Sadnja japanskog spiraeaMedunika japonica je vrlo popularna krajolika dizajnera grma, a slavu je stekla zahvaljujući činjenici da je njegov dekorativni efekt održava s početkom proljeća pa do prvog mraza. Cijena sadnog materijala je mala, a možete ga kupiti u gotovo svakom vrtiću.

Za svu svoju vanjsku ljepotu, japanska spirala je jednostavna za biljke i njegu. Posebnost ove biljke je da je vrlo izdržljiv i lako se može prilagoditi različitim prirodnim uvjetima. Na području naše zemlje je narasla gotovo svugdje, od južne obale do hladnih i sušnim područjima. Međutim, postoji nekoliko vrsta koje mogu zamrznuti pod teškim zimskim uvjetima, trebaju proljeće obrezivanje, provodi se u sanitarne svrhe, nakon čega će se grm obnoviti i iste godine cvatu.

Japanski spirali trebaju 3-4 sata izravnog sunca tijekom dana, kada se postigne taj minimum, vlasnik postrojenja moći će se diviti ne samo veličanstvenom rastu već i obilnim cvjetanjem. S konstantnom sunčevom svjetlošću, grm, naravno, bit će još luksuzniji.

Agrotehnička obilježja japanskog kultiviranja spirale

Japanski spirali u pejzažnom dizajnuPlodnost tla, intenzitet navodnjavanja, način skloništa tijekom zimskog perioda – sve to nije tako važno za spiralu. Zalijevanje biljke je potrebno samo tijekom prve godine nakon transplantacije. Nema posebnih preporuka za obrezivanje, ali kruna biljke, pod vještim rukama, savršeno je formirana. Grm može narasti od 30 cm do pola metra, sve ovisi o tome kakva je sorta kupljena. Oblik krune može se karakterizirati kao globularan, u nekim slučajevima gusta i zadebljan, u drugima – rijetki i razbarušen. Osamljenost je izvrsna, čak niti debla ne sjaju ni blizu tla.

Fotografija japanskog spirala često se može naći ne samo na internetu, već i na stranicama mjesečnih kataloga s sadnim materijalom, gdje se vrtlarima nudi mnogo različitih sorti. Cvjetanje započinje u srpnju i traje do kolovoza. Samo oni izbojci koji su se pojavili u tvornici ove godine cvjetaju. Razdoblje sazrijevanja sjemena je listopad. Kćerke lako koračaju. Za uspješno ukorjenjivanje potrebno je kopati jamu, čija će veličina odgovarati korijenima. Ako je tlo plodno, tada sadnja ne zahtijeva dodatnu oplodnju gnojivima. Ovaj grm često se koristi kao živica, u tu svrhu prikladna, na primjer, na japanskoj sorti “Goldflame”.

Uređivanje okućnice s japanskim plantažama spirala

Dekoracija mjesta od strane duhovaGrmlje izgleda sjajno tijekom cijele godine pa je vrlo pogodno za uređenje vrtova. U svojoj ljepoti ne postoje takozvani “propusti” koji utječu na određenu sezonu. Korijeni biljke ne isprepliću korijenje susjeda, a grm sama ne razlikuje se od velikog broja korijena. Postrojenje savršeno koegzistira s bilo kojim okolišem.

Preporuka: Spiro japanska sorta „Krisla” može se koristiti za stvaranje šumoviti grm grupu u kojoj je njegova svrha će biti samoljepljiva otvorene gaće vysokorastuschih predstavnika.

Kao što su: chubushnik, lila, magnolija. Kompaktnost grma omogućava ga posaditi čak i na cvjetnim lukovima s lukom i biljkama. Oni također mogu ukrasiti rockeries, s niskim uzgojem trajnica. Spiraea je neophodna tamo gdje je potrebno stvoriti jednu živopisnu sliku, na primjer, kao živicu, koja dijeli rubnik, pri sadnji padina.

Izrežite potrebu za zasadom spirale jednom mjesečno, ali ova biljka, naravno, ne cvjeta. Stoga, prije sadnje poželjno je odlučiti kakva će se kvaliteta upotrijebiti ovaj grm, kao što je bikolor ili kao dekorativno-listopadni oblik. Frizura je pogodna, grm je posve obložen i dobro razvijen. Neke kompaktne biljke daju prekrasnu zlatnu nijansu lišća, na primjer, raznolikost japanskog Goldmounda.

