ukrasne trave u krajolikuUkrasne žitarice izvrsno su rješenje za ukrašavanje zemljišta, parka ili rekreacijskog područja. Oni mogu biti niski ili postići velike veličine, formirajući četke različitih oblika i boja. Ove biljke su neprikladne za uvjete zatočeništva pa se aktivno koriste za stvaranje pejzažnih kompozicija različitih složenosti.

Vrste biljaka

Žitarice su različite, ali se lako mogu kombinirati. Glavni uvjet za odabir susjeda – oni bi se trebali osjećati dobro na istoj vrsti tla s identičnom vlagom. Prepoznavanje s određenom vrstom biljke pomoći će pregledati najpopularnije ukrasne trave s imenima i fotografijama.

Fescue Blue

plavi mačFescine štapić (plava) je višegodišnja žitarica koja može doseći pola metra visine. Značajka je neobična srebrnasta boja koja će biti u skladu s pijeskom, šljunkom ili velikim kamenim pločama u vrtu.

Fescue se smatra biljkom koja voli toplinu, pa je posadena u tlo u lipnju, kada se tlo potpuno zagrijava. Postoji nekoliko pravila koja treba promatrati, tako da grmlje rastu svijetle i uredne:

  • tlo mora biti dobro isušeno, stagnacija vlage nije dopuštena (tlo s visokim sadržajem pijeska najbolje odgovara);
  • svake četiri godine grmlje treba podijeliti;
  • Svake dvije godine preporuča se presađivanje biljke, inače lišće može postati blijedo.

Fescue je jedna od travnatih biljaka. Uzgaja se za ukrašavanje cvjetnjaka, staza, bokova. Posebno je korisno u područjima s nedovoljno plodnim tlom, što nije prikladno za druge biljne sorte.

Šljunčana šperploča

porhonaterum prosovideOd svih ukrasnih trava i trava u dizajnu krajolika pogonaterum je najneobičniji. Njegovo drugo ime je unutarnji bambus, jer su te dvije biljke povezane. Stabljike biljke odrasle podsjećaju na stvarne gustih bambusa u minijaturi. Listovi su svijetli, mogu imati različite nijanse zelene boje.

Pogonateram – višegodišnja žitarica, ali se preporuča da ga uzgaja kod kuće u toplini. Temperatura zraka za ovu vrstu žitarica ne smije pasti ispod 18 stupnjeva. Mrazovi će dovesti do njegove smrti, ali ljeti se lonac s biljkom može izvaditi na ulicu.

Related  Njega i održavanje "živućih kamena" litavima kod kuće

Unutarnji bambus nije vrlo lako za njegu biljka, vlasnik će morati ispuniti nekoliko osnovnih zahtjeva:

  • Mjesto bi trebalo dobro osvijetliti, lopovi se ne bore čak ni od izravne sunčeve svjetlosti;
  • Zalijevanje se redovito obavlja i zimi, a gornji dio tla ne bi trebao osušiti;
  • Također se preporučuje prskanje zelene mase iz pištolja za prskanje.

Za razliku od mnogih drugih ukrasnih biljaka i trava za vrt, unutarnji bambus zahtijeva stalno hranjenje. To može biti uobičajeno mineralno gnojivo za unutarnje biljke, koje se dodaju dva puta mjesečno za vodu za navodnjavanje. Tlo za uzgoj Pononateruma također će se razlikovati. Budući da biljka ne podnosi sušenje, tlo mora sadržavati veliki postotak gline. U smjesi za sadnice preporuča se dodati treset, humus ili druga mineralna gnojiva.

Ječam obojen od ječma

ječam manedBarley grivy – ovo je još jedna biljka žitarica, koja se često koristi u pejzažnom dizajnu. Izvana izgleda kao obični ječam i čuva sve pozitivne osobine ove sorte. Biljka savršeno podnosi mraz, pa se može sigurno zasaditi na cvjetnim crijevima, gdje termofilne sorte nisu ukorile.

