koza vrbaIva kozya, inače joj botanstvo zove Bredina (Selix carrea), a običnim ljudima jednostavno Rakita, biljka koja pripada obitelji Willow. Domovina je Europa, ali uspješno raste u zapadnoj Aziji, Kavkazu i središnjoj Aziji. Prosječni životni vijek je 150 godina. Tijekom tog vremena, visina postrojenja može doseći 10 m i 0,75 m u promjeru prtljažnika.

Mnogi se vrtlari pitaju, je li kozu stablo ili grm? Svatko ga naziva drugačije, ali u općoj klasifikaciji to je listopadno stablo, ponekad grmoliki grm. Na temelju imena, možemo zaključiti da ovce i koze vole jesti biljkom.

Kratak opis

uređenje vrtne voćnjakeBiljka voli svjetlost, ipak, ima sjajan izgled. Omiljena mjesta rasta: plodna, bogata, pješčana ili šljunkovita tla. U tom slučaju, ne bi trebalo biti jako navlaženo – može uništiti stablo. Kao zaključak – zalijevanje treba biti umjereno. Postoji rakija duž cesta, kuća, na trupcu drva, sječa. Obrađeni sadnice koriste se za sadnju. Ako trebate pomnožiti, onda za ovaj pristup reznice, sjemenje ili način cijepljenja.

Karakteristične osobine postrojenja su:

  1. grane. Guste su i šire. U mladim pojedincima imaju blago sivkastu boju i blagi opus. U uzorcima uzgojenim i dobro razvijenim, boja grana može biti zelenkasto-siva ili žuto-smeđa. Ako je stablo staro, njezine grane dobivaju sive boje i, štoviše, postaju krhke.
  2. Kora. Isprva je zeleno-siva i prilično glatka. Budući da se “rastuća” boja mijenja u smeđe, a na dnu prtljažnika nastaju pukotine. Što se tiče drva, to je glatka, ali kad dođe u dodir s zrakom postaje crveno.
  3. Lišće. Ima eliptični oblik duljine / širine od 11-18 / 5-8 cm. Vanjska strana je obojana tamno zelenom bojom, a donja strana je sivkasta. Značajka je neravnomjeran rub. U vratima lišća, bubrezi su skriveni. Prilično su velike (širina duljine 5/3 cm). Cvjetni pupoljci imaju crvenkastu boju i jajoliki, a ne spljošteni oblik dužine 15 / 3-6 mm.
  4. Cvijeće, u obliku naušnica. Cvatnje kravlje vrbe pojavljuje se u travnju, sve dok lišće ne počne rasti i traje 10-13 dana. Postoje žensko i muško cvijeće. Prve široke, duguljasto-ovalne oblike do 6 cm, druge su guste, cilindrične, duljine 10 cm, više cvjetne.cvjetovi vrba koza
  5. Voće. Kao rezultat oprašivanja u svibnju, plod se formira u obliku kutije promjera od oko 7-8 cm, smještenom na pahuljastoj petljici. Svaki voće sadrži oko 18 sjemenki s pahuljastim izbočinama zbog kojih se sjeme prenosi na daljinu. Nažalost, sjemenke vrlo brzo gube klijavost.

Related  Opisi i fotografije popularnih vrsta bougainvillea

Ljepota i oblik

vrba koza u krajolikuVrh vrha u pejzažnom dizajnu (slika se može vidjeti dolje) vrlo je česta. I sve zbog svoje ljepote i oblika. I izgled biljke snažno ovisi o tlu na kojem raste i rasvjetu.

Najčešće je rakita posadena poboljšanjem privatnih kuća i posjeda. Na prvi pogled, vrba izgleda neustrašivo, ali zahvaljujući svojim plakanjem oblika, cijepljenom na stabljiku, dobiva vrlo atraktivan izgled.

Vrba izgleda lijepo u kamenim vrtovima, kao i na rubu rezervoara. Vrijedi procijeniti još jednu prednost biljke – sposobnost vezanja korijena tla, tako da ne čudi da je često posađeno na obroncima.

vrsta

U većini vrtlara plaćati pozornost na takve vrste vrba kao «Silberglanz», koji ima visinu od 8 metara i širi krunu, «Pendula», čija je glavna prednost je plakala Kroon i Stam oblik i «Mas», koja shirokoraskidistoy krunu i dosežu visinu i do 10 m.

