Mlada bush barberryBarberry ordinary – malotrebovatelnoe, otporna na sušu, otporna na mraz i izdržljiva biljka. To su ove osobine koje čine borovinu jedan od neophodnih grmova za upotrebu kao živica. Lako je plijesni i izgleda nevjerojatno ukrasno u bilo kojem krajoliku, u bilo koje doba godine. S pristojnom skrbi ovaj grm je lijep od ljeta do ljeta.

Ako zaustavite svoj izbor na ovom grmu, nećete požaliti na trenutak, jer je borovnica uobičajena, sadnja i briga za koja traje minimalno vrijeme, zadovoljit će vam svojim sjajnim listovima i korisnim plodovima dugo vremena. Osim toga, umnožava se kao sjemenke, koje zrele jeseni u plodovima i reznicama. Stoga, nije teško rasti cijela ograda, ali će trebati puno vremena. Ali rezultat svih snaga i vremena proveo je isplatio kamatu. Barbaris ne zahtijeva nikakvu posebnu brigu jer je vrlo nepretenciozan. Ali povremeni rez od starih grana neće ga povrijediti, kao i rijetko uvođenje gnojiva.

Treba izbjegavati tlo s povećanom vlagom, budući da borovnica ne dopušta poplave. Bolje je naći stalno mjesto za grm, u kojem će biti dovoljno sunca i odsutnost jakih skica. Na suncu su posebno potrebne one ocjene koje imaju uzorke i mrlje na listi. A ako je ova vrsta žutice postavljena u hladu, onda će izgubiti njihovu ukrašenost.

Svijetle, lijepe i fascinantne boje žutika

Vrsta žutika uobičajena u jesenFotografije obične borovine fasciniraju sa svojom ljepotom i svjetlošću. Ali nemojte samo pogledati fotografije lijepih biljaka, samo se na mjestu svog takvog zelenog ljubimca.

Cvjetanje žutikaOptimalno vrijeme za sadnju novog grmlja ovisi o samom sadnicama. Vrijedi obratiti pažnju – ako biljka s otvorenim korijenskim sustavom, ona mora biti zasađena u proljeće, dok bubrezi i dalje spavaju. Tada će se do ljeta naviknuti i neće se ubiti u budućnosti. Ako sazadete sadnice u jesen, onda je bolje da to učinite u rujnu, prije nego ližete sve lišće. Ako ste kupili biljku u kontejneru, vrijeme sadnje nije važno, važno je da nećete sletjeti na vrlo vruće dan ili nakon sadnje da pokrijete sadnice iz užaravajućih zraka.

Uzgoj žutika

Sadnja sadnica žutikaDa biste rasti lijep zdravi grm morate slijediti nekoliko pravila:

  • točan izbor mjesta na mjestu, koji bi trebao biti dovoljno osvijetljen i na kojoj se vodi ne bi trebalo akumulirati;
  • Utvrdite za koje svrhe ova biljka stječe, budući da postoje patuljaste i divovske vrste;
  • osiguravajući pravovremenu skrb.

Dizajn krajolika pomoću žutikaAko namjeravate opremiti živicu, potrebna vam je sorta žutice do 1,5 metara visine. Prije sadnje potrebno je pripremiti rov dubine 40 cm i aromatiziran drvenim pepelom. Postoje vrste do 2,5-3 metra visine. Takvi uzorci nisu prikladni za živu ogradu, oni izgledaju sjajno kao samostalni ukrasni drveci s lijepo oblikovanim lišćem.

Tijekom sadnje žutika, morate se sjetiti – ovaj grm je cross pollinated, tako da je poželjno da biljka najmanje dva sadnica. I, kao što pokazuje praksa, najbolje sadnice su one koje dolaze iz sjemena.

Transplantacija žitarice

Prekrasna bobica borovnica uobičajenaMlade grmlje koje su uzgajane iz sjemena ili reznica nakon 2 -2,5 godina spremne su za prelazak u novo, trajno mjesto stanovanja. A ako ste zreli s pitanjem – kada treba transplantirati žutika, odgovor će biti ispred vaših očiju. Mlade, jake, zdrave biljke, koje će uskoro biti bliske jedna s drugom, zasigurno su potrebne transplantacije. Optimalno solarno mjesto, bez prekomjerne vlage i propuha, pozitivno će utjecati na rast i razvoj biljke. I, kao što smo već rekli – ako ste kupili mladu biljku s otvorenim korijenskim sustavom potrebno je presaditi u proljeće, a ako je biljka u kontejneru, onda vrijeme ne smeta.

Vrijeme zrenja plodova i mogućnosti sakupljanja

Zreli plod borovineU kolovozu-rujnu, svijetle plodove žutika sazriju i, ako nisu sakupljene, mogu ostati na granama sve do zime. Ljeti, vrijeme je za berbu žitarica s daljnjim pripremanjem za skladištenje. U pravilu, sami bobici nisu okupljeni vrlo zreli, kao prekomjerni mekani i brzo gušiti. Sakupljeni plodovi su sušeni ili, zaspi sa šećerom, staviti na hladnom mjestu. Zelene bobice se uopće ne koriste jer sadrže nesigurne tvari za zdravlje alkaloida, koje se nakon zrenja bobica raspadaju. Također se sakuplja kora i kora, koji će se kasnije koristiti u medicinske svrhe.

Barberry kao lijekUzgoj žutika na vašem području nećete samo uživati ​​u ukrasnom izgledu, već i uživati ​​u ugodnom okusu bobičastog voća, koji će u nekim situacijama pomoći kao lijek.

Barbaris vulgaris – video