vrt lukVrtni luk je jednostavan dizajn za vertikalno uređenje okoliša ili osvjetljenje u vrtu. Aristokratski, pa čak i veličanstveni, izgledaju kovani i kameni proizvodi. Neobično, ali ujedno i domaće, izgledaju poput drvenih ili vinograđanih struktura. Koriste se i kao nezavisni dekorni element, te u kombinaciji s drugim objektima.

izvorni lukovi iz vinove lozeKao rezultat toga, možete stvoriti prototip ovog raja s veličanstvenim dnevnim vratima. Njihov oblik i materijal u velikoj mjeri ovise o dizajnu samog vrta, kao io stilu okolnih građevina. Prije nego što napravite luk s vlastitim rukama, morate se upoznati s popularnim vrstama, materijalima i zahtjevima za njih.

Značajke lukova

Arch = područje sjecišta i zoniranjePrije početka rada morate razmišljati o svojoj svrsi. U nekim slučajevima vlasnici palača koriste takve građevine kao što su:

 • sjeništa. Biljke gustom tkaju proizvode, stvarajući veličanstvenu sjenu. Dakle, pod ovim skloništem možete staviti stol.
 • prijelazi. Kada je vikendica vrlo velika, takve prijelaze stvaraju tajnovito djelovanje i služe kao prekrasan dodatak vrtu.
 • odvojen zona. Na primjer, kada je potrebno ogranièiti egzotiène vrste drveæa ili odreðena mjesta odmora.

Treba uzeti u obzir da odabrani materijal i dimenzije strukture lukova ovise o opterećenju da će težina postrojenja ili skup svjetiljki (svjetiljke) izvršiti.

Na nekima od njih vlasnici odlučuju priložiti viseće viseće i dječje ljuljanje. Ovi interni objekti razlikuju se po obliku i širini otvora. vrste lukova za vrtDizajneri su stvorili sljedeće vrste lukova:

 • klasici (ovalni ili polukružni);
 • Art Nouveau;
 • trokutasta;
 • trapez;
 • romantika (zaobljeni rubovi);
 • portal (oštri uglovi);
 • apstraktni oblik (polu-lukovi).

drveni lukovi

zahtjevi

arhiva na mjestuTakva konstrukcija je pravi trag za ljetnom rezidencijom. Obavlja desetke korisnih funkcija. U svezi s tim, predočeni su brojni važni zahtjevi:

 1. Materijal. To bi trebalo biti jaka i ne plijeniti od pada temperature ili visoke vlage.
 2. Snaga strukture. Priključci moraju biti visokokvalitetni, bez pridržavanja oštrih predmeta. Podrške moraju biti instalirane pouzdano.
 3. Veličina. Ne smije biti previše zbunjujuće. Prvo, to je opasno za život, jer s jakim vjetrovima vjetra može se srušiti. Drugo, velike strukture u pozadini nježnog vrta ne izgledaju estetski ugodne.širina luka je jednaka širini kolosijeka
 4. Dimenzije. Računaju se uzimajući u obzir rast najvišeg člana obitelji. Širina otvora može ovisiti o veličini susjedne staze, kao io potrebama vlasnika. Kolica za invalidska kolica, kolica, vrtna oprema ili kolica za rad moraju slobodno proći kroz vrata.

Može se postaviti između ograde ili ukrasnog zida. Također, biljke trebaju lijepo pleteni proizvod.

Materijali za lukove. Njihove značajke

dizajn jednog mjestaGlavni zadatak ovog dizajna je skladno uklapanje u opću ideju prednjeg vrta. Da biste to učinili, morate ispravno izračunati njegovu veličinu i odrediti dizajn. U vanjskom prostoru malih i srednjih površina, lukovi od drva ili drugih materijala s sljedećim karakteristikama izgledaju izvorno:

 • visina u rasponu od 2,3 m do 3,3 m;
 • širina – 1,5 m;
 • Dubina ovisi o raznolikosti vegetacije.

