Dekorativna žutica TounbergNa poznatom dekorativne thumbergova žutika, u prirodi raste u planinskim obroncima brojnih kineskih provincija iu Japanu, vrtlari obratiti pozornost u drugoj polovici prošlog stoljeća. Od 1864. godine, kada se ta vrsta širila kao ukrasna kultura, uzgajivači su stvorili više od 50 različitih sorti žutika.

Barberry vrste Tunberg, čije su fotografije i opisi prikazani u nastavku, jednostavna je biljka koja zauzima vrijedno mjesto u živim živicama, u mixbordersu i skupnim postrojenjima. Oni ustrajavaju:

  • nedostatak vlage i mraza;
  • štetočina i bolesti;
  • raste u urbanim uvjetima, na stjenovitim područjima i nije previše bogata organskim tlima.

Ali vole obilje sunčeve svjetlosti i lagano gazirano tlo. Istodobno, prekrasne listopadne grmlje s lišćem žute, narančaste, ljubičaste i smeđe boje zadržavaju dekorativnost tijekom cijele godine.

Barbaris Tunberga Erecta (Erecta)

Barbaris Tunberga ErectaGrmlja žutice Tunberga Erekta razlikuju se vertikalnom piramidalnom obliku krune i rastu do visine od 1,5 metara. Ravno stojeći izbojci poprskani su malim okruglim lišćem bogate zelene boje. U mladim biljkama kruna je vrlo gusta, ali kako grane rastu, gube vertikalnost, a grm se malo širi. Na mladim svjetlosnim zelenim izbojcima, vidljivi su oštri šiljci.

Ova sorta žutika cvjeta godišnje, dajući male delikatne cvjetove žute ili crvenkaste nijanse. Do jeseni, svijetle crvene bobice s gustom sjajanom kožom sazrijevaju na grmlju borovnice Tounberg Elekt, koja do zime podržava atraktivan izgled biljke.

Admiral Barbaris Tunberga (Admiration)

Admiral Barbaris TunbergaSjajna izvana atraktivna žutica Tunberga Admirayshn – minijaturna visina grma ne više od pola metra s zaobljenom gustom krunom promjera do jednog metra. Grm može rasti na jednom mjestu do 50 godina, raste samo 5-7 cm godišnje.

Da biste razlikovali ovu vrstu žutika iz nekoliko jednako lijepih srodnih biljaka moguće je neobičnim lišćem. Mali ovalni lišće ljeti se oslikavaju u žutim i narančastim tonovima, au jesen postaju sočni, crveni. U isto vrijeme, uz rub svakog lista, vidljivo je osjetljivo žuto rubno rublje.

U svibnju na grmlju postoje žute četke, promjer oko centimetara, boje, a u jesen žuči Tunberga Admireyshn već ukrašavaju plodove svijetle crvene sjene.

Barbaris Tunberga Koronita (Coronita)

Barbaris Tunberga KoronitaVisina borovine Tunberga Koronite karakteristična je za mnoge vrste ove vrste. Kruna odraslih grmova ima visinu od oko pola metra i širina ne više od jednog metra, što je posljedica vertikalnog rasporeda mladih izbojaka. S godinama se grane šire.

Related  Vrste uzgajane Kalanchoe

Dekoracija biljke je istakao kopljast listovi, mladi izdanci ima purplish-crvene boje sa zelenom granice, ali na starijim granama s ružičastim bodljama veliki listovi su tamno, gotovo ljubičaste.

U proljeće na žutoku Tunberga Koronita, cvjetaju žuti elegantni cvjetovi, na čijim se mjestima javljaju crvene sjajne bobice do listopada.

Barbaris Tunberga Harlequin

Barbaris Tunberga HarlequinRaznovrsna izuzetno ukrasna žeravica Tunberga Harlequina ima visinu od oko pola i pol metra. Promjer odraslog grma je oko 2 metra. Svake godine, biljna prinosi povećali za 15 cm. Na ovom mladice s korom žućkaste ili crvenkaste pokrivaju mali, ne duži od 3 cm, nevjerojatna šarolik ružičasto-Maroon lišće.

Takav nevjerojatan lišće, kao i na fotografiji žeravice ove sorte i vrsta – rijetkost je i za ovu ukrasnu kulturu. I žuti cvjetovi koji se pojavljuju u svibnju i lipnju imaju blagi miris i često se skupljaju u nekoliko komada u axils lišća. Do kraja ljeta izbojci su ukrašeni duguljastim sjajnim plodovima bobičastog hrbata, koji ostaju na grmlju i prije proljeća.

