Živa žica iz barviceOgraje in sprednji vrtovi so šli v ozadje, ko je postalo možno saditi barberry na deželah in v vrtovih. Fotografije barberry v krajinskem oblikovanju navdušujejo domišljijo. Mojstri vlagajo vso svojo domišljijo in strokovne spretnosti v delo, spoznavajo najbolj nenavadne ideje varovanja. Zeleni nasadi niso le lepota, ampak tudi naravna zaščita gojenih rastlin pred neugodnimi podnebnimi razmerami.

Zakaj barberry?

Uporaba barberry kot hedgeBarberry je rastlina, ki je najboljša možnost za ustvarjanje “živih” pregrad. Grm ima majhne trne, kar bo dodatno zaščito ozemlja od prodora tujcev.

Prednosti barberry so zaključene z naslednjimi dejavniki:

  1. Bush popolnoma dopušča nizke temperature. Zaradi te rastline se lahko posadijo tudi v tistih regijah, kjer se pojavijo ostre sezonske spremembe temperature, tudi v Sibiriji.

Najboljša možnost za regije, kjer je v zimskem obdobju močno znižanje temperature, je barbera “Ottawa”. Ta vrsta je pridobljena v Kanadi. Podnebje v tej državi spominja na rusko, kar nam omogoča govoriti o adaptaciji rastline.

  1. Obrat je nezahteven v oskrbi. Vse, kar se zahteva od vrtnarja – pravočasno obrezovanje posušenih vej, kot tudi obrezovanje žive mehurčke.
  2. Bush dobro prenaša pomanjkanje ali presežek vlage. Korenine se ne gube, listi se ne izsušijo. Zahvaljujoč temu, bo varovanje videti elegantno tudi v tistih krajih, kjer ni pravilnega zalivanja.
  3. Odvisno od vrste, katere sorta je izbrana, lahko živa meja doseže višino od 40 cm do 3 metrov.
  4. Barbaris je nezahteven do tal. Dobro raste tudi v slabih tleh.

Katere vrste barberry uporabljate za oblikovanje krajine?

Barbaris “navadni”

Barbaris navaden v vrtuTo sorto priznavajo vrtnarji kot najbolj preprost in nezahteven oskrbo. Ampak, kljub temu, fotografije dekorativne barve omogočajo, da cenijo vse svoje lepote. Aprila je grm je pokrit z občutljivimi cvetovi, ki dodajajo lepoto in nepremagljivo rastlino. Jeseni je barvilo plodno. Majhne ovalne jagode s svetlo rdečo barvo popolnoma razredčijo niz zelenice. Ta barbarski razred je odporen proti zmrzali, dopušča suho in vodo. Dobro se prilagajajo po presaditvi tudi v slabih tleh.

Če je potrebna visoka zaščita barvil, je priporočljivo kupiti sorto “navadne”. Grm doseže 2, včasih pa 2,5 metra.

Barberry “Thunberg”

Tunberg v krajinskem oblikovanjuVeliko vrtnarjev za sajenje barberry izberite razred “Tunberga”. To je posledica dejstva, da grmičevje ni le nezahtevno v negi, temveč se razlikuje tudi iz velike raznolikosti. Sorta je razdeljena na več podvrst, od katerih vsaka ne razlikuje le višina grmovja, temveč tudi razpon barvnih listov. Barberry “Tunberga” sadja z majhnimi jagodami, ki imajo samo dekorativno vlogo.

Plodov barbera “Tunberga” ni mogoče uporabiti za hrano. Vsebujejo veliko alkaloidov, zaradi česar so grenak po okusu in neužit.

Barbaris “Ottawa”

Barbaris Ottavsky namesto hedge straniTa sorta je hibridna, saj je bila pridobljena s prečkanjem barbera “Navadna” in “Tunberga”. Rodišče grmičevja je Kanada. Zasaditev barbera “Ottawa” je mogoča v pogojih nizkih temperatur, saj je za sorto značilna visoka stopnja odpornosti proti zmrzovanju. Grm ima edinstveno barvno shemo. V spomladi in poletju listi dobijo lepo vijolično barvo. Jeseni je listje oranžne, rdeče in rumene barve. Rastlina se sadi. Jagnje se ohranijo na vejah vse jeseni, kar prispeva k svetlosti in lepoti grmovja. Barbaris “Ottawa” doseže višino 3 metra. Podružnice so zelo mehke, saj so bočnice skoraj popolnoma odsotne.

Related  Kako narediti posteljo kamnov: nekaj koristnih nasvetov

Barbaris “Amur”

Barbaris Amursky lahko okrasi vsako pokrajinoGrmovje je bilo vzrejeno na območju Habarovsk. Idealen za sajenje tako na Daljnem vzhodu kot v osrednji Rusiji. Grm se odlikuje z veliko zeleno listje. V jesenskem obdobju listi pridobijo bordo senco. Kora te sorte barbarjev dosežejo dolžino 3 cm. Zato se ta vrsta šteje za najboljšo možnost za oblikovanje zaščitnih žive meje.

Barbaris “Amur” se v jesenskem obdobju ukvarja. Vendar pa je treba spomniti, da nezrelih jagod so strupeni. Lahko jeste samo zrelo sadje.

Skrb za barberry

Bush je precej nezahteven v oskrbi, vendar je nagnjen k številnim boleznim, ki lahko uničijo hedge. Zato morajo vrtnarji pravočasno škropljenje rastline, da bi se izognili smrti barberry.

Če je barberry posajen v obliki živega srebra, je treba tla vsaj enkrat na leto oploditi. Z enojnimi nasadi ni takšne potrebe.

Oblikovanje okrasnega grmaBarberry se ne priporoča, da obrezovanje prvih dveh let. V tem času rastlina pridobiva moč za nadaljnjo rast. V tretjem letu življenja je mogoče jerebice kositi barberry. Suhi ali štrleče iz splošnega koncepta podružnice je treba obrezati. Na tej stopnji morate poskrbeti za svojo lastno varnost, saj je barbar je kronast in lahko poškoduje kožo med delom. Da bi to naredili, je treba uporabiti konvencionalno pruner in v optimalni varianti – pruner za drevesa.

Barberry, ne glede na njegovo raznolikost, je nagnjen k boleznim, ki povzročajo škodljivce. Cvetni list in uši močno pokvarijo videz grmičevja. To se lahko izognemo le s pravočasnim brizganjem strupa. Tudi grm je lahko okužen s prahovim plesni, ki se kaže na belih pik na listih. Če se bolezen pojavi med vegetacijsko sezono, obstaja velika nevarnost smrtnosti rastlin.

Vsak vrtnar mora posvetiti posebno pozornost listje barberry. Pri prvih znakih bolezni je priporočljivo zdraviti rastlino. Le v tem primeru bo živo ograje iz barberrya privlačno, estetsko in dobro urejeno.

Related  Opis sort brina, da bi pomagali dacha

Kovačnik in kako narediti dobro zeleno ograjo – video