Za male cvjetne strukture pogodne za dubinu od 50 cm, te za velike ili plodne biljke – više od 70 cm.

Ako je područje terena veliko, moguće je instalirati nekoliko struktura duž staze staze. Osim toga, preporučljivo je kupiti više masivnih proizvoda za takva područja. Da biste to učinili sami, trebat će vam profesionalni hardver i korak-po-korak upute. Stoga mnogi odluče jednostavno ih naručiti. Možete graditi luk za penjanje biljaka iz:

 • drvo;
 • vina;
 • metal;
 • plastike.

Related  Što učiniti nakon izlučivanja hippeastruma?

izvorni luk opeke u vrtuCigla ili kamen pojavljuju se kao neovisni elementi interijera krajolika. Izvorne neobične skladbe crvene opeke izgledaju izvorno. Struktura može imati upleteni oblik, što mu daje pompositet. luk bijelog kamenaIstodobno, veličanstveni lukovi poliranog bijelog kamena stvaraju atmosferu srednjovjekovne Europe, podsjećajući na dvorove careva. Međutim, svaki materijal ima svoje osobine.

Drveni lukovi

drvene lukove pergoleOvo je najraznolikija vrsta materijala. Drvene konstrukcije idealno su prilagođene svakoj umjetničkoj ideji krajolika. Između ostalog, uvijek se mogu nadopuniti drugim artiklima, stvarajući idealan sastav vanjske. Dakle, klupa ili stol od granita učinit će uspješnu zabavu drvenim vratima raja. Međutim, korisni vijek takvih proizvoda je mali. Da su služili što je dulje moguće, trebate učiniti sljedeće:

 1. Prije slikanja, tretirati drvo antiseptikom. To je sprječavanje plijesni, propadanja i kolonizacije insekata.
 2. Koristite samo dobro osušene daske i grede. Inače, nakon montaže pri određenim opterećenjima (padovi temperature), odmah će se deformirati.
 3. Pri slikanju koristite samo kvalitetnu boju. To se ne mora spremiti.

Pored prirodnog drva, možete koristiti piljenu drvo – MDF i iverice. To su jaki i vodootporni materijali. Njihova površina je idealna za ukrašavanje.

Dakle, pergole i lukovi izrađeni od drva za priče zauzimaju prvo mjesto na ljestvici proračuna i univerzalnog dizajna. Istodobno u vrtu čine posebnu idilu.

plastika

plastična pergola u vrtuIz ovog materijala proizvođači stvaraju stotine izvrsnih modela lukova. Oblik svoda može biti ovalni, kvadratni, romboidni ili pravokutni. Postoji vrlo malo rješenja u boji za takve dizajne, uglavnom bijele ili bež boje. Istodobno, oni se jednostavno i brzo instaliraju. Trošak takvih proizvoda je mali, pa su vrlo popularni. Nedostaci plastike mogu uključivati:

 • kratki vijek trajanja;
 • ne snage materijala (ona se prekida u mraku, tako da je potrebno očistiti zimi od dvorišta);
 • Nemojte koristiti kao podlogu za klupu ili mini ograde;
 • Nedovoljna težina strukture (u slučaju jakog vjetra može se srušiti);
 • zapaljivi materijal (montirati na 10-15 m od izvora paljenja – BBQ, pećnica).

modeli vrtnih lukova od plastikePlastični vrtni luk je nepretenciozan u održavanju, jer ga ne utječe hrđa i truleži. Takve se strukture lako pranje sapunicom vode. Također su mobilni, pa se lako mogu premjestiti u različite dijelove prednjeg vrta.

Takve rekvizite možete prikupiti sami. Dovoljno je pronaći pravi broj plastičnih cijevi i letva. Zatim nacrtajte dijagram i upotrijebite posebna pričvrsna sredstva za montažu proizvoda.

metalni

metalni otvoreni lukIz metala možete napraviti izuzetne obrasce, koji impresivno oponašaju bujne šikare u vrtu. Kada biljka okružuje željezni luk, dobit ćete nevjerojatan sastav. U svakoj želji moguće je naručiti pametne lukove za vrt od metala. Oni su izrađeni ili krivotvoreni ili zavarivanjem. To mogu biti sljedeće pojedinosti:

 • šipke;
 • metalne ploče ili profili;
 • cijevi različitih promjera.