Odrasla grma borovnice Tounberg Harlequin podnosi zimu dobro, a mlade biljke su bolje zaklonjene tako da mravi ne oštećuju dekorativnost.

Barbaris Tunberga sjaj ruže (ružičasta sjaj)

Barbaris Tunberga Rose GlowRazlikuje ga šarolik, na mladim izbojcima, lišće Berberberry Tunberga Rose Glou – ovo je prosječan grm visine jednog i pol metra. Gotovo sferična kruna sastoji se od dobro označenih ružičastih crvenih izbojaka ove godine i tamnijih ljubičastih sivih grana tijekom godine. Lješnjaka ove sorte i vrste žutika, kao na fotografiji, mijenja boju u tonu za izbojke. Na rastu je razveden, s bijelim ili ružičastim točkicama na ljubičastoj podlozi, a na starim granama postaje tamnija, nestaje.

Cvijeće, karmin van i žuta unutar koru, pojavljuju se u svibnju. Plod mužjaka Tungberg Rose Glou su svijetle, sjajne bogate crvene boje. Bobice sazrijevaju u rujnu i ukrašavaju izbojke sve do zime, a ponekad postaju izvorni ukras mjesta i zimi.

Barbaris Tunberga Zlatna raketa

Barbaris Tunberge Zlatna raketaTo je svijetla vrsta s pet metara piramidalne krune i lišće bogate žuto-zelene boje. Petogodišnji grm Tunberga Golden Rocket visine ne prelazi 70 cm, širina kompaktne krune je pola veličine. Na početku ljeta pojavljuju se manje žuto cvijeće, a nekoliko u srednjem prugastom plodu dobiva grimiznu boju krajem ljeta ili u rujnu.

U mnogim regijama Rusije tijekom mraza, izbojci Tunberga Zlatne rakete mogu pucati, a bez snijega pokriti zamrzavanje do razine snijega. Ali čak iu ovoj situaciji, ornamentalnost biljke uskoro je obnovljena. I tako da tijekom zime, gusta kruna se ne slomi, bolje je vezati ili ojačati u jesen s rešetkom.

Barbaris tunberga narančasta raketa (narančasta raketa)

Tunberge Orange raketaMali i nepretenciozni grm žutika, narančaste rakete razlikuju se ne samo kompaktnim piramidalnim oblikom krune, nego i neobičnim svijetlim narančastim lišćem za visinu ljeta. Ova boja lišća se čuva do početka jeseni, kada lišće postane ružičasto crvenilo.

Bush odraslih u visini ne prelazi 1,2 metara i širine 40 cm to. thumbergova žutika Orange Raketa raste polako, ne boji hladnoće i isušivanja tla, ali kada se uzgaja u sjeni mogu izgubiti puno ukrasa.

Barbaris Tunberga Dartova Crvena Gospa

Barbaris Tunberga Dart'с Ред ЛедиElegantan luksuzni biljka thumbergova žutika Pikado Red Lady s lijepim zaobljenim krunu s promjerom od oko 70 cm, prekriven ljubičasta lišće, protiv koje je posebno impresivan pogled koji se pojavljuju u svibnju, žute ili crvenkaste Cvjetovi su mali.

Related  Kako napraviti lijepu ogradu za cvjetni krevet?

Mladi izbojci ove vrste i sorta žutika, na slici, oslikani su, poput lišća, u sočan ljubičastoj boji, prekriveni vrhovima i uređeni okomito. U drugoj godini, boja kora tamne, a grane počinju odstupati snažno. Gusta lišća s sjajnom površinom postaju narančasto do jeseni, a grimizne bobice jasno su vidljive na pozadini.

Barbaris Tunberga crveni šef (crveni šef)

Barbaris Tunberga Red ChiffVisoki, dugi dvjestotinjak metara borovnica ukrasne sorte Red Chiff formira široku rasprostranjenu grmlju s tamno crvenim izbojcima i istom lazurnom lišću suženom na peteljku. Cvjetanje počinje posljednjih dana svibnja ili lipnja, kada se skupljaju žuti cvjetovi na grmlju skupljenima za 3-7 komada. Oblikovani plod ružičaste ili crvene boje sazrijeva do rujna i ostaje na granama čak i pod snijegom.

Uz visoku dekorativnu žutoku Tungberg Red Chif u srednjem bendu može ozbiljno zamrznuti zimi, tako da je mlada i oslabljena transplantiranim biljkama u jesen je bolje pokriti.

Značajke borovnice Tounberg – video