Thuya West BrabantJedna od pet vrsta thuja je zapadna, ima različite sorte, među kojima je i thuja zapadni Brabant. Dekorativno stablo otporno na smrzavanje i brzorastuće stablo s kompaktnom stuponskom krunom naširoko se koristi u krajobraznim vrtlarstvima.

Glavne značajke

Igle Tui BrabantU divljini, zapadnja thuja, koja se zove “životno stablo” iz dobrog razloga, raste u istočnim dijelovima Kanade i na sjeveru Sjedinjenih Država. Zimzelena biljka uvezena u Europu sredinom 16. stoljeća koristila se za ukrašavanje parkova. U Rusiji thuya ove vrste ima široku distribucijsku zonu. Uzgaja se u mnogim područjima, uključujući Daleki istok i Sibir.

Nakon što se upoznali s opisom Tui Brabant, vidimo da je ova sorta zrna, podnosi mraz na 30-35 ° C. Biljka je prikladna za oštru rusku klimu. Brabant – jedna od najbrže rastućih sorti zapadne tajanine, za godinu dana rast može biti 30-35 cm.

kruna oblika tuya BrabantU Ruskoj klimi, visina Tui Brabant ne prelazi 3,5-4 metara. Oblik krune je stupčan, kompaktan. Granice se mogu savijati prema tlu. Kora na prtljažniku je crvenkasto-smeđa, s vremena na vrijeme exfoliates. Zelene su iglice dosadne zimi. U travnju-svibnju, thuja cvjeta, nakon cvjetanja malih oblika oblika smeđih čunjeva.

frizura tujaTuey Brabant i Smaragd često se koriste za oblikovanje živica. Njihove se karakteristike uglavnom podudaraju. Među razlikama između Tui Brabant i Smaragd može se razlikovati.

Grade Brarabant:

  • iglice postaju smeđe zimi;
  • Oblik krune je stupčan;
  • godišnji prirast iznosi 35-40 cm;
  • Živica brzo raste u gustom zelenom zidu.

Vrsta Smaragd:

  • igle zimi ne gube boju;
  • piramidalni oblik krune;
  • godišnji prirast iznosi 10-20 cm;
  • to je manje razgranato i ne zahtijeva česte frizure.

tuja sadnica Zlatnog BrabancaOba tipa tuya imaju sorte sa zlatnim iglama – Golden Brabante i Golden Smaragd. Za tuju Zlatni Brabant karakterizira zlatnožuta boja, koja se čuva zimi.

Mladi stabla imaju gustu konusnu krunu, a na starijim stablima postaje sve sablastiji.

Kako se brinuti za Brabant

Kocka Thuya BrabantIako je Thujia West Brabant nepretenciozna u skrbi, ona još uvijek ima svoje sklonosti prema vrsti tla, vlazi, sunčevoj svjetlosti i temperaturi. Ako zanemarite osnovna pravila kada ga uzimate, ukrasne funkcije mogu biti izgubljene. Posebno, glavna je pažnja povremeno odrezati izbojke kako bi se stvorio lijep oblik krune.

Prilikom rezanja thuja, možete odabrati reznice koje će ih koristiti za reprodukciju. Stavite u posudu vode, oni će dati korijenje. Korijene sadnice mogu se saditi u zemlju.

Mjesto i vrsta tla

sadnica za sadnju u otvorenom tluTuya se odnosi na fotofilne biljke. Ne podnosi sjenu cijelo vrijeme, gubeći svjetlinu boje igala. Istodobno je stalna toplina za nju također štetna. Optimalna opcija za odabir mjesta za sadnju bit će polumjeseca. Na prigradskim područjima poželjno je stabla s zapadne ili istočne strane zgrade.