Može čak biti i samokrasni primjerci. Dovoljno je samo savijati obične 2-cijevi (ili debele žice) i dobiti luk za luk. Može se pričvrstiti na pojedinačno uređene predmete.

Ovakve vrste dekorativnih struktura potiskuju se u zemlju uz pomoć dugih igala. Time se povećava otpornost na abnormalne prirodne pojave. parametri lukova metalaMeđu prednostima vrtnih metalnih proizvoda su:

 1. Trajnost. Oni služe više od 10 godina.
 2. Snaga. Izdržati teška opterećenja. Ne propadajte od snijega ili kiše. Prijenos oštrih promjena temperature.
 3. Nevjerojatan dekor. Samo s metalom možete dobiti luksuzne uzorke, pa čak i priče. Istodobno dizajneri hrabro kombiniraju metalne baze s kamenom i drvetom. Rezultat je veličanstven masivni lukovi.

Related  Fotografija s opisom vrsta i sorti smreke za vikendice

neobičan dizajn vrtnog lukaMeđutim, luksuzne predmete imaju svoje nedostatke. Ako ozračena ili zahrđala mjesta nisu redovito tonirana, proizvod se pogoršava. Da biste to učinili jednom godišnje, temeljite površinu, a zatim nanesite najmanje 2 sloja boje ili laka. Ovaj postupak služi kao pouzdana prevencija protiv korozije.

Od prirodnog kamena

vrtni luk od prirodnog kamenaKamene kamene luka služe svojim vlasnicima više od jednog stoljeća. Jedina stvar koja im se može dogoditi: oni će biti prekriveni mahovinom ili će imati neko mehaničko oštećenje. nestandardno rješenje za vrtni luk dizajnZa izgradnju takvog arhitektonskog čuda (oblik svoda zaobljen ili nestandardan) moguće je samo profesionalni zidar. Da biste samostalno napravili pravocrtni krović, morate koristiti posebne sheme ili crteže. shema opekeZa takve se strukture koriste sljedeći materijali:

 • prirodni kamenčići;
 • umjetni kamen;
 • okrenut ciglu.

vrste okruglih lukovaOve remek djela ne zahtijevaju dodatni ukras cvijećem ili drugim vrstama vegetacije. Oduševljeno krase ribnjake i vrtne ulice.

Dizajneri ne preporučuju gradnju u malim kućnim kućicama. Između ostalog, čudni su i čudni gledali u pozadinu jednostavnih drvenih kuća.

okrugli luk kamena

luk u kamenom zidu

Radionica lukova

mali drveni lukTakav luk možete montirati vlastitim rukama podrobnim uputama, čija je fotografija dano u nastavku. Na raspolaganju domaćeg gospodara može biti poput drvenih greda ili ploča i metalnih šipki. Osim toga, morate imati skup alata, pričvrsnih elemenata (vijaka, noktiju, vijaka i vijaka), kao i uobičajene genijalnosti.crtanje luka drva

Montaža drvenog luka

Prvo, važno je razmotriti željeni oblik svoda. Najteža faza je stvoriti luk. Može se sastojati od nekoliko dijelova ili biti jednog tipa. Prije svega, morate napraviti crtež ili shemu dizajna, a zatim nastaviti odabrati kvalitetan materijal. Dakle, za rad koristite takve materijale:

 • smreka;
 • listopadna stabla (breza, hrast);
 • cedar;
 • jela;
 • od piljene piljene građe.

Osim toga, moguće je izraditi strukturu iz običnih ravnih grana ili debla. Nabavite jedinstvenu izložbu u stilu zemlje.

