Boxwood u krajolikuBoxwood (druga imena – kutija, perle, kamena stabla) – prekrasan zimzeleni grm s vrlo tvrdom drvetom, sposoban za ukrašavanje bilo kojeg krajolika.
Ova plastična biljka lako podnosi česte formiranje frizure. U pejzažnom dizajnu drvosječnih sadnica formiraju se žive ograde i granice, postavljene kao samostalni uzorci na travnjacima i “zelene” skulptorske skladbe – topiary. Iz nje oblikuju različite dimenzionalne geometrijske oblike – kocke, piramide, loptice, stvaraju zamršene labirinte.

Vrtni kalupi od drvaThe buccus raste tako polako da od frizure do rezanja savršeno zadržava oblik i gustoću krune. Za godinu dana raste samo 5-6 cm. Vjeruje se da, pod povoljnijim uvjetima, drvosječa može živjeti do 600 godina. Usporen rast i visoka ukrašenost krune učinili su ga neophodnim elementom interijera. Mnogi ljubitelji kultura cvijeća dugo su naseljavali ovo veselo stablo u svojim apartmanima.

Boxwood oblik grmovaU prirodi, kutiju raste, ovisno o vrsti, visine od 2 do 14 metara. Pojavljuje se u obliku drveća i grmlja. U divljini se može naći u južnom dijelu afričkog kontinenta, Srednje Amerike, južne Europe, Azije, Oceanije i Japana.

O raznim vrstama, botaničkim značajkama, o sadnji i brizi za boxwood, mi ćemo razgovarati u nastavku.

Assorted boxwood

Blossoms boxBiljka ima oko 30 vrsta i pripada otrovnim. U ovom slučaju, boxwood također ima ljekovita antibakterijska svojstva. Sadrži phytoncides, koji ubijaju mnoge patogene bakterije. Cvjetovi u boksu su mali, neprivlačni, nemaju ukrasno značenje. Voće je čvrsta kutija s tri nogu koja sadrži male crne sjemenke.

Ako imate malu djecu u kući, tada, s obzirom na otrovnost drva, bolje se suzdržite od sadnje u stan ili na mjestu.

Boxwood evergreen Buxus sempervirensZa dekorativno uređenje okoliša koristi se zimzelena drvena drva (Buxus sempervirens). Temelji se na nekoliko raznobojnih sorti, izmjenjujući zelenu boju lišća s bijelim i nijansi žute boje. Treba napomenuti, međutim, da je veća ornamentalnost tih biljaka smanjila zimsku izdržljivost.

Grade Različite vrste osovina značajno su različite u visini, stopi rasta, boji krune. Stoga, u krajobrazu, sadnja sorti su odabrani za namjeravanu uporabu:

 • Za niske živice i rubnice, polako rastuće sorte “Blauer Heinz” i “Suffruticosa” su idealne. Rublje posađene u nizu na udaljenosti od 30-40 cm jedna od druge.
 • Za male oblike vrtova, kao i za kontejnerske biljke, koriste se pojedinačni sadnja sorti, na primjer, “Green Gem” ili “Suffruticosa”.
 • Za velike zelene skulpture, bolje je koristiti grupne sadnje, za 2-5 biljaka visokih sorti. Najbolje je za tu svrhu uobičajeno zimzeleno drvo.

Živica od boksača Ostale vrste osovine manje su uobičajene, ali se ipak uspješno koriste u dekorativnom vrtlarstvu i uređenju krajolika. Na sjeveru zone uzgoja, više se zimskih otpora treba koristiti za sadnju na otvorenom terenu. Do danas su najžešći sorti:

 • Buxus Sempervirens;
 • Handsworthiensis;
 • Blauer Heinz;
 • Herrenhausen
 • Rotundifolia

Related  Njega i reprodukcija vrtnih hibiskusa

Treba također napomenuti da je boxwood idealna biljka za izradu bonsai. Mali lišće i usporeni rast omogućavaju stvaranje pravih mini-remek-djela u odgovarajućim uvjetima. Najprikladniji za bonsai je sorta “Buxus harlandii Hance”.Boxwood - savršena biljka za bonsai

Tlo za sadnju drva

Za sadnju drvnog tla mora biti:

 • ilovače;
 • s neutralnom kiselinom;
 • hranjivi;
 • labav i prozračan;
 • dobro isušen.

Na takvim tlima biljke drveća rastu jake, guste lisnato, sjajne. Boxwood može rasti na siromašnim tlima, ali onda će usporiti rast krune, iako će i dalje ostati debela i gusta.

