svart vinbärNär skörden har skördats måste buskarna behandlas i tid för att få ett stort antal stora och saftiga bär nästa år. Beskära vinbäret efter skörden tillåter växten att bildas ordentligt och inte “skada”. Fienderna av den obehandlade vinbären är pulverformiga mögel och insektsskadedjur. För att minska risken för infektion avlägsnas överskott och gamla grenar försiktigt.

Förberedelse av verktyget och bearbetningsmetoder

Korrekt trimmningsväxter – garanti för en perfekt skörd!

Man måste komma ihåg att klippande grenar är en stark belastning för vinbäret, så denna process behöver närmar sig speciell vård. Beskär har vanligen många grenar, så resultatet är direkt beroende av det verktygsverktyg som du måste använda. En sågsåg eller en pruner måste vara väl jordad för att göra skarven snygga och små.

När är det bättre att trimma vinbäret? För den här viktiga händelsen är det bättre att välja en solig och torr dag i slutet av oktober, början av november.

Det rekommenderas inte att bryta grenar av en växt – vinbär läkar långsamt sådana “sår”.

Processen förenklas om busken är ung och ännu inte fruktad. I detta fall är det nödvändigt att avskurna endast onödiga radikala skott. För en harmonisk bildning av en buske är tre eller fyra skott tillräckliga.

Om ålder bush – mer än 4 år, på hösten varje år prydligt bort alla torra och sjuka skott, där inte längre behövs anläggningen, men bara ger dem deras livsnerv och styrka. Betydelsen av dessa grenar kommer inte längre att vara – de kommer inte längre att bära frukt. Och för insekterna de blir favorit boning, på grund av vad vinbärsbuske blir gradvis sjuk hela.

Hur skiljer man sjuka vinbärsgrenar från friska?

Innan du börjar bearbeta växten måste du noggrant inspektera alla grenar. Barkens färg i unga och gamla skott är väldigt annorlunda. Young bark täckt med ljust grön nyans, och den gamla – brun med en gråaktig blom. Sprigs med svaga tillväxter, dåligt utvecklade knoppar, synliga spår av skador på olika sjukdomar – växten behöver inte längre, och de måste tas bort för att hålla busken i perfekt skick. Currant trim kommer att hjälpa anläggningen att hålla sig frisk.

Men om filialen fortfarande är stark, och blomknopparna på den är friska och stora, kan den lämnas på busken i flera år. Det händer att unga, fräscha kvistar inte bär frukt från år till år. De måste också tas bort.

Vilka grenar tas bort snabbt?

vinbärsskötselHur skär man vinbäret? Utan tvekan är det möjligt att skära ner de nedre grenarna från vinbärsbussningen, som böjer ner till marken under bärarnas vikt. Sådana frukter är fortfarande inte lämpliga för konsumtion, eftersom de snabbt ruttnar, rör vid marken och är ofta täckta med lera.

Skott som stör normal tillväxt av buskar måste också tas bort. Kurvor som växer i filens felaktiga riktning, förhindrar endast att vinbäret utvecklas normalt. De är i kontakt med de andra skott under dåliga väderförhållanden lätt ta bort bär från busken, riva av ett anbud bark av unga kvistar. Det är som att dra en bit av läder. Öppna sår är välsmakande för insekter, och alla smittade infektioner påverkar växten.

Avlägsnande av löv och toppband av vinbär

vårdEfter beskärning av svart vinbär på hösten måste alla löv på buskarna avskuras. Varför behöver du göra det här? Faktum är att gulnande, ruttande löv blir ett bra näringsämne för skadedjur.

Marken nära busken lösts lätt och blandas med gödselmedel: 1 hink med gödsel per 1 buske. Det är möjligt att mata växten med en karbamidlösning, i vilken en liten mängd ask läggs till.

Hur ser en bearbetad vinbärsbusk ut?

Vanligen är beskärningen av buskar färdigställda av det femte året av hans liv. När det är klart i höst beskärning vinbär, “skelett” som bildas buske bör vara 10-15 stora grenar. Detta är både unga och gamla skott. En hälsosam busk ska ha en stark och bred bas, beroende på vilket solljus som faller på alla grenar. Denna växt är täckt med knoppar, och sedan med bär från mitten av busken. Om vinbäret inte bearbetas – bärarna är små och mogna endast vid de sista skotten, och i mitten av busken kan de inte vara.

Egenskaper för bearbetning

Hösten beskärning av vinbär sker i flera steg:

  1. Vid beskärning är det viktigt att lämna 3-4 skott, som bära frukt bra under den här säsongen. Efter flera år kommer busken vara upp till 20 grenar av olika åldrar.
  2. När växten når åldern 7-8 år ska skotten som uppträdde i det första året av livet avlägsnas. Svag, sjuk, bruten, grenar som växer i fel riktning är också önskvärda att avskuras. En fullformad buske kommer att bestå av 20-25 grenar, vars ålder varierar från 1 år till 8 år.

Det rekommenderas inte att lämna hamp efter skärning, eftersom de snabbt blir livsmiljö av många insekter.

Vår beskärning av vinbär

När är det bättre att skära en vinbär: på våren eller hösten? Förutom hösten beskärning kan amatörträdare också utföra vårens bearbetning av växten. Denna procedur bör startas efter frostperioden har upphört och en upptining börjar. Men det är viktigt att inte missa den period då växten ännu inte har börjat bilda njurarna och är i ett “vilande” tillstånd.

Hur utförs denna process?

  • Grenar förkortas med ett fjärdedel längs kanterna så att busken liknar en skål.
  • Kronan måste tunnas, eliminera onödiga förtjockningar, förhindra normal belysning och ta energianläggningar.
  • Vid den första våren beskärningen av en ung busk rekommenderas att lämna 10 starka skott.
  • Under de följande säsongerna avlägsnas en tredjedel av de gamla skotten från busken.
  • Vår beskärning är önskvärt att göra årligen och minst 1 gång om 2 år.

Många oerfarna trädgårdsmästare, utan att veta reglerna för vård vinbär föredrar att inte skära gamla skott, med tanke på att naturens krafter själv kommer att korrigera allt och vinbär frukt är alltid bra. Men det här är inte så. Enkla rekommendationer hjälper till att rädda växten och mottar årligen ett stort antal goda och hälsosamma bär.

Så här sätter du ordentligt på lössväxter – video