Jazinci u zemljiDa bi uspješno uzgajali takvu biljku kao zumbul, potreban je ispravan i oprezan pristup. Ako želite da biljka bude jaka i da vam daje lijepe cvjetove, trebali biste se pridržavati nekih pravila koja će vam puno pomoći.

Prvo, nikad nemojte ostavljati zumbulaste žarulje u zemlji za hibernaciju. Oni, naravno, mogu sigurno preživjeti zimu, ali u proljeće će biti slabi i bolesni cvjetovi, a za godinu dana rizik ćete izgubiti biljku zajedno.

Drugo, nakon cvatnje žarulja treba obnoviti unutar 2 mjeseca. U tom razdoblju potrebno je oploditi i umjeriti zalijevanje.

Treće, da znam točno kada je potrebno iskopati nakon cvatnje zumbula, možete zatražiti ostavlja da požute i odumiru. U tom je razdoblju bilo najpovoljnije vrijeme za pripremu žarulja za “odmor”.

Neposredno nakon cvjetanja, iskorištavanje žarulje nije se preporučilo jer možete oštetiti cvijet. Ostavite žarulju neko vrijeme u tlu kako bi dobila čvrstoću nakon cvatnje i prije odmora izvan tla.

Povoljno vrijeme za kopanje žarulja za pohranu

Jazinci uzgojeni u vrtuNajidealnije vrijeme za kopanje zumbula nakon cvjetanja učinjeno je ispravno, ovo je kraj lipnja – početak srpnja. Nakon što lišće postane žuto i počnete suhom, možete početi kopati. Žarulje su izvađeni iz tla, pažljivo očistiti, preostali listovi se izreže i stavi u plastične kutije za pre-puhano sušiti 3-5 dana u suhom prostoru. Zatim se isušene žarulje očisti od suvišne ljuske, suhe korijene, velika djeca se razdvajaju i stavljaju u pripremljene kutije za skladištenje.

Iskopana žipsna žaruljaKada iskopavate zumbuse i kako pohraniti, sjećanje nije teško. Ali postoji još jedna važna točka, bez kojih se uspjeh u uzgoju ne postiže. Riječ je o duljini žarulja za pohranu. Cjelokupno razdoblje odmora od 95 dana i 60 dana bi trebalo biti na temperaturi od 25 do 27 stupnjeva, a za njih je potrebno osigurati hladnoću i smanjiti temperaturu na 17 stupnjeva. U takvim uvjetima žarulje će provesti još 30-35 dana. Ne zaboravite na vlagu. Da biste posve sušiti žarulje, možete ih sustavno prskati vodom i prozračiti sobu.Kopanje žarulja za daljnje sušenje

Tijekom skladištenja, žarulja često formira malu djecu, koja se moraju odvojiti i staviti u male posude. To je više svrhovito rasti ih 3-4 godine, tako da oni dobiju volumen, a zatim biljka sa svima.

Kako posaditi zumbul, praktične preporuke

Vrijeme sadnje zumbulaNajbolje vrijeme za sadnju zumbula je početak listopada. Prije nego se zemlja zamrzne, lukovice će imati vremena da se korijen i dobije neke snage prije zime. Mjesto na kojem se planira transplantacija zumbulama nakon cvatnje najbolje je unaprijed pripremiti. Da biste to učinili, trebate:

  • izaberite mjesto gdje je puno sunca i gdje se voda ne nakuplja;
  • obrađivati ​​tlo na dubini od 30-40 cm;
  • čine humus i mineralna gnojiva.

Related  Ukrasni kupus – uzgoj i njegu

Žarulje zumbula različitih razdoblja cvjetanjaNemojte tražiti vrijeme za sadnju žarulja. Ako ste, nakon što ste vidjeli sunčano vrijeme, posadili žarulje ispred vremena, tada se zumbule, preselili u rast, mogu umrijeti zimi. A ako ih pretjerate i posadite ih kasnije u prvoj polovici listopada, onda postoji vjerojatnost da neće imati vremena za korijen prije nego što se tlo zamrzne.

U jesen se buldozirane kuće posadaju na otvorenom terenu. To mora biti učinjeno prije prvog mraza. U tom slučaju, ako je vrijeme nepovoljno, zasađene zumbule dobro su izolirane, pokrivajući sloj lišća ili zaštitni film kiše i snijega.

Nakon čitanja naše preporuke kako da se brinu za zumbul nakon cvatnje, što je, naravno, produžiti život biljaka u svom vrtu, uživat ćete svoje šarene i mirisne cvjetove. Ali na kraju, želim napomenuti da nije bilo problema sa šiljkom, a žarulja odrasti zdrav i jak, osnovna pravila treba slijediti:

  • osigurati dovoljan period odmarajućih žarulja;
  • promatrajte temperaturni režim i odgovarajuću vlažnost tijekom prisiljavanja;
  • Osigurajte optimalno osvjetljenje tijekom destilacije pedikula;
  • u vrijeme da se dodatno gnoji odgovarajućim gnojivima.

I nije bilo sumnje da ćeš biti divan, brižan i iskusan vrtlar. Posljednji korak je imati strpljenja, kupiti luk i mali travnjak u jesen kako bi se biljka zumbula na proljeće blagdan za oči šareni i mirisni zumbul tepih stvorio svojim rukama.

Video slijetanje zumbula u jesen