Na području gdje raste drvo, ni u kojem slučaju voda ne bi stagnirala – biljka to uopće ne podnosi. Također teška i kisela tla nisu pogodna za drvo. Na siromašnim pješčanim tlima ispod okvira potrebno je dodati zreli kompost i slamnjenu vapnu.

Boxwood biljke mogu se uspješno uzgajati u posudama i cvjetnim posudamaAko uvjeti na lokaciji ne dopuštaju da se biljka drži na otvorenom terenu, uspješno ga možete uzgajati u kontejnerima, kopajući ih na pravim mjestima u tlu. U istim posudama biljke mogu zimi. U kontejnerima, mlade biljke također treba čuvati prve 2-3 godine prije slijetanja na stalno mjesto.

Sadnja drva

Prilikom presađivanja boksača važno je zadržati integritet koma zemlje što je više mogućeSadnja drva na otvorenom terenu najbolje je u proljeće, s početkom stabilne topline. Takva rezerva vremena potrebna je za biljke da oblikuju rašireni sustav korijena. Što se bolje korijenje razvijati u sadnicama, to će im više imati priliku preživjeti prvu zimu na otvorenom.

Ako želite presaditi odrasle biljke, onda to može biti učinjeno tijekom toplog godišnje doba. VAŽNO! Biljke za odrasle drveće ne vole presađivanje. Stoga, kopanje biljke, potrebno ga je ukloniti s dovoljno velikim slojem zemlje kako bi se smanjila šteta korijenima. Najbolje je dopustiti da boxwood rasti na stalnom mjestu, zamjenjujući samo gornji sloj zemlje ispod nje. To će biljku omogućiti priljev nove hrane.

Najprikladniji način umnožavanja drva je uklanjanjem zelenih reznicaZa sadnju drva treba pripremiti jame, dvostruko veći volumen korijenskog sustava svakog uzorka – dubine i širine. Polovica volumena jame napunjena je podlogom od grubog pijeska, humusa listova i travnjaka (1: 4: 2). Kalij gnojivo se može dodati u podlogu, nakon čega slijedi dosta vode. Nakon toga, sadnica je pažljivo umetnuta u fossa, širenje korijena, a ostatak podloge je pokopan, kompaktan.

Briga za boxwood

Sadnja drva treba biti postavljena blizu zidova, tako da u rano proljeće ne pate od sunca i vjetrovaBoxwood je južnjak. On lako podnosi ljetno sunce. Ali svijetle proljetne zrake mogu ga uništiti.

Related  Mi ukrasiti zemlju stranice s nevjerojatnim konj kestena

Proljetno opekotine, kao i zamrzavanje lišća zbog hladnog, bistrog i hladnog vjetra, mogu dovesti do smrti zračnog dijela biljke. Da biste to spriječili, unaprijed morate voditi brigu o sigurnosti slijetanja.

Sklonište za zimsku sadnju drva s netkanim materijalomOvisno o obliku i veličini biljke drva, trebalo bi upotrijebiti različite načine njihovog zagrijavanja:

 • Niska rubnjaci mogu biti prekrivena zimi s posebnim mrežama, netkanim izolacijom ili čak i jastukom. U tom slučaju svi prikriveni uređaji moraju biti sigurno pričvršćeni, tako da snijeg koji ih prekriva ne prekida grane.
 • Mali pojedinačni oblici mogu biti prekriveni kutijama od šperploča s rupama za prozračivanje.
 • Biljke na stabljici trebaju biti vezane s jakim nosačima i omotane u borove igle.
 • Veliki vrtni oblici mogu biti zamotani sa širokim netkane tkanine u nekoliko slojeva.

S početkom proljetne vrućine odmah se uklanjaju sve skloništa od sadnje drva. Ako to nije učinjeno, biljke se mogu prisjetiti.

Takve zaštitne mjere dobro su dokazane, ali nisu uvijek prikladne. U ovom slučaju, jedna vrlo korisna imovina dolazi u spašavanje, koja se uspješno koristi za sadnju i brigu za boxwood. Ova biljka je slojevita, ponekad čak i hladu. Stoga se sadnja drvnih slojeva treba staviti ispod pokrova zgrade, strukture ili velikih stabala, čime ih štiti od užarenih sunčevih zraka i ledenih vjetrova. Najbolje je da se kutijica osjeća u obliku polu-sjene ili na mjestu otvorenom za sunce samo jedan dio dana.

