Hippeastrum cvijećeHippeastrumi su poznati po luksuznim bojama različitih oblika i boja. I iako cvjetanje ove prostorije krušne kulture traje do mjesec dana i može se ponoviti do tri puta godišnje, cvjetovi neizbježno žude, a samo kožnato izduženo lišće ostaje iznad površine tla. Zatim mogu postati žute.

Što dalje, kada je hippeastrum potekao? Kako napraviti žarulje dobitak snage i opet molimo cvjećara s bujnom buketom na vrhu peduncle?

Vegetacija gippeastruma nakon cvatnje

Briga o biljci nakon cvatnjeCvjetanje hippeastruma zahtijeva ogromne sile iz biljke, pa nakon zamaha ogromnih cvjetova žarulja je u velikoj potrebi za obnovu. I ovo iznimno važno razdoblje s jednim cvjetanjem obično traje devet mjeseci. Ako je nakon cvjetanja transplantiran gippeastrum, ustanovit će se da je žarulja postala znatno mlađa i da su gornje ljuske izgubile elastičnost.

Uzgoj lišća i intenzivno preljev za vrijeme vegetacije pomoći će biljci da ponovno dobije svoju bivšu snagu i nametne početke budućih cvjetnih stabljika:

 • Kao što cvijeće izblijedi, strelice su odsječene, ostavljajući 10-15 cm iznad žarulje. Zatim, kada se strelica također osuši, lagano ga okrećite oko osi.
 • Listovi se pojavljuju postupno, otprilike jedan za 3-4 tjedna.

Cvjetni gippeastrum na vrtnom zemljištuKao iu razdoblju cvjetanja, tijekom vegetacijskog razdoblja biljke se obilno zalijevaju i hrane. Zalijevanje se vrši lagano, prema tlu osušenom od prethodnog vremena, bez ulaska na lišće i luk:

 • U sobi možete uliti vodu u posudu, pazeći da vlaga ne stagnira, a korijeni ostaju zdravi.
 • Ako se hippeastrum posadi nakon cvjetanja u vrtu, u tlu se vrši plitko oko žarulje, gdje se navodnjava.

Top preljev se provodi u vlažnoj zemlji ili u kombinaciji s zalijevanjem. Redovita primjena tekućih gnojiva, osobito kalij i fosfor, brzo će vratiti snagu žarulje

Briga za gippeastrum nakon cvatnje osigurava oplodnju najmanje 2 puta mjesečno, za jako slabljene i mlade biljke češća su, na primjer, jednom tjedno.

Kao gnojivo moguće je upotrijebiti složene kompozicije za dekorativne cvjetnice ili sjemenke biljaka.

Related  Što dovodi do zaleđivanja lišća pelargonija i kako pomoći biljci?

Odmor za hippeastrum

Buđenje hippeastruma nakon odmoraTradicionalno, razdoblje “hibernacije” za hippeastrum uređeno je u jesen i ranoj zimi. Za vraćanje snage i knjižne oznake cvjetnih pupova potrebno je dvije do tri mjeseca žarulja. Točno trajanje ne može se unaprijed znati, jer ovisi o intenzitetu prethodnog cvjetanja i njezi hippeastruma nakon njega.

Pokazatelj spremnosti za odmor može biti vlaženje lišća na uskoj žarulji. Međutim, danas postoji niz vrsta i hibrida koji praktički ne gube lišće. U tom se slučaju može primijetiti da se nove pločice više ne pojavljuju:

 • Na kraju vegetativnog razdoblja zalijevanje se smanjuje za gippeastrum, au rujnu ili listopadu sve se zaustavlja.
 • Posljednje hranjenje se provodi 4 tjedna prije nego što se biljke šalju u “hibernaciju”.

Transplantacija žarulja poslije cvatnjeAko se gippeastrum nakon cvatnje odlazi u mirovinu u rujnu ili početkom listopada, a onda novogodišnjim blagdanima možete očekivati ​​da će snažna žarulja dati novi šiljasti cvijet. U tom razdoblju biljke simuliraju južnoameričku zimu, pod uvjetom da:

 • nedostatak rasvjete;
 • temperatura unutar 12-14 ° C;
 • mala, ne više od 60%, vlaga;
 • izuzetno znači zalijevanje, upozoravajući na smrt korijena.

Za mlade, ne cvjetajuće žarulje i djecu, razdoblje odmora nije potrebno. Ako se u istom kontejneru razvijaju biljke različitih dobi, prije “hibernacije” je bolje organizirati ih.

Pojava djeceTo će izbjeći ozljeđivanje biljke kada napusti razdoblje odmora i dati dodatnu prehranu žarulje. Obično hippeastrums nakon cvatnje idu u hibernaciju transplantiran u lonac. Ali također možete iskopati žarulje. U tom slučaju pohranjeni su na svojim stranama, bez rezanja lišća i prskanja piljevinom. Režim temperature je isti, to jest 12-14 ° C. Često, ova metoda može postići ranije cvjetanje, ali postoji rizik od gubitka žarulja uslijed sušenja.

Što ako bleached hippeastrum ostavlja lišće, već na hladnom mjestu? Odgovor na pitanje sam će pomoći žarulji:

 • Ako je gusta i narasla tijekom ljeta, biljka je završila svoj odmor i spremna je za cvjetanje.
 • Ali ako su njezine ljestvice trom, cvjećar je pogriješio i rano je poslao žarulju u hibernaciju. Ova biljka je bolje presaditi i nastaviti aktivno hraniti i vodu.

Related  Naučimo kako rastu glicerin u različitim klimatskim zonama

Razdoblje aktivnog rasta

U mirovanju, samo zdravi, gusti žarulje treba biti poslan, potpuno obnovljen tijekom vegetacije.

Takav hippeastrum će se probuditi za nekoliko tjedana, oslobađajući snažan štip za cvijet ili prvi list.

Kako raste gippeastrum – video