Šuma je gost u predgrađuDivlje sorte geranija mogu se vidjeti u gotovo svim regijama s umjerenom, suptropskom i čak tropskom klimom. U kulturi dugoročnog vrt geranija je uvedena od strane starih Grka i sličnost voća sa dugogodišnjom ptičjeg kljuna je nadimak geranion, odnosno dizalica.

Geraniums u vrtu: gosti iz divljine

Neobični geranski cvjetoviPostoji mišljenje da je ime bilo fiksno za biljke s otvorenim lišćem i delikatnim cvjetovima već u prvom stoljeću nove ere zahvaljujući Dioscoridesu. Zatim, dugogodišnji geranija iz srednjeg vijeka, koji je pronašao primjenu u gospodarstvu i medicinskoj praksi, bio je popularan u Europi. A u Rusiji u prednjem vrtu pojavio se u XVIII stoljeću. Distribucija i raznovrsnost sorti doveli su do činjenice da je ime Geraniaceae dobila cijelu obitelj koja je uključivala oko 400 vrsta geranija i više od 200 vrsta južnoafričkih pelargonija.

U divljini, geraniums preferiraju se naseliti u livadama, pod sjenama crnogoričnih i listopadnih šuma, u planinama i uz rijeke. Kulturne vrste višegodišnjih geranija:

  • očuvana nepretencioznost prirodnih biljaka, njihova prilagodljivost na teške zime, suhe ljeta;
  • postao je dekorativniji i svijetliji, od kojih su neki cvjetali dvaput tijekom sezone, razlikuju se raznobojni lišće i posebno veliki cvjetovi.

Uz jednostavne boje prisutne u velikoj većini pelargonije, vrt, višegodišnjih sorti i hibrida mogu ugoditi uzgajivača frotir cvjetanje i nijansi koje se ne mogu naći na livadi ili na čistini šuma, prekriven geranija.

Geranium u vrtu razlikuje se po veličini i obliku grma, rasponu boja, boje i lišća. Većina biljaka ima ravne ili čašasto oblikovane korume, koje se sastoje od pet latica s izraženim venama. Lišće geranija nije ništa manje lijepo od njegovih cvjetova. Ovisno o vrsti, mogu biti čak i zelene ili razvedene, okrugle ili fantastično razgrrene.

Reprodukcija višegodišnjeg geranija

Prilikom stvaranja ugodnih uvjeta za rast, zreliji plodovi biljaka spontano se razvijaju, a sjeme se raspršuje daleko u blizini. A u proljeće izbojci nalaze se daleko od glavnih plantings geraniums.

S jedne strane, samosev vam omogućuje ažuriranje i nenametljivo promjenu lica vrt. S druge strane, s redovitim sadnicama geranija izbijaju u vrtu – ne najugodnije iznenađenje. Kako bi se izbjeglo samozadovoljavanje, bolje je ukloniti nezrele voće.

Vrtni geranij dobro raste sa sjemenkamaAko cvjećarica koristi svoje sjeme za sjetvu, mora riješiti težak zadatak. Sušenja zrele plodove odmah se otvaraju, a neugledni sjemenke ne mogu proizvesti željene izbojke. Stoga, unaprijed, vrhovi pedunki s voćem skriveni su u malim platnenim vrećama i vezani odozdo kako bi sjeme ostalo unutra.

Related  Vrste nasturtiuma koji se koriste za ukrašavanje ploha kućanstva

Zbog poteškoća procesa i nenadoknadivog uzgoja biljaka, nerijetko se koriste sjemenke za razmnožavanje vrtnih višegodišnjih geranija. Mnogo je učinkovitije i lakše dobiti novu biljku dijeljenjem odraslog grma.

Skladištenje i njegu geranija prije sadnje u zemlji u proljeće

Za zimski geranij iz vrta je transplantiran u posudeAko sjedi već je dostupan u vrtu ili na ulici geranija, podijeliti grm i sadnica dio može biti u ranu jesen. Kada je gomoljasto sa počela bubrega moraju kupovati i ne postoji mogućnost da se početka hladnog vremena da osnuje geraniums u tlu, važno je zadržati rizoma gusta i održiv.

Važno je zapamtiti da trajni geranium ulice ima dobro razvijen periferni korijen. U sadnom materijalu, ovaj dio korijenskog sustava mora se sačuvati prije sadnje, a kasnije biljci prenijeti hranom i vlagom.

Da biste to učinili, rižoto se izlijeva s tresetom i stavlja u posudu ili perforiranu vrećicu. U tom obliku, budući geranij za vrt bi trebao biti na 1-4 ° C do vremena sadnje. Tresetni premaz treba lagano navlažiti, pazeći da se korijenje ne osuši ili trule. Spremnik je odabran na takav način da su korijeni potpuno prekriveni tlom i ne isprepliću se.

