Cvjetni krevet iz SalviaBez sladoleda savijaca teško je zamisliti cvjetnjake na privatnim parcelama i gradskim cvjetnim krevetima. Duge i bujne cvjetnice, koje ne zahtijevaju tlo i zalijevanje, dobro su poznate većini vrtlara. No, malo ljudi sumnja da je rod, kojem salvia pripada briljantnom, uključuje nekoliko stotina vrsta i sorti salvia za vrt. Među njima i ljekovitog kadulje.

Salvia sjajne cvjetoveVezano za obitelj biljaka jasne vode roda Salvia nalaze se diljem svijeta iz Europe, istočne Sibira i Azije do Amerike. Većina od njih su trajnice visine do 120 cm, s uspravnim stablima prekrivene izduženim lišćem, a bilabergiformni cvjetovi prikupljeni u sjemenastim cvjetovima. Sjeme kulturnih i divljih biljaka sazrijeva unutar mjesec dana nakon završetka cvatnje i do 3 godine može se koristiti za sadnju.

Listovi mnogih sorti žalfije izdužen čvrsta ili, rjeđe, Cirrus. Bojanje cvijeća nije ograničeno na uobičajenu svijetlu crvenu. To je, prije, izuzetak od pravila. Divlje vrste udarnim bogatstvo palete od bijele do tamno-purpurna, a time i privlači sve veći interes među uzgajivačima. No, po tradiciji naziv „Salvia” čvrsto uspostavljena za pjenušava vrsta žalfije i biljke s plavim resama zdjelu zove kadulje.

Salvia svjetlucavo: fotografija cvjetova Salvia splendens 

Salvia sjaNajpoznatija vrsta vrtova Salvia je rodom iz Brazila, već se gotovo 200 godina koristi u kulturi. Kod kuće, grmlje ili zeljaste biljke s krutim uspravnim tetraedarskim stablima mogu doseći 20-80 cm visine i masivno cvatu tijekom ljeta i jeseni.

Prije nego što su aktivni odabir kistova sline sjajni, fotografije koje danas utječu bogatstvo boja i raskoš cvatova, nisu bili tako spektakularni. Na raspolaganju su vrtlarima bile samo sorte crvene boje corollas i šalica, labavo sjede na peduncle.

Danas, pored crvenog cvijeća, često možete naći salivu sjajnu bijelu, ljubičasta ljubičasta i čak dvobojnu.

Salvia officinalis (Salvia officinalis)

Salvia officinalisMedicinska salvia je mudrac poznat tisućama godina, koristi se u medicini, parfumeriji i kuhanju. Domaćinstvo biljke je mediteranska država i regija Male Azije. Pod povoljnim uvjetima, dugačak polu-grm dostiže visinu od pola metra, au Rusiji se jedino može uzgojiti kroz sadnice kao godišnji usjev.

Kadulja se lako razlikuje po duguljastom srebrnastom lišću i ljubičastom, sakupljenom u rijetkim vertikalnim cvjetovima.

Ljekovita vrsta sline i sorti za vrt s vunenim listovima cvjetaju usred ljeta.

Salvia crvena (Salvia coccinea)

Salvia crvenaCrvena savija na fotografiji cvjetova vrlo je slična ljekovitom kadulju, a na njezinu spektakularnijem sladniku sjaja. Grm iz Brazila u Europu i Rusiju uzgaja kao biljke, ali u ovom slučaju, biljka raste na 50-70 cm.

Related  Simbol otoka Škotske – grmove besmrtnosti

Kod ove vrste, izravne dlakavi stabljike s jajoliki lišća i karmin-crvene cvjetove, okupilo se na rijetke smeč cvat od 5-8 komada. Sredinom ljeta cvjetaju se koralji, ne duže od 3 cm, a biljka zadržava ukrašenost do najhladnijih. Usporedimo li s crvena Salvia sorte briljantan, prvi gubi u svjetlosti, iako uzgajivači koriste stotinu godina duže.

Danas, interes za sladolom koja voli vlagu, koja voli sunce i toplinu, stalno raste. Biljka je savršeno propagirana sjemenkama i može se posaditi i na otvorenom terenu iu staklenicima.

Salvia small-leaved (Salvia microphylla)

Salvia je malo popuštenoOva vrsta savijaca u divljem obliku još se nalazi u južnoj Europi, Francuskoj i mediteranskim zemljama. Evo, ova trajna zimzelena biljka raste do 100-120 cm. Cvjetanje sline nastavlja se od lipnja do kraja listopada.

