ribu u čistom ribnjakuOgoravanje ribnjaka s ribom je sastavni dio brige za ribnjak. Pogotovo ako voda ostaje u zimi. Tijekom hladne sezone akumulira veliku količinu otpada, kao što su:

 • ostatke hrane;
 • mrtve biljke;
 • zooplankton;
 • organske tvari;
 • izlučivanje stanovnika.

Limiranje vode provodi se za ubrzavanje mineralizacije tvari i dodavanje otvorenog kisika. Također pomaže u poboljšanju produktivnosti i kvaliteti vode.

Zašto je to?

za čistoću vode u ribnjaku trebate limingOgoravanje vode je prije svega stvaranje ispravne ekološke atmosfere ribnjaka. To je učinjeno kako bi se uklonila kiselinska reakcija tla i ubrzala mineralizaciju. U obliku bočne (ali korisne) akcije je dodavanje kalcija u vodi.

Tijekom rada spremnika, vapno se postupno ispire iz zemlje i vode. Mora se povremeno dodati, jer ima sljedeće funkcije:

 1. Razvoj stanovništva. Lime je uključen u stvaranje kostura u ribi, utječe na razvoj embrija i normalizira rad neuromuskularnog aparata ribe. Tijekom hvatanja, značajan dio kalcija se uklanja iz ribnjaka i mora se dodati.
 2. Dezinfekcija vode. Lime pomaže u sprečavanju bolesti šupljina i rublja šarana.
 3. Bori se protiv većine parazita koji žive na dnu iu vodi. Jednostavno ne podnose učinak vapna i umiru odmah nakon dodavanja.
 4. Pomaže se riješiti nepotrebnih (korova) riba. Dovoljno je obraditi preostale jame s vodom u jesen i proljeće, možete voditi stanovnike.

Kako aktivirati proizvodni sloj ribnjaka

dobro održavani ribnjak s ribom u zemljiAko je ribnjak opremljen na siromašnim pješčanim terenima, kalanje ribnjakom s ribom bit će beskorisno.

Kada na dnu ribnjaka ima puno mulja, liming je obavezan.

vapno za vapno ribnjak u vrtuOvdje morate upotrijebiti vapno. Treba se nanositi na mokru dnu tla. Da bi liming bio uspješan, tvar mora biti u obliku sitnih čestica i mora se ravnomjerno raspodijeliti. Inače, neće doći do izumiranja.

Neiskorišteni vapno se koristi samo na vlažnom danu. Nemojte ga stavljati na suhu ili zamrznutu tlo. 

Ledeno dno može pomoći u limingu. Ako je ribnjak dubok i ima dovoljno mulja u krevetu, u proljeće se led otopi i alkali su aktivirani.

Nakon što ste napravili vapno, pazite da odmah obradite tlo, inače neće biti nikakvog učinka. To je zbog činjenice da vapno reagira s kisikom i brzo postaje ugljični, odnosno izgubi svojstva.

Nemoguće je aktivirati pješčani krevet spremnika s vapnom. Djeluje jedino s organskom tvari, a praktički nema takve zemlje. Neće imati učinka.

Ako je tlo u ribnjaku s visokim udjelom treseta, vapno će učiniti vrlo dobar posao. Odredite koliko vam je potrebno u ovom slučaju, možete dva faktora – debljinu sloja mulja u krevetu i njegovu trenutnu aktivnost. Što više mulja, to je veća brzina. Što je aktivniji krevet, to je manja količina tvari koja je potrebna.

Preporučena količina dodavanja vapna na tresetni sloj iznosi oko 270 kg po 1 ha. U nekim slučajevima količina doseže 2 tone po ha.

Kategorizirano se ne preporuča kontinuirano povećanje doze. Iz toga se riblja produktivnost ribnjaka može značajno smanjiti.

Pravila za obogaćivanje vode

vapnena vapna za čišćenje vode u ribnjakuLimiranje ribnjaka mora biti učinjeno s vapneno i vapno vapno, kao i slomiti vapnenac.

Tvari imaju različite sposobnosti neutralizacije: 1 kg vapna limona = 1,3 kg odstranjene = 1,8 kg vapnenca.

Djelovanje vapnenca je usporeno u usporedbi sa vapneno i vapno, jer se slabo raspada. Stoga, vjerojatnost predoziranja smanjuje.

