kompostLeto za letom se zemlja na vrtu izčrpa. če ne obnoviti njegove sestave. Za te namene je kompost popolnoma pripravljen. Plodna sestava se pripravi iz odpadkov, trave, humusa, ki ne zahteva kapitalskih naložb. Edina pomanjkljivost je dolg proces zorenja gnojila. Postelje so postavljene v celoti raztrgana sestava.

Kako določiti pripravljenost komposta

Kako veste, da je kompost končno razpadel in je pripravljen za uporabo? To je precej priljubljeno vprašanje med začetnimi vrtnarji.

kompostiranjeKompost je pripravljen za uporabo, ko njegova barva postane temno rjava, pridobi ohlapno strukturo in zemeljski vonj. Pripravljen kompost ne sme biti plesen ali gnit. Izvirni deli se v končnem kompostu ne smejo razlikovati, z izjemo nekaterih sestavin lesa. Temperatura končnega izdelka mora ustrezati temperaturi okolja. Prisotnost v kompostu žuželk, na primer deževnikov – je jasen znak, da se je notranja temperatura znatno zmanjšala. Če je vaš kompost še vroč, diši amoniak in v splošni masi, so izvirne komponente ugibane, zato še ni pripravljeno. Ko se po kompostu lahko po vašem mnenju že uporablja, ga dajte še 3 tedne za staranje – da zagotovite, da se je proces razgradnje stabiliziral.

Ne pripravljajte se, da bi začeli izdelovati kompost, preden je pripravljen. Kadar se uporablja na mestu, ni v celoti razgradi komposta, ki jih vsebuje mikroorganizme lahko tekmujejo z rastlinami za dušik v zemlji – kot posledica upočasnjevanja rasti rastlin, in so začeli porumenijo. Ugotovljeno je bilo tudi, da kompost, ki še ni primeren za uživanje, upočasni kalitev semen in rast sadik.

Koristne lastnosti komposta

polaganje komponentNi važno, kako dolgo se vaš kompostni vzorec razbije – hitro pri visokih temperaturah ali počasi pri nizkih temperaturah – po končanem postopku se mešanica komponent preoblikuje v povsem nov izdelek. Količina končnega komposta je precej manjša od prvotne kupe – približno 30-50%. To se zgodi zaradi biokemičnega razkroja in izhlapevanja vode. Pripravljen kompost ima veliko uporabnih lastnosti in je sposoben znatno obogatiti tla v vašem vrtu.

Kompost izboljšuje kakovost skoraj vseh vrst tal. Izboljša sestavo in konsistenco tal, pomaga hraniti hranila, vodo in zrak – vse, kar je potrebno za normalen razvoj rastlin.

pripravljen kompostKompostni aditivi ugodno vplivajo na sestavo tal – razmerje med anorganskimi sestavinami (pesek, mulja, glina) in organskimi gnilobami (kompost, humus). Poleg tega prsti dajejo trdno konsistenco, ki dobro prehaja v vodo, hkrati pa ohranja potrebno količino v tleh. Tla z aditivi za kompost sestavljajo neregularno zaokrožene komponente. Te komponente so zbirka delcev, ki so med seboj ohlapno povezani zaradi produktov vitalne aktivnosti deževnikov in kompostnih mikroorganizmov – to je tisto, kar daje tleh ohlapno strukturo. Če poskušate zdrobiti eno od teh komponent, se razgradi na manjše delce. Loose zemlja ne ovira dostopa do prostega zraka, zadržuje vlago, hkrati pa omogoča presežek vode. Poleg tega so mlade korenine lažje prodreti v razpršene prsti.

V dobro strukturiranih tleh je vse rastline enostavno rastoče – vedno ostane ohlapno, saj je sestavljeno iz številnih majhnih sestavin. Kompost izboljša vse vrste tal, vendar je še posebej uporaben za peščene in glinaste tle.

Malo peščeno zemljo je skoraj nemogoče oblikovati z rokami, saj sestoji iz velikih delcev. Slabo zadržuje vodo in hranila – nič ne preprečuje njihovemu prehajanju. Z dodatkom komposta so sestavni deli tal povezani – to znatno zmanjša izgubo vlage in hranil ter olajša dostop vode do korenin.

