Cvetenje vrtnih geranijObsežen rod geranijev vključuje več kot štiri stotine vrst, ki v številnih predelih Evrope, Azije in Amerike rastejo v naravi. Vrste in sorte trajnega vrta geranije, kot je na sliki, so v raznolikosti velikosti, oblike in barve listja, vendar njihova cvetenja, v primerjavi s sortami sob, ni mogoče imenovati bujne. Inflorescence sestavljajo, v najboljšem primeru, par parazitov in njihova gama je veliko bolj skromna.

Toda to ne preprečuje cvetnim pridelovalcem, da ne dajo cele duše vrtnim geranijem. Kakšna je lepota teh rastlin in kakšne vrste geranijev so najbolj zanimive za lastnike vrtov in gospodinjskih parcel?

Jesen listje vrta geranijeMed dekorativnimi kulturami geranijev so znane po svoji stabilnosti in nepretrganosti. Če kompetentno ravnate pri izbiri sort in vrst geranija, potem nepregledna neuporabna grmičevja ohranijo privlačnost v različnih pogojih. Od desetine obdelanih vrst, so zagotovo rastline, ki se počutijo odlično na sončni travnik ali pod krošnjami dreves, v bližini ribnika, na alpskem griču ali po parkski poti.

Poleg cvetenja, sorte trajnic vrt geranium, kot je na sliki, prosim pubescent listje, ki v jesenskih dni začne šimer z vsemi barvami mavrice.

Geranium velika krona ali Balkan (Geranium macrorrhizum)

Cvetenje velikanskih geranijevZgodovina gojenja te vrste vrtnega geranija se je začela v XVII. Stoletju. Rastline v naravi, najdene v evropskih gorah, so našli pri načrtovanju parkiranja. In danes je dolgoročni velikonokran geranij nezahteven pogled na vrt, gredice in robnike.

Velik album z velikim zrcalom GeraniumVrsto odlikuje dolg, močan površinski koren, ki povzroča nove rastline. Kot rezultat, geranij hitro raste in oblikuje gosto zavese.

Pet ali sedem prstnih listov s premerom 6-10 cm so čudežno robovi vzdolž roba. Imajo svetlo zeleno barvo in opazen kup. Rože do 3 cm v premeru se zbirajo v redkih dežnikovih socvetjih.

Barvanje corollas v glavnem v rdečkasto, rumenozno ali vijolično, vendar so tudi sortne sorte. Cvetenje velikega granatnega geranija se začne v začetku poletja in traja približno mesec dni.

Geranium iz himalajskega (Geranium himalayense)

Geranium himalayense GravetyeV naravi se rastlina nahaja v vznožju Himalaj. Ta travniška kultura je bila uporabljena v kulturnih nasadih v drugi polovici 19. stoletja.

Himalajski geranij tvori travnata gosta grm z višino od 30 do 60 cm. Ta vrsta ima velike listove s petimi prsti s premerom približno 10 centimetrov. Peceljni listi in listne plošče so močno pubescentni. Rože v primerjavi z drugimi sortami vrtnega geranija so precej velike. Corollas, ki se nahaja na peduncih v parih, doseže velikost 4 centimetra. Ta značilnost je določila drugo ime vrste vrtnega geranija – velikega cvetenja.

Barva cvetov je pretežno modrikasta ali vijolična. V tem kontekstu so jasno vidne kontrastne vijolične žile. Cvetenje se začne v drugi polovici maja in traja celo poletje.

Geranium iz himalajskega plenumaDanes obstajajo številne kulturne sorte himalajskega geranija, obstajajo pa tudi kompaktne pritlikave oblike, katerih višina ne presega 30 cm.

Še posebno znana je bila geranijska raznolikost Himalajskega plenuma z dvojnimi mehkimi cvetovi. Trajanje in intenzivnost cvetenja je mogoče vzdrževati z rednim odrezovanjem bledih socvetij.

Geranium krvavo rdeča (Geranium sanguineum)

Seznanjeni z evropskim delom države, Kavkazom in številnimi območji Zahodne Evrope, se vrsta geranij goji v vrtovih oddaljevanja iz 16. stoletja.

Cvetoče geranije krvavo rdečeIme rastline je posledica prezimovanja petih prstnih listov, ki jeseni postanejo vijoličaste ali opečne rdeče, kar dodatno privlači svetle 60-centimetrske grmovje te vrste vrtnega geranija.

