Božićna drvca u loncimaNova godina blagdana završava, a šteta je izbaciti svoj glavni simbol – mirisno živo božićno drvce. Ljubitelji flore u mnogim zemljama kao dobra alternativa – božićno drvce u loncu. Može se pohraniti u zatvorenom prostoru prije početka toplinske energije, a kasnije transplantacijom na osobnoj zemlji.

Kako bi biljka navikla da se normalno razvija, potrebno je proučavati i pridržavati se osnovnih pravila njegovog stjecanja, pažnje.

Odabir postrojenja

jele NordmanPri kupnji raznih sadnica četinjača potrebno je uzeti u obzir prilagodljivost na život u hladnim uvjetima naše klimatske zone. Optimalno prianjanje:

 • zajednička jela ili bor;
 • patuljasta smrekovica u loncu;
 • jadno, srpski;
 • ukrasne plave smreke nizozemskih, danskih, sjevernoameričkih ili ruskih sorti;
 • jele rastu u Sibiru, Koreji ili na planinama Kavkaza;
 • stup zapadne thuya.

stablimaAko odaberete sadnicu, morate se pobrinuti da se jučer nije pretvorio u lonac ili kadu. Da biste to učinili, dovoljno je lagano pomaknuti cijev, da biste sakrili gornji sloj tla. Ako imate bilo kakvih nedoumica, zamolite prodavača da pažljivo izvadi biljku, pregleda korijen korijena, stanje korijenskog sustava. Ne smije biti oštećen i gusto razgranat.

jele planinska kompaktnaSmrekovine vole sadržaj kiselih mješavina na tlu na tresetnoj osnovi. Ako je stablo od samog početka uzgojeno u jednom spremniku, korijenje biljke će se ravnomjerno raspoređivati ​​u loncu. Veličina bi trebala biti proporcionalna kruni žive božićne drveće u loncu. Minijaturni kace, lonci često upućuju na primjenu različitih stimulansa rasta i niske vjerojatnosti uspješnog presađivanja daljnjih crnogorice na ljetne vikend kod kuće.

Gust, iglom, iglom korijenovog sustava svjedoči o zdravlju sadnice, dobre izglede za njegov daljnji rast.

Pouzdana mjesta za kupnju smreke su vrtići i specijalizirani hortikulturni dućani. Sada u velikim gradovima počela se pojavljivati ​​najokrutniji način korištenja drveća. Nakon uzgoja u posebnim rasadnicima ponuđeni su kupcima da iznajmljuju za novogodišnje proslave za razdoblje od 17 dana. Nakon toga, stanar vraća biljka vrtić gdje se brine za iskusne profesionalce, te s početka topline posađeno stabala u parkovima, ulicama, trgovima i drugim određenim područjima.

Da ne bi oštetili grančice, prtljažnik stabla, nemojte je preopteretiti igračkama, ukrasima i vijencima.

Božićno drvce u loncu: kako se brinuti o stanu

zalijevajući božićno drvce u loncuDekorativni četinari su hirovit i osjetljivi na svjetlost, vlagu i sadržaj pri optimalnoj temperaturi.

Nakon kupnje, nemojte odmah postaviti stablo na časno toplo novoosnovano mjesto. Nekoliko dana u hladnoj sobi s dovoljnom količinom zraka omogućit će mu da se bolje prilagodi novim uvjetima. Na blagdan, stavi božićno drvce daleko od baterija i drugih grijača.

Nakon Novogodišnjeg blagdana i Božića bolje je odmah premjestiti božićno drvce na stakleni balkon.

Smreka u loncu kod kuće zahtijeva pažljivu brigu. Tlo za njegovo održavanje treba redovito održavati u mokrom stanju, izbjegavajući sušenje ili pražnjenje vode. Igle, grančice stalno (najmanje 5 puta dnevno) za liječenje s vodenim sprejem. Smanjena vlažnost može dovesti do sušenja i smrti ukrasnog bilja. Da bi stablo bilo ravnomjerno osvijetljeno, preporučljivo je da se rotira oko osi. To će osigurati jednoliku boju igala, smanjujući rizik od bolesti. Da biste izbjegli opekline, zaštitite biljku od izravnog sunčevog svjetla.

Smreka je osobito osjetljiva na promjene temperature. Potrebno je osigurati njihov stalni sadržaj na temperaturi od 0 do 10 stupnjeva Celzija, stalnoj opskrbi svježeg zraka. Ako balkon postane vrlo hladno, možete dodatno obložiti stablo toplim pokrivačem, slamom, sijedom.

Zimi, božićna drvca u posudi su na miru, stoga ih ne oploditi niti ih hraniti.

Značajke pojedinačnih sorti

smreke Fat AlbertSrbijanska (balkanska) smreka među ljubiteljima crnogoričnih biljaka smatra se najslabijom.

Njegova ukrasne patuljaste sorte (visina u odrasloj dobi do 1,5 metara) i Nana (do 3 metra u visinu) izgledaju sjajno na novogodišnjem odmoru.

