thuya Columna v parkuThuya Columna je ena izmed najbolj priljubljenih zimzelenih iglavcev. Se nanaša na družino Cypress. Najpogosteje se njegovo ime pripisuje “zahodnemu”, saj njegovo ime v znanstveni literaturi vključuje besedo “occidentalis”, kar pomeni zahodno. Ta rastlina je rod semenskih iglavcev, ki se pogosto uporablja v krajinskem oblikovanju po vsem svetu. Vidimo ga lahko le v javnih parkih, pa tudi na ozemlju zasebnih posestev.

Touya Columna: opis

varovanje Tui ColumneZa to rastlino je značilna tesna, gosta konusna krošnja. Drevo za odrasle lahko doseže višino do 10 metrov, v večini primerov pa se rast ustavi pri 8 metrih. Igle imajo značilen lesk, se razlikujejo po gostoti in svetlo zeleni barvi.

Zahodni Kolumb je dolgoživ drevo. Ta dejavnik močno vpliva na stopnjo rasti. V samo 12 mesecih lahko mlada rastlina doseže do 15 cm višine. Njegova krono se torej porazdeli do 5 cm na leto. V zimskem času igle rahlo spremenijo svoj navaden videz in pridobijo rahlo rjavo odtenek, ki postane manj opazen že spomladi. V hladnih regijah rasti se ta proces nadaljuje še bolj intenzivno. Lubje drevesa postane rdeče-rjave barve.

Plodovi Tui stebrov so majhni stožci, ki ob rdeči rjavi postanejo rjavi. Semena drevesa so dvokrilna. Imajo ravno obliko in se pojavljajo že v prvem letu rastlinskega življenja. Za koreninski sistem so značilni tanki in gosti izrastki mikoriznih vrst (podobno kot micelij glive).

Priporočljivo je, da se iglavci dajo na določeno globino – po možnosti ne več kot 80 cm. Za to je bolje izbrati zaščito pred močnim vetrom. Razdalja med iztovarjanjem mora biti najmanj en in pol. Če boste posadili mlade sadike v več vrstah, se lahko razdalja skrajša.

Posebnosti rasti

sadike Tui ColumneDa drevo raste hitro in ostane zdravo, mora biti pozoren na postopek sajenja. Če ne ravnate v skladu s pravili oskrbe, se bo pogoj Tui Column zelo hitro poslabšal in obrat bo preprosto prenehal zrasel. Za razmnoževanje semena dreves je potrebno. Obrat se najpogosteje uporablja v krajinskem oblikovanju za ustvarjanje živih mej, zato je treba zasaditev opraviti v skupinah. Če projekt za načrtovanje vrtne parcele omogoča, lahko uporabite in enojno iztovarjanje.

Ta vrsta thuja je dovolj odporna na nizke temperature, zato ne skrbite, da prezimite rastline na mrazu. Vendar, da bi še vedno zaščitili mlade sadike v prvih dveh do treh letih po izkrcanju, jih je treba pokriti. V pomladnem obdobju bo težko prenesti intenzivno ultravijolično sevanje, zato so v tem času tudi vredne pritenyat. Treba je zagotoviti, da sadike nimajo pomanjkanja vlage, saj bodo v tem primeru začele izgubljati sočnost in se hitro izsušiti. Kot vrhunski preliv (med postopkom sajenja) je priporočljivo uporabljati nitroamofosko.

thuya Columna kot ograjaThuya Columna, čigar fotografija je zastopana v veliki raznolikosti, je zimzelena vitka rastlina. To drevo ima visoko estetsko vrednost, zato lahko preoblikuje vse vrtne površine.

Pomembna kakovost Thuja je zahodni Columbus – sposobnost, da lahko prenaša učinke škodljivih emisij v ozračje. To vam omogoča, da obdržite Thuja occidentalis ‘Columna v parkih ali celo na avtocestah.

TUYA COLUMN: sajenje in oskrba

plodovi tujeTa rastlina ima dva načina:

  1. Vegetativni.
  2. Iz semen.

Druga možnost je precej težavna in zapletena. V povprečju se proces gojenja tui iz semen traja najmanj 2 leti, v večini primerov pa se podaljša na 5 let. Za zbiranje semen se uporabljajo plodovi drevesa, predstavljeni v obliki stožcev. Postaviti jih je treba na toplo mesto, dokler se ne odprejo. Nato so namočeni v navadni vodi in šele nato se spustijo v tla. Priporočljivo je, da se tla pokrijejo z žagovino iz iglavcev. Ta način rasti vam omogoča, da dobite dovolj trdih sadik, vendar se ne bodo razlikovale med estetsko privlačnim videzom.

To rastlino je veliko lažje in hitrejše, če ste že kupili sadike. Zelo pomembno je pridobiti samo tiste primere, ki so ponujeni s korenastim grmičevjem. Njena razpoložljivost bo neke vrste zagotovilo, da bodo mlada drevesa živela veliko lažje. Za njihovo zasaditev, kopati jamo, katere velikost naj bi bila najmanj 2-kratna zemeljska zemljak. Priporočljivo je, da zemljo napolnimo s černozemom s šoto in jo nato pazljivo kompaktirajte. Če takšen vrt ni na voljo, ga lahko nadomesti z drugo plodno zemljo. Končni dotik pri sajenju – obilno zalivanje.

Razlike od drugih sort

Thuya SmaragdTuya ima veliko različnih vrst, tako da lahko vsak vrtnar izbere možnost po vaši želji. Rastline se lahko med seboj razlikujejo glede rasti, višine, barve in drugih parametrov. visoka stena Tui ColumneNajpogostejše sorte so Thuya Columna ali Smaragd. Težko je reči, kaj je bolje za gojenje, ker je vse odvisno od osebnih preferenc. krone tui SmaragdOdločilni dejavnik pri izbiri je pogosto višina hedge, ki je načrtovana za rast. bučna krona Thuia ColumnaZa določitev izbire najprimernejše sorte morate skrbno pretehtati lastnosti in lastnosti vsakega od njih.

Video o značilnostih Tui stebra