Geranium krvavo rdeče var. striatumPedunci z rdečimi cvetovi niso veliko višji od pubescence, zato se zdi, da so rastline raztresene s cvetjem. Rdeči geranij se dobro počuti v vrtovih srednjega pasu. V poletnem obdobju cveti, oblikuje veliko semen, ki se enostavno dajo sami. Mlade rastline začnejo cvetati že naslednje leto po nastanku in brez presaditve na enem mestu živijo do 15 let.

Za oblikovanje robnikov je najbolj zanimiv geranij krvavo rdeča varianta striatuma, ki ne presega 15 cm višine, cveta obilno in jeseni uživa okrasno listje.

Cvet geranije vrt razred AlbumRaznolik album, prikazan na fotografijah vrta geranije, se odlikuje z belimi velikimi cvetovi in ​​lisastimi listi, ki jeseni postane svetlo rumena.

Geranium krasen (Geranium x magnificum)

Geranium krasen v razcvetuLepa hibridna vrsta vrtnega geranija, ki je nastala zaradi prečkanja gruzijskih in ravnih stročjih sort. Že več kot sto let je ta dolgoročni geranij služil kot dekoracija za sončne travnike, gredice in druge kraje.

Ne opazite grmičevja, kot je na sliki, geranije veličastne višine 50 cm je preprosto nemogoče. Od začetka poletja kulture začnejo cvetati, grm je pokrita z vijoličastimi cvetovi, obkroženimi s petimi prstnimi listi. V jesenskih dneh grm ne izgubi okrasnega videza zaradi istih listov, ki postanejo rumeni, oranžni, vino rdeči.

Hibridne vrste geranije ne dajejo semen, zato je rastlina mogoče širiti le vegetativno.

Geraniumski goz (Geranium sylvaticum)

Cvetenje geranijev gozd v naraviAboriginalna rastlina srednjega pasu, ki se pojavi v Evropi in v azijskem delu Rusije. Gozdni geranium je precej velika vrsta, ki tvori travnate grmovje visoke do 80 cm.

Semi-gosti gosto pavliščni listi se hranijo na visoko pokončnih čebelnjakah. Do konca avgusta se vihrajo, zato so gozdni geranii najbolje zasajeni v okolju drugih rastlin. Rože se razkrivajo v parih, imajo vijolično ali vijolično barvo, in kot cvetenje se občutno spremeni odtenek kisa. Cvetenje je v primerjavi z drugimi vrstami vrtnih geranijev kratkoročno in traja le tri tedne.

Forest geranium albumGozdni geranij bele barve kultivira senčne vogale vrta, zahvaljujoč dolgi bujni cvetovi in ​​najvišjem okrasu.

Forest geranium MayflowerZnana vrsta gozdnega geranija Mayflower uživa cvetličarja s modrikastimi barvami s svetlo vijoličasto odtenkom. Jedro cvetov je lažje od robov. Cvetenje je zelo dolgo, od maja do avgusta in bogato.

Geranium pratense (Geranium pratense)

Travni geranijObičajno za Evropo in večino azijskega dela Rusije, obrat iz 16. stoletja najde svojo uporabo pri urejevanju vrtov in parkov.

Travni geranij je visoka oblika, ki doseže višino 120 centimetrov. Peduncles nekoliko višje od pubescentnih sedem prstnih izrezljanih listov. Okrasitev rastline se vzdržuje od aprila, ko se pojavi prva listja in do avgusta, ko se grmovje izsuši. Cvetoč travnik geranij traja približno mesec dni in pada na vrh poletja.

Nenavadne cvetice geranskega travnikaTravni geranij za leta gojenja v vrtovih postane resnično svetla okrasna kultura. Na primer, sorta trajnice vrt geranium Flore Pleno, na sliki na fotografiji, s spektakularnimi pol-dvojno cvetje lepih modro-modre barve.

Raznoliko cvetje travniškega geranijaPoleg sort travniškega geranija z enakomerno barvo cvetnih listov so rastline z raznolikimi kolrolami. Primer je sorta Splish Splash z barvnimi belimi in modrimi cvetnimi listi.

Purple Haze trajnica vrt geranijPurple Haze, tako imenovani trajni vrt geranij, čigar fotografijo udarijo rožnate vijoličaste cvetove in temno vijolično vijoličasto vklesan listje.

Zanimivosti iz zgodovine geranije – video