Beetle HerculesSerangga adalah kelas lain dari kerajaan haiwan. Banyak, pelbagai dan tidak terlaksana sepenuhnya. Ia mempunyai warna yang luar biasa dan saiz rama-rama, labah-labah yang menakutkan, kumbang gergasi. Antara yang terakhir, kumbang-Hercules terkejut. Ya, ya. Ini adalah salah satu daripada wakil-wakil terbesar, menakluki bukan sahaja saiznya, tetapi juga penampilan yang luar biasa.

Kelaziman

kumbang besarHercules tergolong dalam keluarga lamelliformes, genus Dupljaki. Ini adalah wakil terbesar genus (secara amnya, bilangan mereka adalah kira-kira 300), yang “membawa” hasil daripada mereka sendiri. Kaum terdekat dari kumbang adalah kumbang badak, “gajah”, scarab.

Tanah air Hercules adalah Amerika Selatan. Dia juga tinggal di Bolivia, Venezuela, Caribbean, Ecuador, Peru, Amerika Tengah, Republik Dominika, Mexico, Bolivia, Antilles, Colombia, Brazil, Panama, Guadeloupe. Tempat-tempat kegemaran adalah hutan hujan tumbuhan subtropika dan tropika, di mana banyak tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan tumbuh. Tetapi kadang-kadang dalam tempoh basah mereka boleh didapati di hutan dataran rendah dan gunung. Lebih suka tinggal di sampah hutan. Larva hidup dalam kayu rosak, yang juga makanan, dan orang dewasa lebih suka hidup di kaki pokok.

Penerangan

kumbang yang mengagumkanSerangga ini mempunyai individu wanita dan lelaki, jadi berbeza antara satu sama lain bahawa mereka dirujuk kepada genus yang berbeza. Dari foto kumbang Hercules ia dapat dilihat bahawa penampilannya sangat luar biasa. Serangga ini berkilat, elytra dicat kuning-zaitun, zaitun dan kuning. Kepala dan pronotum hitam. Bahagian belakang juga boleh mempunyai bintik-bintik. Perubahan warna bergantung kepada kelembapan.

Jadi, ada individu yang mempunyai warna biru-kelabu. Kepala kecil dalam saiz. Ia dinobatkan dengan antena, terdiri daripada 10 segmen. Kaki serangga panjang, kuat, mempunyai kuku, yang kumbang menetas dan memanjat tumbuhan. Kaki depan juga direka untuk menggali dan terima kasih kepada mereka yang membebankan serangga ke dalam sampah.

Serangga dewasa

spesimen dewasa pepijat oakLaki-laki dalam saiz boleh mencapai 16 cm dan semua disebabkan oleh pertumbuhan besar pada kepala dan pronotum – kelebihan utama kumbang, yang digunakan dalam perjuangan untuk wanita. Tanduk “kepala” mempunyai gigi, dan terletak pada pronotum membungkuk ke bawah dan di bahagian bawah mempunyai vila coklat. Panjangnya mungkin lebih besar daripada serangga itu sendiri. Kumbang ini mempunyai sayap yang maju.

Lebar sayap dewasa boleh mencapai sehingga 22 cm.

Perempuan lebih kecil dan berkembang hingga 8 cm. Mereka tidak mempunyai tanduk. Elytra gelap, dan seluruh badan ditutup dengan rambut warna merah.

Larva

larva kumbangSaiz larva itu mengagumkan dan boleh mencapai 18 cm Jika anda melihatnya dengan teliti, anda dapat melihat badan yang lembut, bersisik, berwarna putih, sedikit ditutup dengan rambut. Terdapat kepala hitam. Dalam larva dewasa, bersiap untuk pupation, warna berubah menjadi coklat. Taurusnya mempunyai struktur 12 yang tersendiri dengan tiga pasang kaki toraks. Pada sisi ada spektrum warna gelap. Mulut larva dibentuk oleh jenis “gnawing”. Rahang atas adalah segi tiga dan di dalamnya mempunyai dua buah.

Bekalan kuasa

Makanan oat ini memakan pulpa buah masak atau masak. Perlu diberi perhatian bahawa serangga boleh makan buah yang sama, sehingga ia benar-benar menghisap semua jus berkhasiat daripadanya. Bagi larva, mereka makan serat kayu dan kayu busuk, di mana mereka hidup. Sekiranya perlu mencari sumber makanan yang baru, kumbang dapat terbang dalam jarak jauh.

Pembangunan

kumbang het mudaSecara umum, orang dewasa boleh hidup 6-10 bulan. Selepas mengawan, wanita meletakkan kayu busuk sebilangan besar telur, kira-kira 100 keping. Selepas 4-6 minggu, larva berkembang dari mereka. Dalam fasa ini, dia membelanjakan 1.5-2 tahun. Makan kayu busuk, larva sentiasa tumbuh dan tumbuh hingga 18 cm panjang. Pada masa yang sama beratnya boleh 100 g. Ukuran yang sangat mengagumkan, lebih besar daripada sawit. Selepas masa yang diperuntukkan untuk tahap ini, larva menyiapkan rumah di mana satu sisi terdiri daripada tanah yang ditekan, dan menjadi pupa.

Kira-kira 1.5 bulan kemudian, kumbang dewasa merangkak keluar daripadanya, dan kitaran hayat bermula lagi.

Hercules sangat luar biasa! Dia dapat membawa beban yang melebihi berat badannya sendiri sebanyak 850 kali. Diterjemahkan ke dalam “manusia” perkadaran, kita, yang mempunyai kekuatan itu, harus menaikkan berat 65 ton.

Kumbang dan Manusia

kumbang Hercules adalah haiwan kesayanganKumbang ini juga baik kerana, walaupun penampilan yang sangat hebat, ia tidak berbahaya kepada manusia dan pertanian. Kerana ia memberi makan terutamanya pada buah-buahan yang terlalu masak, dan larva proses kayu busuk, serangga tidak membahayakan tanaman. Di samping itu, pepijat itu tidak beracun dan tidak bertolak ansur dengan penyakit ini.

Sesetengah pencinta serangga membelinya sama sekali, menyimpannya dalam bekas, membiaknya dan menyimpannya di tangan mereka tanpa rasa takut.

Kos oat adalah tinggi – $ 120 setiap satu.

Jika anda masih membuat keputusan untuk menjadikan diri anda seperti serangga rumah yang luar biasa, maka anda boleh membelinya di tapak semaian khas atau forum. Tetapi perlu diingat, untuk pembangunan yang betul, kumbang perlu menyediakan penjagaan dan syarat penahanan yang sewajarnya.

Di penghujung kepupusan

Malangnya, serpihan oat secara beransur-ansur menghilang. Ini disebabkan oleh:

  1. Pencemaran alam sekitar.
  2. Pengurangan habitat kumbang disebabkan oleh aktiviti manusia dan pemotongan berterusan pokok yang sesuai untuk hidup dan makan larva.
  3. Di samping itu, Hercules dan tanduknya digunakan secara meluas dalam ubat-ubatan rakyat.
  4. Rupa dan saiz serangga adalah asal. Tidak menghairankan, mereka menjadi objek pengumpulan.
  5. Kos yang tinggi, menggalakkan orang ramai menangkap kumbang untuk dijual.

Seperti yang anda lihat, walaupun penampilannya yang menakutkan, kumbang kumbang tidak berbahaya, tidak berbahaya, sangat menarik, adalah salah satu daripada wakil-wakil terbesar jenisnya dan mempunyai kuasa yang luar biasa.

Berkenalan dengan Hercules kumbang – video