vaigel na verandi hišeLuksuzni vrt grmičevje je prvotna dekoracija državnih krajev po vsej Rusiji. Še posebej lepo je med cvetenjem. Na svojih visečih poganjkih je v socvetju zbranih veliko svetlih popkov. Kaj bi lahko bilo lepše od velikega šopka cvetov proti hrbtni hiši? Samo očarljiv vigel.

Ime grmišča je zaradi nemškega biologa KE von Weigela, ki ga je prvič odkril in opisal. Rastlina pripada rodu listnatega grmovja, družine kovačičev. Prvič je bil odkrit v državah na Daljnem vzhodu, kjer je bilo splošno priznano izjemno lepoto popkov. Bush ima lastnost, da cvetoči nekajkrat v sezoni z očarljivimi socvetnimi cepiči.

razkošno svetlo cvetenjeRafinirana rastlina vagela raje zmerno toplo podnebje. Čeprav obstajajo vrste, odporne proti zmrzali, ki lahko prenašajo ruske zime. Za to priporočamo, da se grmičevje pokriva z padlim listjem ali iglastimi vejami. Toda tudi če grmenje trpi zaradi zmrzali, se bo v topli sezoni okrevalo. Nekatere vrste lahko tudi cvetijo.

Splošni opis grmovnice

pestro listjeNeposredna grmovna grma raste do višine 1,5 m. Nekatere vrste lahko dosežejo približno 3 m. Grm ne pušča stranskih poganjkov, zato ima vedno originalno obliko. Na nagibala veje listov raste veliko število podolgovatih dolžino približno 12 cm od robov plošče so ponavadi majhne zazobek, da je konica lista. – akutna. Barva, tradicionalno zelena, čeprav so nekatere vrste vijolične ali z belo mejo.

Cvetlični cvetovi so podobni majhnemu lijaku. Obstajajo posamezne variante in so zbrani v prvotnih socvetjih.

Budi cvetijo mlade poganjke, ob velikem številu listov.

Obstajajo različni odtenki, in sicer:

  • bela;
  • roza;roza rože vigelov
  • vijolična;
  • svetlo vijolična;
  • roza-vijolična;
  • rdeče in vijolično.

Inflorescence, ki nastanejo pri socvetjih, imajo prijetno izvrstno aromo, ki ustvarja edinstveno auro v primestnem okolju. Podroben opis in fotografija Veygels dajejo popolno sliko veličastne vrtne grmičevja za deželo.

Lahko cvetijo vahleCvet kruha v zadnjem mesecu pomladi skoraj ves mesec. Če ste pravilno poskrbeli za Veigel, lahko občasno občudujete socvetje ob koncu avgusta. Čeprav popki niso toliko, vendar grm še vedno povzroča občudovanje. Cvetovi rastejo le na mladih vejah tekoče sezone. Slikovita slika nežnih zvoncev na ozadju preteklega zelenja je mogoče videti v koči v kratkih jesenskih dneh. jesenske cvetoče vigliJesen cvetenje je na tej fotografiji jasno vidno, ni nič slabše kot poleti.

Potovanje skozi področje priljubljenih vrst vrtnih grmov

Veličastna lepota vagela se je z Daljnega vzhoda preselila v evropske države z samozavestnimi koraki. Leta 1845 je bil biolog in popotnik iz Škotske R. Fortune pripeljal v Anglijo, kjer je vzela častno mesto. Sčasoma so rejci pridelovali različne vrste in sorte vzhodnega grma. Danes je več kot 15 glavnih vrst in okoli sto sort okrasnih grmov.

Veigela cveti

vaigela cvetenjeVrste so bile prvič odkrite na Japonskem in na severu Kitajske. V Evropi je grm v sredini XIX. Stoletja prinesel izjemno priljubljenost. Veigela cveti kot sončna ali poltemna mesta in raste do višine 3 metra. Mladi stebla imajo dve vrsti tanke dlake. Barvani so v rjavi barvi, ki sčasoma postane sivkast. Razkošna okrogla krona rastline se popolnoma prilega v pokrajino države, še posebej med cvetenjem.

Listi s kratkimi lističi s koničastim vrhom so običajno eliptični. Bočni robovi zavrtijo. Zgornji del plošče je gladek, le glavna venca je vidna v središču listov. Barvani so zeleni.

cvetni brstiInflorescence grmovnih vagonov sestavljajo tri ali štirje brsti, ki pokrivajo obilno vse zelenje rastline. Pogosto so roza. Odpirajo se konec maja in cvetijo približno 20 dni. Nato se na mestu socvetja pojavi semenski kapsul.

Da bi zaščitili vagone pred hudimi zmrzali, je priporočljivo, da ga pokrijete z gostim lapnikom.

