Enligt sin popularitet i land- och trädgårdsplottor är krusbär, som dess närmaste släkting, sämre än jordgubbar. Den hålls väl, transporteras och ger en rik skörd av bär, unika i deras användbarhet och smakegenskaper. Ibland är förhoppningar inte motiverade, och kärnbär bär inte frukt, men det finns alltid skäl till detta.

Kärsbärsfrön börjar med full styrka under 4: e året efter plantering. Och så länge busken kan bilda nya skott, kommer det att ge en skälig skörd. Men om du inte tar bort flera grenar genom trimning, leder det till en förtjockning av kronan och en minskning av utbytet.

En vuxen busk ska bestå av 14 till 20 starka skott av olika åldrar. Varje år lämnar växten 4-5 unga grenar.

Efter fyra år avlägsnas de fyraåriga skotten, som bär frukt, och ersätter dem med nya. Denna procedur är obligatorisk från år till år, annars kommer busken snabbt att bli gammal, och överflöd av bär ses då inte.

Så, den första anledningen till det dåliga avkastningen på krusbär är bristen på snabb beskärning.

Av andra skäl kan du lägga till:

  • otillräcklig belysning av platsen;
  • otillräcklig vattning
  • sjukdomar och skadedjur;
  • frånvaro av ytterligare gödsling
  • fel landning.

Luft, sol och vatten …

Krusbär är väldigt kräsen om ljus. På grund av otillräcklig belysning med tät plantning av buskar eller på grund av närvaron av träd i skuggan, är bönorna på krusbär bundna mycket mindre, de är mindre och har inte rätt smak. Om området är för mörkt upphör plantan helt att blomma. Dessutom ökar risken för svampsjukdomar på en liknande plats.

Related  Petunia Typhoon – de viktigaste egenskaperna hos växten

Varianter med spridande buskar, såsom den vitryska socker, planteras så att avståndet mellan dem inte är mindre än 1,2 m. Kompakta sorter kan planteras på ett avstånd av 0,9 m från varandra.

Krusbär gillar inte träsk grödor, väljer en plats för sin plantering, se till att grundvattnet är på ett djup av inte mindre än 1,5 meter från ytan. Annars kan sjukdomar, och oftare, och plantans död inte undvikas. Ändå behöver han ständigt vattna. I rotningszonen är det nödvändigt att upprätthålla en ganska hög jordfuktighet (80%), så att krusbäret måste intensivt vattnas tills det ögonblick när bären börjar mjuka. Efter detsamma, att ackumulera socker i dem, stoppas vattningen. Nyligen föredrar många trädgårdsmästare droppbevattning, det tillåter cirka 25% för att öka utbytet och vikten av bär, medan vattenflödet jämfört med andra metoder är mycket lägre.

På fördelarna med gödning och sjukdom

Om du lägger mineralgödsel eller humus i hålet när du planterar krusbär, då är det inte värt att oroa dig för det första året om utfodring. Under de följande åren, från och med den andra, för att krusbäret ska bära frukt, måste växten regelbundet matas. Innan blomman, på våren, kräver krusbär kväve. För att göra detta kan du försegla marken under en busk på 100-150 g urea eller häll växten med sin lösning, samma mängd urea lösning per 10 liter vatten. Ett gott resultat kan uppnås med hjälp av extra flytande organiska gödningsmedel (kycklinggödsel, mullein). När knoppar bildas är fosfor lämplig. Oftast används för dessa ändamål superfosfat, som tidigare infuerats i vatten i minst 24 timmar.

För närvarande finns det olika sorter av krusbär, resistenta mot många sjukdomar och skadedjur. Men det finns fortfarande inga växter som absolut inte behöver kemiska skyddsåtgärder. Och frukten av krusbär, försvagade av sjukdomar och skadedjur, kan inte vara hög. Kräftor lider oftast av pulveriserad mögel, och påverkas också av råtta, antracnos etc.

Related  Känna till den fantastiska körsbärsortimentet av chokladfabrik

De viktigaste skadedjuren:

  • bladlöss;
  • glasvingar;
  • njursmyta;
  • moth;
  • sawfly.

Erosionssprutning med kopparsulfat, som syftar till att bekämpa sjukdomar och skadedjur, produceras i början av våren eller senhösten efter bladets fall. Observera att det under inga omständigheter kan göras om njurarna börjar utvecklas. För bekämpning av skadedjur kan även insektsmedel användas: Decis, Arrivo, Mospilan.

Om du står inför ett problem, varför bärsbär inte bär frukt, tänk först om det är bekvämt för honom på din webbplats, om han har tillräckligt med sol och fukt och om skadedjur inte råder över honom. Med rätt skötsel är det osannolikt att regelbundet beskärning och utfodring av detta problem stör dig.

Hur man odlar en stor krusbär – video