trim blackberryBlackberry pemangkasan diadakan pada bulan Mei atau awal bulan Jun. Blackberry menanam pucuk panjang, jadi ia perlu ditanam pada trellises. Jika anda tidak mengikat blackberry, ia akan mula menyebar di sepanjang tanah, dan beri akan reput. Oleh kerana di bawah keadaan semulajadi blackberry tumbuh dalam iklim yang hangat, ia perlu untuk menampung belukar untuk musim sejuk. Kacang-kacangan beberapa jenis adalah lignified, dan tidak mungkin untuk membengkokkan mereka ke tanah. Agar pelbagai jenis blackberry menjadi musim sejuk dengan baik, ia perlu dibentuk. Terdapat dua jenis blackberry: “kumanyk” dan “rosewika.” “Kumanyk” adalah pelbagai rambang dan tegak. “Rosewick” adalah pelbagai, kerinting. Pembentukan jenis ini berbeza.

Pembentukan jenis “kumanyk”

Apabila jenis yang semakin meningkat seperti “kumanyk” anda perlu mengambil kira bahawa pucuk-pucuk berkarat untuk tahun kedua selepas penanaman. Varieti sedemikian perlu dipotong, membentuk belukar dengan pucuk tegak. Untuk melakukan ini, jepit bahagian atas belukar pada musim panas. Tembak utama bermula pada pertengahan bulan Julai. Kemudian, cawangan muda menyeramkan, dan tahun depan melepaskan pucuk berbuah. Selepas akhir musim berbuah, cawangan-cawangan nipis terpotong. Tahun depan dari tunas vegetatif akan menanam pucuk buah yang baru.

Jika belukar blackberry tumbuh terlalu banyak, potong akar tunas hampir ke akar, meninggalkan 2-3 cm hem. Pucuk muda dan cawangan buah-buahan yang baru akan mula berkembang dari mereka.

Jenis “kumanik”, sebagai peraturan, adalah musim luruh musim sejuk, tetapi terdapat jenis beri besar jenis ini. Kembang bunga mereka boleh menahan suhu serendah -20MengenaiC). Apabila menanam jenis ini, anda tidak boleh membenarkan pertumbuhan yang kuat dari pucuk akar. Mereka dipotong hingga ketinggian 1.2 m. Tangkai ketinggian ini mudah ditutupi, tetapi tunas buah pada semak yang rendah itu terikat kurang.

Related  Nuttige informatie voor beginnende paddenstoelenzoekers over de regels voor het verzamelen van paddenstoelen

Pembentukan varieti seperti “rosewika”

Jenis seperti “rosewika” adalah lebih baik untuk menanam pucuk sampingan. Untuk ini, pucuk dipotong ke ketinggian empat buah ginjal. Jenis pemangkasan “rosewika” dibelanjakan pada musim gugur, sebelum aliran sap bermula. Selepas memasuki tempoh tumbuh-tumbuhan, pucuk sisi akan meninggalkan baki ginjal. Pada tahun pertama mereka boleh ditinggalkan di tanah, kerana mereka tidak akan menanggung sebarang buah. Musim panas yang akan datang, pucuk ini dinaikkan pada trellises. Untuk musim sejuk, cawangan hijau dibengkokkan ke tanah dan ditutup dengan agrofiber.

Varieti seperti “rosewika” perlu mulsa. Untuk musim sejuk mereka ditutup dengan gambut dan rumput lapnik, dan pada musim luruh – dengan siderates.