Dekoracija predgrađe sferna tujaČesti posjetitelji vrtova su čisti globularni. Veličina ove biljke može varirati od nekoliko desetaka centimetara do pola i pol metra. Boja krune varira u različitim vrstama.

Širi ovo ukrasno stablo nije lako. Samo pravilno slijetanje i njegu kugličnog oblika Thuja će joj pružiti zdravu debelu krunu i učinkovito zaobljen oblik.

vrsta koje pripadaju

kombinacija globularne tuje s drugim biljkamaPrije nego što nastavite s preporukama o njezi, treba shvatiti podrijetlo tuje zaobljenog oblika krune. Oni nisu zasebna vrsta, već predstavljaju zbirku posebno izvedenih sorti. U našim klimatskim uvjetima, zapadni Tui sorti su se proširili. Postoji nekoliko objašnjenja za ovo:

  1. Thujia je globularna i nepretenciozna i pogodna za rast u našoj zemlji.
  2. Raznolikost ove vrste je toliko velika da je moguće odabrati odgovarajuću varijantu iz raspoloživih sorti. Osim toga, odabir novih sorti nastavlja se i danas.

Globularni oblici nalaze se među ostalim vrstama thuja (japanski, korejski i drugi), ali ove vrste je teško rasti u našim klimatskim uvjetima na otvorenom. Daljnje preporuke za njegu odnose se posebno na globularne sorte zapadnog tia.

Sadnja i skrb

sadnice sline globularnogPravilno sadnja i njegu u vrtu iza grla je preduvjet za dobar razvoj drveta.

Kada i gdje saditi?

Prilikom odabira mjesta za sadnju, dajte prednost djelomičnoj sjeni. U hladu biljka će izgubiti svoje ukrasne kvalitete, krunica će postati rijetka, a grane će se protezati. U područjima s kratkim ljetnog vremena može biti zasađena sferne tuja u dobro osvijetljenom mjestu, ali pod uvjetima stepa zoni izravnog sunčevog svjetla i vlage će dovesti do opeklina od sunca i igle drobljenje. Također, postrojenje je negativno za nacrte, tako da odredišno mjesto mora biti zaštićeno od vjetra.

Tuya je nepretenciozna za tlo, ali najbolji rezultat može se postići na plodnim, umjereno vlažnim tlima. U mjestima visokih podzemnih voda. U nizinama greda i na loamima nanosi se debljinski sloj debljine do 20 cm na dnu slijetanja.

U aktivnoj vegetacijskoj fazi, biljka ulazi u svibnju, tako da se može transplantirati u rano proljeće ili jesen. Jama se kuha 2 tjedna prije sadnje, navlažiti i napuniti smjesom tla: travnjak + treset + pijesak (2: 1: 1). Sastav za transplantaciju može se dodatno obogatiti nitroamino skupinom.

Transplantirane biljke koje su navršile 5-7 godina, zajedno s korijenom kora. Ispod je globularna thuja pripremljena za transplantaciju.

Korijen korijena nije pokopan, trebao bi biti na razini površine tla. Nakon sadnje, biljke se zalijevaju dnevno mjesec dana (1 kantu vode ispod svakog stabla). Prva godina nakon sadnje biljka je osjetljiva na izravnu sunčevu svjetlost, tako da je osjenčana kraft papirom, platnom ili sunčevim zaslonom.

Zalijevanje i labavost

Thuja sa sfernim krune oblik otporan je na kratko suše, ali ako biljka raste dugo vremena u uvjetima nestašice vode, njegova kruna stanjuje. Krajem mjeseca nakon sadnje mlade biljke zalijevaju se jednom tjedno (10 litara za svaku biljku). U suhom razdoblju, broj navodnjavanja trebao bi biti povećan na dva puta tjedno.

Da bi korijeni biljke “disali”, nakon svake zalijevanja, tlo je odmaknuto na dubinu od 10 cm i zamrljano s tresetom, strugotinom ili kompostom. Debljina sloja krmenice mora biti najmanje 7 cm.

