Zdrave biljke imaju bijelo cvijećemože se vidjeti da je učinkovita cvijetni omotač, kroz koju biljka dobila ime, ima bijele ili lagano kremasto u boji na šarene slike Spathiphyllum i u opisu postojećih sorti. Ono što je također iznenađujuće je cvijet ljubitelji kada bijeli veo, nježno omotan oko cvata uhu, s vremenom mijenja boju i postaje zeleno.

Zašto spathiphyllum ima cvijeće, a to nije signal da biljka nije neugodna, nema hranjivih tvari ili je slabo osvijetljena?

Simptom bolesti ili prirodnog razvoja?

Izvorno cvjetanje spathiphyllumaDa bismo razumjeli pitanje, moramo se sjetiti što izgleda cvjetnica spathiphylluma. To je bijela ili žućkasta, gusta kugla, koja se sastoji od mnogo sitnih cvjetova, čak i bez latica.

Da bi privukli pažnju insekata koji oprašuju veći broj biljaka obitelji Aroida, u procesu evolucije pojavio se perianth kontrastne boje. Kako cvjetovi starimo i prilika za oprašivanje se smanjuje, bijeli pokrivač postaje nepotreban. Zato su cvjetovi spathifilla zeleni. No, kako bi biljka imala veću vjerojatnost da će puštati nove pedunke, bolje je oboriti stare, pažljivo isušujući cvjetove.

Ako promjena boje perianth ne može poremetiti cvjetni uzgajivač, onda postoje simptomi dostojni najbliže pažnje, kao i poduzimanje hitnih mjera.

Bolesti spathiphyllum: fotografije i opisi

Bolesti spathiphyllum kao rezultat nepravilne njegeS obzirom na nezahtjevnu njegu i lako uzgajanu kod kuće biljka, spathiphyllum još uvijek može patiti od zlostavljanja i bolesti uzrokovanih gljivicama i bakterijama.

Najčešće slabljenje biljke i razvoj bolesti spathiphyllum rezultira sustavnim overmoistening tla, nedostatka svjetlosti i prekomjerne suhoće zraka.

Bolesti se manifestiraju kao:

  • žućkanje ili zamračivanje lišća;
  • neuspjeh grmlja izbaciti pedunke;
  • zaustavljanje rasta;
  • čak i smrt Spathiphyllum, ako u vremenu ne uzimaju najdrastičnije mjere.

Prvi tragovi Spathiphyllum bolesti postaju vidljivi na lišću koje se mijenjaju boju i suho, a zatim pocrne i sušiti cvat, ali osnovni uzorak se često nalaze pod zemljom, gdje su štetne gljivice uzrokuju razorne štete na korijenski sustav, stabljike i baze peteljka.

Root truleži na spathiphyllum

Biljka pogođena korijenjem korijenaCylindrocladium spathiphylli ili truleži korijena na spathiphylls, uzrokovan biljnim opasnim gljivicama, najčešći su u toplim, vlažnim uvjetima. Raspodjela je olakšana ne samo vlažnosti tla nego i niske kiselosti.

Related  Simbol ljubavi i ljubaznosti je bijela breza

Pod utjecajem bolesti spathiphylluma, kao na fotografiji, donji listovi postaju tromi i obezbojen. Ali to su očiti simptomi. Glavni razvoj bolesti javlja se u tlu i utječe na korijenski sustav. Na korijenju nastaju crvenkasto-smeđe mrlje koje se podudaraju s oštećenjem tkiva.

Pogođenim područjima su ubrzano raste, otgnivayut i izgubiti funkcionalnost, te u tlu tisuće gljivičnih spora, koji kada hit na listovima i drugim nadzemnim dijelovima biljke, tu su okrugle smeđe mrlje okružene požutjele krpom.

Sporovi se premještaju kapljicama vode, tako da ne smijemo dopustiti spathiphyllima da budu bliski jedan drugome ili biti u dodiru s vodom iz susjednih lonaca. Ill biljke izolirati, poduzeti mjere za drenažu tla i liječiti fungicide. Kao preventivna mjera uspostavlja se režim navodnjavanja.

Biljka je ugostila štetne gljiveRazlog propadanja baze stabljike, peteljkama i korijenje može postati i drugih štetnih gljivica, Rhizoctonia solani i Sclerotium rolfsii, koji žive u tlu. Na granici s tlom, biljni tkiva prekrivene su smeđim mrljama koje postaju vlažne i ljuštene. Na pločicama s listovima i peteljkama, prvo su žute boje, a potom potamni i podvrgavaju nekrozi. Zaražene tim bolestima spathiphyllums, osobito u mladoj dobi, često umiru i trebaju biti uklonjeni.