Prilikom presađivanja, biljke s zatvorenim sustavom korijenaAko se biljka preselila u rast, čak iu podrumu ili hladnjaku, ona bi trebala biti prebačena u svijetlu hladnu sobu. Ovdje, višegodišnji vrtni geraniši čekaju na sadnju u dubokim posudama i laganom hranjivom tlu i uobičajenoj skrbi, osiguravajući vlaženje podloge.

Najjednostavnija pouzdana opcija za sadnju i brigu o višegodišnjim vrtnim geranijama je stjecanje sadnog materijala s zatvorenim sustavom korijena. Takve perle jednostavno se uklanjaju i mogu se prenijeti na zemlju praktično u bilo kojoj toploj sezoni.

Kada možete staviti geranij na ulicu? Biljke ne trpe puno od zamrzavanja, a većina vrsta brzo počinje rasti na novom mjestu. Stoga, kada se tlo zagrijava do 15-18 ° C, rizomi se mogu presaditi u otvoreni teren. Ovisno o regiji i vremenskim uvjetima, ovaj put najčešće se javlja u prvoj polovici svibnja. Kada prijeti noćna mraz, nezaslađeni gerani u vrtu bolje su prekriveni netkanim materijalom.

Related  Zest u vrtu: vijya sa sferičnim oblikom krune

Sadnja geranija u vrtu i briga za kulturu

Za geraniums cvatu, morate odabrati pravo mjestoPostojeće ukrasne sorte vrtnih geranija danas, cvjetnici su zainteresirani za ovu biljku uzgajivača iz Nizozemske i Velike Britanije. Unatoč činjenici da su kultivirane vrste su svjetliji, oni cvatu obilno i duže u vrtu geranija zahtijevaju izbor uvjete slične onima koje rastu u svojim divljim predaka.

Kada se na otvorenom terenu stavi proljetni gerani, mjesto za sadnju odabire se ovisno o sorti i vrsti:

  1. Livada, himalajski ili veličanstveni gerani na ulici će rasti i cvjetati aktivno ako su biljke na suncu i da im se pruža obilje zalijevanje.
  2. U suhim kutovima vrta, gdje ima puno sunca, velika cvjetnica i crvenosmeđa su neophodna.
  3. Georgijski gerijani izgledaju dobro na alpskom brdu.
  4. Ako je u sjeni stabala vlažna mrlja na selu, močvarni gerijani će se lijepo razviti.
  5. Balkanski geranium, kada je posaden i zbrinut u kućici, lako podnosi sušu i sjenčanje.

Uz pravilnu njegu, geranija u vrtu zadovoljit će veličanstvenim cvjetanjemSvi gerani su razgranati dugi korijeni, koji pate od izuzetno lošeg presađivanja. Kako bi se smanjio stres ovog postupka i pojednostavio naknadnu njegu, za sadnju geranija u vrtu napraviti prilično duboku sadnju jama. Njegova dubina bi trebala biti nekoliko centimetara veća od dužine korijenja rasprostranjenih na hranjivom tlu na dnu. Nakon pažljivog punjenja, mjesto sadnje je zaliveno, a tlo je prošarano odozgo.

Budući da većina vrsta značajno raste tijekom nekoliko godina, u vrtu bi trebalo biti najmanje 20-30 cm između pojedinih geranija.

Zbog gustoće krune i eteričnih ulja koje luče pored geranija nerado podmiriti u korov, a ne sve štetočine mogu naškoditi ukrasno bilje.

Pa ipak, čak i takve nepretenciozne, sposobne podići se na biljku trebaju podršku. Njega za geranijem u vrtu nakon sadnje sastoji se od:

  • u pravilnom navodnjavanju koja zadovoljava potrebe određene biljne vrste;
  • u gornjoj odijelu, od kojih je prva, uz pomoć infuzije komposta i treseta, neposredno nakon transplantacije;
  • u jesen obrezivanje usahla lišće i ljetno uklanjanje izblijedjelih cvatova.

Related  Kako lijepo ukrasiti cvjetnjak u zemlji?

Cvjetni vrtni gerijaniProljeće za geranije mora početi oplodnjom s dušikovim gnojivom. To će gurnuti biljku u stvaranje bujne lišće, a mjesec dana kasnije biljke se uvode s kompleksnim sredstvima, koja uključuju dušik, fosfor, kalij i mikroelemenata. Vrste koja su navikla živjeti u planinama ili sušnim područjima trebaju manje gnojiva od običnih sorti.

Višegodišnji vrtni geranij je neobičan, nezahtjevni i vrlo atraktivan zeleni ukras svake stranice. Postrojenje je univerzalno i može se uspješno koristiti u pojedinačnim i skupnim postrojenjima, bez potrebe za posebnom pažnjom.

Geranium u vrtu i vrtu – video