Za rastlino je primerna vlažna, nekoliko kisla tla. Toda ne smete dovoliti stalne nihanja pod grmom. V suhem obdobju obrat potrebuje zmerno napajanje. V nasprotnem primeru bo ušinec posajen z uši, ki sesajo sok iz listov in mladih vej. Uglavice vplivajo na VeigelZ njim se lahko znebite tako, da škodljivce z močnim tokom vode in milom. V ugodnih pogojih hitro raste in okrasi dvorišče hiše.

V cvetličarstvu v vrtu se široko uporabljajo naslednje vrste cvetov vejgela.

Grade Karneval

karneval sorte wagelKarneval s grmičevjem Veigel razlikuje izvirne barvne popke. Najprej so mehki rožnati, potem pa dobijo rdečkasto senco. Bush raste do 70 cm v višino. Podružnice so okrašene s številnimi ovalnih svetlo zelenih listov. Začne cvetati konec junija za mesec dni.

Nana Variegata

sorte variegataRastlina raste na pol metra, ki jo odlikuje kot kompaktna različica dekoracije vrta. Vejela Nana Variegata razlikuje nenavadno barvo pločevine. Glavno ozadje je zeleno in elegantne robove so rumene barve, kar je še posebej privlačno v obratu. Grmovnica raste do višine 90 cm. Na območju zahodne Evrope je močno aklimatizirana. Čudežno prenaša zimo, vendar ne všeč prepih in vetrovnih območij. Dobro prenaša območja s svetlobo. Zvonovi, velikosti približno 4 cm, so naslikani v svetlo roza barvi.

Ta vrsta vegel potrebuje redno pomladno obrezovanje starih poganjkov. Kot rezultat, se grm se nenehno obnavlja in nenehno cveti cel mesec.

Bristol Ruby

krzneni bristol rubyOčarljivo Veigel Bristol Ruby so leta 1941 rodili ameriški znanstveniki. Do danes je eden izmed najbolj priljubljenih okrasnih grmovnic. Rastlina zraste do višine 2,5 metra. Hkrati lahko njegova krona doseže premer 3,5 m. Na gracioznih prekletih poganjkih rastejo številne sočne zelene liste. V cvetenju se na njih pojavijo ruby ​​zvončki. Zbirajo se v nezrelih socvetjih, ki izžarevajo vonj.

Če na območju države obstaja malo senčnih mest, je Bristol Ruby varno posajen na soncu. Za razliko od drugih sort, na odprtih površinah bolj cveti.

Vejgela Alexandra

veygel aleksandraČudovito cvetoč grm s kroglasto krošnjo, ki se razteza, raste do višine enega in pol metra. Veliko število rdečih ali rožnatih zvonastih zvoncev postane Alexander Veigel še posebej priljubljena vrsta. Svetli popki privabljajo ne samo videz ljudi, ampak tudi miniaturne ptice z dolgim ​​proboscisom, ki spominjajo na kolibrijo. Čas cvetenja traja do konca julija. Ponavljajoče se grmovje veseli rož v septembru, če je jesen dovolj toplo.

lepo listje veyely alexanderŠtevilni listi imajo sijajno površino z ozobljenimi robovi. Spomladi so pobarvani v barvi bordo in jeseni dobijo vijolično senco.

Rastlina raje Penumbra ali odprtih površin vrta. Odlično navajeni na gline, če je dobro izpraznjena.

Weigel hibrid

Weigel hibridTo ime grmičevja združuje več vrst, pridobljenih z izbiro priljubljenih vrst divjih cvetov. Na splošno rastejo do višine 150 cm, imajo gosto široko krono in dišeče cvetje. Weigel hibrid se razlikuje v različnih barvnih brstih. Lahko je bela ali roza, vijolična ali vijolična. Za oblikovanje krajine hiš v hišah se pogosto uporabljajo hibridne sorte.

Rdeči princ

vaigela ed princKompaktna luštna puša doseže višino približno 1,5 metra. Njegova široka iztegnjena krono je okrašena s poševnimi poganjki s številnimi svetlo zelenimi listi. Veigel je edinstven princ med cvetenjem (maj, junij) obleke v originalni obleki zvoncev. Barvani so v črni barvi ali škrlatu. Zbrani so v socvetju številnih popkov, ki spominjajo na miniaturne šopke. Ponovno cvetovi se pojavijo na grmičku konec avgusta ali septembra.

Raznolikost Eva Ratke

znamkaTa hibrid so vzrejeni poljski rejci leta 1890 z združevanjem korejskih viharjev z bogatim cvetenjem. Kot rezultat, se je pojavil nizek, le približno 1 metrski grm s kompaktno krono. Vejela Eva ratke cvetijo skoraj vse poletne rdeče-karminske zvonce, ki na soncu svetlejo in nežno dišijo. V srednjih zemljepisnih širinah je zaželeno, da se pokrita grmovje z nastopom hladnega vremena.

