Zumbulje u pejzažnom dizajnuImigranti iz mediteranskih zemalja i jugoistočne Azije, hyacinths cvatu u rano proljeće, udaranje razdijeljeni u zrak i miris od nereda boje bijele i svih nijansi plave do žute, pa čak i debele tamnocrvena.

Južno od Sjevernog Kavkaza mirisni cvjetovi se nalaze čak iu divljini. Na padinama planina iu dolinama možete vidjeti kako strelice s plavim ili ružičastim pupoljcima prolaze pod snijegom. Razvijajte zumbute na otvorenom terenu, pod uvjetom da nije blaga zima i ne-zamrziva tla.

Pojavljuju se iznad tla, svijetlo zeleno sjajan lišće postrojenja postupno se otvaraju, a četkanje cvjetnice počne ustajati iz sredine sa 20-30 pupova. Zumbul cvijeće moderne sorte su cjevasti, zvonolika ili ljevkasti oblik, a može biti konvencionalni Terry i uvijek posjeduju neobično bogatu aromu.

Divlji zumbulKao što je u sredini trake, gdje je tlo stalno zamrzava, kako bi biljka zumbul, kako se brinuti za biljke dobiti stabilnu raskošnom cvatu?

Odabir sadnog materijala

Žarulje zumbuljaJazinci su tipične biljke s kuglicama. Višegodišnja žarulja ove vrste:

 • potpuno formirana do 4-6 godina;
 • ima sferični oblik s istaknutim vratom;
 • sastoji se od brojnih ljestvica, unutarnjeg gusta i mesnatog, a gornja tanka i naizgled slična pergamentu.

Rast žarulje je posljedica regeneracije, koja se formira u jezgri pupka, koja se sastoji od nekoliko osnovica listova i budućeg pedikula. Odrasle žarulje 5-6 godina na dnu ispod rezerve ljuske čine početke kćeri žarulje – djeca.

Terry jazminaI ovisno o raznolikosti zumbule, njezine žarulje mogu imati različite veličine. U pravilu, žarulje koje daju dvostruko cvijeće manje su od običnih.

 • Ako uzgoj hyacinths biti na otvorenom terenu, u trenutku sadnje lukovice mora biti elastična, promjer ne manji od 4 cm, a sastoji se od niza površine vage akumulacije 6-10 vagu i bubrega potpuno formiran.
 • Na vanjskoj površini sadnog materijala ne smije postojati mehanička oštećenja, tragovi plijesni, intertrigo ili letargija.
 • Gledajući dno, kvalitetnu žarulju, možete vidjeti dva milimetra osnovnih osnova.
 • Promjer kvalitetne žarulje je jedan i pol puta veći od veličine dna.

Takav sadni materijal ne samo uspješno ukorijenjen i overwintered, ali iu proljeće će dati obilne cvjetnice.

Izbor mjesta za uzgoj jagaljina na otvorenom terenu

Bijeli zumbul u vrtuNadležni izbor mjesta za sadnju zumbula na otvorenom terenu i briga za biljke prije i poslije cvjetanja zalog je dugog proljeća cvjetanja.

Područje na kojem će zreleći rasti treba biti dobro osvijetljeno, da u proljeće, kada još uvijek postoji malo lišća, nije teško osigurati. No zaštita cvjetnog vrta od vjetra morat će se pobrinuti.

Mnogi vrtlari čine pogrešku u sijanju žarulja ispod krošnje stabala ili u blizini visokih grmova. S jedne strane, takva velika vegetacija štiti cvjetanje od hladnog vjetra i ne nijansu dok se lišće ne otapa. S druge strane, kada je vrijeme za iskapanje zumbula nakon cvjetanja u vrtu, žarulje za nadopunjavanje možda neće imati dovoljno hrane, što će utjecati na njihovu kvalitetu.

