kata cigla gredicaVećina vrtlara vole njihovo područje nije manje od gradskog stana, ali su vlasnici privatnih kuća i ne mogu uopće govoriti: svatko želi dovesti vrt nije samo zdravi i organski povrće i voće, ali i blagdan za oči. Dakle, svatko pokušava ukrasiti nekoliko hektara na svoj način: postaviti kamene staze, organizirati mali ribnjak, staviti sjenicu. Jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina uređenja zemljišta je cvijeće. I više izvorni pristup njihovom sadnju, ljepše će izgledati kad cvjetaju. Svakako, cvjetni gred od cigle izgledat će puno bolje od uobičajenog slijetanja. Prednosti ciglanih kreveta u dači su neporeciv: pored prekrasnog dekorativnog značenja, oni nose racionalno opterećenje u sebi – prostorni prostor i sprečavanje širenja korova.

U ovom ćemo članku naučiti kako kvalitetno i lijepo načiniti cvjetnjak od opeke s vlastitim rukama.

Izaberite mjesto za krevet cvjetne cigle

Prije svega, odlučite gdje želite opremiti cvjetnjak. Na prvi pogled izgleda da to nije tako teško, međutim, potrebno je razmotriti sljedeće čimbenike:

 • Rasvjeta – cvjetnjak ne smije biti u sjeni kuće ili staklenika, jer je dobra količina sunčeve svjetlosti potrebna za dobar rast cvijeća.
 • Pogled na cvjetni vrt – cvjetni krevet bi trebao biti jasno vidljiv s prozora kuće ili s verande kako bi vi i vaši gosti mogli uživati ​​u prekrasnom pogledu.

Ako već znate gdje želite napraviti krevet, razmislite o njegovom obliku.

Postoji nekoliko vrsta cvjetnjaka:

 • Prsten (zasađen oko stabala ili ribnjaka);
 • otok (cvjetni kreveti okruglog oblika);
 • (dugački uski cvjetni lanci uz put ili zid);
 • stepeni (višestruki cvjetni kreveti);
 • pravokutni cvjetni kreveti.

Osim prikladnog mjesta pod cvjetnim krevetom, morate odabrati i cvijeće koje sadite u njemu. Imajte na umu da su one međusobno povezane ne samo u boji, već i kompatibilnosti.

okrugla gredica
cvjetnjaka od cigle

okrugle cvjetnjake

krevet od opeke

Poligonalno cvjetno grede od opeke

Valovite bijele kamene opeke

Potrebni materijali za krevet cvjetne cigle

Cvjetne cigle su jednostavne za izvršenje i ne zahtijevaju posebne troškove. Obično su svi potrebni materijali već dostupni na gradilištu: prije svega, to je cigla i cementni mort. Osim toga, trebat će vam klinovi i linija za izravnavanje, kao i pijesak i dodatne kamenje za ukrašavanje.

Faze rada

Cijeli proces stvaranja cvjetnog kreveta s vlastitim rukama može se podijeliti u nekoliko faza:

 • Obilježavanje. Nacrtajte konturu buduće cvjetne grede na tlu, odaberite ga pomoću tanke trake tkanine.
 • Otvorili smo rupu. Dubina jame ne smije prelaziti 30 cm. Na dnu je potrebno postaviti pijesak i kamene ploče kako bi se osigurala kvalitetna odvodnja.
 • Mi gradimo zidove cvjetne grede. Postavite prvi red cigle, označite ga s obadvije strane i nacrtajte ribu između njih. Zamijesite otopinu. Postavite cigle, pričvrstite ih morta i uvjerite se da su zidovi ravni i čvrsti.
 • Ostavite spremni zid za 4-5 dana da biste je ojačali.
 • Stavite potrebnu količinu tla u krevet. Ostavite 10 do 15 dana da se smanjite.
 • Posadite biljke, sipajte obilno. Fotografije kreveta od opeke će vam pomoći lijepo organizirati biljke.

Dekoracija cvjetnjaka

Kada je cvjetnjak spreman, možete je ukrasiti dalje. Ako su zidovi cvjetnjaka bili dovoljno široki, možete staviti cvjetne posude u kutove. U blizini cvjetnog vrta vrtne skulpture će izgledati dobro. Rasporedite put do cvjetne postelje od ukrasnih pločica, šljunka ili drugih materijala. Dodatne ideje za uređenje vašeg cvjetnog vrta možete uzeti iz fotografija cvrčastih cvjetnih gredica uz ovaj članak.

Želimo Vam uspjeh u svom prekrasnom pothvatu. Neka vam cvjetni cvjetni cvijet dugo godina.

Video: primjeri cvjetnjaka od cigle