Najpovoljnija zemlja za uzgajanje thuja u zapadnom Brabantu je ilovača, iako može rasti na bilo kojem tlu. Na laganom tlu, biljka se razvija bolje i izgleda više ukrasno. Staklanje je poželjno u proljeće ili jesen, ali je moguće i ljeti.

slijetanje

Tui Brabant slijetanjeOtvorena je jama dubine od 60 do 80 cm, širina ispod veličine korijenskog sustava. Jama je potopljena vodom i dopušteno apsorbirati vlagu. Ako je tlo teško, potrebno je položiti najmanje 15 cm drenažnog sloja. Korijen korijena nalazi se na razini tla i sadnica je prekrivena prethodno pripremljenom mješavinom tla. Poželjno je da uključuje treset, pijesak i lima zemlju u omjeru 1: 1: 2. Da bi se poboljšao rast, smjesu se doda nitroaminofoska. Nakon toga, vodite biljku.

briga

prodaja velikih sadnica tuja BradantNakon sadnje potrebno je redovito zalijevanje, otprilike jednom tjedno. U vrijeme vrućine, povećava se učestalost navodnjavanja. Biljka dobro reagira na prskanje. Za to se može koristiti crijevo za raspršivanje. U suhom tlu, thuja razvija slabo, iglice su žute i raspadaju.

Tlo treba otpustiti na plitku dubinu, budući da biljka ima površinski korjenov sustav. Za zaštitu korijena od sušenja i pregrijavanja, poželjno je pokriti tlo s mulch – tresetom, kompostom, piljevinom, kore.

Od zimog mraza thuja ne trpi, ali u proljeće može doći do opeklina. Posebno je potrebno zaštititi mlade stabla, čuvajući ih od sunca materijalom koji je dobar za sunčevu svjetlost. U zimzelenom postrojenju, proces fotosinteze događa se čak i zimi. Na mjestima gdje su jaki snježne snijega, drveće su krune čvrsto stegnute uže za zimsko razdoblje.

U prvoj godini, dok korijeni nisu dovoljno jaki, gnojidba se provodi do tri puta u sezoni. Godinu dana nakon sadnje, svako proljeće, gnojidba se vrši s kompleksnim gnojivom. Obrezivanje je najbolje napraviti 2-3 godine nakon sadnje. Ovaj postupak je poželjno učiniti dva puta – početkom ljeta i krajem kolovoza. Mala prilagodba na krunu traju cijelu sezonu. Kao što možete vidjeti, sadnja i briga za Tue Brabant (fotografija) nije osobito teška.

Koristeći Tui Brabant u dizajnu vrtova

Tui Brabant ogradaPrednost sorte je da je vrlo brz. Ova nekretnina Tui Brabanta u pejzažnom dizajnu uspješno se koristi. Thuya je univerzalni element za stvaranje jedne lopte, čistog konusa, piramide. Nenacionalne pojedinačne figure izrađene od drveta mogu se postaviti na bilo koji površinski reljef. Ali ako se predviđa lijepa geometrija iz Tui Brabant ili Smaragd, tada bi slijetanje trebalo imati savršeno ravnu ravninu.

Bolje je odrezati Tuju zapadnog Brabanta na oblačne dane. To će izbjeći spaljivanje mladih izbojaka na suncu, koji su bili skriveni prije frizure ispod dugih grana.

Zemljište u nizu thuja zamjenjuje živicu. Ako podrezujete ovu ogradu pod pravokutnim oblikom, izgleda sasvim drukčije. Kada planiraš uzgajati živicu od Tui Brabant, sadnice bi trebale biti ukopane na udaljenosti od oko 1 m jedna od druge, jer će u podnožju krune biti prilično širok. Tijekom vremena će se krune stabala zatvoriti, a takva ograda s gustom zelenom zavjesom će pokriti mjesto od znatiželjnih očiju i poslužit će kao odličan ukras.

Thuya Brabant šišanje u obliku pravokutnikaOblik biljke započinje kada dostigne željenu visinu. Obrezivanje Tui Brabant je najteži dio skrbi postrojenja. Rezanje se vrši s oštrim sredstvom za rezanje, koji neće moći primjenjivati ​​udubljenja na mjestu rezanja. Na stablo nije oslabljeno, trećina pucanja treba biti odstranjena.

Thuya Brabant, poput svih četinjača, oduševit će cijelu godinu bujnom zelenilu, pročistiti zrak, obogaćujući ga kisikom. Još jedna prednost je dekorativnost. Kombinirajući različite vrste tuje s drugim grmljem i cvijećem, možete dati mjestu jedinstveni, jedinstveni oblik.

Video o Thuya Bradantu