Zgodan i elegantan uređeni prostor s luksuznim cvjetnjaka i rock vrtovima je ponos vlasnika. Posebno impresivan je dizajn teritorija, ako je alpski klizač napravio sam. Uostalom, većina ljudi vjeruje da je takav posao moguće samo profesionalnom dizajneru. No, u stvari, u prisutnosti male količine vremena, želje, kao i biljaka i potrebnih materijala, možete stvoriti zanimljiv rock vrt.

Komad Alpa u predgrađu

komad Alpa u zemljiAlpinski brdo na kućici postaje sve popularniji element dekorova, čak i mali u području osobnih parcela. Uostalom, lijepe kamene nadmorske visine izgledaju impresivno, savršeno uklapaju u bilo koji stilski dizajnerski prostor. Svaki alpski klizač jedinstven je dizajnerski objekt. Postoje određena pravila za njegovo stvaranje, no stil, veličina i značajke slajdova izravno ovise o ukusu i kreativnosti kreatora. Vjerojatno, čak i ako koristite korak-po-korak fotografije za stvaranje alpskog slajd sa svojim rukama, dva različita dizajnera će dobiti različite konačne varijante.

Temelj Alpine brda je kamen. Ali ne svi gomili kamenja s vegetacijom koji prolaze među njima zovu se alpski slidi. Treba postojati estetska žalba i sklad. Vrtovi stijena razlikuju se po nekoliko vrsta:

 1. Stjenovite stijene – struktura alpskog brijega u osnovi uključuje kamenje. Vegetacija je mala, skrivena je u “džepovima” i “nišama”. Bilje i cvjetovi ne mogu se zvati neupadljivi.Češku iglu
 2. Planina nagiba – razlikuje se od visine i hrpa kamenja različitih veličina i oblika. Dovoljno je vegetacija, no koriste se uglavnom biljke s niskim rastom i puzanje.planinska padina
 3. Dolina u planinama – sastoji se od velikih kamenja, koje su okružene raznovrsnim biljkama. Prilikom stvaranja takvog slajdova prednost se daje jasnim biljkama cvjetanja.dolina u planinama
 4. Gorge – dobar izbor za dizajn prirodnih kanala. Stvorite od velikih stijena i stjenovitih biljaka.kanjon

Alpine brda s vlastitim rukama – gdje početi?

strašan rock vrtPrije nego počnete izravno stvoriti rock vrt, morate se pripremiti za takav rad. Uostalom, samo po fotografiji, alpski slikovi u pejzažnom dizajnu sa svojim rukama stvaraju se brzo i jednostavno. Proces stvaranja obično prethodi pažljiva priprema, koja uključuje nekoliko faza:

 1. Odabirmo mjesto za smještaj. Izbor može pasti na neravnu površinu ili čak na površinu, ako nema prirodnih nepravilnosti. Veličina rock vrt ovisi o veličini stranice. Ali bolje je ako možete pronaći prostrano i svijetlo mjesto za stvaranje elementa pejzažnog dizajna.
 2. Pregledati skicu budućeg rock vrt. Da biste to učinili, možete koristiti fotografije alpskih brda u seoskoj kući koju ste sami izradili. Skica će pomoći na kraju da dobije rezultat, koji je izvorno bio brojen.
 3. Kupite sve potrebne materijale kako biste stvorili slajd. Kamenje, zemljišta, biljke i drugi elementi dekoriranja trebaju se pripremiti odjednom, tako da se rad ne zaustavi zbog nedostatka ove ili one komponente.

Prilikom odabira mjesta za budući rock vrt, pokušajte odabrati povoljne poglede. Takvu ljepotu ne može biti skriveno od svih, važno je promišljati!

Izaberite kamenje i biljke za rock vrt

alpski brežuljak u krajolikuSvaka alpska brda na dači sa svojim vlastitim rukama kreirana je iz nekoliko osnovnih elemenata:

 1. Stones – trebaju imati proporcionalne slajdove, jer velike stijene na malom brežuljku izgledaju smiješne, a ne estetski ugodne. Dizajneri preporučuju branje kamenja različitih veličina, tako da su najveći na dnu brda, a zatim ugradili manje elemente.kamenje za brdo Alpa
 2. Biljke – odaberite varijante s različitim periodicitetima cvjetanja. Poželjno je da kameni vrt bude ukrašen biljkama s cvjetnim razdobljima od ranog proljeća do kasne jeseni. To će vam omogućiti da uživate u svijetlim bojama sastava dugo vremena. Osim toga, biljke bi trebale biti kratke i nepretenciozne. Uostalom, morat će preživjeti među kamenjem, čak i ako su umjetno gomilani.mladi za alpsko brdo
 3. Grmlje ili drveće – koriste se za stvaranje središta skladbe, kako bi ukrasili vrh brda. Izaberite male stabla, patuljaste grmlje.Grmlje i drveće za brdo Alpa