Sezonska skrb za boxwood sastoji se od mulching treset ili humus tla oko biljaka, kao i redovno zalijevanje. Budući da je drvosječa vlažna, tlo oko nje treba držati lagano vlažnim, ne dopuštajući da se gornji sloj osuši. Biljke se također mogu prskati iz aeratera kako bi navlažili lišće. Zimi, zalijevanje treba smanjiti.

Također, briga za boxwood uključuje pripremu biljaka za zimovanje. U kasnu jesen, prije početka stalnog hladnog slijetanja, drvo bi trebalo obilno zalijevati kako bi se stvorila rezerva vlage za biljke. Nakon toga, tlo oko njih mora biti prekriveno tresetom ili borovom iglom. Nemojte koristiti palo lišće za malčiranje. Preplitan za zimsku lišće u proljeće može poremetiti cirkulaciju zraka u tlu, a korijenje utorne osovine prijeti propadanju. Takva priprema sadnica drveća za zimu omogućava zadržavanje topline korijenu i vlagu zimzelene lišće.

Ako se biljka uzgaja u kontejnerskoj kulturi, tada se u dobi od 2-3 godine može već zimi na ulici staviti posudu s biljkom ne izravno u zemlju, već u zapaljenu posudu velike veličine ispunjene tresetom ili piljevinom. Tlo pod postrojenjem je prošarano, a sama biljka je prekrivena.

Related  Sadnja, briga i reprodukcija brvnara

Za hranjenje osovine trebao bi biti 3-4 puta ljeti, koristeći složena mineralna ili organska gnojiva.

Važan aspekt milovanja biljaka boxwood je njegov frizura. Oni ga proizvode obično 2-3 puta godišnje, dajući odraslim plantings željeni oblik.

Štetočine od šimšira nije puno, jer je biljka sadrži otrovne alkaloide, plašeći daleko kukce. Šimšir može oštetiti:

 • Monarthropalpus fly;
 • pauk mite;
 • boxwood osjetio;
 • gljivične bolesti.

Odrezivanje drvaU svrhu sprječavanja oštećenja kada izravnavanje šimšir biljke trebaju pažljivo ukloniti sve suhe i smežurane grane, kao i proces sadnje insekticid rješenja.

Drvosječa se propagira metodom sjemena i vegetativno. Poželjna je druga metoda, budući da sjemenke drva ne posjeduju vrlo visoku klijavost. Zelene reznice, naprotiv, imaju vrlo visok stupanj korijenja, a materijal za reprodukciju s viškom daje svaku frizuru. Osim ukorijenjenih reznica, može se koristiti korijenje mladih slojeva.

Briga za boxwood kod kuće

Boxwood se savršeno osjeća na istočnim i zapadnim prozorimaOd davnih vremena, papir je uzgajao kao sobi kulture. Međutim, briga za kućanstvo kod kuće ima svoje osobine, koje su stvorile reputaciju za kapricijsku biljku.

Prozorsko grijanje za drvo treba biti odabrano istočno ili zapadno, ili ga općenito stavlja pokraj prozora na zasebnom štandu. Ako biljna drvca mora živjeti na južnom prozoru, tada je nužno pružiti hladovinu od podnevnog sunca.

Kako bi se osiguralo da vaš ljubimac ne gubi lišće, važno je strogo promatrati režim navodnjavanja i vlaženja.

U paleti, ni u kojem slučaju voda se ne nakuplja – to može lako uzrokovati propadanje korijenskog sustava osovine.

Boxwood drvoBiljku treba svakodnevno zalijevati i prskati iz aeratera. U jesensko-zimskom razdoblju zalijevanje se svodi na minimum. Staklo za zimovanje trebalo bi na temperaturi od 6-10˚ C. Možete ga postaviti između okvira prozora u apartmanima sa starim izgledom. U nazočnosti suvremenih plastičnih prozora, drvena postrojenja za zimovanje mogu se postaviti na podu staklenih balkonskih vrata.

Moguće je presaditi kutiju samo pretovarom. Kako raste vrlo sporo, preporučuje se transplantacija svake 2-3 godine. Osovina rezanja je moguće tijekom cijele godine.

Boxwood u bonsai kulturiAko uzmete bonsai, trebali biste se sjetiti da uzorak od drva ne zahtjeva transplantaciju. Ako su korijeni oštećeni, biljka može jednostavno odbaciti lišće.

Ako ti se ne da komplicirana pravila šimšir skrb kod kuće su ispunjeni, ova biljka će biti za mnogo godina da vam ugodi svojom neizmjerne energije i ljepote.

Održavanje trupova – video