Ove vrste drveća najvjerojatnije će propasti i otporne su na vlažne klime. Ipak, prije slikanja moraju se liječiti antiseptičkim sredstvima. Zatim, korak po korak, obavlja se sljedeći rad:

 1. Priprema materijala. Trake bi trebale biti do 3 metra ili manje. U iznosu od 4-5 komada. Presjek poprečnog presjeka od 100 mm. Sedam ili osam planiranih ploča (80 cm svaki). Od njih će se preklapati. Odaberite ravne 4 police (svaka po 3 m) i deset klinova za bočne zidove. Pronađite metalne igle, duljine do 50 cm. Bit će potrebne da pričvrstite bazu na tlo, iako možete koristiti tračnice.
 2. Formiranje lučnog zavoja. Prvo, ploče (ploče) moraju biti spojene u krug. Od kartona potrebno je izrezati predložak ovalnog oblika. Na vrhu šipki sigurno popravite dobiveni predložak. Koristite električnu pilu za rezanje dijelova za oba dijela luka (2 kom.).lukaizradu lukafaze rada na lukovskom vrtu
 3. Montaža vrha okvira. Na udaljenosti od 16 inča (1 “= 2,54 cm) trebate noktati križne šipke pomoću malih noktiju.glavni sklop luka
 4. Oblaganje bočne ploče. Između dvije baze je rešetka stalaka. Dubina i visina strukture ovisi o broju vertikalnih (≈ 3 komada), kao i vodoravnim (≈8-10 kom.) Šina. Možete ih smjestiti u ravnu liniju ili uz kosu liniju. Kao rezultat toga, uzorak će se sastojati od kvadrata ili rombova.faze proizvodnje bočnih panela lukabočni prikaz panela
 5. Formiranje okvira. Nadstojnik je pričvršćen na bazu pomoću vijaka i šipke. Prije toga, na svakom stupu, potrebno je pričvrstiti koljeno (koljeno).
 6. Ugradnja u vrt. Odvojive strukture imaju malu platformu ispod svakog stupa potpore. U stacionarnim proizvodima osigurani su igle (1-2 komada po svakoj) kako bi se mogli zaglaviti u tlo. U drugim slučajevima za 50 cm morate pokopati stupove u tlu.

Neophodno je primijeniti antiseptički sastav na drvo kako bi se spriječio truljenje.

ornamentiran vrt u vrtuŠest koraka i remek-djelo spremni su za uporabu. Stablo treba tretirati s brusnim papirom ili strojem za poliranje, a zatim nanesite nekoliko slojeva boje. Ova zgrada će oživjeti prednji vrt i pružiti joj zadivljujući pogled.

Related  Nevjerojatan cvijet iz obitelji ljubičaste ljubičaste noći

Biljke za ukrašavanje lukova

mali lukovi vinove lozeVlasnici trebaju odlučiti što žele vidjeti u svom vrtu. To može biti luk za grožđe (djevojčice) ili bršljan. Mnoge kućanice vole veličanstvenu clematisu ili učinkovitu ružu za penjanje. luk za penjanjeU takvim slučajevima možete uspješno eksperimentirati s različitim nijansama biljaka. crvena ruža na lukuU gornjem dijelu seulja može rasti elegantna jutarnja slava, koja iznenađuje svojim vatrenim crvenim (ljubičastim) bojama. Blizu podnožja, s obje strane, posadi se bijela ruža. Ove dvije nijanse uspješno se nadopunjuju.

Nemojte paljati graciozne kovane proizvode s masivnim kovrčavim cvjetovima. Istodobno, velika lučna struktura s finom i nježnom vegetacijom izgledat će vrlo grubo.

vrtni luk za klematizamSve treba biti dosljedno u jednom stilu. Dva, u ekstremnim slučajevima, tri vrste ukrašavanja bit će dovoljno za jedan vrtni luk. Na kraju, svatko će moći uživati ​​u šarmantnim vratima njihovom raju.lijepim lučnim ulazom u prostor za rekreaciju

Vrtni luk-pergola s vlastitim rukama – video