Priprema za zimu

Biljke za odrasle dobro se podnose čak iu hladnim zimama, a mlade bi trebale biti pokrivene kasnom jesen s lišćem, palim lišćem ili posebnim agro-materijalima. Kada temperatura zraka padne na -5okoUz to, biljka je dodatno omotana filmom.

obrezivanje

Očuvanje sfernog oblika krune zbrinuto je od uzgajivača, tako da nema potrebe za daljnjim oblikovanjem biljke. Svako se proljeće provodi sanitarno obrezivanje, uklanjajući mrtve i bolesne grane. U proljeće i na kraju ljeta, thai su odsječeni, koji se koristi kao ograda.

Zbog debele krune, stablo se može lako oblikovati. Iskusni vrtlar može mu dati različite oblike.

Dodatno oplodnje

Tui se spominje polako rastućim stablima pa se gnojivo treba pažljivo primijeniti. Prve tri godine života nakon transplantacije se ne preporučuju. U narednim godinama života količina primijenjenih gnojiva ovisi o stopi rasta stabla: ispod patuljastih sorti – manje, za visoke – više.

Stručnjaci su skeptični oko uvođenja organskih gnojiva za crnogorice. Bolje je koristiti složena gnojiva za prodaju.

reprodukcija

Kod kuće, thuis se propagira reznicama. To se provodi u jesen nakon završetka vegetacije ili u proljeće prije otvaranja pupoljaka. Za sadnju koriste se reznice duljine 50 cm s dobro oblikovanom “peta”. U donjem dijelu rezana rezu iglice i proces s jednim od spojeva koji stvaraju korijen.

Za sadnju pripremljena je posebna smjesa tla: zemlja travnjaka (1 dio) + pijesak (1 dio) + treset (1 dio). Stabljika je zakopana u navlaženu smjesu 3 cm i prekrivena filmom kako bi se održala razina vlage. Ako se reznice izvode u jesen, treba paziti da se sadnice dobro osvijetle. Proljetno slijetanje, naprotiv, opskurno.

vrste

Raznolikost tuje s kuglastim oblikom krune je velika. Drveće se razlikuju u veličini i boji. Ispod su fotografije sorti i vrsta globusa Thuja, koji su najrasprostranjeniji, kao i njihov opis.

Thuya Globose GloboseGloboza je visoka sorta, visina odraslih biljaka je 1,2-1,5 metara. Boja iglica varira ovisno o sezoni: ljeti je zelena, zimi – smeđa. Biljke iz ove sorte ne zahtijevaju oblikovanje – 5-7 godina života od stabla su kuglaste, daljnje povećanje od 5 cm u visinu i širinu svake godine, a kruna s godinama postaje gušća.

Thuya globularna DanicaThuya globularna Danica je nisko uzgojna sorta (visina stabala odraslih do 80 cm). Popularnost je bila zbog nepretencioznosti, zime i sposobnosti održavanja oblika bez obrezivanja.

rekao je sferični ReingoldVisoka kvaliteta sorte je Reingold. Glavna značajka ove biljke visok (1,5 m) je neobičan četinjača Boja: ružičasta u proljeće, svjetlo zlatna u ljeto, i bakar-žuta, gotovo smeđe u jesen.

Thoy Teddy u vrtićuJedna od novosti selekcije je pužna patuljasta globularna vrsta Teddy. Visina ovog iznimno gustog grma doseže 30 cm, dok je atipična za tui igle zapamćena: glatko, zasićeno zeleno, a ne žilavo. Biljka je otporna na opekline i dugoročno ne gubi svoj dekorativni učinak.

Primjena u pejzažnom dizajnu

globularna thuja u rock vrtuŠiroku primjenu pronašao je Thuja globular u pejzažnom dizajnu. Ove univerzalne stabla savršeno se kombiniraju s drugim biljkama i različitim ukrasnim predmetima. Zbog sporog rasta kompozicije s Tuyusom duže vrijeme zadržavaju netaknutu pojavu pa se često koriste u mixborderovima, rock vrtovima i japanskim vrtovima.

Patuljaste sorte dobro rastu u kontejnerima i loncima, uz njihovu pomoć možete stvoriti neku vrstu crnogoričnog travnjaka. Kao rubnik ili živica, možete koristiti srednje veličine sfernih thuja.

Video patuljastih sfernih tuya