Related  Vrste ukrasnih trava i njihova upotreba u dizajnu krajolika

Uz proizvodnju ribe od 1 tone po 1 hektaru kalanje ribnjaka s ribom je neophodno. Uz povećanje do 2,5 t / ha – potrebno je.

Da bi se povećala količina kalcija u vodi, koriste se topljivi vapno (kalcijev bikarbonat) i kalcijev karbonat. Kada nema dovoljne količine potonjeg u vodi, formiraju se kalcijev bikarbonat u sivom sedimentu na dnu i podvodnim dijelovima biljaka. Tako je nedostatak vapna.

Neočekivani vapno i kalcijev karbonat se koriste u obliku gnojiva. Tako se kamenac otapa i proizvodi alkalnu otopinu. On zauzvrat reagira s ugljičnim dioksidom i pretvara se u kalcijev karbonat.

Za produktivnu zasićenost vode s kalcijem potrebno je dovesti dovoljnu količinu ugljičnog dioksida u spremnik. Uvjerite se da ovo stanje može biti dovoljna samo prisutnost vapna u krevetu ribnjaka. To je praktički jedini izvor ugljičnog dioksida.

PH vrijednost je također iznimno važna za postojanje bikarbonata ugljičnog dioksida. Kada je pH iznad 8.5, vapna u vodi postaje ugljična ili alkalna.

Sadržaj u vapnom vodom snažno utječe biljke koje žive u ribnjaku. Na primjer, neki od njih aktivno apsorbiraju ugljični dioksid, drugi – otopljeni vapnenac. Voda s potonjem stječe pH od 9-10.

Limiranje je neophodno. Omogućuje neutralizaciju svih štetnih spojeva, uključujući željezo, magnezij, natrij, bakar i kalij. Željezni spojevi su posebno opasni. Lako se prepoznaju metalnim sjajem i formiranjem filma na površini vode. Izgleda kao masnu, ali se ne pridružuje pauzi, već pliva u komadiće. Takva područja filma su opasna za ribu – padaju u škrge i djelomično blokiraju dah. Lime može riješiti ovaj problem.

Kada limitira ribnjak, valja razmatrati da je u jesen sadržaj vapna veći u proljeće nego u proljeće, au novom ribnjaku je manji nego kod starog.

U nekim slučajevima, dostatno aktiviranje liminga, au drugima nužno dodatno gnojivo. Ovdje morate pogledati određeni ribnjak.

Related  Tvornimo na našem mjestu thuya western Globosa i njegove sorte

Koliko je vapna potrebna za ribnjak

vapnenac za njegu ribnjakaDa bi se utvrdila potrebna količina, potrebno je uzeti u obzir sljedeće čimbenike:

 • suhi krevet ili voda;
 • s ribom ili nakon hvatanja;
 • što dno sedimenti su dostupni;
 • prisutnost i vrste biljaka;
 • početna kvaliteta vode.

Opasno je limitira spremnik s većom dozom jer ne samo zooplankton i paraziti mogu propasti, već i riba.

Povišene doze vapna primjenjuju se samo na suhom krevetu ili na vodi bez ribe u slučaju širenja bolesti među stanovnicima.

Praktično u svim teorijskim materijalima na ovoj temi, dolazi do vrijednosti 280 kg vapna po hektaru ribnjaka s dubinom od 1 metra. Ali, kao što pokazuje praksa, postoje mnogi drugi čimbenici koji se trebaju razmotriti:

 1. Biljke u ribnjaku apsorbiraju vapno tijekom razvoja i izlučuju ga nakon odmaka.
 2. Pri prirodnom isparavanju vode, vapna u ostatku postaje koncentrirana.
 3. U dnu mulja sadržaj vapna je veći nego u pjeskovitom.

riba počinje nakon limingaPrema istraživanju, više ribnjaka ne trebaju vapnenačke tenkove, jer u ribnjaku mulja sadržaj vapna doseže 1%.

Il ima veću gustoću od vode. Ako proizvoljno uzmemo 7 cm mulja po hektaru, dobit ćemo 700.000.000 kubičnih cm, a njezina težina u ovom slučaju iznosi 700.000 kg. To jest, s udjelom vapna od 1%, takva količina mulja iznosi oko 7 tona. Ali budući da taj sadržaj nije u slobodnom obliku, ne može se uzeti u obzir. Il daje oko 10% vapna od ukupnog sadržaja u njemu, tj. 0,1%. Tako se pojavljuje alkalnost od 2,5 meq / l. Ova je vrijednost najpogodnija za uzgoj ribnjaka.

