hasil kempen untuk cendawanPeraturan-peraturan untuk mengumpul cendawan adalah nasihat dan cadangan pemetik cendawan yang berpengalaman, yang akan membolehkan bukan sahaja untuk menuai tuaian yang kaya, tetapi juga untuk memelihara kesihatan. Lebih baik untuk pemula untuk meneruskannya, disertai oleh teman. Dia akan membantu membezakan cendawan yang boleh dimakan dari beracun, menunjukkan tempat cendawan dan memberitahu anda bagaimana untuk bertindak dengan betul di dalam hutan. Untuk penghuni bandar, jalan semacam itu akan sangat berguna, tetapi juga tidak kurang berbahaya jika anda tidak mengetahui teknologi pengumpulan dan langkah-langkah keselamatan terlebih dahulu.peraturan asas pemetik cendawan

Di mana anda boleh mengumpul cendawan yang berbeza, dan di mana lebih baik untuk tidak mengejar mereka

tumbuh cendawan di hutanNasihat pertama pemetik cendawan yang berpengalaman adalah mengumpul cendawan di hutan. Mereka boleh tumbuh di kawasan lain, tetapi wakil hutan selamat untuk kesihatan. Terdapat beberapa tempat di mana cendawan boleh didapati, dan tidak disyorkan untuk mengumpulnya:

 • di jalan pinggir jalan;
 • berhampiran padang di mana racun perosak berbahaya boleh diperkenalkan;
 • dalam penanaman tiruan yang terletak di antara ladang;
 • sebelah tempat pembuangan, tanah perkuburan, tanah perkuburan, tapak pelupusan sampah.

belajar membezakan antara cendawan yang baik dan burukSatu lagi peraturan untuk mengumpul cendawan adalah tidak menjauhkan diri dari laluan atau meninggalkan mercu tanda di jalan anda. Sudah tentu, di tempat-tempat yang sesak penuaian akan kurang menarik daripada di kawasan terpencil, tetapi ia akan lebih selamat untuk mengumpulnya. mencari cendawanPemetik cendawan yang berpengalaman tahu semua laluan dan ciri-ciri hutan di mana mereka menghabiskan masa, tetapi mereka tidak berisiko terlalu jauh.

Cendawan boleh menyembunyikan di bawah rumput dan daun, dan mereka tidak perlu mencari dengan tangan, tetapi dengan cawangan khas.

Cendawan lebih suka tumbuh di dekat pokok dan terbuka glades. Di sepanjang jalan mereka kurang dalam kuantiti, terutamanya di kawasan di mana orang sering pergi. cendawan berhampiran pokok ituKadang-kadang ia bernilai beberapa puluhan meter dari jalan, dan akan ada sebilangan besar cendawan. Selalunya mereka boleh ditutup dengan daun yang jatuh atau bergabung dengan warna dengan tanah. Sudah berada di hutan anda dapat mencari cawangan panjang yang tipis, yang mana untuk mengangkat daun dan periksa rupa bumi untuk kehadiran cendawan.

Perlu mengambil kira tempoh jam siang. Di hutan matahari terbenam datang dengan cepat, dan perlu untuk mengira masa sehingga mempunyai waktu untuk keluar dari hutan ke kegelapan.

Bagaimana untuk mengumpul dan menyimpan cendawan?

peraturan untuk mengumpul cendawanKumpulkan cendawan dalam bekas dengan dinding padat. Untuk tujuan ini, baldi atau bakul adalah sesuai. Dalam pakej, mereka tidak bertolak ansur dengan pengangkutan dan boleh rosak dalam perjalanan pulang. Selain keupayaan, anda perlu mempunyai inventori asas:

 • pisau untuk memotong cendawan;
 • cara komunikasi – bagaimanapun, adalah patut dipertimbangkan bahawa komunikasi bergerak mungkin tidak berfungsi jauh di dalam hutan;
 • kompas;
 • pakaian di mana ia akan menjadi mudah untuk pergi jauh;
 • bekalan air dan makanan;
 • kit pertolongan cemas dengan alatan untuk pemprosesan dan berpakaian luka, serta ubat-ubatan lain mengikut petunjuk.

Related  Kami menanam walnut di laman web ini: ciri-ciri penjagaan

Dalam peraturan untuk mengumpul cendawan tidak ditunjukkan, anda perlu merobek atau memotongnya. Pemetik cendawan berpengalaman lebih memilih untuk memisahkannya dengan teliti dengan pisau, dan letakkan potong dengan daun. potong cendawan dengan pisau tajamMereka berpendapat bahawa manipulasi ini melindungi miselium dari kerosakan dan mencetuskan pertumbuhan pucuk baru. Bagaimanapun, ahli biologi mempunyai pendapat yang berbeza mengenai perkara ini. Mereka berpendapat bahawa kulat adalah bahagian udara dari organisma ini, yang bertujuan untuk pembentukan dan penyimpanan bahan untuk pembiakan. Sekiranya anda mengoyakkannya, miselium tidak akan menderita.

Langkah berjaga-jaga keselamatan

kita pergi ke hutan bersama-samaMengumpul cendawan bukan sahaja berjalan kaki sepanjang jalan yang dilengkapi. Di dalam hutan ia mudah hilang dan melupakan masa, terutamanya jika ada glade cendawan. Sebelum anda meninggalkan adalah perlu untuk membiasakan diri dengan peraturan keselamatan:

 • hanya mengumpul cendawan biasa, dalam kes-kes yang teruk yang menimbulkan keraguan. dimasukkan ke dalam bekas berasingan;bidang cendawan yang boleh dimakan
 • Jangan cuba cendawan mentah, walaupun mereka tergolong dalam spesies yang boleh dimakan;
 • Jangan pergi jauh dari mercu tanda dan jangan biarkan anak-anak ditahan;
 • Jangan mengambil cendawan manja atau mereka yang telah menebal kaki;
 • Di hutan, lebih baik menyimpan kumpulan dan membawa mereka cara komunikasi;
 • Sebelum pergi, selesaikan kit pertolongan pertama dengan cara merawat luka, daripada keracunan dan gigitan serangga;
 • daun mengangkat cawangan panjang, bukan tangan – di bawahnya tidak boleh menjadi cendawan, tetapi haiwan beracun atau serangga.

Adalah penting untuk mengambil hanya kulat, yang asalnya tidak diragui. Mengumpul cendawan putih hanya selepas taklimat – terdapat spesies palsu yang sukar dibezakan secara luaran, tetapi ia menyebabkan keracunan dan kerosakan hati yang teruk.

kempen yang berjaya untuk cendawanKumpulkan cendawan lebih baik dan selamat di syarikat. Semasa berjalan kaki, ia mudah dibawa dan mematikan laluan yang biasa. Ini amat sesuai untuk pemula, yang bersedia untuk pergi ke tempat yang tidak dikenali untuk mencari tempat cendawan. masa untuk pulangIa juga perlu mengambil kira masa lalat itu tidak dapat dilihat, dan perlu keluar dari hutan sebelum gelap. Sekiranya anda mengikuti semua peraturan dan tidak mengabaikan teknik keselamatan – aktiviti ini akan membawa sejumlah besar bukan sahaja cendawan, tetapi juga kesan.

Related  Keakseliaan dengan bijirin

Bagaimana untuk mengumpul cendawan – video