Vrt LitopePravo otkriće ovih predivnih biljaka u vlasništvu William Burchell, engleski botaničar i prirodoslovac koji je putovao u rujnu 1811. kroz pustinju u južnoafričkom četvrti Priska. U knjizi objavljenoj kasnije, znanstvenik je citirao sliku detektirane biljke. Obavijest također između kamenja poput šljunka okruglih Lithops putnik pomogao slučajnost, dobro je maska.

Prva slika lithopana botaničaraKako rastu littopses kod kuće? Je li briga i održavanje ovih neobičnih biljaka složeno?

Litops – živi kamen pustinje

Sakriti od pažnju botaničara Lithops upravlja oko sto godina, s obzirom da današnje ime, proizlazi iz «Litografija» – kamena i «opsis» – izgleda, biljka dobila tek u 1922. Danas je otkrio i opisao šest desetak vrsta, izvana doista, podsjeća kamenja raznih boja biljaka, otvaranje u jesen žute ili bijele cvjetove.

Litope u odjeljkuAli “kameni” tip litica je varljiva.

Dvije debele, umetnute ploče, od kojih se gornji dio sastoji, doslovno su ispunjene vlagom.

Ova vrsta spremnika gdje biljka pohranjuje toliko potrebnu opskrbu vodom u pustinji, pružajući razvoj rast pupoljak, cvatnje i reprodukcija Lithops. Dimenzije nevjerojatna „živi kamen” skroman u promjeru, većina vrsta teško doći do 5 cm. Listovi su postavljeni na neprimjetan, kratke stabljike i hrane biljkama s dugom korijen. Ipak, i na kućnim Lithops raste iz sjemena i uzgaja „kamenje” već dugi niz godina, poticanje vlasnika.

Prekrasan sastav liticaDa bi se kućni ljubimci osjećali ugodno u stanu, važno je osigurati pravilnu njegu. Inače, teško je čekati cvjetanje “živih kamenja”, a ponekad i biljke umiru.

Briga za grobnice u kući

Cvjetnice LithopsAko je skrb i održavanje litica prema vlastitom ukusu, redovito cvjetaju, njihovo lišće je elastično i mijenja se na nove oko jednom godišnje. Kada biljka prima dovoljno svjetla, vode i prehrane, čvrsto je sjeo na tlo i sastoji se od dva lišća. Kako rastu, počinju “rasturiti” i sušiti, a novi par počinje pokazivati ​​kroz pukotinu.

Kao autohtonog stanovnika pustinjskog područja, litops treba osvjetljenje tijekom cijele godine. Kod kuće, posude s tim biljkama najbolje se nalaze na južnim prozorima, ali ako to nije moguće, možete graditi kule kod kuće samo u stakleniku uz stalnu umjetnu rasvjetu.

Pravilna briga za lithopsesPretežne ljetne temperature u središnjoj traci, oko 20-24 ° C, prilično su prihvatljive za posjetitelje iz Južne Afrike, jer se dobro podnose i četrdeset stupnjeva topline. Glavna stvar je da kućni ljubimci, koji su bili prisiljeni doživjeti visoke temperature, ne padaju pod izravnu sunčevu svjetlost. Kod kuće, lithopses s posebno vrućim razdobljima pada s nekom vrstom hibernacije, vraćajući vitalne procese samo noću, kada pustinja hladi. Kako rastu littopses u stanu?

Related  Primjena u medicini borovnice obične

U toploj sezoni, litice se mogu izvaditi u vrt ili na balkon, ne zaboravljajući zaštitu lonaca od sunca. U najtoplijim mjesecima, lonci su u hladu 20-30% tijekom dana. U ostatku vremena, zaštita od sunca je potrebna samo kada su zrake izravno pogođene biljkama. Zimi se za biljke javlja razdoblje hibernacije. U ovom trenutku, temperatura će biti udobna oko 10-12 ° C, ali ne ispod -8 ° C, inače tekućina unutar zadebljanog lišća će početi zamrzavati i uništiti stanice.

Transplantacija lithoplastaBriga o lithopses kod kuće nije bez transplantacije uzgojenih biljaka. Kada korijenski sustav ispunjava dodijelili Lithops njezin volumen, biljka presađuje, odabirom ove šire kulture lonci, malo dublje od duljine glavnog korijena cvijeta. Od Lithops ne podnose ustajalu vodu na dnu provjerite je li drenažni sloj i stvoriti staklenik uvjeta, pažljivo promatrajući vlagu tla, nedostatak nacrta i način rasvjete nakon presađivanja za 2-6 tjedana.

Ako je nedostatak ili prekomjerna vlažnost lithops su vrlo osjetljivi, onda sastav tla za njih može biti gotovo bilo koji. Važno je samo da podloga može zadržati količinu vode potrebnu za biljku i biti umjereno hranjiv.

Prirodni sastav tla za ovu vrstu može uključivati:

 • dva dijela lista zemlje;
 • dio gline;
 • dva dijela ispranog pijeska;
 • malu količinu treseta.

Razvijajte mlade lithopsesPovršina tla nakon sadnje Lithops posuta sitnim šljunkom i školjke ili druge sjeckani malč znači sprječavanje isparavanje vlage na terenu i razvoj mahovina i gljivice. Hranidba lithopses može biti svake dvije godine, ako biljka nije transplantiran na novo tlo tijekom tog razdoblja. U tom pogledu briga, kao i sadržaj litica, nije opterećena i jednostavna.