Između plavih (spinosnih) jela u posudi, ukrasne sorte su u velikoj potražnji:

 • polu-patuljak Edith s skladnim oblicima i sive-plave igle;
 • Fat Albert s jarkom bojom i desnom krunom;
 • Zelena s plavom Glauca Globose s sfernom krunom.

Božićno drvce Comic u loncuKako se brinuti za popularno kanadsko božićno drvce Konica u loncu znaju mnogi ruski cvjećari. Raste vrlo sporo, godišnji porast iznosi do 5 centimetara. Čak iu odrasloj državi, visina biljke rijetko doseže jedan metar. Hranjivi tlo biljke je zemljani travnjak s dodatkom lišća, malom količinom treseta i pijeska. Konik je manje kapriciozan od ostalih vrsta crnogoričnih biljaka. Može rasti u kadi (lonac) nekoliko godina.

Sanders Plava jelaAnalog kultivara je dekorativno kanadsko stablo oblika konusa u posudi Sanders Blue. Smreka ima mekane, plavo-plave igle, godišnji rast do 7 centimetara. Uz pravilnu njegu, raste 50 godina, dostižući maksimalnu visinu od 3 metra. On voli lagano, vlažno plodno tlo. Na otvorenom terenu može podnijeti mraz do 40 stupnjeva.

Dobro se uklapa u unutarnje minijaturne sorte jele Korejski:

 1. Dijamant s debelim tamnozelenim borovim iglama. Do dobi od 10 godina, raste na pola metra, zimi je drago, voli vlagu i umjerenu količinu sunčeve svjetlosti.tamnozelene iglice
 2. Cis u obliku male meke guste zdjele. Ima svijetle ljubičaste kvrge. Volite vlagu, zakiseljenu pješčanu ilovačnu zemlju.
 3. Smrznuta jela od smrzavanja.Fraser Fir
 4. Oberon s jastučnom krunom.

Kavkazne i danske sorte jele razlikuju se od strogog koničnog oblika, mekih pahuljastih zelenih iglica. Za Novu godinu, također postavljene zlatne, uspravne, plave jele sorte.

jele NordmanPoljoprivrednici iz Danske uspješno su svladali uzgoj kade finog jela Nordman, koji je u velikoj potražnji u glavnim gradovima tijekom Nove godine.

Prvi su skromni i trajni. Kućna njega je redovito zalijevanje (bez vode), dovoljno odvodnje tla. Prilikom slijetanja na otvorenom terenu, oni rastu do 30 centimetara godišnje i mogu živjeti do 100 godina.

Gorska jela kompakta s ravnim iglicama, sjajan sjaj srebrnog igla, u velikoj su mjeri potrebni. Uz razmjernu čunjastog oblika, neobične nijanse napravio je lider u prodaji žive pojeli u posudama u mnogim regijama.

Božićno drvce HopsiNajsvjetlije od plave trnovite jele, Hupsey, vođa novogodišnjih proslava u Europi. Njegove glavne prednosti su strog konus krune, srebrno-plave igle. Ljubi svjetlo, otporno na mraz i nepretenciozno u uvjetima visoke urbane kontaminacije i onečišćenja zraka.

Božićno drvce CupressU nizu sorti zajedničkih božićnih drvca u loncu ističe se njemačka jela obična Kupresina. Sadrži izvornu suženu jajnu krunu, smaragdno-zelenu boju igala. Raznolikost je pokazala dobru stabilnost kod snježnih oluja i snježnih snijega.

Proljetna transplantacija

Presaditi božićno drvce u proljećeS pojavom topline i dovoljnim odmrzavanjem tla, možete presaditi zimsku ljepotu od lonca u otvorenu površinu. Preporučljivo je to učiniti prije protoka sap od postrojenja. Za slijetanje, najbolje, osvijetljeno mjesto je najbolje. Kontinuirano obavljamo transplantaciju:

 1. Pripremamo prostranu jamu tako da su korijeni crnogorice slobodni, ravnomjerno rasprostranjeni u pripremljenom prostoru.pripremu jame
 2. Na dnu je stajao ispust pijeska dubine 20 cm.
 3. Pripremamo zemljinu smjesu za punjenje, koja se sastoji od dva dijela travnjaka, jednog dijela treseta i pijeska.
 4. Kada je postavljen u jami, korijen korijen biljke treba biti na horizontalnoj razini s tlom.razina sadnice
 5. Zaspavamo rupu, sloja po sloju koji tlači tlo.

navodnjavanje transplantiranog stablaGnojivo tijekom sadnje koristi se pojedinačno, uzimajući u obzir karakteristike sorte i zdravstvenog statusa vašeg stabla.

Postupno, nakon svake nove godine, na zemljištu će se pojaviti novi sadnica zrna. Božićno drvce dugu stazu će zadovoljiti oči i zagrijati svoju dušu.

Kako se brinuti za božićno drvce u stanu – video