krysantemumI krukorna odlas två typer av krysantemum – kinesisk och buskig. I motsats till trädgårdsarterna är omsorg för krysantemum i krukor mer komplex.

Den viktigaste och viktigaste regeln för växande – en blomma ska placeras i ett kallt rum med frisk luft. Chrysanthemum gillar inte direkt solljus och växer väl endast vid en lufttemperatur på högst 18 grader. Den mest optimala temperaturen är 10-15 grader. Värmen tolereras väldigt dåligt av blomman, så om ditt krysantemum rum har sänkt löven och slutat blomma, ska det tas till ett coolt rum.

Chrysanthemum rum – vård och odlingsförhållanden

För att få en frodig blomning krysantemum, måste du skapa vissa förutsättningar för det.

Många odlare anser att denna anläggning är opretentiös och det är ändå nödvändigt att följa vissa regler om vård av krysantemum hemma:

  • belysning. Potten med krysantemum kan inte placeras under direkt solljus. Optimal plats för honom kommer att vara en väl upplyst fönsterbrädan, och i varm årstid kommer finéren att skugga.
  • Luftfuktighet. Växten kräver inte regelbunden sprutning från sprutpistolen, men det måste regelbundet ske. En sådan ljus blommadusch arrangeras på morgonen eller kvällen. Det bör inte finnas något damm på krysantemumarken.
  • vattning. Riklig vattning är avgörande för krysantemum, men jorden bör inte vara fuktig. Under växtens aktiva tillväxt bör den vattnas två gånger i veckan, så att jorden är ständigt fuktig.
  • jord. För att underlätta vården av inhemska krysantemum, är det först för plantering nödvändigt att göra rätt markjord. För att göra detta, blanda sodland, humus och sand i förhållandet 2: 1: 1. Chrysanthemum gillar inte sur mark.

Omsorg för krysantemum i krukor: Transplantation och reproduktion

hemlagad krysantemum i en krukaEn ung krysantemum måste transplanteras årligen i en större kruka. Omlastning av en vuxenväxt görs vartannat år. Jordjord bör vara densamma som under föregående kruka. Om du vill få rikliga blommande växter, kan du lägga till lite fågelutsläpp till jorden. Var noga med att se till att jorden inte är sur, annars kommer krysantemumet inte att växa bra och kommer inte att blomstra. För att förebygga sjukdomar kan jorden kasta med kokande vatten och torkas.

Många betraktar krysantemum en årlig växt och efter blomning kastas den ut. Förgäves. Du kan rädda krysantemumet och multiplicera det till och med.

Hur bryr du sig om ett rums krysantemum efter blommande?
Det finns inget komplicerat här – stammarna måste skäras och läggas på en sval och mörk plats. Vid beskärning kan växten ge unga skott, de är kvar i en kruka. En kruka med krysantemum placeras i källaren och vattnas regelbundet. På våren kan du börja odla krysantemum.

Du kan späda ut krysantemumet du gillar genom att använda steklingar eller genom att dela en buske. Och den sista metoden är mest föredragen på grund av händelsens tillförlitlighet och framgång.

krysantemum buskeUnder intensiv tillväxt av skott är det möjligt att börja reproducera en blomma. En busk med rums krysantemum kan ge upp till 6 unga skott. Förberedda krukor för plantering, fylld med jord. Att försiktigt separera rotsystemet hos den unga skottet planteras i en kruka och vattnas rikligt. Om reglerna om vård av inomhuskrusantemum observeras, kommer plantan att blomma redan under det första året efter plantering.

Related  Varianter av rädisor på trädgården sängen

Urklipp av krysantemum kräver mer tid. Från den buskslipade steklängden på 10 cm, som behandlas med heteroauxin eller majsrot och planteras i en kruka.

Stalken är begravd på 1,5 cm, och krukan är täckt med en film. Fröplantor hålls i ett varmt rum med en temperatur på ca 20 grader. Periodiskt måste krukorna ventileras för att förhindra utveckling av svampsjukdomar. När krysantemumet växer till 15 cm, ska toppen vara klämd för att bilda en buske.

steklingar av krysantemum

Chrysanthemum dressing

Det räcker inte att bara plantera ett krysantemum i en bra jord och vattna det med jämna mellanrum med vatten. Som alla växter väljer krysantemum snabbt näringsämnen från jorden. Därför, om du har ett krysantemumrum, måste vården nödvändigtvis inkludera periodisk toppdressing.

Krysantemum svarar väl på införandet av mineralgödselmedel. När otimlig befruktning med fosfor och kalium krysantemum blommar senare än vanligt. För att förhindra detta sker blomman med en lösning av kaliummonofosfat (1:10) eller ett annat flerkomponentgödningsmedel används, där kväveförhållandet, fosfor och kaliumförhållandet är 1: 3: 2.

Den vuxna växten matas var 10: e dag under aktiv tillväxt av skott, löv. Det är bäst att använda flytande organiska. Om jorden i potten är förarmad utförs gödning varje 4 dagar av mullein (1:10). Att mata krysantemum är nödvändigt tills bildandet av knoppar.

Bekämpande sjukdomar

Room chrysanthemum – en smaklig blomma för skadedjur och sjukdomar. Särskilt ofta på buskarna i rums krysantemum sätter en spindelmitt sig. Om du har hittat en vit spindelväv under vården av krysantemum måste du vidta brådskande åtgärder. Växter och stammar av växten torkas med en svamp blöt i en tvållösning, varefter busken sköljs under en varm dusch. För att bli av med spindel kommer kvalsterna att hjälpa till med en lösning av actella eller pyrethrum.

Related  Hur man odlar druvor från en sten och vad som behövs för detta

Pulveriserad mögel är en annan vanligaste sjukdom inom krysantemum inomhus. Grå plack är formad på löv och peduncles. Denna svampsjukdom uppstår på grund av hög luftfuktighet. Den drabbade blomman behandlas med en fungicid och tas till ett torrt rum.

Ibland märker blommodlarna på sitt rum krysantemum en fluffig askfärgad beläggning. Denna grå rutt reproducerar, vilket leder till att krysantemumbladets kant blir brun och bruna fläckar dyker upp på dem. För behandling sprinklas blomman med fundament och potten utsätts för en solig, välventilerad plats.

Om rummet är för torrt, kan en röd spindelmyt sätta sig på rummet krysantemum. Bruna fläckar med ett gult band på bladen föreslår nederlaget av blomman med Septoria. Att hantera sjukdomar kommer att hjälpa grunden behandling och minska vattnet av anläggningen.

Växande krysantemum hemma – video