vrba hakuro nishikiWillow Hakuro Nishiki u osnovi se razlikuje od uobičajenog divlje plačenog rođaka, ali pripada istoj obitelji. To je niski višegodišnji grm s granama prema gore. Mnogi dizajneri preferiraju ovu raznolikost zbog svoje relativne nepretencioznosti i sposobnosti stvaranja neobične krune na stablu. Osim toga, lišće vrba Hakuro Nishiki oslikane su ne samo zelenom, već i drugim bojama i nijansama.

Hakuro Nishiki je iz Japana, ali također može rasti u umjerenim klimatskim uvjetima.

Opis i značajke sorte

neobična boja vrba Hakuro NishikiGrmlje imaju zaobljeni oblik. Postrojenje za odrasle može doći do 2-3 metra visine i iste u promjeru. Za usporedbu, plačući vrbe raste do 25 m. Vertikalni grane, ali s povećanjem vrba se raspada u obliku ventilatora, ili fontana, stvarajući balon.

Kora cijele lisnate vrbe Hakuro Nishiki oslikana je u sivo-zelenu boju i na kraju postaje siva. Snimke su smeđe, s crvenom bojom. Listovi su duguljasti, oni su blijedo ružičaste boje. Tijekom vremena, oni dobivaju svijetlo zelenu nijansu, padaju žuti i padaju.

Pravila za sadnju i njegu

sadnice vrba Hakuro NishikiUz sadnju vrba Hakuro Nishiki i briga za nju će nositi čak i budding horticulturist. To je prilično nepretenciozna vrsta, koja se može presaditi u odrasloj dobi. Glavna stvar je odabrati pravo mjesto za sadnju mladih grmlja, i oni će se osjećati dobro i brzo rasti. Osim toga, potrebno je obrezati vrbe Hakuro Nishiki da oblikuju ispravnu krunu zaobljenog oblika.

Za uzgoj kod kuće možete kupiti gotove grmlje.

Priprema sadnica i sadnju na otvorenom terenu

mlada vrba Hakuro NishikiYves je rođen u Japanu, ali savršeno se prilagodila umjerenoj klimi s promjenama temperature zimi i ljeta. Poput drugih vrsta vrba, ova sorta preferira vlažnu zemlju. Optimalno mjesto za sadnju sadnica je obala prirodnih ili umjetnih vodenih tijela. Inače, neophodno je stalno pratiti razinu vlažnosti tla i spriječiti isušivanje grmlja.

Related  Upoznali smo se s finim sortama kineske borovnice

Reprodukcija vrba Hakuro Nishiki se javlja na dva načina:

 • reznice – oni se bere u rano proljeće, nakon čega se odmah mogu posaditi na otvorenom terenu;
 • presađivanje na drugim stablima – osnovna tehnologija stvaranja vrba Hakuro Nishiki na stabljici.

Glavni način reprodukcije vrbe kod kuće su reznice. Reznice su grane grana, koje su uzete iz grmlja odraslih u rano proljeće. Najvažnija stvar je da imamo vremena da ih primimo prije početka vegetacijskog razdoblja kako ne bi naškodili majci. Reznice ne trebaju nikakvu preliminarnu pripremu: dovoljno je sušiti mjesto rezanja i spustiti ga u tlo. Za toplo razdoblje, sadnica će se korijenje i početi rasti. Blossom grmlja počinju oko treće godine života.

Neki stručnjaci izdrže reznice u vrućoj vodi nekoliko sati – tako da rastu brže, a prve godine mogu dodati do 90 cm.

Sadnja cijele lisnatog vrba Hakuro Nishiki i briga za to je moguće kod kuće. Drugi način da se neobična stabla treba smanjiti. Ubod je stablo čvrste, pa čak i prtljažnik, čiji je vrh zasađen japanskom vrbom. Najčešće se u tu svrhu koristi koza vrba, koja ima ravnu stablu debla.

Briga za stabla

Oblikovana kruna vrba Hakuro NishikiSadnja japanske vrbe Hakuro Nishiki i briga za to ne traje dugo. Raste savršeno bez dodatnih gnojiva i svakodnevno zalijevanje, ako odaberete pravo mjesto za sadnju grmlja. Postoje neka pravila koja vršku čine visokom i zdravom:

 • biljka tolerirati stagnaciju vlage bolje od sušenja tla, stoga ga treba stalno voditi;
 • za sadnju je bolje odabrati mjesto s visokom razinom podzemnih voda;
 • za gnojidbu možete koristiti organska gnojiva – kompost ili humus;
 • za sprečavanje gljivičnih bolesti lišće se raspršuje fungicidnim sredstvima:
 • bolje je uzeti sadnice iz grmlja u regiji u kojoj se planira biljka – tako da se brže prilagođavaju klimatskim uvjetima.