Značajke lithowalk navodnjavanja

Ispravno zalijevanje - jamstvo cvjetanjaAko, s nedostatkom vlage, lithopses mogu živjeti neko vrijeme zbog zaliha u lišću, pretjerano zalijevanje, a osobito stajaćica vode, brzo dovodi do propadanja korijenskog sustava.

Related  Spektakularna ljepota javorova u bilo koje doba godine

Za biljke stalno osjećaju ugodno, morate odabrati ispravan način navodnjavanja i vrlo pažljivo liječiti stanje “živog kamena”. Ovo je glavni dio skrbi za kule kod kuće:

 • Kada litopija mijenja stare lišće na nove ili regrutira pupoljke, potrebno je najbogatije zalijevanje.
 • No, zimi, s početkom razdoblja odmora, tlo samo ponekad vlaži ili zaustavlja zalijevanje zajedno.

Litografske promjene mijenjaju se i umnožavajuOd sredine travnja do prosinca, litice se mogu zalijevati nakon 10 dana, ali sama biljka može prepoznati kada nedostaje vlage. Takav signal će postati naboranje lišća tijekom dana, koje traje idućeg jutra. Na posebno vrućim danima održavanje i briga o lithopsesu postaje složenija. Biljke su zadovoljne večernjim tušem, prskanjem toplom vodom.

S početkom zimovanja, zalijevanje je zaustavljeno. To bi trebalo obnoviti u veljači, pri čemu voda biljke može biti primljena svaka tri tjedna ili nešto češće ako je proces otvaranja jaz između starog lišća previše produžen.

Kada zalijevate, važno je ne dopustiti vlagu da uđe u prazninu između listova i da zadrži kapljice na stranama litica. To može prouzročiti opekline ili propadanje tkiva. Ako je redovito zalijevanje umjereno, jednom mjesečno tlo u posudi je dobro natopljeno, što simulira kišnu sezonu i služi za razvoj korijenskog sustava. To je zalijevanje, najvažniji dio skrbi za grobnice u kućnim uvjetima, određuje održivost starih lišća i pojava litica. Ako biljka prima puno vode, njezin višak se akumulira u zračnom dijelu, kao posljedica zastarjelih lišća, lišće ne umire i plijen biljnim vrstama.

Uzgoj Lithops iz sjemena kod kuće

Lithops SeedsAko želite dobiti mlade ljude iz sjemena, kod kuće, bolje je posaditi usjev u ožujku.

Prije uzgoja lithopses, pripremiti supstrat na temelju:

 • jedan dio slomljen na 2 mm crvenu opeku;
 • dva dijela kopnenog zemljišta;
 • dva komada pijeska;
 • jedan dio gline i istu količinu treseta.

Zatim se tlo pere, pomiješano, ohladeno i ponovno otpušteno. Prilikom popunjavanja posude na 25-30% visine napravite drenažni sloj sitnih šljunka, a zatim napunite tlo i vlaži ga.

Sjeme za brzo poklevyvaniya natopljeno 6 sati i, bez sušenja, oranula na površini pripremljenog tla.

Sada razvoj mladih lithopacks kod kuće ovisi samo o brizi za njih. Nakon sjetve, posuda je prekrivena staklom ili filmom i postavljena za klijanje na toplom osvijetljenom mjestu. Kako bi sjeme postalo bolje, bolje je odmah osigurati uvjete blizu prirodnog.

 • Tijekom dana u stakleniku ili u prostoru kontejnera treba biti 28-30 ° C, au noćnim satima samo 15-18 ° C.
 • Jedan ili dva puta dnevno, film se uklanja i nekoliko minuta emitiranja usjeva.
 • Kada se tlo isušuje, ona se navlaži pištoljem za raspršivanje.

Related  Sadnja i briga za vodeni zumbul – savjet od profesionalca!

Proklijite sjeme lithopsesNakon 6-12 dana, treba čekati prve izbojke i pripremiti se za novu fazu skrbi za kule u kući. Kada se sitne klice pojavljuju iznad tla, trebaju biti prozračene do 4 puta dnevno, postupno povećavajući vrijeme rada na 20 minuta. Važno je da se zrak u stakleniku ne zagrijava iznad 40 ° C, a izravne zrake sunca ne dolaze na sadnice. Ako svjetlost nije dovoljna, nakon nekoliko dana biljke se signaliziraju blijedom bojom.Litope od sjemena

Kada je veličina mlade litice jednaka graši, površina tla u loncu uredno je prošarana sitnim kamenjem. I s prvim tragom plijesni ili mahovine na tlu, otopina se tretira otopinom kalijevog permanganata.

Unatoč razlici u brzini rasta obrađuje kod kuće Lithops vrsta, šest mjeseci nakon sadnje dolazi vrijeme prve lišće promijeni. To znači da su biljke ograničene na zalijevanje, koje se obnavlja tek nakon što su stari lišće potpuno sušeni. Ako mala Lithops razviti bolje kada postoji nešto dalje, odrasli „živo kamenje” zasađene blizu jedni drugima, ostavljajući intervale ne više od 2-3 cm. Može se provoditi sadnice Prva transplantacija godinu dana nakon sadnje u supstratu za odrasle Lithops između njih, čiji sadržaj i briga nije tako kompliciran.

Zbirka litica u stakleniku – video