användbara saftiga spenatbladTack vare unga blad rik på vitaminer och mineraler har spenatens popularitet ökat långsamt och stadigt över hela världen. Det är svårt att hitta en lika användbar och anspråkslös växt som spenat, växa och sköta på den öppna marken bakom vilken på axeln och nybörjare.

Spenat hänför sig till tidiga mogna grönsaker. Från det ögonblick som sådd till skörden tar det första partiet av löv 30-40 dagar. I denna anläggning tolererar kyla, behöver inte noggrann vård. Det är inte konstigt att det under en varm period i de flesta delar av landet är möjligt att inte ta emot en, men flera grödor. Denna anläggning i anläggningen används både av sommarboende och stora grödor.

skott av spenatMen mastering odling av spenat i det öppna marken, du behöver veta att denna växt är en kort dag. När varaktigheten av en ljus dag överstiger 14 timmar upphör spenat att bygga upp löv, men bildar en blomspik. Sådana växter används inte längre för mat.

Så länge som möjligt för att skämma bort dig själv och kära friska och välsmakande greener, måste du välja de mest resistenta sorter tsvetushnosti och spenat planteras tidigt på våren, samt från den andra halvan av juli för höstskörden.

Plantering och vård av spenat öppet på våren

vård av skott av spenatSpenat kan odlas genom hemodlade plantor eller genom sådd av frön direkt i jorden. Använd oftast den andra metoden, och tack vare plantans kalla motstånd faller de första frön av spenat i marken så snart det väl vaknar.

I mittzonen sker detta i mitten av april. Om vårvädret inte förstör värmen kan grödorna täckas med ovävda material, under vilka skotten kan tåla frost ner till -8 ° C.

För att underlätta Pipping och skydd mot infektioner spenat frön före sådd från 12 till 18 timmar stand i en varm lösning av kaliumpermanganat rosa och torkades sedan tills de blir som tidigare, friflytande.

Spenat är sådd till ett djup av 1,5 till 3 cm. För att säkerställa att fröna inte blir mycket djupare efter bevattning, jordade de jorden på sängarna efter plantering. Mellan de enskilda raderna av blad minst 30 cm, och mellan frön -. 5,8 cm Detta kommer att tillåta plantan att bilda en artat utlopp och förenkla vården av spenat när den odlas i öppen mark.

skära löv av spenatOm den första grödan är i april, används sista sommaren i slutet av juni. Att inte sakna brist på färska gröna transportörer planteringar med ett intervall på 3-4 veckor kommer att hjälpa. Från det senaste årtiondet av juli förnyas grödorna och genomförs fram till mitten av augusti och i de södra regionerna redan före mitten av september. Släta gröna linjer på sängarna förekommer 10-14 dagar efter sådd.

Med frostbeständighet frön och den tidiga mogenheten av spenat planteras den och under vintern. I jorden stängs fröna i oktober, och på våren, omedelbart efter smältning av snö i sängarna, visas vänliga skott av denna användbara och opretentiösa växt.

Plot för odling av spenat på marken

vård av spenat i det öppna markenFramgången av att odla spenat beror i stor utsträckning på den rätta platsen och den preliminära beredningen av jorden. Växten föredrar öppna, välbelägna sängar med luftad, svagt sur jord som innehåller många näringsämnen.

Öka avkastningen från att plantera på det öppna marken och sköta om spenat på våren hjälper höstens behandling av åsar:

  • de gräver djupt
  • om det är nödvändigt för deoxidering, dolomitmjöl
  • jord blandat med gödselmedel med en hastighet av 15 gram kaliumsalter och 30 gram superfosfat per kvadratmeter;
  • vid grävning lägg till humus eller gödsel.

På våren, på fattiga markar, är sängarna dessutom befruktade med kväve, och introducerar 20 gram urea per meter. Den täta marken är blandad med sand och torv. Detta kommer att förenkla den efterföljande vården för spenat när den odlas utomhus.

Spenat vård för växande utomhus

spenat växer på det öppna markenOmsorg för spenat är inte för tung och består av regelbunden vattning, ogräs och lossning av marken i gångarna. Medan plantorna är små är det viktigt att inte tillåta bildandet av en tät skorpa som stör stammarnas bildande och fuktighetens penetration.

Vid ett tillfälle på 2-3 löv tunnas växterna ut. Om du försiktigt tar bort plantorna kan de transplanteras och komplettera luckorna på andra ställen på sängen.

Spenat vattning bör vara riklig och frekvent. För att inte skada planteringarna, använd sprinklers. På en kvadratmeter förbrukas upp till 10 liter vatten, vilket gör att jorden kan vara försiktigt och djupt mättad med fukt.

Oavsett spenatsortimentet, när det odlas utomhus, innefattar vård för plantering nödvändigtvis att skydda växter från brännande solstrålar. När lufttemperaturen stiger över 26 ° C är sängarna dolda under det ovävda materialet eller andra skuggningsmetoder används. Om denna åtgärd misslyckas ökar risken för utseende av skott, löven förlorar juiciness och blir grov.

skydd av spenat från solens brännande strålarMed rätt förberedelse av sängar och gott om mat växer spenat snabbt och efter 2-3 veckor ger de första gröna bladen till bordet. Om tillväxten hämmas är bladplattor små, rosett är dåligt bildad, det är uppenbart att växter behöver gödsla med kvävegödselmedel. Granulerna måste vara inbäddade djupt i jorden i 2-5 cm, och sedan vattnas sängarna.

Video om tidpunkten för att plantera spenat