Veigel Middendorf

Weigel MiddendorfListopadni okrasni grm Veigel Middendorf ponavadi raste do ene in pol metra višine. Ima rastoče veje s svetlo zelenimi, rahlo spuščenimi listi. Rumene rumenice so naslikane z oranžnimi pikami; so samotne ali zbrane v socvetjih. Cveti bush dvakrat v sezoni – spomladi in zgodaj jeseni. Lahko uživate v šopki za cel mesec.

Nana purpura

vaigela nana purpuraOkrasni grm se odlikuje z iztegnjeno krono v obliki krogle. Raste le do višine 1 metra in se šteje za dokaj kompaktno vrtno rastlino. Listi Veigelove purpure so naslikani v nenavadno rjavkasto rdečo barvo. Na soncu so skoraj vedno rjave, kar cenijo vrtnarji.

V času veličastnega cvetenja (junij-julij), veigel nosi svetlo obleko z bogatimi roza zvonovi. Dolžina vsakega popka je približno 4 cm. Povezana so s socvetjem na več kosov, zato izgledata zelo lepo na ozadju rjave listne liste.

Razvrsti Summer Red

sorta sammer rdečaTa raznolikost okrasnih grmičev se začne začeti cvetati konec maja ali zgodaj poletja. Njegova glavna značilnost je neprekinjeno cvetenje do jeseni. Weigel Summer Red se odlikujejo z rdečimi popki cevaste oblike, ki se v velikem številu pojavljajo na nagubanih poganjkih. V obratu ni všeč vetrovno mesto, zato je zaželeno, da ga posadimo v mirnih predelih vrta. Raste do višine 1,5 m, ki jo imajo mnogi prebivalci dacha. Ob takšnih velikostih se harmonično ujema z vsakim oblikovanjem pokrajine na podeželju.

Ebony in Slonokoščena obala

razred ebony in ayvoryEdinstvenost te sorte leži v moči kontrasta. Bele socvetje izstopajo živo ob ozadju temnih listov. Veigela Ebony in Slonokoščica se razlikujejo po kompaktni velikosti grmovja. Višina rastline doseže le 80 cm. Širina krošnje je približno 50 cm. Na vijoličnih poganjkih rastejo nenavadni listi:

  • v začetku pomladi – rjava, skoraj črna;
  • poletje – zeleno z rjavo prstjo;
  • jeseni – z vijoličastim odtenkom.

Na miniaturnem grmu s prihodom poletja se pojavijo beli brsti z rdečo podlago. Na fotografiji je grmiček Veigela v svoji slavi prikazan v vrtni zasnovi.

Variety Victoria

vrsta victoriaIzjemno lepa okrasna rastlina lahko okrasi vsako kočo. Kompaktna višina – približno 1 meter vam omogoča, da uporabite grm, da okrasite tudi majhen sprednji vrt. Kljub majhni rasti ima Victoria’s Weygel gosto krono v obliki žoge. Na fleksibilnih poganjkih rastejo rjavkasto rdeči listi, ki na soncu postanejo povsem rjave.

Med cvetenjem je rastlina oblečena v zvonaste zvončke. Pogosto se zbirajo v socvetjih na več kosov, ki spominjajo na miniaturne šopke. Sezona čudovite lepote traja približno 30 dni. V tem času lahko vdihnete globoko opojno aromo elegantnih brstov.

Early Weigel

zgodnji vigelV naravnem okolju se ta vrsta grmov nahajata na obrobju regije Ussuri, na Kitajskem in v Severni Koreji. Kljub temu zgodnji vagel tudi dobro raste na drugih mestih. Doseže do višine 2 m in se odlikuje z debelo izvrtino. Sladki listi rastejo na rdečkastih poganjkih. V obliki so podobni elipsam s konicami. Stranski robovi plošče so zrezani. Zgornje in spodnje plošče so rahlo pubescentne. Mladi listi so naslikani v svetlo zeleni barvi. Ko pride jesen, postanejo rumeno-rjave barve.

Psi zgodnjih vegel so povezani v majhnih šopkih. Tako kot listi so rahlo pubescentno. Barvana v svetlo roza barvi. Zadovolji oko za cel mesec.zavetje vagona od zmrzali

Tako kot druge vrste lahko ta raznolikost grmov trpi tudi zaradi hudih zmrzali. Za ohranitev hladnega vetra je potrebno dodatno zatočišče. Lahko je zgrajena iz posebne tkanine ali lapnika.

Poleg sort vagenov, navedenih v vrtnarstvu, obstaja veliko drugih primerkov. Skupaj je več kot 100 vrst. Vsaka od njih ima svojo edinstveno strukturo krone, višine, barvnih popkov in listja. V vsakem primeru, če ste posadili vadnico v poletni rezidenci, si lahko ogledate čudovito cvetenje za celo sezono.

Poznavanje različnih vrst vagel – video