kumbang kumbang sungai sungai yang tenang di antara bongkahan duckweed dan buluh anda sering dapat melihat kumbang coklat gelap dengan badan bujur lancar. Dia berpegang kepada air, mendedahkan ujung perutnya ke permukaan, dan kemudian menyelam di dalam, melepaskan gelembung udara. Ia adalah kumbang kumbang, salah satu daripada banyak wakil dari perintah coleopteran.

Penerangan serangga

hidup di dalam air tawarPlavuntsy didapati hampir seluruh dunia, dan di Amerika Utara mereka telah menguasai walaupun di zon Arktik. Wakil keluarga ini lebih suka kolam segar tanpa arus kuat, padat ditumbuhi tumbuh-tumbuhan – kolam, sungai, tasik, rawa. Minum parit, parit pengairan dan lopak yang mendalam. Panjang badan purata kumbang adalah 20-30 mm, spesimen terbesar mencapai 4-5 cm. Banjir berjaya menguasai udara, air dan tanah, tetapi merasa paling yakin di dalam air. Dalam elemen ini mereka menghabiskan sebahagian besar kehidupan mereka.

bentuk badanBadan oval labu disesuaikan dengan sempurna untuk pergerakan di bawah air. Kumbang mempunyai kaki belakang yang kuat yang ditutup dengan rambut bergerak. Di dalam air, dia meraih mereka pada masa yang sama, seperti dayung. Pasangan tengah kaki berfungsi untuk menukar arah ke atas atau ke bawah. Struktur badan adalah tipikal untuk serangga: kepala, dada dan perut.

kumbang kumbang berbuluKepala yang rata rata lancar masuk ke dalam dada. Di sisi mata adalah mata yang kompleks, terdiri dari 9 ribu mata yang sederhana. Rahang bawah yang kuat direka untuk memegang dan mengunyah makanan. Peralatan lisan jenis gnawing. Dalam peranan organ pencium adalah antena panjang, dibahagikan kepada segmen. Pada gambar kumbang-kumbang dalam mod “makro”, ciri-ciri anatomi ini jelas kelihatan.

abdomen kumbangPerut serangga terdiri daripada segmen, ditutup oleh elytra lancar tegar. Dalam sesetengah spesies, sebuah jalur cahaya berlalu sepanjang tepi batang. Warna kumbang berwarna gelap – coklat-hijau, kelabu-coklat atau hitam.

Di wilayah Rusia, terdapat dua jenis kumbang gumpalan – bersempadan dan paling luas. Bacalah yang sama mengenai pepijat May dan cara untuk mengatasinya.

Gaya hidup dan ciri-ciri makan buzzard

bernafas kumbang dengan udaraWalaupun hakikat bahawa untuk sebahagian besar masa serangga ini dibelanjakan di dalam tiang air, mereka menghirup udara, yang masuk ke dalam badan melalui speksa yang terletak di sisi perut. Dari semangat melalui seluruh badan kumbang lulus trakea, dan di dada adalah kantung pernafasan. Pergerakan udara di dalam trakea dicipta oleh tindakan ritma perut. Untuk menambah bekalan udara, floater mendedahkan bahagian belakang abdomen di atas air. Satu bahagian udara cukup untuk 8-10 minit.

Related  Noen ganger er det bare viktig å vite hvor mange gram i ett glass

Badan kumbang lebih ringan daripada air, jadi mudah terapung ke permukaan. Lebih banyak usaha diperlukan untuk menyelam dan tinggal di bawah. Untuk melakukan ini, gumpalan merebut batu atau tumbuhan dengan cangkuk di hujung kaki. Pada waktu malam, serangga ini aktif, mereka memburu dan membuat penerbangan panjang untuk mencari makanan baru.

Sebelum penerbangan bermula, kumbang meninggalkan tanah, mengosongkan usus dan mengisi beg udara dengan udara. Hasilnya, berat badan berkurangan, dan serangga boleh terbang. Dalam mencari kolam baru, kabus air dipandu oleh gloss permukaan berair dan sering mati, membuat pendaratan keras pada pelbagai objek berkilat – atap logam, kereta, rumah kaca kaca atau tingkap.

Hibernate cacing, menguburkan diri di tanah, di lumpur di dasar kolam, atau di bawah jatuh daun. Mereka diburu oleh burung, ikan, udang karang dan mamalia kecil. Serangga ini membawa kehidupan pemangsa.

makan ikan gorengIa memakan kumbang buas kepada semua yang boleh memegang dan menggigit rahangnya yang kuat. Dia menangkap dan makan siput, berudu, serangga kecil dan larva mereka, telur dibentangkan dalam air cetek. Dalam keadaan yang lapar, ia boleh menyerang mangsa, yang beberapa kali lebih besar daripada kataknya sendiri – katak.

Makanan kegemarannya adalah ikan goreng. Oleh itu, buzzard kumbang dapat kapur semua ikan di dalam kolam. Di ladang-ladang ikan, populasi dipantau secara teliti, meninggalkan peranannya yang teratur yang memusnahkan ternakan yang lemah dan sakit.

Pembiakan propaganda

kumbang betina dan jantanPerbezaan seksual dalam kumbang dinyatakan dalam saiz dan struktur kaki. Wanita itu lebih besar, manakala lelaki mempunyai lamina pada tiga bahagian pertama kaki, dengan bantuan yang mana ia mempertahankan wanita semasa tempoh kawin. Dia perlu air pada musim bunga. Selepas persenyawaan, wanita meletakkan telur di dalam enap cemar atau tisu tumbuhan. Larva selepas 2 minggu. Secara luar, mereka kelihatan seperti ulat dengan mandibles yang kuat dan ekor yang disematkan.

Related  Ciri-ciri dan resipi berguna untuk penyediaan teh laut yang hebat

Larva sangat rakus, dan dalam jumlah besar memusnahkan telur, goreng dan larva serangga lain – nyamuk, capung, lalat lalat. Sistem pencernaan adalah unik – pemangsa menindas badan rahang mangsa dan menyuntik jus gastrik, yang melumpuhkan mangsa dan cepat melembutkan tisu. Kemudian serangga menghisap setengah kandungan yang dicerna.

peringkat pertumbuhan kumbangSebelum menjadi dewasa, larva melewati peringkat pupa. Pada musim gugur awal, ia dipilih dari takungan dan membina buaian di pantai dari ketulan puing tanah dan tumbuhan, di mana pupation terjadi. Proses ini berlangsung selama sebulan. Beberapa jam selepas pelepasan pupa dari buaian, penutup lembut menjadi gelap dan menjadi lebih tegar.

Kumbang Beetle tidak sukar untuk disimpan dalam akuarium rumah. Sebagai makanan, daging atau ikan akan dilakukan. Adalah lebih baik untuk mengekalkan ikan hiasan secara berasingan, kerana kumbang akan mencuba mereka pada gigi dengan cepat atau lambat.

Fakta menarik tentang kumbang – video