Related  Vrste uzgajane Kalanchoe

živica od vrba Hakuro NishikiRaznolikost vrba Hakuro Nishiki, kao i drugi predstavnici obiteljske vrbe, vole dobro osvijetljene prostore. Također može rasti na djelomično zamračenim mjestima, ako ih sunčeva svjetlost dobiva tijekom dana. U mraku, polako raste, a listovi su slabi. Na vrstu tla vrba je nepretenciozna. Međutim, ako ga posadite na glinenu zemlju, treba dodati pijesak ili treset radi bolje vodljivosti vlage.

Japanska vrba je otporna na promjene temperature i sigurno podnosi zimske mrazove. Ako je mraz jaka, neki izbojci mogu zamrznuti, ali to ne šteti čitav grm. Takve grane treba jednostavno rezati tijekom prve frizure.

Samo stabljivi stabla su osjetljivi na mraz, naime mjesto inokulacije Hakuro Nishiki na drugu vrstu. Zimska je stranica zatrpan posebnim materijalima – agrofiber ili lutarsil.

Obrezivanje krune

vrba Hakuro Nishiki u pejzažnom dizajnuBudući da je ova vrsta vrba je grm s dugim, ravnim granama, njihov se rast može prilagoditi. S kompetentnim i pravodobnim obrezivanjem biljka izgleda gusta i bujna. Ovaj proces također ima svoje osobitosti:

 • prvo oblikovanje rezidbe provodi se u proljeće, prije početka vegetacije;
 • Nemojte se bojati odrezati nepotrebne izbojke – grm brzo obnavlja oblik zbog rasta novih;
 • U prvoj godini ostaje više od 4-6 bubrega, dodajući svake duljine jedan bubreg svake godine;
 • Krajem jeseni izvodi se posljednja frizura, za koju se izrezuju suhe ili oboljele grane.

Kao rezultat kompetentnog rada s oblikom krune, vrba postaje poput kugle. Ako raste na stabljiku, stablo se podsjeća na ogroman maslačak. Na prtljažniku drvenog stabla također je potrebno odrezati viška izbojaka.

Japanska vrba u pejzažnom dizajnu

vrba Hakuro Nishiki na cvjetnjakuFoto vrba Hakuro Nishiki u krajoliku – ovo je uredna, niska biljka s zaobljenom krunom. Ove se grmlje uzgajaju posebno za ukrasne svrhe, posađene su u dvorištu kuće, kao iu parkovima i rekreacijskim područjima. Oni se mogu saditi sami ili u kombinaciji s drugim biljkama. Velika potražnja koristi se za japanske čeljusti.

Related  Odaberite mjesto u krajoliku za Zlatni globus Tui

Postoji nekoliko mogućnosti za dekorativnu uporabu Hakuro Nishiki:

 • nekoliko grmlja, zasađene u nizu, tvore neobičnu živicu;
 • pojedinačni grmovi ili štabovye stabla najbolje su zasađeni na pozadini zelene mase, tako da će biti povoljno dodijeljeni;
 • vrba izgleda dobro i brzo raste uz male umjetne ribnjake;
 • ona je često posađena zajedno s drugim predstavnikom obitelji vrba – vrba Matsudan.

vrba Hakuro Nishiki krajolik ukrasBudući da ova biljka odmah zaokreće oko zbog svoje neobične sjene, izgledat će skladno u svakom vrtu. Osim toga, čak i zimi, razlikovat će se crvene izbojke. Glavno pravilo je odabrati web-lokacije za odredišno dobro pročišćene web stranice. Uz visoke stabla s širokom krunom, japanska vrba neće zatrudnjeti, jer će ga blokirati od sunčevih zraka.

vrba Hakuro Nishiki na obali ribnjakaNa slici Nishiki vrba Hakura izgleda kao kuglastih klastera u različitim nijansama ružičaste, zelene i sive boje. Glavni cilj uzgoja – to je krajolik dizajn, uređenje vrtova, parkova i rekreacijskih površina. To je prilično skroman – unatoč činjenici da je dom u Japan, prilagođen za život u umjerenoj klimi te je otporna na mraz. Posebno brzo će dodati rast, ako je tlo ispod nje stalno vlažno. Uz uzgoj sorti vrbe ručke čak i početnik vrtlar – da se brine za svoju krunu i oblik je vrlo jednostavan.

Formiranje krune Hakuro Nishiki – video