vrba hakuro nishikiWillow Hakuro Nishiki je v bistvu drugačen od običajnega divjeka, ki priplača, vendar pripada isti družini. To je nizko grmičevje z vejami, ki kažejo navzgor. Mnogi oblikovalci raje uporabljajo to sorto zaradi svoje relativne nepretenosti in sposobnosti, da oblikujejo nenavadno krono na drevesu. Poleg tega so listi vrbe Hakuro Nishiki naslikani ne samo v zeleno, ampak tudi v drugih barvah in odtenkih.

Hakuro Nishiki je iz Japonske, lahko pa tudi v zmernih podnebjih.

Opis in značilnosti sorte

nenavadna barva vrbe Hakuro NishikiBushes imajo zaobljene oblike. Rastlina lahko doseže 2-3 m višine in enako v premeru. Za primerjavo, jok vrbo, zraste do 25 metrov. Navpične veje, ampak s povečanjem vrbe razpadejo v obliki ventilator, ali vodnjaka, ki tvori balon.

Lubje celotne listne vrbe Hakuro Nishiki je naslikano v sivo zeleni barvi in ​​sčasoma postane sivo. Shoots so rjave barve, z rdečim odtenkom. Listi so podolgovate, so bledo rožnate barve. Sčasoma dobijo svetlo zelen odtenek, padajo rumeno in padajo.

Pravila za sajenje in oskrbo

sadike vrbe Hakuro NishikiS sajenjem vrbe Hakuro Nishiki in skrbjo za to bo spopadal celo navaljiv hortikulturist. To je precej nezahtevna sorta, ki jo je mogoče presaditi v odrasli dobi. Glavna stvar je, da izberete pravi kraj za sajenje mladega grmovja, in se bodo počutili dobro in hitro rastejo. Poleg tega je treba obrezati vrbe Hakura Nishika, da oblikujejo pravilno krono zaobljene oblike.

Za gojenje doma lahko kupite pripravljene grmičevje.

Priprava sadik in njihovo saditev v odprtem prostoru

mlada vrba Hakuro NishikiYves se je rodila na Japonskem, vendar se je v zimskem in poletnem času popolnoma prilagodila zmernemu podnebju s temperaturnimi spremembami. Tako kot druge sorte vrbe, ta sorta raje vlažna tla. Najboljši kraj za sajenje sadik je obalo naravnih ali umetnih vodnih teles. V nasprotnem primeru je potrebno stalno spremljati raven vlage v tleh in preprečiti izsušitev grmovja.

Related  Dekoracija alpskih gričev – brina Andorra Compact

Reprodukcija vrbe Hakuro Nishiki poteka na dva načina:

 • potaknjenci – pobirajo se zgodaj spomladi, nato pa jih je mogoče saditi na odprtem tleh;
 • cepljenje na drugih drevesih – osnovna tehnologija ustvarjanja vrbe Hakuro Nishiki na steblu.

Glavna pot reprodukcije vrbe doma je potaknjenci. Razrezi so veje vej, ki so vzeti iz odraslega grmovja zgodaj spomladi. Najpomembnejša stvar je, da jih lahko prejmete pred začetkom vegetacijskega obdobja, da ne bi škodili materi. Sesalniki ne potrebujejo predhodne priprave: dovolj je, da se mesto razreza nekoliko osuši in ga spusti v tla. V toplem obdobju se bo saditev začela rasti. Blossom grmovje se začne približno tretje leto življenja.

Nekateri strokovnjaki v nekaj minutah zdržijo potaknjenke v vroči vodi – tako rastejo hitreje, v prvem letu pa do 90 cm.

Sajenje celotne listne vrbe Hakuro Nishiki in skrb za to je mogoče doma. Druga možnost, da dobite nenavadna drevesa, je zmanjšati. Vbod je drevo s trdnim, celo prtljažnikom, katerega vrh je zasajen z japonsko vrbo. Najpogosteje se v ta namen uporablja kozja vrba, ki ima ravno drevo.

Skrb za drevesa

Oblikovana krona vrbe Hakuro NishikiSajenje japonske vrbe Hakuro Nishiki in skrb za to ne traja dolgo. Odlično raste brez dodatnih gnojil in dnevnega zalivanja, če izberete pravi kraj za sajenje grmovja. Obstajajo nekatera pravila, ki omogočajo višjo in zdravo vrhu:

 • rastlina prenaša stagnacijo vlage bolje kot sušenje tal, zato jo je treba nenehno zalivati;
 • za sajenje je bolje izbrati kraj z visoko vsebnostjo podtalnice;
 • za gnojenje lahko uporabite organska gnojila – kompost ali humus;
 • za preprečevanje glivičnih bolezni listi škropijo s fungicidnimi sredstvi:
 • bolje je vzeti sadike iz grmovja v regiji, v kateri se načrtujejo rastline, zato se hitreje prilagajajo podnebnim razmeram.