Related  Nepretenciozna, korisna i spektakularna bijela vrba

Kako izraditi alpski slajd na svoju ruku?

priprema mjesto za alpsko klizanjeDakle, za stvaranje lijepog rock vrt, sve je spremno. Ostaje najteži – izvođenje klizača u kući. Na rezultat koji je uskoro zadovoljan svojom ljepotom, potrebno je slijediti jednostavne preporuke:

 1. Stvaranje brda započinje obilježavanjem teritorija za njega. Označavanje se izvodi uz pomoć konopa ili kontrastnog materijala, kojim se izvlače potrebne linije. Zahvaljujući izgledu, moguće je napraviti neke prilagodbe na njegovo mjesto prije stvaranja alpskog brda. Doista, zahvaljujući stvorenim linijama, već je moguće procijeniti položaj kamenog vrta sa strane.
 2. Priprema tla. Ako na mjestu postoji gline ili černozem, to će morati biti isušen. U tom slučaju, tlo se uklanja za 30 cm, ispunite dobiveni prostor materijalima velikih frakcija, pažljivo ih se stisnete i zemlja se posipati odozgo. Ako je tlo pješčano, takva se priprema ne provodi.polaganje kamena i zatrpavanje
 3. Na mjestu, prvo mjesto najvećih gromada, koji bi trebao biti lagano prigušen u zemlju za realniji izgled. Prostor između stijena ispunjen je zemljom, što će biti temelj za sljedeći stupanj.
 4. Na zemljanoj nasipu nalazio se još jedan red kamenja. Obično za ovu seriju odabiru se manji kamen. Nakon što je stvoren potreban broj slojeva, kreira se vrh iz jedne velike ili nekoliko srednjih kamenčića.

Prilikom postavljanja velikih gromada, ne zaboravite ostaviti malo prostora između njih, budući da će zasaditi biljke trebati mjesto za razvoj korijenskog sustava.

Započnite stvaranje alpskog brijega sa svojim vlastitim rukama najbolje u jesen. Tijekom zime zemlja će sjesti, tako da će u proljeće biti moguće napuniti prazninu koja je nastala i biljka. Ovlašteni pristup omogućit će vam da stvorite lijepi alpski brežuljak na vašem privatnom zemljištu.

Master klasa stvaranja alpskog slajda – video

Tajne uspješnog stvaranja alpskog brijega

moderan alpski klizačSvaki dizajner krajolika ima određene tajne koje mu pomažu stvoriti elegantne, učinkovite i jedinstvene elemente pri uređenju vrta ili parka. Ali sve te nijanse mogu koristiti početnike. Na fotografiji je samo alpski klizač s rukama za početnike, čini se jednostavnom i sažetom konstrukcijom. Zapravo, sastoji se od odabranih elemenata, kompetentno planiranog plasmana i nekoliko suptilnosti, koji pomažu postići nevjerojatan izgled.

Related  Kako umnožiti žitarice u vrtu zemljište

Da je prvi rock vrt stvoren vlastitim rukama, izgledao izvrsno, dijelimo neke tajne njegove skladne vrste:

 1. Za stvaranje brda, kamenje je bolje odabrati jednu pasminu. Samo u ovom slučaju moguće je postići prirodan izgled klizača.
 2. Veličina kamena bi trebala odgovarati području kamenog vrta. Što je veća veličina alpskog brijega, to se veće stijene mogu koristiti.
 3. Prilikom odabira biljaka preferiraju se zimzelena i nisko uzgojna vrsta. U ovom slučaju, slajd neće biti izgubljen za nekoliko godina nakon bujnog zelenila obraslih cvjetova i grmlja.
 4. Idealno gledati među kamenjem crnogoričnih biljaka, kao i pokrivača i puzavih vrsta. Cvjetnice su bolje odabrati s malim cvjetovima koji neće odvratiti svu pažnju.
 5. Uređujte biljke bolje u male rupe i napunite ih zemljom s malim kamenom. To će spriječiti rast korova.
 6. Biljke trebaju biti postavljene tako da ne blokiraju kamene nasipa.

Unatoč činjenici da trava i cvijeće ne bi trebali blokirati kamenje, u rock vrtu vegetacija je uvijek u prvom planu.

Odabir biljaka za alpski brežuljakIzbor biljaka za stvaranje alpskog brijega daje prostor za maštu, jer ovaj element krajobraznog dizajna omogućuje nered boja, raznih sorti sve do povezivanja suprotnosti. Alpinski brežuljci oponašaju stjenovita područja, koja su u prirodi raznovrsna. Glavna stvar je da brdo ima realističan pogled, i kako su strme, stjenovite i cvatnje su njegove padine, ovisi samo o mašti autora. I to je u toj mnoštvenoj raznolikosti vrlo “zest” koji je alpski slikovi u suvremenim vrtovima tako popularni.

Izradite alpski brežuljak na vlastitom videozapisu