No, male kistove kremenih cvjetova nisu jedina obilježja ove vrste. Zelje i stabljike zimzelene polu-grm sadrže mnogo mirisnih eteričnih ulja koje koriste perfumeri i liječnici.

Salvia farinacea

Salvia je proždrljivoNeugodna biljka cvjetanja od kolovoza do kraja jeseni pojavila se u ruskim cvjetnim krevetima iz Srednje Amerike. U slučaju sline, blago raširena raširena ravna stabljika je visoka do 90 cm. Cvjetovi duljine 20 cm i učinkovito rastu iznad urednih piramidalnih grmlja.

Kosa, kora i gornji dio pedikula oslikani su plavim ili ljubičastim tonovima koji traju čak i kada su biljke osušene.

Listovi su izduženi, jajoliki i za razliku od mnogih vrsta i sorata salvia za vrt, koji nemaju karakterističan rub.

Salvia variegated (Salvia viridis)

Salvia promrmljaVrijednost ovog domaćeg stanovništva s juga Europe i Azije nije u svijetlim cvjetovima ili eteričnim uljima, već u blistavim bijelim božićima na vrhu od 40 ili 60 centimetara stabljike. Obloženi listovi i izbojci su dlakavi.

Cvjetovi dostižu 30 cm i ujedinjuju do 6 srednjih cvjetova ružičaste ili svijetle boje lila. Savija ili kadulja počinju cvatu u lipnju, a izgled biljke se očuva tijekom vegetacije. Jedina osobitost koja otežava upotrebu raznolikih oblika u kulturi je smještaj stabljike ako podrška nije uspostavljena na vrijeme.

Related  Obrađujemo vrt yucca u zemlji, sadnja i briga za koje su jednostavne

Salvia verticillata

Salvia se zavrtjeloVrhunska mudrost u divljim oblicima nalazi se diljem Rusije, zapadne Europe i dijelova Azije. Saznajte nekoliko sorti salvia može biti na ljubičasto cvijeće, prikupljenih u gusto, nalazi se na visokim peduncle whorls. Stabljike ove vrste grane samo na bazi i rastu do 50 cm. Listovi, poput izbojaka, snažno su dlakavi i pričvršćeni za stabljike na duge peteljke.

Blossom whorled salvia počinje u srpnju, a do rujna u šumi proplancima i vrtnim plohama možete vidjeti njegove elegantne cvjetnice.

Kadulji muškat (salvia sclarea)

Kadulja MuskatSnažne biljke visine jednog metra uzgajaju se u jednoj ili dvije godine kulture. Na ravnim stablima, obložene duguljastim, nazubljenim rubovima lišća. Ova vrsta sline daje obilnu zelenu masu. Listovi ponekad dosežu duljinu od 30 cm, ali kako se kreću prema cvatu, oni postaju manji.

Dekorativne biljke ne daju cvjetovi običnog izgleda, nego lišće-bracts. Danas postoje sorte sline s bijelim, ružičastim ili ljubičastim korabama. Cvateći od lipnja do rujna, neka vrsta kadulje poznata je kao vrijedna biljka ljekovitih i eteričnih ulja.

Salvia nemorosa

Salvia hrastovo grožđeUzgoj u zoni ruske šumske stepene vrste kadulje ima snažne stabljike s visinom do 30-60 cm i gustim, cvjetnim svijećama dostižući 40 cm duljine. Oba korula i veliki bratovi imaju ljubičasto ili azurno boju.

Ako su vlasi vidljive na stabljici, šiljaste dugačke listove hrasta lužnjaka savršeno su glatke sa zubima na rubovima. Ukrasne biljke ostaju od sredine ljeta do sredine rujna.

Slanu livadu (Salvia pratensis)

Salvia livadaBiljka karakterizira visine pola metra od niza linija, grananje stabljike i optočen ljubičastim Corollin peteljki. Zmijska livada slična je slanoj hrastovoj, ali potonja je mnogo moćnija, a njezini izbori nisu tako razgranati. U svakom montiran pršljenu od 4 do 6 boja, a ponekad i na stabljike mogu vidjeti male listove koji su mnogo veći nego za rozetu.

Related  Sadnja i briga za djevojčice u predgrađu

Cvatući kadulja livada prolazi dva vala. Prvi, kao iu mnogim vrstama i sortama salvia za vrt, započinje u lipnju, a drugi cvjetanje revitalizira mjesto u rujnu.

Cvijeće od Salvia – video