 • Jiacazini preferiraju labav tlo. Glina tla ili černozem bolje je pomiješana s tresetom ili riječnim pijeskom.
 • Na rast žarulja i kvaliteta cvatnje pozitivno utječe na obilje kvalitetnih organskih, ali dodatno gnojivo sa svježim gnojem može naštetiti zumbulama.
 • Kiselost tla ne bi trebala prelaziti 6.5 jedinica, ako je pH veći, kalcijevog brašna se dodaje u tlo.

Related  Takva raznolika i lijepa Kalanchoe od Blossfelda

Žarulje zumbulja reagiraju vrlo slabo na vodu. Ako se podzemne vode na tom području približavaju površini bliže od pola metra, postrojenja zumbulja su raspoređeni s visokim bridovima ili je potrebna moćna odvodnja. Kako bi se osiguralo odljev proljetne ili kišne vode, ponekad čine laganu pristranost.

Svi pripremni radovi za sadnju zumbula na otvorenom polju i brigu o luku najbolje se rade krajem ljeta. Za mjesec ili dva tlo će se smjestiti, a jesen korijenjem žarulja će biti brže i lakše.

Sadnja zumbula

Cvjetanje zumbula na otvorenom terenuTlo pod zumbulama iskopano je za 40 cm, a istodobno se izrađuje po četvornom metru:

 • 10-15 kg dobro prožetog gnoja ili humusa;
 • Pijesak i treset, ovisno o vrsti i stanju tla;
 • 250 grama vapnenca ili 15 grama magnezijevog sulfata;
 • 200 grama prosijanog drvnog pepela ili 30 grama kalijevog sulfata;
 • od 60 do 80 grama superfosfata.

Ako se zrihovi uzgajaju na otvorenom pijesku, siromašnima u mineralima i organskim, preporuča se povećati količinu kalijuma i magnezija za jedan i pol puta. Biljni korijeni skupljaju vlagu i prehranu unutar radijusa od 15-20 cm od žarulje. Dakle, bušotine za sadnju čine približno takve veličine, dajući dnu zumbul za prosječno 15 cm.

Što je sitni sadni materijal, to su veće žarulje ugrađene u tlo i deblje su u cvjetnom postelju.

U nizinskim područjima zmajevi mogu biti postavljeni na sloj pijeska, malo pritiskajući u njega žarulju. To će zaštititi korijenje i cijelu biljku od propadanja i mogućih infekcija. Kako bi se ubrzao cvatnju, moguće je posaditi žarulje na visokim grebenima koji će s približavanjem proljeća biti zagrijani mnogo bržim jednakim položajem.

Vrijeme instalacije zumbula za uzgoj na otvorenom

Sadnja zumbula na otvorenom terenuU većini Rusije, hyacinths se mogu saditi u tlo od početka rujna do sredine listopada.

 • Ako žarulje padnu u zemlju ranije, ili ako je jesen neuobičajeno toplo, biljke počinju raste i umiru u početku mraza.
 • Ako odgode s slijetanjem, žarulje nemaju vremena dati korijenje u vrijeme kada se tlo zamrzne.

Related  Njega i reprodukcija vrtnih hibiskusa

Ipak, u prvim tjednima studenoga moguće je brtviti žarulje u tlu. Da biste to učinili, mjesto sadnje treba prethodno prekriti lišće ili drugi prikladni materijal i prekriti filmom. Tlo će zadržati toplinu, a žarulje koje ulaze u njega će rasti, kako treba.

Za zimu je bolje pokriti mjesta zalogaja od zalogaja od smrzavanja pomoću mrvice od treseta, piljevine, lišća ili lapnika. Isto sklonište morat će biti uklonjeno u rano proljeće, kako ne bi oštetio nastajuće klica.

Uzgoj jagaljina na otvorenom terenu i brigu o njima

Rezultat pravilne njegeNakon sadnje zumbulja, vanjska skrb se svodi na redovitu gnojidbu, labavljenje tla, korova i zalijevanje, osobito tijekom skupova pupova i cvatnje.

