Cvetijo japonsko kamelijo v loncuMed predstavniki družine Theaceae, kamelija japonska ali Camellia japonica zavzema posebno mesto zaradi neverjetne dekorativnosti, raznolikosti obstoječih sort in možnosti rasti tako na prostem kot doma.

Domača stran tovarne je gorski gozdovi Kitajske, pa tudi otok Tajvana, južne regije Japonske in korejski polotok. V naravi je kamelija japonski podobna srednje velikemu drevesu ali grmu, ki je višina okoli 6 metrov.

V obratu:

 • razločno, a precej razsute krono;
 • ostri eliptični listi do 11 in širine približno 6 cm, z usnjeno sijajno površino, na kateri so razločne žile jasno vidne;
 • veliko enojno ali parjeno rožo, ki izhajajo iz sinusa.

Različne vrste kamelij na vrtuDanes so naravne sorte japonskih kamelij, kot na sliki, dali cvetličarjem na tisoče izvirnih sort, ki se razlikujejo po barvanju cvetov, njihove velikosti in oblike.

Neobičajno:

 • opazna in črtasta utrka;
 • poldvojne oblike s puhastim rumenim središčem;
 • cvetlični cvetovi kamelije japonske, ki se ne razlikujejo od elegantne vrtne vrtnice.

Strižena kamelija rožaCvet ostane pisan in sočen skoraj mesec dni, nato pa se po opraševanju na svojem mestu pojavijo plodovi, v katerih dozori več velikih semen.

Pogoji za ohranjanje cvetov prostor japonskih kamelij

Če se na vrtu kamelija počuti udobno in ne preveč zahtevno skrbeti, je v prostornih pogojih velika cvetoča rastlina test znanja in potrpljenja cvetličarja.

Z nezadostno pozornostjo ali nepismenim oskrbo lahko kamelija Japonci doma razbije že pripravljene brsti. In včasih se rastlina znebi celo listov.

Najbolje je, da raste kamelija v zimskem vrtu ali v zimskem vrtuNajboljša kultura se aklimatizira v zimskem vrtu ali rastlinjaku, kjer je dodeljen kraj, kjer skozi celo leto trajanje svetlobnega dne ne bo krajše od 12-14 ur. Če kamelija nima razsvetljave, zavrača cvetenje ali pa zelo bedno.

Čeprav popki oblikujejo popke, se ne dotikajte, premikajte ali vrtite lonec. Močna lepota se lahko deli z brsti, toda ko se razkrije cvetje japonske kameleje, je lahko varno:

 • preuredite na najboljše mesto v sobi;
 • postaviti na prostem, kjer krono ne bo ogrožena neposredna sončna svetloba;
 • dajte na lahek ložo.

Camellia ima vlažen zrakSpomladi in poleti, ko rastlina aktivno raste, se kamelijam udobno z običajnimi domačimi temperaturami, vendar se morajo jeseni razmere spremeniti. Brsti so postavljeni pri 5-6 ° C, dolgo in bujno cvetenje vzhodne lepote pa je mogoče doseči pri 8-12 ° C.

Za camellia je pomembna povečana vlažnost zraka, ki jo je mogoče vzdrževati s pomočjo improviziranih sredstev, gospodinjskih aparatov in rednega pranja krošnje s toplo kuhano vodo.

Zalivanje, prelivanje in druga skrb za japonsko kamelijo

Za oblikovanje kompaktnega grma, obrezovanjeSkrb za japonsko kamelijo sestavljajo:

 • od točnega namakanja, katerega intenzivnost in pogostost sta odvisna od sezone in stanja obrata;
 • od hranjenja v spomladansko-poletnem obdobju;
 • od obrezovanja, opravljene v drugi polovici jeseni, in omogočajo, da kulturo shranjujejo kompaktno krono doma;
 • od presaditve zaraščenega grmovja.

Medtem ko zeleni piton cvetovi, potrebuje večjo pozornost. Voda rastlino zelo previdno, ker v hladni vodi s površine tal počasi upari, in določi vlago v tleh na koreninah ni vedno enostavno.

Če je root sistem, da ostanejo v tleh, nasičeni z vlago, se gnojnim in drugim okužbam ne da izogniti.

Camellia bonsaiV gosto namakalno vodo dodajte malo limoninega soka ali kisa, kar izboljša občutek japonske kameleia in, kot je na sliki, in daje svetlost cvetjem.

Na stopnji nastanka plodov mora grmiček redno podpirati v obliki kompleksnega gnojila za azaleje. Zgornji obleki se izvajajo po 10-14 dneh, poleti pa je možno gnojenje gnojiti le enkrat mesečno.

Kamelija Japonska presaditev

Prenos naprave v drugo posodoMladi primerki japonskih kamelij se vsako leto prenesejo v nov lonec, vendar je starejša rastlina, manj pogosto je to nepotrebno gošče.

Izvedba prenosa kamel je potrebna pred aktiviranjem rasti, v nasprotnem primeru je kultura dolga in boleča aklimatizirana. Če ni potrebe po presaditvi, lahko poenostavite oskrbo japonskih kamelij, ki v lonec nadomeščajo samo zgornjo plast zemlje.

Za prostorno kamelijo japonskega cvetja je potreben kisel substrat s pH vrednostjo 3,0-5,0 enot. Če je tla manj ali bolj kisla, bo vplivala na stanje in cvetenje grmovja.

Najlažji način za rastlino muhastih rastlin je pridobitev pripravljenega praška za azaleje in nato občasno povečati kislost z dodajanjem citronske kisline ali ocetne kisline v namakalno vodo.

Kako raste kamelija – video