Plutajuća kozica Pendula

Plutaka glave patkeOvo listopadno stablo, dostizanje visine i duljine do 2-3 m. U pravilu, živi ne više od 30 godina na tlima bilo koje vlage. Vrsta sjaja tolerantna i lagana ljubav. Za normalni rast potrebno je obilno zalijevanje. Ali kako bi se izbjegao prelijevanje, potrebno je postaviti prilično visok sloj za drenažu. Postrojenje je otporno na smrzavanje, no za zimu preporučuje se pokrivanje stabljike.

Dignitet biljke, ponovimo, plašt krune u obliku plašta. Koza vrbe izgleda savršeno na stabljici. Od mnogih vrsta pendula može se odrediti tamno zeleno izduženo eliptično lišće do duljine 8-10 cm. U jesen, boja postaje žuta.

U travnju i svibnju cvjetanje (trajan 15 dana) počinje izbacivanjem zlatno-žutih naušnica. U budućnosti, fetus se formira u obliku kapsule.

U dizajnu krajolika, pendula je zasađena kao jedno stablo, te u ukrasnim skupinama. Izgleda sjajno u rock vrtovima iu blizini vodenih tijela. Savršeno se kombinira s patuljastim stablima crnogorice, maloljetnicima, biljkama punim vlage i pokrovom tla. Što se tiče reprodukcije, postupak se vrši presađivanjem na stabljiku.

Related  Zeleni ukras vrtova – domaćin, vrste, sadnja i njegu

Najteže je briga za obrezivanje kozje guske Pendule. Ako tijekom prve godine kruna nije pravilno oblikovana, grane će se smjestiti na tlo i ukrasti će se izgubiti.

obrezivanje vrba kozaU mladim životinjama, obrezivanje se provodi na svim granama, ostavljajući duljinu od samo 15 cm. Istodobno, bubreg mora ostati gledati prema gore ili dalje. Ali ne unutar krune. Takav šišanje postiže se oblikovanjem oblika koji izgleda kao otvoreni kišobran.

Ako se biljka uzgaja, obrezivanje se provodi nakon cvatnje, skraćujući grane 2/3 cijele duljine. To se postiže gustim grananjem krune.

Iva Kozja Kilmarnock (Kilmarnock)

vrba koza KilmarnockRaznolikost karakterizira njezina minijaturna (visina najviše 1,5 m). Stablo je žigosanje, poput otvorenog kišobrana s granama koje dopiru do tla. Biljka je otporna na smrzavanje i otporna na vjetar, fotofilno. Nema zahtjeve za tlo, dobro raste na slabo-loamy, loamy tla. Jedini nedostatak – osjetljivost na vlagu, pa morate biti oprezni s navodnjavanjem.

Možete identificirati raznolikost po lišću. Zelena, duguljasto-eliptična, blago naborana, žuta u jesen.

U travnju, cvjetanje počinje oslobađanjem brojnih naušnica srebrnastim i mirisnim cvjetovima.

Kljunova vrba: sadnja i njegu

mjesto slijetanja koza vrbeSadnja se provodi s početkom proljeća. Reznice se unaprijed stavljaju u vodu i čekaju pojavu korijena. Nakon što se transplantiraju u otvorenu površinu, prije nego što su iskopali plitku rupu. Ekstrahirano tlo je pomiješano s kompostom, a nakon sadnje reznice su zakopane u jami i lagano tlo. Nakon toga, dobro je vodu biljka vodom. Nakon toga, zalijevanje se izvodi 2-3 puta tjedno. Za uzorke odraslih, redovito navodnjavanje nije potrebno. Ako se suho i vruće vrijeme promatra u ljetnim mjesecima, češće treba zalijevati peraje.

vrba koza u vrtuŠto se tiče hranidbe, u proljetno-jesenskom razdoblju provodi se dvaput složenim sredstvima. U jesen, preferirajte sulfatni kalij ili superfosfat. U prisutnosti velikog broja korova oko stabla, malčiranje se provodi piljevinom, tresetom, ekspandiranom glinom, papirom, lomljenim šljunkom.

Related  Kako razviti veličanstveni cedar na vašem web mjestu

U slučaju brzog sušenja zemljišta u blizini vrba kreveta, treba ga otpuštati, a ako pukotine idu, onda prvo ispraznite zemlju, a zatim otpustite.

Nemojte zaboraviti na pravodobno i redovito rezanje stabala.

Ispravno provođenje sadnje, kontrola zaliha i obrada vrba pomoći će vam da oblikirate lijepu biljku koja će donijeti milost u krajobraz dizajn vašeg doma.

Upoznavanje s kozjim kozjim – video