divno gnjilo u vrtuWisteria ili wisteria, kako se također zove, je biljka poput stabla koja pripada obitelji mahunarki. Njegova domovina je južna zemlja. Na takvim zemljištima gisterica se osjeća vrlo dobro i zadovoljava s obilnim cvjetanjem. Ova vrsta biljke je neophodna u dizajnu krajolika. Jedinstvenost cvijeta leži u njegovim neobičnim cvjetovima od raščića. Postoji nekoliko vrsta prekrasnog cvijeta koji imaju svoje osobine. Wisteria fotografije možete pogledati u nastavku.

Varijacija gline

Wisteria je listopadna liana, koja raste do 20 metara visine. Značajka ovog tipa biljke su grane grananja. Letci su neparni. Pločice rastu do duljine 40 cm. Površina mladih lišća je obilno prekrivena sitnim vilijima.

Buds su mali, prikupljeni u cisti cvjetovima. Njihova duljina doseže 50 cm. U labavom obliku pupoljci imaju ljubičasta, bijela, ljubičasta boja. Najčešće su liane posađene u blizini ograda i granica.

Kako cvijet brzo raste, potrebno je pripremiti mjesto unaprijed za sadnju kako ne bi ozlijedili u budućnosti.

U prirodi postoji 9 vrsta glicica. Većina ih preferira tropsku klimu. Na području Rusije raste sorte selekcije koje podnose oštre promjene temperature.

Wisteria Kineski Plavi Sapphire

Wisteria Kineski Plavi SapphireTo je lisnata vrsta Liane, koja u prirodi raste do visine od 20 metara. Listovi su veliki, čudno zabodeni. U prvoj godini života mladi izbojci su dlakavi. S vremenom postaju glatki. Cvjetovi svijetle ljubičaste boje. Duljina cvatova doseže 30 centimetara. Ova vrsta glicica raste vrlo brzo. Često, uzgajivači stabla dobivaju oblik kljuna. U ovom slučaju liana može rasti samo šest metara visoka. Tijekom cvjetanja ističe se ugodna aroma. Cvatnje se promatraju od rujna do kolovoza.

Wisteria kineske Albe

Wisteria kineske AlbeRaznolikost je višegodišnja listopadna liana. Jedinstvenost ove vrste leži u mnoštvu silaznih izbojaka. Uz pravilnu njegu, njihova dužina može doseći do 25 metara. Stabljike su masivne. Promjer grana iznosi 30-35 centimetara. Mladi izbojci su mekani i dobro savijeni, ali s vremenom su postali lignifikirani. Predstavljena sorta razlikuje se od bijelih grozdova, ali postoje hibridi koji dobivaju rozu i lavandu. U usporedbi s drugim vrstama, Alba ima dugo razdoblje cvatnje. Svoju je ljepotu dvaput godišnje. Prvo cvatnje zapaženo je početkom proljeća, a drugo – krajem ljeta. Ova vrsta glicica se dobro podnosi mrazima i hladnim vjetrovima.

Related  Kako napraviti cvijetni gumi s vlastitim rukama (foto i video)

Wisteria obilato cvatu

Jedna od malih sorti. Ako je pravilno održavana i ukrašena na vrijeme, Liana će narasti do 10 metara. To je tip otporan na mraz koji može podnijeti pad temperature do -23C. Tvrdo drvo ploče su velike. Svaki od njih sastoji se od 11 do 19 dijelova ovoidnog oblika. Listovi rastu do 40 centimetara. Možete razlikovati ovu vrstu glicica prema obliku stabljike. Njegovi izbori su zakrivljeni samo u smjeru kazaljke na satu. Njihova debljina na bazi je 30 cm. Cvjetovi cvatu, u pravilu, od ožujka do svibnja, ali s pravim izborom mjesta i njege proces se može ponoviti u ljeto. Na krajevima izbojaka formiraju se čvrsti cvrčci. Dobivaju lila-plavu nijansu i rastu do 60 centimetara. Cvjetovi cvjetaju postupno. Nakon cvjetanja nastaju plodovi koji ostaju na granama do proljeća.

