Ukrasni grah na zemljištuLjudi su davno koristili razne vrste zelenih zrna i zrna graha, kao što su krmni usjevi i siderati. No, tako i jedna uloga biljke nije zaboravljena. Zvijezde za namatanje su ukrasne, a za tri i pol stoljeća mjesto časti među zelenim ornamentima vrta, staklenika i skromnim balkonom.

Prednost dekorativnih kovrčava grah je:

  • visoka stopa rasta, omogućujući proljetno-ljetnu sezonu da posadi velike vertikalne površine;
  • jednostavnost;
  • razni oblici i boje koje se pojavljuju na izbojcima cvjetova;
  • dugo očuvanje atraktivnosti zahvaljujući prisutnosti ne samo spektakularnih cvatova, već i pods, koji ponekad utječu na neobičan izgled;
  • mogućnost korištenja zelene mase postrojenja za zelena gnojiva i komposta;
  • obogaćivanje tla s dušikom, akumulirajući se na korijenima biljaka ove obitelji.

Jedina stvar koju treba uzeti u obzir prilikom sadnje graha je biljka koja voli toplinu i potrebu za kulturom u svjetlu i bogatoj prehrani.

Pravilno korištenje sposobnost biljke da se popne na visinu od 2 do 5 metara i kombiniranjem različitih sorti kovrčava grah, možete opremiti neobične zelene arbors, lukovi napraviti u vrtu i oplemeniti najviše neugledan kutove i živice.

Također je važno da se za vrtlarstvo danas upotrebljavaju nekoliko neovisnih vrsta obitelji leguminoze, ali s jedinstvenim svojstvima i vanjskim izgledom. I sve ove kulture vrijede i kao ukrasne biljke i kao biljke.

Česti grah (Phaseolus vulgaris)

Česti grah (Phaseolus vulgaris)Ordinarni grah penjanja sorti su poznati i voljeni od strane ruskih kamiona poljoprivrednika. Godišnja biljka, porijeklom iz Južne Amerike, savršeno kombinira svojstva povrća, isporuku na stolu zelena mahuna i sjemenke su zrele i vrlo ukrasno. Kovrčava grah može doseći visinu od 1,5 do 3 metra, mjesec dana nakon sjetve, cvat stvara prvi, a uz pravilnu njegu, gnojenje i navodnjavanje cvjetanje i stvaranje mahuna proteže sve do sredine jeseni.

Komponente dekorativnog efekta su male, ali brojne cvjetove različitih boja, debelih lišća i visi od stabljike mahuna različitih stupnjeva zrelosti. Redovita berba žitnih graha na mnogim vrstama zrna namotaja potiče stvaranje novih pupova koji produljuju životnu pokrivač paviljona i ograda.

Turski grah (Phaseolus coccineus)

Turski grah (Phaseolus coccineus)Ako je cvijeće na zajedničku grah, ovisno o sorti, može biti bijela, ljubičasta, ružičasta ili krem, turski grah ili kako drukčije nazvati privlačan biljka trkač grah udarnim grimiz pupoljci. Zanimljivo je da je ova vrsta uhvaćen na teritoriju Rusije za dva stoljeća prije uobičajenog povrća grah, a ne raširena kao vrtne biljke, i čvrsto smjestio u staklenicima i vrtovima.

Related  Strašna lopta snijega – viburnum bulden

Cvjetni kovrčavi ukrasni grahTurski grah je vrlo nepretenciozan i raste na 3-4,5 metara uz minimalnu brigu. S ranog sadnje biljke cvjetaju od sredine lipnja do kraja rujna. Ne tako davno ljetne vikendice krasi loze, cvatnje jedina svijetla crvena u obliku grozda cvat, danas se pojavila kovrčava vrsta graha koje pružaju bi boje, losos, kesten i bijele cvjetove u potpunosti.

Bijeli cvjetni ukrasni grahBiljke se razlikuju po brojnim velikim lišćem, koji, kao i većina mahunarki, ima tri odvojena režnja. U prisustvu snažne potpore, bič se dragovoljno penje na veću visinu, lako pletu rešetke, živice i čak krune stabala.