 • Neposredno nakon pojavljivanja klice zrihova, potrebno je prvo preljevno pregibanje po stopi od 30 grama amonijevog nitrata po kvadratnom metru.
 • Druga primjena gnojiva pada na razdoblje bojenja pupova. U ovom slučaju, pod zumbulama, ne samo 20 grama amonijevog nitrata po metru, već i 30 grama kalijevog klorida i 40 grama superfosfata.
 • Kada je cvjetanje dovršeno, plantaža se oplodi brzinom od 40 grama superfosfata i iste količine kalij klorida po kvadratnom metru.

Svi gornji preljev se primjenjuju na prolaz ili prostor između biljaka, zatvarajući 10 cm, a zatim sadnju plantaže. Da, a brige za zumbulima nakon cvjetanja u vrtu također počinju zalijevanjem, što je izuzetno potrebno u prva dva tjedna nakon sušenja pedunki.

Jazinsku njegu nakon cvatnje i berbe žarulja

Prikupljanje i sušenje žaruljaCvjetanje zumbula je veličanstveno, ali prolazno. Nakon sušenja pedunki biljka brzo izgubi dekorativnost. Kada zmajevi blijede, što dalje u vrtu? Prije svega, pogotovo ako se sadnja proljetnih žarulja kombinira s nekim drugim ukrasnim kulturama, potrebno je napomenuti kako je mjesto zumbulja. Uostalom, uskoro, kada su listovi napuhani, bit će iznimno teško pronaći ih. Zatim, biljke koje vraćaju svoju snagu nakon cvatnje, ne zaobilazimo kvalitativnu zalijevanje i gornji obrok.

Related  Značajke sadnje i njege u predgrađu izvan piramidalnog

Ako u mediteranskom klimom lukovice dobro podnose u zimi i opet oduševiti svijetle strijele cvatovima, toplina u srednjem pojasu zumbula u razdoblju odmora jasno je nedostajalo. Dakle, trebate li svake godine kopati zumbuse? Da, to je takva mjera u srednjem pojasu koja će pomoći stvoriti neophodne uvjete za žarulje da oblikuju i razviju bujnu naknadu i osnove buduće stripe cvijeća.

Ako zdravene žarulje zumbulja u umjerenoj klimi, a ne kopaju za ljeto, otišli su za zimovanje u tlu, njihovo cvjetanje za iduću godinu bit će mnogo slabije nego prije. Ne opterećuju se samo s uzgajivačima u Kuban su godišnja iskopavanje lukovice, Sjevernom Kavkazu, Krim i južni crno tlo, a onda samo dovoljno vruće ljeto. Kada se kopati zumbuli nakon cvatnje u vrtu?

Najbolje vrijeme za izdvajanje žarulja posljednje je desetljeće lipnja ili prvog srpnja. Do tog vremena lišće zamagliti žute boje i oslabiti na bazi, sada će ih lako ukloniti.

Skladištenje žarulja zumbul

Priprema žarulja za sadnjuKada se žarulje očiste od tla, isperu i osuše:

 • pregledavaju ih, odvajaju bolesne ili oštećuju tijekom kopanja;
 • odvojite djecu koja treba uzgajati;
 • sadni materijal se tretira sa štetočinama i bolestima za luk.

Nadalje u roku od tjedan dana žarulje se drže na temperaturi od oko + 18-20 ° C u prozračnoj prostoriji i stavljaju u papirnate vrećice ili spremnike u 1-2 sloja.

Briga o zumbulima nakon cvjetanja u vrtu i skladištenje žarulja najozbiljnija je mjera za cvjećara.

Tijekom tog vremena, isušiti slojevito vage zumbul, biljka se aklimatiziraju spremna za sljedeći korak za pohranu, kada je za dva mjeseca lukovice treba da ostane na temperaturi od oko 30 ° C, dovoljno visoka vlažnost i dobru ventilaciju. Mjesec dana prije slijetanja, temperatura zraka spušta se na + 17 ° C, tako da je sadni materijal lakše prenijeti predstojeće slijetanje zumbula na otvoreno tlo.

Sadržaj zumbule na krevetu – video