Sanitarni ili rejuvenating obrezivanje se provodi tako da ne ometaju simetriju izbojaka. Izrežite samo razbijene grane i mrtvo drvo. Grmovi stariji od 4 godine podvrgnuti su detaljnijem obrezivanju, imaju nekoliko grana uklonjenih u dno prtljažnika.

Dekorativne vrste japanskih spirala: značajke i nedostaci

Medunika japonica kao i ime implicira, donio nam iz Japana, ali to rasti kao u Kini. Prekrasna grmlja, s puševnim i mladenastim izbojcima, duguljasto sočno lišće, zeleno u gornjem dijelu i plavkasto ispod, koje se u jesen boji u raznim nijansama crveno-narančaste boje. Cvatnja traje do 50 dana u godini. Ovaj tip medunika ima mnogo sorti, koje se razlikuju u boji i intenzitetu cvatnje, visina, krunu oblika. U našoj zemlji najčešći su sorti sljedeći.

Špijunska raznolikost japanskih “Male princeze”

Spiraea japanske male princezeBiljka čini uredan grm do visine od 60 cm, s zaobljenom kompaktnom krunom, plavo-zelenim lišćem u obliku izdužene elipse. Cvjetovi ružičaste boje, skupljeni u cvatu korice. Cvatnje se javljaju u ranim sredinom ljeta. Rast grma je spor. Izgleda sjajno kako u jedinstvenom sadnju, tako iu zelenilu rubova, stvaranju grmlja, u živici. Među nedostatcima sorte, može se zamijetiti brz gubitak intenziteta boje bojama koje mogu izgorjeti na suncu.

Široki spektar japanskih “Shirobana”

Spiraea Japanski ShirobanaGrm, dostižući visinu od 80 cm. S tamnozelenim uskim lišćem lancetastog oblika, duljine oko 2,5 cm. Nijansa boje ove sorte može biti bijela ili svijetla ružičasta, a ponekad i crvena. Sve ovisi o tome kako osvijetli mjesto gdje grm raste. Cvjeta u srpnju i obilno pokreće nove pedale do sredine kolovoza. Ova sorta može širiti rock vrtove, niske rubnike, skladbe crnogorica ili drugih grmova. Nedostatak raznolikosti je nestrpljivost grma, bez šišanja spirale, kaotično oblikuje krunu.

Špijunska vrsta japanske Albiblore

Spiraea japanska AlbibloraOna je bijela špijuna. Visina grma je 60 cm, a cvjetovi su snježnobijeli, što je vrlo neobično za spire koje cvjetaju ljeti. Tijekom cvjetanja preko grma neizreciv je, gust i bogat okus. Leme biljke su zelene, ovalne, a na pozadini bijele cvjetnice posebno su zapanjujuće. Međutim, cvjetanje – cvijet dobiva smeđu-voćnu nijansu, tako da ove cvjetne stabljike treba ukloniti pravodobno.

Špijunska raznolikost japanske “Zlatne princeze”

Spireja japanska zlatna princezaZanimljivi grm, koji doseže visinu od 50-60 cm, raspon promjera krune – 1 m i nešto više. U proljeće lišće dobiva svijetlo žutu boju, ljeti postaje svjetlo, au jesen lišće postaju narančaste, s mekim polutonima. List je duljine 7-8 cm, cvjetanje je bogato i započinje u lipnju. Sami cvjetovi su ružičasti ili crvenkasto-ružičasti, sakupljeni u cvjetni štit, koji može biti do 5 cm u promjeru. Biljka privlači mnoge insekte pa se ne preporučuje da ih posadite na mjesta za šetnju i dječju rekreaciju.

Spiro se često koristi kao ukrasna pokrovnost, koje dobiva uz vrlo dobro s drugim slabo rastu biljke, na primjer, kao što bloodroot, lavande, gospine trave, rudbekija, stolisnik i divljih trava. Nedavno se ovaj grm nalazi ne samo u privatnim vrtovima, već iu urbanim parkovima.

Rezanje spiraea – video