Dezinfekcija vapna

rezultat ribnjakaDa biste dezinficirali ribnjak na suhom kutija, napravite 0,5 kg po 10 četvornih metara. m, za vlažna područja – 1-1,2 kg po 10 četvornih metara. m. Limperi na vodu se provode dvaput godišnje – od svibnja do lipnja i prije primjene dušik-fosfornih gnojiva (2-3 dana). Potrošnja će biti 100 g po 10 kvadratnih metara. m.

Ovdje je učinkovita uporaba vapna. Dezinfekcija se izvodi pri temperaturi okoline od 1 ° C.

U tu svrhu je prikladna samo svježa žuta vapna. Ako je pohranjeno dulje vrijeme ili je spremnik otvoren, tvar je već izgubila svojstva.

Norma u ovom slučaju veća je od one koja se koristi za aktivaciju ribnjaka. Dakle, muljevito dno zahtijevalo bi 2t / ha, 750 kg / ha pijeska i do 4 tone / ha treseta.

Related  Kako odabrati pravu biljku za alpski brežuljak

ribnjak s bistrom vodomPrilikom primjene ravnomjerno raspodijelite tvar na dno.

Velike čestice (nisu dovoljno zdrobljene) vapnenog vapna mogu naštetiti ribi.

Činjenica je da se one gase samo izvana, stvarajući koru koja ne dopušta internu istrebljivost granula. U početku, riba može dodirnuti i razbiti ovaj sloj. Kao rezultat toga, započinje proces izumiranja preostalog vapna. To može uzrokovati oštećenje ribe oslobađanjem topline i alkalija.

Metode nanošenja vapna

Koristi se najčešće za mljevenje vode u ribnjaku vapneno vapno. Lakše je pohraniti, jer ne apsorbira vlagu iz okoliša (kao što se događa s vapnom).

Limiti na vodu mogu biti učinkoviti samo ako postoji velika količina organskog materijala u ribnjaku.

Postoji nekoliko načina dodavanja vapna u ribnjak. Mehanizirano, naravno, prikladnije i učinkovitije, ali ćemo razmotriti ne samo one:

 1. Ručni ulaz s broda započinje istovremeno s hranjenjem. Koristi vapno u iznosu od 12% mase ribe u ribnjaku. Postupno se doziranje smanjuje tako da je do kraja sezone bilo jednako 6% težine ribe.
 2. Premještanje u zemlju. Samo ovdje ne trebate običnu vrtnu lopatu (to će stvoriti puno prašine i nećete dobiti jednaku distribuciju). Postoji poseban uređaj koji izgleda kao lopata s prorezima. Pomaže ravnomjerno raspoređivanju vapna na dnu. Da biste izbjegli prašinu na licu, morate pratiti vjetar.
 3. Moguće je posipati vapno mlijeko – prethodno ugasiti i otopiti u vapno. U tu svrhu prikladni su samo ambalažni materijali od nehrđajućeg materijala.
 4. Postoji zanimljiv model nebulizatora. Na brodu se ugrađuju pumpe za usisavanje i pražnjenje, mikser i elastična cijev. Potonji je opremljen pokretnom poprečnom cijevi s prskalicama. Kada se brod kreće, crpka crpi vodu iz rezervoara, vapna se gasi u miješalici i vapno mlijeko je već raspršeno. U tom je slučaju dovoljno da se pomiče brod. No, čak i ova metoda ima svoje nedostatke – kada vjetrobransko gnojivo ne pada u odredište.
 5. Preporuča se raspršivanje raspršivača i raspršivača kutija. Oni se kreću kroz dehidrirani ribnjak s traktorom ili traktorom.

Ogoravanje vodenih tijela je neophodna mjera za održavanje zdravog ekosustava ribnjaka i poboljšanje produktivnosti riba. Izračun potrošnje vapna za svaki ribnjak treba provesti uzimajući u obzir mnoge čimbenike. Prekoračenje je također loše, kao i nedostatak tvari.

Čistu vodu u ribnjaku – video