Glavne vrste glicica obiluju cvjetanjem:

  • Bijeli – snjeguljasti pupoljci;Wisteria cvjeta bijela
  • Rosea – cvijeće svjetlo ružičaste boje;Wisteria bogato cvjetaju Roseu
  • Violaceo-plena – cvjetovi ljubičasta, frotir;Wisteria cvjetove cvjetnice Violaceo-plena
  • Macrobotrys je grubo zrnata sorta s izduženim lišćem.Wisteria cvjetanje makrorobota

Wisteria Macrostage

Wisteria macrostycha Plavi mjesecIzvorna zemlja ove vrste je zemlja Sjeverne Amerike. Liana se razlikuje u gustim, velikim cvjetovima. Najpopularnije vrste su Wisteria Macro-stochia Blue Moon i Clara Mac. Prvi pripada skupini biljaka otpornih na smrzavanje. Liana se može uzgajati čak iu sjevernim krajevima. Sposoban je podnijeti oštre promjene temperature. Biljka ne gubi svoj izgled ni pri temperaturi zraka -40S.

Wisteria macrostyroid Clara MacWisteria Blue Moon je listopadna, stabla poput liane, čija visina doseže 8 metara. Drvene ploče složenih oblika. Oni se sastoje od 7 ili 9 istaknutih dijelova. Cvjetovi imaju konusni oblik. Cvijeće ljubičasto-plave boje. Ova se sorta često koristi za vertikalno uređenje vrtova, uređenje gazeta, terasa. Wisteria Clara Mac je manje otporna na mraz. Biljka ima bijele četke duge 35 cm.

Related  Bilo je potrebno preplatiti za sandale za prozračivanje travnjaka iz Kine

Wisteria soba

wisteria sobaWisteria je cvijet koji se može saditi ne samo u vrtovima već iu prostorijama. Liana raste do tri metra visoka, pa je potrebno česti obrezivanje. Stablo je savršeno za bilo koji interijer sobe. Izgledat će dobro iu dvorani iu zimskom vrtu. Kako bi se osiguralo da se gnojčica za dugo vremena zadovoljan svojim obilnim cvjetanjem, nužno je osigurati njezinu pravilnu njegu. Zimi, posudica s biljkom treba držati u dobro osvijetljenoj sobi. Smatra se da je optimalna temperatura zraka od 15C do 20C. Kako bi liana bila uredna, svako proljeće moramo posipati mlade grane. U ljetnim mjesecima preporučujemo uzimanje cvijeta na balkon ili terasu.

Za početak dati potrebni oblik Wisteria kineski je potrebno u mladoj dobi, kada grančice i dalje dobro savijati.

Ništa manje popularan je gisterica Japana. Nije tako ukrasno, ali prilično lijepo. Cvatovi bijele boje, veličanstvene. Prvo cvjetanje ove vrste može se promatrati 10 godina života. Biljku se razlikuje od velikih lišća i cvjetova. Visina stabla rijetko doseže 8 metara.

gustih grmljaVrsta grmova – Wisteria frutescens doseže petnaest metara. Ognjišta se spuštaju. Cvjetovi su mali, sakupljeni u klasterima. Buds plavkasto-ljubičaste boje. Uz pravilnu njegu cvjetnica raste do 15 cm duljine. Vrsta grmova raste dovoljno polako pa je manje popularna. Takva gnojnica se može uzgajati i na otvorenom terenu i u kadama.

wisteria bonsaiStablo Wisteria često se koristi za stvaranje bonsai. Fleksibilni i brzo rastući izbojci omogućuju stvaranje neobičnog oblika. Vrlo je lako voditi brigu o biljci. U cvatu drveta obilno, ne morate imati posebne vještine.

Wisteria u pejzažnom dizajnu, fotografija

Stablo ima neobične boje, ali i širok lišće. Pomoću takvog postrojenja možete pretvoriti bilo koju zgradu ili vrt. Krajoljetni dizajneri smatraju da je Wisteria sastavni dio bilo kojeg web mjesta. Liana izgleda sjajno sa svim biljkama, osobito s narodima, tulipanima i zumbulama. Ispod su fotografije glicica u krajoliku:vrtni luk od gline

Related  Upoznajte – vrste zvjezdanog pelargonija s fotografijom i opisom

tunele gline u botaničkom vrtu

uređenje kuće s glicinima

wisteria od višestrukih frizura

wisteria u blizini ribnjaka