliti dvakrat na dan – zjutraj in pozno zvečer. Za usmerjanje toka vode je potrebno pod korenino, saj lahko listi iz vlage počrvajo. Tlak vode ne bi smel biti močan, tako da tla pod rastlino ne kondenzirajo. Če so konice listne plošče zatemnile, potem obratu nima vlage. Ta funkcija je kazalnik pogostosti namakanja.

Da bi prihranili koreninski sistem mladih sadik in vlažnost v bližini, se okoli rastline nalije malo šote. Občasno se cvet lahko oplovi. To je bolje narediti zgodaj spomladi ali po zadnjem cvetenju.

Ko cvet raste na mineralnih bogatih tleh, ga lahko krmijo vsake 3 leta. Za to je bolje uporabiti humus. Gnojilo se uporablja pozno jeseni kot element mulčenja. Mineralni vrh preliti po dobro prho ali temeljito zalivanje.

Gnojila v tekoči obliki se uporabljajo le do sredine poletnega obdobja. Če jih naredite dlje, cvet aktivno raste sveže listje. Zaradi tega ne bo imel časa preiti na priprave na hladno obdobje.

Da bi trajne grmovje izgledale privlačne, izkušeni vrtnarji odstranijo mlade pedunce in manjkajoče liste. V tej obliki cvet izgleda dobro urejena in okrasi kočo območje. Dosežena rastlina tesno zapre zemljo okoli sebe, zato ne potrebuje rednega plevela iz plevela.

Bolezni in škodljivci očarljivih gostiteljev

Če je “kraljica senc” utrpela spomladanske zmrzali, jo prizadenejo glive. Bolezen se manifestira v temno-rumenih pik na listni plošči.

Včasih škodljivci imajo škodljivce. V tem primeru je treba take vzorce izkopati z vrta, da bi zaščitili zdravo cvetje. Tla je treba razkužiti.

Domači škodljivci so žlindre. Če na veličastnih listih obstajajo velike luknje, so tu nepovabljeni gostje že tukaj. Da jih znebite, jih lahko povabite na pivo. Poleg rože so nameščene majhne posode s pivom. V enem dnevu se bodo “gostje” zbrali ob njihovi poti. Bo samo zbral nadležne parazite.

Nič manj nevarne za cvet so gosenice, ki v kratkem času lahko uničijo vse liste. Poleg tega rastlina prizadenejo kobilice ali hrošči. Po njihovi invaziji cvet spominja na uničenega bojevnika, ki se vrača z bojišča. Z njimi se lahko borimo le s pomočjo insekticidov.

Ko je rastlina zagotovljena z ustrezno skrbnostjo in zaščito pred škodljivci, bo dolgo prosila svoje lastnike. In vrt se bo spremenil v najljubši kraj uživanja.

Priporočila za nego gostitelja – video