Bolesna biljka mora se hitno liječiti i transplantiratiPrimjećujući uznemirujuće simptome korijena korijena, ne ograničavajte se na obrezivanje zahvaćene lišće i vanjsku kontrolu biljke. Važno je pobrinuti se da korijenski sustav bude održiv, korijeni su gusti, bijeli i mogu opskrbljivati ​​spathiphyllum s vlagom i hranjivim tvarima.

  • Žrtve, kao na fotografiji, iz bolesti spathiphyllum korijeni su uklonjeni.
  • Preostali dijelovi su posuti sjeckanim ugljenom.
  • Zatim, biljka tretirana s fungicidom transplantirana je u novo, dezinficirano tlo.

Kasni blight na stabljike spathiphyllum

Razvija se nekroza i vlaženje lišćaMaligna gljiva Phytophthora je uzrok korijena korijena i ostavlja mrlje. Sporovi uzročnika bolesti spathiphyllum nalaze se u tlu i, uz održavanje visoke vlage, lako se podmiruju na zračnom dijelu cvijeta i počinju djelovati pod zemljom. Prvi znakovi bolesti mogu se vidjeti na korijenu biljke, koja postaje tamna i mokra.

Related  Prizemne biljke – vaša revizija daše

U biljkama spathiphyllum iz bolesti, kao na fotografiji, razvijaju kloroza listova, njihovo vrenje i nekroza. Roots, kao i kod drugih vrsta propadanja, omekšaju i umiru.

Infekcija je moguća i kroz alate i kroz prskanje vlage tijekom navodnjavanja. Kako bi se smanjio rizik od razvoja bolesti, potrebno je izbjeći stagnaciju vlage u loncima i prilagoditi zalijevanje tako da se u intervalima gornji sloj tla osuši.

Pacijenti spathiphylluma morat će biti uništeni, a preostale biljke i srodne vrste u susjedstvu moraju se liječiti posebnim pripravcima.

Kloroza i oteklina spathiphyllum lišća

Kloroza i oteklina spathiphilum lišćaSustavno kršenje uvjeta spathiphylluma može dovesti do razvoja bolesti kao što je kloralna lista i njegov edem.

Razlozi za to su:

  • visoku vlažnost zraka i medija tla, pod uvjetom da je temperatura u prostoriji manja nego inače;
  • nepravilno ili neuravnoteženo gornje odijelo;
  • oštećenje korijenskog sustava uzrokovano transplantacijom ili infekcijom.

Stanje, kada je lišće prekriveno žućkasto-smeđim konveksnim i stalno rastućim točkama, vrlo je bolno za spathiphyllum i može dovesti do smrti biljke.

Da je grm pronašao bivšu vrstu i žalbu, potrebno je prilagoditi brigu, uključujući gnojivo i zalijevanje cvijeta.

Gotmoz spathiphyllum

Gotmoz spathiphyllumBakterijskog venuća lišća, uzrokovane Xanthomonas dieffenbachiae i raširena ne samo u Spathiphyllum, ali i srodnih biljnih vrsta koje rastu na zaraženim rubovima listova. Pločice se postepeno zatamnjuju, tkiva se osuše i umiru. Spathiphyllum bolesti, kao što je na slici, može uzrokovati ozbiljne štete, jer gubi lišće, grm lišeni snage i moći.

Uzročujuće sredstvo se prenosi kapljicama vode, a najveća opasnost za Spathiphyllums ugrožena je ako su takvi predstavnici obitelji kao dienenbachia, anthuriums ili callas uzdignuti u blizini.

Spathiphyllum je zaražen crnom gljivom

Ako su biljke napadnute od štetnika, na primjer, lisne uši, šiške ili slatkiši, ljepljiva ljuštura insekata, koju oslobađaju kukci, postaje mjesto razvoja crne gljive. Ova bolest za spathiphyllum ne uzrokuje ozbiljnu izravnu štetu, ali crna prevlaka koja prekriva listove ploče nepovoljno utječe na proces fotosinteze, a biljke brzo postaju slabije.

Related  Izaberite jednu od vrsta i sorti spathiphylluma iz fotografija i opisa

Liječenje se sastoji u liječenju lišća i peteljki s otopinom sapuna, kao i u liječenju spathiphylluma s insekticidom koji uništava insekte.

Video o rješavanju problema s biljnim bolestima