vita krysantemumChrysanthemums är en av de mest favoritplantorna av blommodlare. Detta beror inte bara på deras vackra dekorativa utseende, men också relativt enkelt att lämna. De dekorerar sig med någon blomsträdgård fram till senhösten.

Vackra krysantemum (växande och grooming)

Växande krysantemum är inte svårt även för oerfarna odlare. De är lämpliga för väl upplysta områden med en bördig, medelmekanisk jord. Jord bör inte ha ett överskott av organiska gödningsmedel. När du väljer en plats för krysantemum, bör du komma ihåg att de inte tolererar vattenstagnation. Denna anläggning kännetecknas av dess kalla motstånd och torkmotstånd.

Chrysanthemum reproduceras av sticklingar och uppdelning av drottningsceller. Nyligen har metoden att odla dessa blommor genom att sålja frön på marken och i plantor i allt högre grad använts. Oftast används denna reproduktionsmetod för att odla sällsynta sorter av krysantemum. Några erfarna blommodlare växer blommor genom att sålja frön för vintern.

Chrysanthemum anses vara ganska resistenta växter mot sjukdomar och skadedjur, men trots detta kan de förvåna sig:

  • Mögel, ett tecken på vilket är en vit mjölkplatta på alla delar av växten. När sjukdomen är nödvändigt att införa en tillräcklig mängd fosfor och kalium gödselmedel, regelbunden borttagning av gamla löv och vattning podkornevoy ingen fukt på bladen.
  • Nematodezom, där bladen förefaller lätta fläckar, begränsade av vener. Då blir de svarta och vissare. Metoder för kamp: Behandling av mark med ånga, desinfektion med formalin eller karbotion. Smärtsamma buskar klarar i varmt vatten (55 ° C) i 5 minuter. Efter denna behandling planteras de i dekontaminerade marken.
  • Ett fält eller ängbugg som matar på växtjuicer. Kampsätt: Spraya med olika insekticider (“Carbophos”, “Decis”, “Fury”).
  • En myt som skadar bladen från undersidan. Metoder för kamp: Sprutning med “Carbophos”.

I blommorna odlas sådana former av krysantemum:

  • Melkotsvetkovye vilka har ett flertal skott, toppad med flera (upp till 800 st.) Blomställningar liten diameter 2-9 cm.
  • Storblommig och når en höjd på 1-1,2 meter. På deras stjälkar finns 1-10 stora blomställningar.

krysantemum storblommiga

Vissa odlare använder de biologiska egenskaperna hos enskilda sorter av krysantemum för att odla dem på vintern inomhus. För produktion av blommande växter i januari-mars används senblommande sorter med en spirande period på 12-14 veckor. Denna metod för odling av krysantemum är mycket dyr, eftersom den använder ytterligare belysning.

Hur odlar krysantemum från frön på din webbplats?

Odling av årliga och fleråriga krysantemum har blivit mer populär nyligen. De kan erhållas genom sådd av frön i öppen mark i slutet av april eller i maj. På de förberedda sängarna gör hål med ett intervall på 20-25 cm. Fyll dem med varmt vatten och sätt 2-3 frön. Täckt med hål i marken täcker trädgården med en film. Tack vare det kommer marken i hålet att värmas väl och fuktas, vilket bidrar till fröets snabbaste spiring.

blommor på gården

krysantemumNär de första skotten visas, avlägsnas locket. Vård av unga krysantemum är den vanliga lösningen av jorden, avlägsnandet av ogräs och införandet av befruktning. En vecka efter spiring kan de matas med flytande gödningsmedel, som späds med vatten. För detta lämpliga läkemedel som “Rainbow” och “Ideal”.

När plantorna når 5-10 cm i höjd, lämnas en växt i hålet. Välj det starkaste exemplet för detta. De återstående plantorna kan försiktigt avlägsnas från jorden och planteras på annat håll. Krysantemum blommar i 40-50 dagar efter utseendet av plantor.

Växande krysantemum från frön i plantor

Växande krysantemum från frön kan också framställas genom plantor. I denna blomning sker mycket snabbare. Fleråriga krysantemum odlas endast på detta sätt. I februari-mars sås frön i små lådor fyllda med näringsjord. För att förberedas i lika stora proportioner kan du ta en primer från ett växthus, humus och torv. Före såning av frön siktas jordblandningen och ångas vid en temperatur av ca 120 ° C. För plantor, klar mark för blommande växter.

Lådans botten måste fyllas med dränering (expanderad lera, små stenar, bruten röd tegel). Över honom är fuktig mark täckt. Frö hälls på ytan.

I detta fall finns det en strikt regel för deras tätning:

  • frön av årliga krysantemum sprinklas med ett jordlager av 0,5 cm;
  • Frön av fleråriga sorter lämnas på markens yta, bara pressar dem med handflatan.

Marken är fuktad med en finfördelare. Lådorna är täckta med en polyetenfilm. De placeras på en varm plats, där temperaturen är 23-25 ​​° C. Grödor kontrolleras regelbundet, fuktas och luftas. Marken bör inte torka upp. Efter 10-14 dagar uppträder plantor. Därefter läggs lådor med plantor på en ljuspunkt.

När 2-4 löv visas dyker växterna in i koppar eller krukor. Detta kommer att skydda krysantemumrotsystemet från skador under transplantation. Starkt sträckta och försvagade plantor är inte lämpliga för dykning. Efter att ha utfört denna procedur sprutas växterna med en lösning av “Zircon” eller “Epin-Extry”. Dessa läkemedel hjälper plantorna att snabbt slå sig ner.

Vård av unga krysantemum är enkel. Det består i att bibehålla den optimala temperaturen i 16-18 ° C, regelbunden vattning och övre förband. Växter befrukas en gång i 2 veckor. Om det inte finns tillräckligt med naturligt ljus kan det behövas ytterligare. Med lämplig vård når plantorna 15-20 cm i höjd på 1,5 månader. När luften värms till 15-18 ° C utomhus, överförs växterna till ett växthus. Efter slutet av hotet av vår frost i maj planteras krysantemum på permanent plats. Strax efter landning på blommorna sticks kronbladet av plantan. När sidoskotten når en längd på 15-20 cm upprepas en nypa. Tack vare detta förfarande erhålls täta, kompakta buskar, täckta med många blomställningar.

Skärning och delning av krysantemumbusken

Det huvudsakliga sättet att reproducera krysantemum är vegetativt – sticklingar. Reproduktionsprocessen börjar med valet av de bästa drottningscellerna. Efter blomningen de tappade i växthus eller planteras i lådor och vänster på en sval och torr plats med normal belysning. Sedan utförs vernalisering – innehållet i moderluten vid en temperatur av 1-4 ° C i 2-4 veckor. Då tas de in i ett varmt, väl upplyst rum. Därefter börjar rottillväxten på tillväxtcellerna att växa aktivt. Den skärs i sticklingar med bildandet av 2-3 internoder. De planteras i färdiga lådor. Den optimala temperaturen för deras utveckling är 16-18 ° C.

krysantemum sticklingar

Multiplikation med bush division är mindre produktiv, men det enklaste. För delning används oftast småblommiga krysantemum. Buskar transplanteras efter 2 år och delar dem i flera delar med unga skott.

Växande krysantemum hemma (video)