Fern na dvorištuFernje se mogu naći iz crnogoričnih šuma i tropima, praktično u svim prirodnim i klimatskim zonama. Vrtna paprat najčešće je rodom iz istog mjesta kao i kućni vrt.

Takav odabir usjeva omogućuje ne brinuti o aklimatizaciji biljaka i stvaranju posebnih uvjeta za njihovo održavanje. Osim toga, paprati koji rastu u Rusiji nisu ništa manje dekorativni i atraktivni nego tropske vrste, ali mnogo je lakše brinuti se.

Kakve li vam vrtlarove volite? Postoje li neke vrste u našim šumama koje zaslužuju ukrašavanje alpskog brijega, cvjetnjaka ili skupnog sadnje crnogoričnih biljaka?

Fernje u vrtu: nepretenciozne vrste

Ako kod kuće uzgajivači često rastu egzotične vrste u vrtu – isto mjesto biljke više prilagodljiv na ledenim zimama, toplim ljetima, hladne jesenske kiše i drugih hirovima Ruske klime. I takve vrste, prilagođavajući se sadnji i napuštanju u zemlji, paprati su mnogi.Asplenium u pejzažnom dizajnu

Jedan od prvih može se nazvati asplenium. Premda su mnoge paprati ovog roda prilično termofilne, postoje sorte čiji radni listovi ostavljaju toleranciju zima u srednjem pojasu. Biljke preferiraju penumbru, gdje voljno čine rozete malih, ali vrlo atraktivnih lišća koji čuvaju ukrašavanje od ranog proljeća do snijega.Niska Voodia

Vudsija niske korijene je vrtna paprena sredina u prirodi koja se preferira podmiriti na stjenovitim izbočinama, pa čak i na starim zidovima. Visina krunice od malih paperjastog lišća, ovisno o vrsti, doseže samo 5 do 20 centimetara. U ovoj biljci se odnosi na dugo rasteće paprati, a na jednom mjestu savršeno postoji do tri desetljeća.Gusti grm lijesa

Mačići čine gustu grm do visine metra. Posebnost ove paprati koja raste u vrtu je stalna formacija novih lišća.Bracken paprat

Orlyak se smatra jednim od najčešćih paprati na svijetu. Njegove zavjese mogu se naći na Arktikima iu Australiji. Za srednji pojas ova je domaća vrsta savršeno prikladna kao vrtna kultura. Ternarni rezbareni lišća rastu visoko iznad razine zemlje i mogu postati utočište za rane jarbolne lišće. Prilikom sadnje paprati u vrtu i brige za njega, orao može brzo rasti. Stoga je važno poduzeti hitne mjere kako bi se osiguralo da kultura ne nadilazi dodijeljeno područje.Velika osmanska paprika

Related  Sadnja lososa u prigradskim područjima u Sibiru

Osmund ili čišćenje najveći je predstavnik obitelji u srednjoj zoni i na jugu Rusije. U prirodi se može naći samo u šumskom području Kavkaza i istočno od Azije. I u vrtu, gdje paprena raste, postat će središte cvjetnog kreveta na vlažnom kutu.Sjenovita tjelesna mjehur

Na alpskim brdima bit će mjesto za još jednu neprincipijelnu vrtnu paprat. Ova vezikula je mala biljka koja podnosi hlad, s izuzetnim lišćem koji nestaje zimi.

Sadnja i briga za vrtne paprati

Za ukrašavanje vrta s paprati, biljke iz obližnjeg šumskog vrta i vrtnog centra učinit će.

Ali, ako u prvom slučaju pažljivo ukopana grm pada u zemlju gotovo odmah, a vrtlar ne može poduzeti mjere kako bi dodatno zaštitili korijene, paprat uvezena iz daljine prijeti sušenje i smrt.

Za zaštitu biljke od kritičnog gubitka vlažnosti za kulturu, prije prijevoza, rizomi su zamotani vlažnom krpom ili mahovinom, bez ometanja preostalog tla. Ako lišće prije sadnje ima vremena za klimanje, oni neće vratiti elastičnost čak i nakon zalijevanja. Kako bi se pojednostavnila daljnja briga, sadnju vrtnih papričica odmah se provodi.

Uzgoj sadnicaMjesto je odabrano tako da zelenilo ne pati od izravne sunčeve svjetlosti, a tlo zadržava malo vlage što je dulje moguće. Biljke ne zahtijevaju sastav zemljišta, a glavna stvar je da je podloga labav. Sendvičske smjese s visokim sadržajem humusa dobro su prilagođene.

Ako je biljka odvedena iz šume, ovdje je korisno sakupljati zemlju i popuniti sjeme za sadnju. To će ubrzati aklimatizaciju paprati u vrtu.

U budućnosti, biljka je važna za vodu redovito s periodičnošću od 5-7 dana. I provoditi hranjenje pomoću složenih sredstava, uključujući i organske i mineralne dodatke.

Fern preferira obilno zalijevanjeOptimalna temperatura vrtnih papričica je 15-25 ° C. U ljetnim danima, posebno u dobro osvijetljenim područjima, biljke zahtijevaju veću vlažnost i vrlo su dobre za glazuru za navodnjavanje s navodnjavanjem lišća.

Related  Kako napraviti cvjetnjak po sebi (korak po korak upute)

Ako paprena biljka zasađena u vrtu raste brzo, a nakon tri godine to može rasti i zahtijevati stanjivanje i ograničenje. To je učinjeno u rano proljeće, nježno uklanjanje starih uzoraka i provođenje podjele grmlja. Prilikom prolaska potrebno je odrediti granice mjesta namijenjene vrtlaru kopanjem posebne mreže, geotekstila, škriljevaca ili ploča na dubinu od najmanje 20 cm.

Značajke strukture i reprodukcije paprike

Uz podjelu odraslih grmlja, neke paprati mogu se razmnožavati pletenjem. Učinite to početkom jeseni. Razvijena zdrava ploča s listom nagnuta je na tlo i raspršena po rubovima vlažnom tlom, tako da središnji veni ostaje u zraku.

Spore na papiruZimovanje na ovaj način list od vrtne paprati u proljeće će vrtlar nekoliko sitnih kćeri prodajnih mjesta. Odvojite ih vrlo pažljivo, pokušavajući ne oštetiti ni gornji dio ni osnovne osnove. Posadite male paprati u vrtu.

Ako koristite značajke strukture paprike i njihovu reprodukciju, možete pričekati sazrijevanje spora na leđima lišća.

Prvo, spore su dobro sušene u papirnatim omotima, a zatim, usred zime, posijaju se iznad supstrata koji se skuplja na mjestu gdje se paprati uzgajaju. Na vlažnoj tlu, spore će ostati mjesec dana dok se ne pojave prvi znakovi pojave novih biljaka. U veljači, utičnice se prenose u staklenik, a dolaskom topline, oni se transponiraju na tlo na stalnom mjestu.

Video o papričici u vrtu