višegodišnja zimzelena živicaVećina vlasnika privatnih kuća i vikendica pokušavaju diverzificirati zemljište i pročelje njihovih zgrada. Živa brza biljka, višegodišnja, zimzelena će poslužiti kao izvrsna alternativa nejasnim ogradama i strukturama od metalnog profila. Rast na vašem web mjestu žive ograde nije teško. Dovoljno je odabrati biljku koja dobro podnosi klimatske uvjete i proizvesti pravilnu njegu za to.

Ne možete rasti zid od guste cvjetnice u jednoj sezoni. To će potrajati nekoliko sezona. Razmotrite opcije za zimzelene penjačke biljke za živice i grmlje.

Barbaris Darwin

Darvina je cvjetova žutikaIzvrstan izbor zimzelene grmlje za živice. Barberry Darwin polako raste, zahtijeva odgovarajuću njegu. Grmlje mora biti rezano i oblikovano tako da odgovarajuće rastu i oduševiti stanodavca. Granice biljke tijesno se uklapaju, tvore šiljke. Uz ljepotu, borovica štiti zemlju od neželjenih gostiju i susjednih kućnih ljubimaca.

Kako bi oblik grmova oblikovao živicu, izbojci su posađeni na razmaku od 25 centimetara jedan od drugog ili u redoslijedu šaha. Godinu dana nakon sadnje, mlade grane grma na svakoj strani su odsječene. Preostale glavne grane i dalje rastu prema gore. Odrasli grmovi rastu iznad 1,5 metara. Na grmlju se formira svijetlo narančasto cvijeće koje zamjenjuje plavo voće.

Barbaris je usko napucao

žutika angustifoliaBiljka pripada zimzelenom grmljem za živice. Mužjak odrasle osobe doseže visinu do 2,5 metara. U procesu rasta, njegove grane usmjerene su visoko. Što stariji postaje biljka, to niža to ide. Ako grane nisu izrezane, mogu narasti do 3 m duge i savijati se prema tlu. Izbočine biljke su gole, tamno crvene.

Listovi su mali, ovalni s točkastim krajem, duljine 2 centimetara. Kasno proljeće Barbaris uska cvjeta. Biljka ima svijetlo žuto cvijeće, sakupljeno u urednim buketištima. Tijekom cvatnje, ugodna aroma dolazi iz grma. Početkom jeseni cvijeće zamjenjuju plave bobice. Oni imaju sferični oblik i promjer ne većeg od jednog centimetra.

Horizontalni cotoneaster

bobice cotoneaster horizontalneGrm brzo raste na dvorištu i ne zahtijeva mnogo njege. Vrtlari odabiru ovu biljku zbog velikog broja lišća i malih cvjetova. Cotoneaster se može saditi u otvorenim, sunčanim područjima iu sjeni. Grmlje odraslih dosežu visinu od 50 centimetara. Grm dobro podnosi sve klimatske uvjete. Raste na niskim temperaturama, korijen ne umire bez skloništa za zimu.

Grmlje ima okrugle lišće usmjerene na jednu stranu. U toploj sezoni su svijetlo zelena. S početkom hladnog vremena lišće postaje crveno. Cvjetni cotoneaster vodoravno s malim cvjetovima crvene boje, koji u ranu jesen zamjenjuju crvene bobice.

U prvoj godini sadnje cotoneaster će dobiti snagu. Tijekom sadnje reznice se smiruju na udaljenosti od pola metra. U procesu rasta grm formira gusti, nizak živi zid, koji zahtijeva godišnju frizuru. Mlade grane su izrezane na početku proljeća, prije stvaranja bubrega.

Grm ne zahtijeva česte zalijevanje. Čak i na suhom ljeti, cotoneaster se zalije ne češće nego tri puta mjesečno. Ako se biljka počinje sušiti zbog nepoznatih razloga, možete dodati gnojiva u tlo i otpustiti na korijenima grma.

tuja

Postoji nekoliko vrsta brzorastućih, višegodišnjih, zimzelenih thuja za živice.

Thuya Brabant

Thuya BrabantGrm ima vertikalnu krunu. Tvornica odraslih doseže visinu od pet metara. Grm brzo pridonosi rastu. Beznačajnom brigom biljka raste svake godine za visinu od 40 centimetara i širine 20 centimetara. Posađene kao živica na udaljenosti od pola metra od jedne druge. Ako oplodite tlo i redovito vodu biljku, nekoliko godina kasnije iz thuja nastaje gusta, zelena stijena. Obrežite grm u rano proljeće i kasno ljeto, pri pripremi za zimu.

Touya Smaragd

Thuya SmaragdRod zimzelene grmlje za živice donosi se iz Kavkaza. Odnosi se na visoke sorte. Oblik krune je koničan. Dobro podnosi niske temperature zraka. U hladnoj sezoni razlikuje svijetlu zelenu boju krune. Raste vrlo sporo pa ne zahtijeva česte rezanje grana.

Za grm zadovoljan zelenim krunom, mora se temeljito navodnjavati. Biljka ne podnosi suhoću i brzo nestaje.

Thuya Holmstrup

thuja HolmstrupVrtlarci vjeruju da je ova biljka namijenjena osobito lijenim zemljoposjednicima. Nakon što je zasadio Thuya Holmstrup kao živu brzorastuću, višegodišnju, zimzelenu živicu, ne morate se brinuti o odlasku. Izrezivanje biljke nije potrebno više od jednom u dvije godine. Thuya dodaje rast od 5 centimetara u širinu i 11 u visinu godišnje. Zmajna kruna razlikuje se od ostalih vrsta s kovrčavom kosom. Zimi, biljka ostaje svijetlo zelena.

bršljan

Postoji nekoliko vrsta zimzelenih vina za živice.

Ivy običan

bršljan je uobičajenBiljka pripada zimzelenoj zimzelenoj živici. Ivy ordinary tolerira zimske i niske temperature, dok ne ispušta lišće. Liana spušta svoje grane metalnim ogradama, mrežama i drvećem. Kada je zaštićen izgradnjom vjetra, preživio je u ekstremnoj hladnoći. Ako ga uklonite s ograde i koristite bršljan običan kao zemlja pokriti biljka, a zatim preživjeti zimi, ona će trebati debljina snijega od najmanje 15 centimetara.

Kako bi se uzgojila vinova loza, dovoljno je otpustiti tlo na kojem raste. Bršljanka raste dugo vremena. Ima više listova, slično listovima javorova, ali manja. Boja grana je tamnozelena. Listovi su sjajnije obojeni s brojnim tamnim i svjetlosnim žilama, ovisno o dobi biljke i dobu godine.

Ivy of Colchis

bršljan colchisLiana ima tanke izbojke. Prilikom slijetanja u blizini ograde, rešetke ili blizu drveća, može se penjati do visine do 28 metara. Listovi velike brusnice Colchis. Duljina do 22 centimetra, širine 15 centimetara. Listovi su tamno zeleni u boji, rubovi su rubno-mliječni rubovi. Cvjetovi biljke su prekriveni dlačicama.

Cvjetati bršljan s duguljastim cvjetovima, male veličine. Stameni su veći od latica. Cvjetovi su zamijenjeni voćem, promjerom do 1,5 centimetara, unutar kojeg se nalazi do 6 sjemena. Colchis Ivy dobro raste u hladu, voli vlagu. Nosi nisku temperaturu.

Video o zimzelenoj živici