Pods sa sjemenkamaMlade jabučice ove vrste kovrčavih ukrasnih graha su nejestive zbog tvrdih vlakana i tvari štetnih za ljudsku probavu. Ventili ovih graha su gusta dlakavost. Unutar štapića može biti od tri do šest sjemenki ljubičasto-ružičaste boje, čija je karakteristična značajka kontrastna tamna poteza po cijeloj površini.

Zreli sjemenke nakon nalijevanja na okus i nutritivnu vrijednost nisu niži od granatiranja graha kultivara.

Zreli turski grahNa ljetnoj kućici turske grah se također može koristiti za stvaranje vertikalnu sadnju i stvaranje zelenih skloništa od vjetra za termofilnih kultura na primjer patlidžan, dinje ili grožđa.

Dolihoz purpurea (Lablab purpureus)

Dolihoz purpurea (Lablab purpureus)Još jedna spektakularna jednogodišnja biljka iz obitelji leguminoza s pravom se naziva kovrčavom lila. S ovim ukrasnim grmom, dolichos, lablab ili zumbul grah povezani su s sjenom cvijeća i svojevrsnom velikom, kombinirajući do četiri desetke pupova, cvjetova.

U Rusiji i ostalim regijama s umjerenom klimom ova voda dekorativnih zrnaca zasađena je u proljeće, a jesen će biljke završiti njihovu vegetaciju. No, u Africi iu Aziji, gdje je klima toplije, a trajanje svjetlosti više, dolichos je velika trajno cvjetnica višegodišnja.

Ukrasni namakanje grah - dolichosPod povoljnim vremenskim uvjetima, sorte namotanih graha ove vrste rastu na 1,5-3 metra, a vrlo brzo nadziru podupirači pripremljeni za različite oblike i nacrte. Zbog bogatog cvjetanja i velikih troblaznog lišća zobene grah stvara gustu dekorativnu prevlaku. I, ovisno o raznolikosti, ljubičasta boja može se širiti ne samo na cvatu i letcima graha, već i na stablima, pa čak i oštricama listova.

Related  Dobrodošli u kraljevstvo sorti wagels

Danas postoje grožđe na raspolaganju vrtlara, ugodne i tradicionalno ljubičaste i ljubičaste cvjetove, te otkrivaju bijele, ružičaste, ljubičaste i čak dvobojne pupoljke. Cvjetovi se pojavljuju iz sinusa, cvjetovi koji zadržavaju žalbu do tri dana otkriveni su naizmjenično, a cijela četka živi od 20 do 30 dana.

Zanimljivo je da je dolichos rijedak dekorativni kovrčavi grah koji ima ugodan miris, tako da su cvjetovi ponekad uključeni u bukete. Cvjetovi lako nose rez i ostati u vodi do 10-14 dana. S završetkom cvjetnica ne izgubiti dekorativnost. Ljubičaste, ljubičaste ili tamno zelene zakrivljene grah kombiniraju se u grozdovima od 5-15 komada, a na kraju ljeta nisu ništa manje spektakularne od cvjetnih graha. Duljina kutija u prosjeku iznosi od 8 do 12 cm.

Sjeme dolhosaU mahuna eliptičan, komprimiran sa strane sjemenke crne ili smeđe boje. Na sjemenkama koje ne prelaze dužinu od 1-1,5 cm, jasno je vidljivo bijelo rub. Sjemenke su jestive i koriste u hrani od sjevernoafričkih zemalja već tisućama godina, a danas je vrsta kovrčava ukrasnih grah, pogodne za sadnju u vrtu, a za uzgoj u balkonskim kutijama.

