Barberry CommonBrezupen bush je dobro znano vrtnarjem po vsem svetu. Danes je znanih okoli petsto vrst barvil, kar je zaradi svojih zdravilnih in dekorativnih lastnosti zanimivo. Veliko rastlin se uporablja kot sadni grmičevje. In med cvetenjem, masa čebel leti na rastline, zaradi česar je kultura dragocen med.

Za tiste, ki želijo videti barberry na svoji spletni strani, sajenje in skrb za grm ne bo povzročalo resnih težav. In še nekatere značilnosti kulture je treba vedeti vnaprej.

Priprava pristanišča

V naravi se na začetnih posevkih in suhih sončnih pobočjih najdemo velike razpršilne žlice barberry. Zato bo vrt moral najti precej prostoren prostor z dobro osvetlitvijo kraja, ne senčen, ampak zaščiten pred prepihami.

 • Izjemno negativen grm se nanaša na bližino stagnacije podtalnice in vlage, zato je bolje, da ga posadimo na pobočju ali majhnem hribu.
 • Tla za sajenje barberryja morajo biti lahka in rahla. Kultura ne trpi zaradi pomanjkanja organskih tal, toda s prekomerno kislostjo nad pH 7,5 je bolje skrbeti za uporabo apnenca ali dolomitne moke pod grmičevjem.
 • Če so na lokaciji postavljena ilovica ali černozem, je treba dodati dobro drenažo za barjenice in šoto ali apneno moko.
 • Limjenje se izvaja na šotnih barjih, pa tudi na lesni pepel.

Živa žica iz barvicePred sajenjem barberry, jamo je pripravljena za to vnaprej. To je še posebej pomembno, če so sadike velike, ali je razdeljena obstoječa odrasla žreba.

 • Pri grmovju, ki ni starejši od treh let, mora biti jama premer približno 25 cm in globina 25-30 cm.
 • Pri sadikih, starih od 4 do 7 let, pripravimo jamo s premerom približno 50 cm in podobno globino.
 • Če je barberry posajen, da bi ustvaril živo mejo, bo potreben jarek 40 cm globine in širine.

Ko je sedež pripravljen, potrebuje hranilni substrat iz mešanice enakih delov humusa ali komposta, peska in ohlapne vrtne zemlje. Kot gnojilo pri sajenju barberry se pogosto uporablja superfosfat.

Kako zasaditi barberry?

Če je koreninski sistem sadika v posodi zanesljivo zaščiten s komo zemlje, se rastlina lahko preseli v katerem koli primernem času, potem ko je temeljito natočila posodo z mladim grmom.

Rooted potaknjenci barberryToda kdaj je treba saditi barberry, če je na voljo hortikulturistu ukoreninjeni stebel ali legel z odprtimi koreninami?

 • Najboljši čas za dogodek je pomlad. Pomembno je, da se rastlina posadi v trenutku. Ko se je zemlja segrela, vendar se ni osušila, ledvice še niso začele rasti.
 • Če je čas izgubljen, je mogoče jeseni, ko grm začne izgubljati listje, vse življenje v rastlini začeti upočasniti.

Razmnoževanje iste barberry je lahko kot vegetativni plodovi in ​​semena iz zrelih jagod. Ko rastlina barij na mestu nastane, se lahko razdelijo grmi, stari od 3 do 5 let, z razvejanjem pod nivojem tal, ki dobivajo dve ali tri sadike z neodvisnim koreninskim sistemom in sajenjem.

Skoraj vse vrste se enostavno razmnožujejo z zelenimi potaknjenci:

 • Pick up veje za potaknjence iz močnih poganjkov tega leta, precej elastično in krhko pri upogibanju.
 • Neodpisani potaknjenci tvegajo upogibanje in dlje časa prilagajajo pri sajenju.
 • In grobe ligneous dele veje je težje koreniti. Če se uporabljajo za pridelavo barberrya, se jeseni potaknejo in shranjujejo do pomladi pri temperaturi blizu nič.

Nenavaden okus sadežev barveSrednji deli poganjkov s premerom približno 0,5 cm, primerni za razmnoževanje, so razdeljeni na dolžine od 7 do 10 cm z dvema zdravima vozliščema in medsebojnim interstitiumom. Če je steblo prekratko, lahko pustite tri pare listov.

 • Vrh na kosu posnetkov se razreže vodoravno.
 • Dno reza mora imeti kot 45 °.
 • V zgornjem vozlišču se listi razrezajo na polovico.
 • Spodnji listi se popolnoma odstranijo, ne da bi vplivali na aksilarne brsti in trnje.