Related  Dekoracija državne parcele vrbe koz

živeče hedgerowe iz vrbe Hakuro NishikiRaznolika vrba Hakuro Nishiki, kot drugi predstavniki družinske vrbe, raje dobro osvetljena območja. Prav tako lahko raste na delno temnih mestih, če se čez dan diha svetla sončna svetloba. V temi raste počasi in listi se zdijo šibki. Vrba je nezahtevna za vrsto zemlje. Če pa jo posadite na glinasto prst, je treba dodati pesek ali šoto, da se izboljša prevodnost vlage.

Japonska vrba je odporna na temperaturne spremembe in varno prenaša pozimi zmrzali. Če je zmrzal močan, lahko nekatere poganjke zamrznejo, vendar to ne škodi celotnemu grmu. Takšne podružnice je treba preprosto zmanjšati med prvim pomladnim odbitkom.

Samo zastarele drevesa so občutljive na zmrzal, in sicer mesto inokulacije Hakuro Nishiki v drugo sorto. To mesto je pozimi zavito za posebne materiale – agrofiber ali lutarsil.

Obrezovanje krošenj

vrba Hakuro Nishiki v krajinskem oblikovanjuKer je ta sorta vrba grmičevja z dolgimi, celo vejami, je mogoče njihovo rast prilagoditi. S kompetentnim in pravočasnim obrezovanjem, rastlina izgleda debela in bujna. Ta proces ima tudi svoje lastnosti:

 • prvo oblikovanje obrezovanja poteka spomladi pred začetkom rastne sezone;
 • Ne bojte se, da bi odrezali nepotrebne poganjke – grmičevje hitro ponovno vzpostavi obliko zaradi rasti novih;
 • V prvem letu ni več kot 4-6 ledvic, ki vsako leto dodajajo vsaki ledeni vrsti ene ledvice;
 • Konec jeseni se izvede zadnja odbojka, za katero so rezane suhe ali obolele veje.

Kot rezultat kompetentnega dela z obliko krone, vrba postane kot žoga. Če raste na steblo, drevo spominja na ogromno regratovo. Na prtljažniku drobnega drevesa je potrebno tudi odrezati odvečne poganjke.

Japonska vrba v krajinskem oblikovanju

vrba Hakuro Nishiki na cvetlični posteljiFoto vrba Hakuro Nishiki v krajinskem oblikovanju – to je urejena, nizka rastlina z zaokroženo krono. Ti grmovi so vzrejeni predvsem za dekorativne namene, saj so zasajeni na dvorišču hiše, pa tudi v parkih in rekreacijskih prostorih. Lahko se sadijo sami ali v kombinaciji z drugimi rastlinami. Veliko povpraševanje se uporablja za japonske čeljusti.

Related  Spoznavamo čudovit Thuj zahodnega Teddyja

Obstaja več možnosti za dekorativno uporabo Hakura Nishiki:

 • nekaj grmov, posajenih v vrsti, oblikujeta nenavadno varovanje;
 • posamezen grmovje ali shtabovye drevesa so najbolje zasajene na zeleni podlagi, zato bodo ugodno razporejene;
 • vrba izgleda dobro in raste hitro okoli majhnih umetnih ribnikov;
 • pogosto je posajena skupaj z drugim predstavnikom družine vrbe – vrba Matsudan.

vrba Hakuro Nishiki krajine dekoracijoKer ta rastlina takoj ujame oko zaradi svoje nenavadne sence, bo v katerem koli vrtu videti harmonično. Poleg tega bo tudi v zimskem času razločen rdeč poganjki. Glavno pravilo je, da izberete dobro rafinirana mesta kot pristanek. Poleg visokih dreves s široko krono japonska vrba ne bo zdravo, saj jo bo blokirala pred sončnimi žarki.

vrba Hakuro Nishiki ob obali ribnikaNa fotografiji vrbe Hakuro Nishiki izgleda kot kroglasta grmica različnih odtenkov rožnate, zelene in sive barve. Glavni cilj njene vzreje je krajinsko oblikovanje, dekoracija vrtov, parkov in rekreacijskih površin. Precej je nezahtevna – kljub dejstvu, da je njena domovina Japonska, je prilagojena, da živi v zmernem podnebju in dobro prenaša pozebe. Še posebej hitro bo to dodalo k rasti, če je tla pod njim nenehno mokra. S pridelavo te sorte vrbe se bo lahko tudi začetnik vrtnarjev spopadel z njo in zelo enostavno oblikoval krono.

Oblikovanje krone Hakuro Nishiki – video