Vigna Caracalla (Vigna caracalla)

Vigna Caracalla (Vigna caracalla)Ime nevjerojatne kovrčave biljke dobila je puž, na kojem su cvjetovi ove raznolikosti kovrčavih graha tako slični. Vigna Caracalla ili, prema nekoj alternativnoj klasifikaciji, Cochliasanthus caracalla je višegodišnja biljka koja je izvorna u tropima Južne Amerike. Vigna je jedna od najvećih vrsta među kultiviranim sortama namirajućih graha. Izbočine Caragalle mogu se penjati na visinu od 7 metara.

U početnoj kulturi je višegodišnja, ali u umjerenoj klimi uzgaja kao godišnji usjeva, tipu relativno termofilne, dakle, u želji da sačuva postrojenja za zimu, ona se prenosi u sobu, ili u grijanom stakleniku. Viguhn, kao i ostale vrste graha, odlikuje se visokom stopom razvoja i rasta. Stoga, čak i uz kratki ljeto srednje trake, kovrčavi ukrasni grah uspješno pletu ograde, terase i lukove. Na okomite površine Vigna se pričvršćuje snažnim brkovima. Oblik i izgled listova ove kulture malo se razlikuju od ostalih vrsta graha, ali cvjetovi su uistinu jedinstveni.

Related  Zest u vrtu: vijya sa sferičnim oblikom krune

Neobična cvjetova graha vigna caracalLatice koje čine koronetu su iskrivljene poput guste spirale. Promjer cvijeta može doseći 3-5 cm. Ovisno o vrsti i dobi cvijeta, boja može varirati od bijele, žućkaste ili kremaste do ljubičaste i ljubičaste. Cvjetnica Vigne je četka u kojoj može biti 5-12 postupno otvaranje pupova.

Cvjetovi ove vrste kovrčavih graha mirisni su i vrlo izdržljivi. Ako biljka zasađena u vrtu nije izložena mraku i hladnom vjetru, cvjetanje traje od srpnja do kraja rujna.

Sjeme karnevalaKao balkonska kultura, velika biljka je bolja prianjati da kontrolira duljinu izbojaka i povremeno provocira cvjetanje. Za Vigny, potpornji su izrađeni od konopaca, koji su odmah usmjereni na rastuće stabljike. Ako premjestite biljku za odrasle, možete jednostavno razbiti prilično krhke izbojke.

Krilati grah (Psophocarpus tetragonolobus)

Krilati grah (Psophocarpus tetragonolobusNajneobičnija vrsta curlinga ukrasnog graha prvi put je ušla na područje Rusije prilično nedavno, samo prije nekoliko godina. Ali krilati grah poznati su u Goa, u Tajlandu iu Novoj Gvineji i drugim zemljama ove regije.

Evo, grah s mahuna neuobičajenim za Rusi oblik već dugo koristi za hranu. Osim toga, za pripremu kulinarskih jela nisu samo sočne zelene lopatice s četiri krila i bizarnih zrelih sjemenki već i pupoljaka i snažan tri lišće. U lokalnoj narodnoj medicini biljka je prepoznata kao kurativna, što potvrđuju i europski stručnjaci.

Pods od krilati grahKao dekorativni kovrčavi grah raste krilati grah, kao i vina, pokušavajući zaštititi od vjetra i hladnoće. U ruskim uvjetima – ovo je godišnja, koja doseže visinu od 5 metara u proljetno-ljetnoj sezoni.

Cvjetovi krilatih graha su plemenite, velike, duljine do 15 cm. U svakom takvom četkicom može računati od 5 do 15 plava, krem, ili dvobojne beaters do 3 cm u promjeru. Nakon završetka cvjetanja razreda grah navijanje, formira kvadra oštricu čudno da, ovisno o uvjetima rasta i vrsta raste na 10-25 cm. Na pojedinačnim biljkama doista se nalaze divovski grah do 40 cm.

Sjeme krilnih grahaUnutar zdjelice sazrijeva od 5 do 20 gotovo okruglog glatka sjemena promjera do 10 mm. Boja jestivih zrna može se mijenjati. Različite vrste namotaja ove vrste imaju smeđe, smeđe, žuto i crno sjeme.

Kako posaditi grah pored video podrške