Korenček barberry je boljši v mešanici peska-šote, v katero potakne potok pod kotom 45 °. Med vrsticami ostane 5 cm, iz enega reza na drugega pa najmanj 10 cm.

Za boljše preživetje lahko uporabite Kornevin, indolilocetno kislino ali druge stimulante ter ustvarite ugodno za temperaturo barvil od 20 do 25 ° C in pogoje vlažnosti. Da bi ohranili vlažnost zraka okoli 85%, sajenje zalivamo do dva krat na dan.

Ko barberi dajejo korenine, majhna sadika še naprej raste v toplogrednih pogojih do dveh let, nato pa je barjenec posajen jeseni ali spomladi v tleh.Ustvarjanje krajinske zasnove

Reprodukcija barberry s semeni

Seme za setev lahko dobite s temeljitim krčenjem svežih jagod. Izvlečena zrna se operejo in temeljito posušijo.

 • Če se setev izvaja jeseni, potem je za semena v ohlapnem hranljivem tleh dovolj, da se žlebovi centimetra globine s globino 1 cm.
 • Pri pridelovanju spomladi je semena stratificirana. Postopek poteka pri temperaturi od 2 do 5 ° C in traja od dveh do štirih mesecev, odvisno od vrste in vrste barvila.

Mlade rastline iz semenKer se na sadikih oblikujeta dva sadika, jih lahko razredčimo, pri čemer ena rastlina za vsakih treh centimetrov. Nadaljnji postopek poteka na enak način kot pri razmnoževanju z razmnoževanjem s potaknjenci. In čez dve leti pride čas, ko lahko na vrtu strežite barberry.

Kako skrbeti za barberry?

Adult grm barberry ni tako zahteven pri namakanju, glavna stvar je, da je vlaga v izobilju na stopnji zasaditve in ukoreninjenja.

Posajeni v vrtu grm je mogoče zaliti samo s pomembno sušenje tal pod krošnjo. Pomembneje je, da se zemlja skrbno popusti, tako da imajo kisik in vlaga prost dostop do korenin barberi.

Barbaris začne cvetetiDa bi ohranili vlago in izboljšali strukturo tal pod krošnjo, jo muljemo z 8-cm plastjo šote, žagovine ali drugih razpoložljivih sredstev. Kako skrbeti za barberry med toplo sezono? Ali je rastlina potrebna za gnojenje, in katera gnojila so prednostna za ta pridelek?

 • Že od drugega leta življenja mora grm vati žimnico, ki vsebuje dušik. Barberry dobro reagira na zalivanje z razredčeno infuzijo mullein ali iztrebki ptic.
 • Pred cvetenjem odrasli grmiči prejmejo kompleksna gnojila z mikroelementi. Bolje je, če bo to zrnato sredstvo, ki bo postopoma obogatilo tla pod krošnjo.
 • V septembru, pod grmovjem, se za vsako rastlino uporabljajo 10 gramov kalijevih gnojil in 15 gramov superfosfata.

Letna uporaba gnojil ni potrebna, barbaris pa je dovolj, da dobi takšno podporo vsaka dva ali tri leta.

Kako obrezati barberry?

Treba je zbrati sadje in narediti obrezovanjeNe glede na to, kako je bilo preprosto pristanek in skrb za barberry je na fotografijah jasno razvidno dobro razvite bobne, ki dobesedno sedijo vse veje grmovnice. Nato predstavlja najresnejši problem za vrtnar, ker brez obrezovanja grm ne bo delovala. V tem delu so ključnega pomena trajne rokavice in orodja z dolgimi ročaji.

Nabor orodij za nego barberiNizko pridelane sorte, ki se pogosto uporabljajo v posameznih nasadih ali kot dekorativne zelene robnike, ni mogoče posebej oblikovati, ampak le poškodovane in suhe poganjke. Toda, kdaj in kako zmanjšati barberry, če gošča tvori gosto živo mejo?

 • V tem primeru se prvo oblikovanje obrezkov rastlin izvaja eno leto po sajenju, v starejših grmičevjih pa se veje od enega do dveh let skrajšajo za tretjino ali celo pol dolžine.
 • Barbarsko rezanje se izvaja po cvetenju in do jeseni hladno.

Med spomladanskim barvnim rezom rez ali celo odstranite vse poškodovane veje, zamrznjene pozimi in z znaki prisotnosti škodljivcev ali bolezni. Postopek je treba izvesti, preden se listi pojavijo na grmovju.

Jesenski grmičevje za vrt (Barbaris) – video