Glinasta tla so gosta in težka, saj so sestavni elementi med njimi močno medsebojno povezani. Mokra ilovnata glina se zlahka oblikuje z rokami. Kompost pomaga povezati sestavine gline, ki tvorijo večje delce. Hkrati se povečujejo vrzeli med njimi, ki pomagajo prodiranju površinske vode v globoke plasti tal in zagotavljajo tudi prost prehod zraka.

kompost dodatki uporabne znatno obogatitev hranilnih snovi v tleh, ki so potrebni za normalen razvoj rastlin: poleg treh osnovnih sestavin – dušik, fosfor in kalij v kompost vsebuje različne elemente v sledovih, kot so baker, mangan, železo in cink. Vloga mikroelementov je zelo velika – v majhnih dozah je potrebna za rastline, tako kot ljudje potrebujejo vitamine. Poleg tega znatno povečajo sposobnost rastlin za pridobivanje potrebnih hranil iz tal. Pogosto pripravljena gnojila vsebujejo premalo elementov v sledovih, zato kompost dejansko predstavlja to pomanjkljivost.

Nekatere komponente komposta se hitro razpadejo, druge pa počasi, zato postopek sproščanja koristnih hranil traja dolgo časa. Zaradi tega se kompost včasih imenuje gnojilo z zakasnjenim delovanjem. Sestava komposta ni konstantna – odvisna je od številnih spremenljivk. Vendar pa je ena stvar zagotovo – več sestavin se uporablja za kompostiranje, bolj dragocena bo sestava končni izdelek.

faze kompostiranjaDokazano je, da se vsebnost dušika v kompostu sčasoma spreminja. V letnika 1. uporabo pri razpadu organskih proizvoda, sproščenega 25% dušika, na 2. in 3. letnika – 10%, in na 4. in 5. leto, ta številka pade na 5%.

Kompost privlači deževnike, stebelnice, pankreže in druge živali, zato jim služi kot vir zdrave hrane. Organski material prehaja skozi prebavni trakt in obogati tla s koristnimi snovmi. Tako se ohranja uravnotežena ekologija tal.

Študije potrjujejo, da kompost pomaga v boju proti ne samo škodljivcem, ampak tudi rastlinskim boleznim. Na primer, listopadni humus zavira razvoj nematod, šota hmus pa ščiti rastline pred glivičnimi boleznimi.

kompostiranjeKompostni aditivi pozitivno vplivajo na indeks kislosti. Hranila v tleh so na voljo za večino rastlin pri pH v območju od 5,5 do 7,5. V kompostu, pripravljenem za uporabo, je pH na splošno nevtralen, zato njegovi aditivi vzdržujejo kislost zemlje na optimalni ravni za rastline.

Metode uporabe komposta

Mulčenje

mulčenjeV naravi se rastline zavržejo z listi, ki postopoma akumulirajo plast po plasteh, medtem ko se stare rastlinske snovi razkrojijo. Tako se oblikuje naravni listni humus, ki ustvarja zaščitno plast nad rastlinskimi koreninami. Poleti pomaga zmanjšati temperaturo tal in zmanjšati izgubo vlage ter tudi zavira rast plevelov. Iste funkcije lahko izvede tudi kompost, pripravljen na ploskvi.

Pred mulčenjem tal mora biti pripravljen. Da bi to naredili, najprej odstranite plevel in travo iz korenin, tako da ne rastejo skozi plast mulčice. Previdno preverite, če v tleh ostanejo trajni listi, kot je timus timus. Pred uporabo pripravljenega komposta za mulčenje tal v cvetličnih vrtovih, na vrtu, na pokrajinskih posteljah ali na tratah, je treba presejati.

Sito je enostavno izdelati iz ½ palčne mreže, pritrdite ga na leseni okvir.

kompost odrežemoNamestite sito nad samokolnico ali prostorsko posodo in sejati kompost. Preostali veliki kosi na situ se lahko uporabijo kot aktivator v naslednjem kompostnem kupu, saj vsebujejo potrebne mikroorganizme. Pokrijte tla na vrtu ali na postelji s plastjo preseženega komposta debela 2,5-5 cm.

kompost na travnikuKompost, ki ste jih na travniku, ki se fino zmeljemo in presejemo dobro – tako, da bo bolj verjetno, da je trava na travniku ne “zaduši”. Kompost lahko uporabimo in na ta način – s prvim zrahljal trave prezračevalnik uporabo in nato pokrije tal zelo tanko plast (manj kot 1 cm) drobljen kompost. Uporaba rake za enakomerno porazdelitev komposta.

