iglavcevVčasih, pogled na zimzelene iglavce, ljudje mislijo: zakaj ima človek tako kratko življenje na zemlji? Razumna bitja, ki lahko razmišljajo, počutijo in ustvarjajo v povprečju živi 70-80 let, navadna drevesa pa več kot tisoč. Morda se bo nekega dne uresničilo sanje o večnem življenju, nato pa bodo ljudje lahko v celoti uživali v okolju. Čeprav tokrat ni prišel, je bolje, da se seznanite z različnimi vrstami iglavcev, da jih okrasite s svojo zemljo.

iglavcev na primestnem območjuTo so zimzelene rastline, ki se harmonično mešajo v kakršno koli krajinsko zasnovo. Njihove stroge in prefinjene oblike jasno izstopajo na zeleni travnik poleti. In v hladni sezoni osvežite državno hišo z bogato zelenjavo in prijetno smolnato aromo. Veliko vrtnarjev raste na svojih območjih vedno lepotah, saj je njihova raznolikost resnično impresivna. So visoki in pritlikavi. Pojavljajo se v obliki piramide ali stožca. Zato nepozabna pokrajina iglavcev ostane v srcu hvaležnih ljudi za vedno. Naj bolj podrobneje razmislimo o najbolj priljubljenih vrstah.

Med velikim številom dolgo živel iglavcev posebej impresivno unikatnih primerkov: smreka “Stara Tikka” na Švedskem (več kot 9000 let), borov v ZDA “Metuzalem” (okoli 5000). Na splošno ima planet do 20 takšnih dreves.

Narodna najljubša je smreka

smrekaVerjetno ni nobene osebe na zemlji, ki ne sliši o tem drevesu. O njem so sestavljene številne pesmi in pesmi, napisane so slike in pravljice. Obrat je povezan z različnimi počitnicami, običaji in včasih s slabimi znaki. Zaradi tega rastlina trpi zaradi prekomernega sečenja, kar prinaša veliko žalosti poznavalcem narave.

Smrekovo-zimzeleno iglavce, ki spada v družino “Pine”, lahko odraste do višine 35 metrov. Ima piramidalno ali trikotno obliko krone, ki se konča z ostrim konico. Podružnice se nahajajo vzdolž celotnega prtljažnika, tako da praktično niso vidne s strani. Rastejo na iglah temno zelene barve s sijajnim sijočim premazom, ki je veliko krajša od bora.

Drevo najdemo skoraj povsod v širinah severne poloble. Je glavna sestavina ruske tajge, kjer raste ob hrastu, brezi, bori, lešniku in lipi. V naravi je okoli 50 vrst smreke. Nekateri od njiju uspešno korenijo na tratah državnih hiš. Posebej široko uporabljajo naslednje vrste.

Korenine smreke so blizu površja tal, tako da močan vihar vetra lahko pokončajo. Zato se drevo ne sme zasajiti v bližini bivalnih prostorov.

Acrocons

akrobatZa smreke te vrste je značilna široka konična krona z visečimi vejami. Šteje se, da se počasi povečuje. Za 30 let raste do višine 4 metra. Premer rastline je približno 3 m. Raje obarvana območja. Smreka je zelo dobra za hladne temperature. V poletni toploti potrebuje zalivanje.

Inverse

inverznaDrevo ima stolpičasto krono in tekoče jokalne veje, ki se kot plime dotikajo tal. Odrašča do največ 8 metrov. Premer odrasle rastline je približno 2,5 m.

Evropska Maxwellie

Evropski MuscoviteŠkrlatni grm v obliki širokega stožca. Brez težav prenaša pozimi zmrzali in senčena mesta. Odrašča na višino meter. Premer odraslega grma je 2 m.

Glauca Globosa

glavkom globokoZnana smreka izstopa z modrimi iglami. Odrašča do višine 2 metra. Uporablja se v številnih državah za okraševanje mestnih in primestnih krajin. Zaradi tega, ker drevo omogoča rezanje, iz njega izdelajo izvirne modre kroglice, ki ves čas obožujejo svoje navijače.

