Pet-listno dekliško girardo na mreži rabitsaPlodovi divjega (dekliškega) grozdja so neuničljivi, toda trte te rastline so zelo dekorativne. Listi večine sort do jeseni dobijo elegantno kremo ali rdečo barvo različnih odtenkov in lepo izstopajo proti ozadju preostalih zelenic. Rastlina je nezahtevna do kraja sajenja in vrste prsti, ampak rasti bujnih grmov, je treba slediti preprostim priporočilom za sajenje in nego divjega grozdja.

Kje raje divje grozdje

Zelena vrtnicaPogosto poleti prebivalci odrežejo dekorativno liano samo zato, ker ne vedo, kako pridelovati grozdje v državi. Težko je najti bolj letargično rastlino kot deviško dekle. Raste celo v globoki senci, ne zahteva pogostih gnojil in namakanja. Kljub takšni nepretrganosti je še vedno bolje zasaditi na sončni strani – zato bo grm še hitrejši, listi bodo večji in bolj slikoviti.

Za sajenje, gojena tla s katero koli Ph. Če naj bi rastlino zasadil v urejenem, travno poraščenem ali skalnatem območju, se pripravi prostorna zasadna luknja s širino in globino 50 cm in prekrita s plodno zemljo z dodatkom humusa. To polnjenje bo dovolj, da rastlina raste in dobi potrebno prehrano za 2-3 leta. Po končnem koreninjenju se bo njegov korenski sistem sam premagal z ovirami.

Luk deviškega grozdjaDivje grozdje, z večino grmovnice, praktično ne zasede koristnega območja, saj se prideluje grozdje v državi, saj je zasajeno v krajih, ki niso primerni za rast drugih vrtnih in vrtnih rastlin. Lianas deviško grozdje je primerno za te namene:

  • Senčenje v pesku.
  • Ureditev varovanja.
  • Naprava arka.
  • Dekoracija sten starih, razpadajočih stavb.

Ne pozabite, da hitro rastoča rastlina potrebuje podporo, zato od samega začetka ustvarite pogoje za to, tako da lahko liani gredo gor. To ne velja za primere, ko je načrtovana vinska trta v obliki preproge.

Kako posaditi divje grozdje

Sajenje dekliškega grozdjaSadni jami je z dodatkom humusa napolnjen z ½ delom rodovitne zemlje, v njej pa se doda rastlina. Če je zemljišče precej ohlapno in plodno, je dovolj kopati majhno luknjo, v kateri lahko prosto razdelite korenine grozdja. Pokrivanje luknje s tlemi je obilno poplavljena z vodo.

Mladi poganjki divjega grozdjaZagotoviti je treba, da je mesto prejšnje rasti sadik na ravni tal. Poglabljanje obrata bo povzročilo neurejeno oblikovanje panjev, v boju proti kateremu bo trajalo veliko časa in truda. Če se je zemlja po zalivanju strdela in grm je padla s tlemi, jo je treba potegniti navzgor in rahlo prevzeti drevo blizu tal. Po tem izlijejo tla in ponovno spravijo rastlino.

Priporočljivo je presaditi rastlino, ki je starejša od dveh let, saj se lahko razgrajuje proces razvejanja, zato bo potrebno dodatno obrezovanje za pravilno oblikovanje grmovnice.

Skrb za mlade sadike divjega grozdja

Skrb za sadike divjega grozdjaRastline bodo hitro preživele, če se tla neprestano vzdržujejo v vlažnem stanju, zato je v prvem tednu po sajenju skrb za sadike grozdja redno zalivanje. V vročem vremenu je to zgodaj zjutraj ali zvečer in nujno s toplo vodo. Za boljše zadrževanje vlage je priporočljivo, da se luknja prekrije z lubjem ali šoto.

Mlade rastline se ne morejo držati na rešetki, zato morajo imeti vezano mehko vrvico. V nekaj letih bo potreba po takem podstavku izginila, saj se bo rastlina samostojno držala ograje, rešetke iz gazeba ali stene zgradbe z antenami ali sesalnimi skodelicami na stebelih. Zavetje divjega grozdja je potrebno le v prvih 2-3 letih po sajenju, po katerem lahko pozimi enostavno pokrijete bazalno vodo s plastjo humusa. O tem, kako skrbeti za divje grozdje, si lahko ogledate video lekcijo, ki je priložena članku.

Del skrbi za dekliško grozdje je, da vsebuje omejitve njegove rasti. Rastlina intenzivno omogoča, da se bratje sestre, ki lahko zgrabijo prostor, ki ni namenjen zanjo. V drugi polovici poletja se grmovnice pregledujejo večkrat in na novo oblikovane poganjke izkopljejo. Novi grmiči se lahko presadijo za nadaljnje urejanje krajine.

Obrezovanje divjega grozdja

Obrezovanje divjega grozdjaV tretjem letu rasti grozdja v osi listov se začnejo poganjati poganjki ali pastirji. Bolj kot je takšen proces, bolj je čudovit grm. Spodbujanje njihove tvorbe je lahko spomladansko obrezovanje trepalnic. Skrajšanje trte poteka do želene dolžine in nima nobenih omejitev. Če odstranite večino posnetkov, to ne bo vplivalo na sposobnost preživetja keparja – sprostilo bo stranske poganjke in znova doseglo enako velikost.

Kraj balkona z divjim grozdjemČe nameravate saditi balkon z trepalnicami grozdja, jih damo na steno hiše in pojdite po stopnicah, da odstranite kačo, dokler liana ne doseže želene višine. Po tem, že z balkona, se opravi obrezovanje, kar prispeva k rasti zelene mase. Spomladi se spomladi odstranijo vse posušene veje, vezan veter iz mesta in se skrajšajo predolgi poganjki. Oblikovanje obrezovanja se izvaja v prvi polovici poletja, jeseni pa se povežejo na novo zgrajeni konci poganjkov, tako da jih veter ne moti.

Video posnetki o divjini grozdja