Ko mulčite drevesa in grmičevje, ni potrebno razrezati komposta. Odvisno le od vaše želje.

Obogatitev hranilnih snovi v tleh

gnojiloPred tem je bilo rečeno, da je kompost izjemno koristen za različne vrste tal, še posebej glinaste in peščene. Pred zasaditvijo rastlin na vaši strani prvič, je priporočljivo, da ga obogatite s hranili. V tem času je lažje izdelovati kompostne dodatke, kot so že posajene. Pokrijte površino tal v vrtu komposta plasti od debeline 7.5-10 cm, nato pa Plough zemljišča do globine 15 cm. Če je vaša stran že izdelana in zasajena, bo težko narediti kompost v globlje plasti tal.

Kot za trajnice je treba dodati kompost vsakič, ko rastete nove rastlinske vrste ali rastline obstoječe. Za enoletne se vsa pomladi opravijo kompostni dodatki. Popustite tla na mestu, kjer boste posadili letno, nato pa dodajte kompost.

Pri sajenju dreves in grmovja aditivi za kompost ne smejo presegati 25% celotne količine tal. V nekaterih virih se priporoča, da se sploh ne naredijo komposta zaradi bojazni, da korenine dreves ali grmovnic ne bodo rasle čez ciljno jamo. Pravzaprav, ¼ dela komposta v skupnem volumnu mešanice tal ne povzroča take težave. Če ste še vedno zaskrbljeni zaradi tega, uporabite kompost samo kot mulč.

analiza kompostaČe so drevesa že zasajena, bo težko globoko kompostirati v tla. Ampak lahko uporabite metodo, ki jo uporabljajo profesionalni gozdarji za vnos hranil v tla. Skozi mestu pod krošnje drevesa narediti luknjo v tleh s premerom 2,5-5 cm in globine približno 30 cm, vodenje intervale med njima približno 45 cm. Na dnu vsakega dobro prelijemo priporočeno količino suhe gnojila, in nato nalijemo v vodnjak komposta na vrh. Za grmičevje mora biti globina lukenj od 20 do 25 cm. Na ta način lahko zemljo obogatite s hranili 2-3 leta.

Zmesi tal za kontejnerske rastline

kompost za kontejnerske rastlineUtrjen kompost se lahko uporablja kot dodatek v mešanicah tal za gojenje kontejnerskih rastlin, njegova količina pa ne sme presegati 1 / 2-1 / 4 skupne količine tal. Rast in razvoj kontejnerskih rastlin je v celoti odvisna od zadostne količine vode in hranil v mešanici tal. Kompost odlično reševanje teh problemov – ima sposobnost, da imajo vlago v tleh in bogato različnih hranil, ki v končnem gnojila in zemljo, so na splošno prisotna v količini nezadostna ali je odsoten. Da bi rastline, ki se gojijo v posodah, imajo dovolj hranil, redno gnojijo tla. Izrezan in presežen kompost je primeren za uporabo v mešanici tal, namenjenih setvi semen.

Tekoče gnojilo – čaj za kompost

kompost čajTo je stari način gnojenja rastlin. Takšno tekoče gnojilo bo vašemu sajenju omogočilo dober odmerek osnovnih hranil. Čaj iz komposta je še posebej uporaben za kalčke in sadike. Da bi ga pripravili, napolnite kompost z vrečo (ali stari prevleko za blazino) in trdno privijte odprto konico. Nato vrečo postavite v posodo, napolnjeno z vodo – staro kadjo, sodom ali veliko napajalno posodo in jih močno premaknite v vodo. Nato pustite, da se raztopina zapre več dni. Sčasoma bo tekočina postala barva čaja, saj bo voda izpirala kompostne hranilne snovi. Sprejte pripravljeni kompostni čaj ali prelijte tla okoli rastlin.

Vrečo komposta se lahko večkrat uporablja za izdelavo čaja, po katerem je treba njegovo vsebino izliti na kateri koli del vašega vrta.