Fir – drevo z vijoličastimi storžami

jelkaEvergreen predstavnik rodu “Pine”. Od značilnosti igel se razlikuje od bližnjih sorodnikov:

 • mehkobo;
 • sijaj;
 • ravna oblika.

Na spodnji strani vsake igle so vidne bele črte, ki rastlini dajejo praznični videz. Jeklo je okrašeno z vijoličastimi storžami, kar je njegov glavni poudarek. Počasi raste čez 10 let, po kateri se pospešuje rast. Živi približno 400 let. Rejci so pridobili dekorativne sorte, ki se uporabljajo za dekoriranje mestnih in primestnih območij.

Ker imajo iglice drevesa zdravilne lastnosti, je odlična ideja, da v jelševini gojijo jelke. Pomaga v boju proti prehladi, radikulitisu in celjenju ran.

Colonaris

columbnarisDrevo ima ravno deblo in ozko krpo, ki spominja na kolono. Odrašča do 10 metrov. Debele veje so usmerjene navzgor, kar daje drevesu veličasten značaj.

Spread

jelkaTa jelka je znana po dolgih razprostrtih vejah nad tlemi, ki lahko dosežejo dolžino 2,5 metra.

Od Argenta

jelkaZa blagovno znamko so značilne izvirne srebrne igle, katerih nasveti so pobarvani v belkičasti barvi. Vsako pomlad, iz njenih ledvic pridejo poganjki rumene luminescentne barve. Ta nenavadna kombinacija ustvarja osupljiv pogled na spletno stran hiše. In traja skoraj mesec dni.

Nana

fir nanaBonsai, ki raste le do 50 cm. Premer odrasle rastline je 1 m. Kron je zaobljen, rahlo sploščen. Čudovito se vrti v majhnih predelih.

Majestic cedar

cedreOd nekdaj so bila ta drevesa simbol veličine. V naravnem okolju rastejo na nadmorski višini 3 km in spominjajo na resnične velikane. Odraščajo do 50 metrov. Živijo več kot dve stoletji.

Kljub svoji veličini je cedra edinstveno drevo, saj lahko okrasi vsako vrtno pokrajino. Če ga posadite na vhodnih vratih, se vzpostavi atmosfero določene praznovanja. Na prostornih travnikih – hišna poslastica. Nekatere vrste palčke se uporabljajo za gojenje rastlin bonsaj. Če želite ustvariti izvirne krajine, se široko uporabljajo vrste, ki se razlikujejo:

 • barvne igle;
 • dolžina igel;
 • velikost drevesa.

Izbira prave vrste je zaželena, da se seznanite z obratom. Za domačo pridelavo uporabite takšne sorte:

 1. «Glauca». Drevo se odlikuje z iglami modre barve. Ima konično obliko. Popolnoma prenaša hude zmrzal.cedar glauca
 2. “Breviramulosa”. Za to ceduro so značilne podolgovate veje občutljive narave, kar povzroča strah.Breviramulosa
 3. Stricta. Drevo raste v obliki kolone. Nastajajo s kratkimi vejami, ki so nekoliko višje navzgor.Stricta
 4. «Pendula». Obrat je presenečen z bujnimi vejami, ki pada navzdol, ki izžarevajo opojno aromo iglavcev.pendula

Skrivnostni macesen

macesenMnogi ljudje mislijo, da če se drevo imenuje macesen, potem ne spada v iglavce. Dejansko to ni tako. Obrat je predstavnik družine “Pine”, vendar za razliko od svojih sorodnikov jeseni izgubi iglice.