Ječam se odnosi na one sorte koji brzo rastu i hvataju nova područja. Periodički se grliće trebaju razrjeđivati ​​tako da cvjetnjak izgleda čist. U umjerenoj klimi, biljka može ostati zimi na ulici, ali ako ima mraz, bolje je kopati i premjestiti ga u kuću ili staklenik.

Uobičajeno stanjivanje grmlja ili ograničavanje prostora za rast nije dovoljno. Ječam se savršeno množi sa sjemenkama pa ih treba izrezati do svoje pune zrelosti.

cortaderia

cortaderiaCortaderia je višegodišnja biljka žitarica koja može doseći do 3 m visine. Ne bi se trebalo kombinirati s drugim, manje stasnim sortama, jer stvara snažan korijenski sustav i koristi sve hranjive tvari iz tla. Osim toga, valja unaprijed razmisliti o tome koliko će se košnica uklopiti u cjelokupni sastav – ako je posađeno jednom, to neće biti lako ukloniti.

Related  Kako se brinuti za živo božićno drvce u loncu

Lišće ove biljke jake su i fleksibilne. Na kraju ljeta i rane jeseni na njima se formiraju panicles do 50 cm. Pojedinačne cvjetnice imaju glatke dugačke živice, obojane u vrhnje, bijele ili bež boje. Panicles su iznad razine ljudskog rasta i podsjećaju na oblake.

Cortaderia je biljka žitarica koja ne diktira nikakve uvjete za skrb. Raste lijepo u napuštenim područjima, svake godine zauzimaju nove teritorije. Također je zaštićen od štetnika, izravne sunčeve svjetlosti, suše i zaljeva. Kod kuće, to se može zalijevati svaka 2 tjedna, a odrasle biljke trebaju ovaj postupak čak i manje.

Kako odabrati i brinuti se za žitarice?

Kako bi žitarice izgledale uredno i uredno, postoji nekoliko pravila za njihovu sadnju. Posebnost tih biljaka je da oni brzo rastu i mogu spriječiti razvoj susjeda. Ako ne ograničavate njihov rast, uredan cvjetni gredica će izgledati kao da se dugo nije tretirao od korova.

ograničavajući rast ukrasnih travaKada sadite ukrasne trave, možete koristiti jedan od savjeta:

  • koristiti neplodna tla s visokim udjelom pijeska (biljke će se razvijati u tim uvjetima);
  • ograničiti rast grmlja ukrasnim kamenjem, šljunkom ili gomili pijeska;
  • Najagresivnije vrste se preporučuju da se stave u zasebne lonce, a zatim ih spustite u zemlju.

Za razliku od mnogih drugih biljaka, žitarice ne trebaju gornji obrok. Naprotiv, gnojiva mogu izazvati previše intenzivan rast, zbog čega grmlje može izgubiti oblik.

Ukrasne žitarice reproducirati sadnicama ili sjemenkama, ovisi o posebnoj varijanti. Sjemenke žitarica klijati će na ugodnoj temperaturi, ali u nekim je varijantama bolje da ih klijati zasebno. Ako ih odmah stavite na glavno mjesto, rast može biti zaustavljen većim cvjetovima ili grmlju. Sadnice ne nužno rastu kuće u posudama – možete jednostavno stvoriti zaseban vrt za njih, i presaditi odmah, kao mali grm se formira.

Related  Mi ukrašavamo naše ploče dekorativnim kovrčavim grahom

Žitarice u pejzažnom dizajnu moderan su trend, koji se sve više koristi ne samo za ukrašavanje cvjetnih cvjetnih greda i živica već i za stvaranje posebne atmosfere u parkovima ili rekreacijskim područjima. Ovisno o vrsti biljke, upotpunit će kompoziciju iz drugih grmova i cvjetova ili djelovati kao glavni ukras. Oni izgledaju sjajno bez dodavanja drugih sorti u sastavu živica i oko umjetnih ribnjaka.

Sadnja travnatih trava na mjestu – video