Macesen raste do višine 50 m. V tem primeru deblo doseže premer 1 m. Podružnice rastejo v kaotičnem vrstnem redu, s komaj opazno pobočjem. Kot rezultat je krona oblikovana v obliki stožca. Igle so opazno sploščene, mehke na dotik, svetle zelene barve. V naravnem okolju je 14 različnih sort. Pri oblikovanju vrta se uporabljajo naslednje vrste:

 • mačji macesen – “Viminalis”;Jočni macesen
 • vzglavnik – Corley;blazinast macesen
 • z izvirnimi podružnicami – “Repens”;macesen z laznimi vejami
 • veje sukane narave – “Cervicornis”;zasukane veje
 • Kratek pogled z modrimi iglami – “Modri ​​palec”.macesen s modrimi iglami

Ta raznolikost vam omogoča, da ustvarite čudovite pokrajine na primestnih območjih.

Čudovit bor

borovcevBiologi štejejo več kot sto različnih sort takšne zimzelene rastline. In posebnost je število igel na enem žarku. Borov pogosto raste do višine 50 metrov. Ravni prtljažnik je prekrit z rdečkasto rjavo razpokano lubjem. Dolge iglice se nahajajo na raztegljivih vejah drevesa in se razlikujejo po bogatem okusu. Pine živi okoli 600 let in popolnoma dopušča hladno in poletno vročino.

Sesanje borov je treba opraviti hitro, saj lahko njene korenine uničijo v četrtini uro. Ta rastlina se ne uveljavlja na novem ozemlju.

Za vrtno dekoracijo so rejci ustvarili izvirne miniaturne vrste:

 • “Mops” – odrasla rastlina ima kroglasto obliko. Raste na višino 1,5 metra;borov mug
 • “Globosa Viridis” je izvirni borovnični grm. Premer in višina rastline ne presega 100 cm;Globosa Viridis
 • “Gnom” – višina drevesa je približno 2 metra. Dolžina igel je le 4 cm;borov pritlikavec
 • “Columnaris” – sorta se razlikuje od podolgovatih in debelih igel. Odrašča do višine 2,5 m. Premer odraslega drevesa je približno 3 m.bora columbarium

Brez dvoma bodo takšne zimzelene žive dekoracije primerne za oblikovanje krajinskih kamnitih vrtov ali mejnih mej. V vsakem primeru bo bor lahko postal vizit karta države.

Njeno veličanstvo Thuya

thujaTovrstno drevo te vrste se skoraj vedno uporablja za dekoracijo mestnih parkov in zelenih površin. V zadnjem času se ta obrat uporablja za okrasitev domačij. Cvetličarji cenijo njihovo sposobnost, da prenesejo hude zimske zmrzal, suho in visoko vlažnost.

Drevo thuya odlikuje bujna veja, na kateri so luskaste listje temno zelene barve. Vsako leto je rastlina prekrita z miniaturnimi trki, ki spominjajo na razpršene kroglice na zelenem tkivu. Poleg tradicionalnih oblik tui so:

 • pritlikavec;
 • plač;
 • plazovito.

Najpogosteje se za zasnovo okužnice uporabljajo tuja sadila, imenovana “Occidentalis”. Drevo lahko raste do 7 m v višini, in ustvari krono približno 2 m. Druga vrsta – “Sloth of Gold” – ima zlato odtenek igel. Popolnoma se vrti v senčnih mestih na vrtu.

thujaSrednja sorta – “Columna” navdušuje s svojimi iglami temno zeleno barvo s sijajnim odtenkom. Ne izgine tudi v zimskem času, zaradi česar ga ljubitelji zelenih površin zelo cenijo. Columna

thuia smaragdOsnovni pogled Tuev drevo – “Holmstrup» ima stožčasto obliko, kljub svoji višini -. 3 m Čudovito pozimi prinaša mraz, se je primerna za rezanje in se uporablja kot zavarovanje. Še en velikan – “Smaragd” – dvigne za okoli 4 m premera odraslo drevo. – 1,5 m Igle sočno, temno zelene barve z briljantnim sijajem .. Takšna lepota je prepričana, da okrasite pokrajino dacha poznavalcev zelenja.

Tesnejše poznavanje veličastnih iglavcev je enostavno izbrati primerno možnost. In naj se primestno območje pretvori v zeleno oazo radosti, kjer trmijo trmasto iglavci.

Iglavcev v krajini – video