Odla cilantro hemmaKoriander (Corian sativum eller koriander, kinesisk persilja, kuzbara, shlondra, kalyandra) – är en årlig opretentiös snabbväxande kryddig ört av familjen Umbelliferae (selleri). Dess frön och unga greener är ätliga som en kryddig krydda, liksom användning inom läkemedels- och parfymindustrin.

Födelseplatsen för cilantro ligger vid Medelhavet. För 5000 år sedan nämndes detta gräs i dess manuskript av de gamla egyptierna, något senare av judarna – i Gamla testamentet. Sedan dess har koriander spridit sig nästan över hela världen och här och där har det blivit vuxet som ett ogräs. Idag är koriander ett av de vanligaste kryddorna i världen. Unga gröna används i rätterna mest fräscha. Cilantro frön används som doftande pulver.Grönsaker och frön av koriander

Även om det officiella namnet på koriander coriandrum sativum koriander, i Ryssland är det vanligt att kalla den torkade frön av denna växt, och koriander är den gröna delen.

Förutom gastronomiska fördelar har koriander uttalat helande egenskaper. Användningen det i livsmedel normaliserar mag-tarmkanalen och njurarna, det hjälper rena kroppen från gifter, parasiticider, stärka hjärt-och nervsystemet i kroppen, behandling av sår och hudsjukdomar. Koriander är kontraindicerat endast i tromboflebit, postinfarktom och efter stroke syndrom under graviditet och amning.

Att veta de användbara egenskaperna hos den här underbara växten frågar vi omedelbart oss själva: hur man odlar koriander? Växten är ganska enkel vid sådd och omvårdnad. Den kan odlas året runt: på sommaren i trädgården och på vintern – i en kruka på vindrutan.

Cilantro: plantering och vård

Cilantro i trädgårdenKinza tillhör kalla resistenta växter. Det är tåla frysning till -5 C. Därför sådd kan börja redan tidigt på våren när marken tinar. Såning i växthuset ger dig möjlighet att få en jämnare tidigare skörd. Du kan spendera och podzimnie grödor, så att med de första vårdagarna får du på bordet färska vitamingrönsaker.

Platsen för att plantera koriander ska vara solig hela dagen. Denna växt gillar inte skugga. När skuggning koriander buskar växa svag, lite lummiga, snabbt vinner blomman stjälkar. Frukt smälts och deras mognad förlängs.

Såning görs med torra frön och sprider 2-3 frön på ett avstånd av 8 – 10 cm i längsgående spår i sängen. Om frön planteras oftare, kommer plantorna svagt att få grön massa och snabbt gå in i blom. Furrows bör placeras på ett avstånd av 10-15 cm från varandra för att ge plantorna maximal belysning. Koriander har en tillräckligt stor, så att de är begravda till ett djup av 1-2 cm. Efter plantering en rabatt är nödvändig rikligt vattnas.

Fröer av koriander förlorar relativt snabbt sin spiring. För sådd är det därför nödvändigt att ta frön inte äldre än två år, men som kryddor kan de lagras mycket längre.

KorianderfrönFröplantor förekommer, beroende på sorten, fröens hållbarhet och väderförhållanden, i 5 till 20 dagar. Efter plantering koriander vård för henne är enkelt:

  • Gallring. För att förhindra att växter konkurrerar om en plats under solen och en utfodringszon på marken, bör endast en, den starkaste, vara kvar av flera växter som har stigit i ett bo.
  • Ogräsrensning. Cilantro tolererar inte förtjockning. Annars, i stället för saftiga gröna skott på plåstret, sträcker sig paraplyer av peduncles snabbt.
  • Regelbunden vattning. Efter sådd och före utseendet av de första skotten ska bädden vattnas rikligt, så att korianderna inte saknar mat och fukt. När de första gröna lånen dyker upp ovanför marken, bör vattnet minskas. Medan groddarna kommer att få styrka, räcker det bara för att bibehålla sängen i ett fuktat tillstånd. Med början av en aktiv uppsättning grön massa är det nödvändigt att börja vattna plantningarna allt oftare, så att unga växter inte går in i färgen i förväg. Men på fruktstadiet bör ripning bevattnas till ett minimum.
  • Rödning mellan rader. På täta fattiga jordar ger koriander lite gröna och samlar snabbt blomställningar.

Marken för koriander ska vara med något alkalisk eller neutral reaktion, lös, näringsrik, bra ledande fukt. Det kan vara skinka och sandig loam, ordentligt fylld med organiska och mineraliska komplexa gödningsmedel.

Cilantro matar inte under aktiv tillväxt! Alla näringsämnen som ingår i det bör betalas i förskott. På hösten läggs potatis- och fosforgödselmedel samt kompost till jorden. På våren före sådd appliceras kvävebefruktning.

Skörd av grön korianderDen gröna massan från växter skärs när de växer. Samla gröna bör vara före utsläpp av blomkorgar. Efter att peduncles rör sig in i tillväxten grovar och växer växternas gröna massa. Iakttagande av agroteknikreglerna kan gröna från varje växt skördas upp till tre gånger per säsong.

Cilantro på fönsterbrädan

Cilantro i en krukaFavoritkoriander kan glädja sin ljusa smak året runt. Växande koriander hemma är inte svårt. För att göra detta behöver du:

  • Den soliga platsen i lägenheten ligger på balkongen, på vindrutan. Ju mer sol du kan leverera till den här lockiga södern, desto mer generös tackar du dig med gröna grönsaker. Det är bäst att odla cilantro på vindrutan på södra sidan.
  • Planteringstankar. De bör väljas beroende på hur många grönområden du ska få. För en liten massa gröna koriander kan du använda en vanlig blomkruka med stora hål i botten. Det är önskvärt att grytan var keramisk, utan glasyr. Luftpermeabiliteten hos sådana krukor är mycket bättre än plastens. Om du planerar att odla kryddiga gröna mer är det bättre att använda plantor. Det är bättre om det är en trälåda – från samma överväganden om luftpermeabilitet. I plastbehållare kan du också framgångsrikt odla koriander, men detta kommer att kräva noggrannare lossning av jorden. På botten av tankarna bör läggas dränering för att tömma överskott av fukt.
  • Jord för att plantera frön. Marken måste vara lös, näringsrik och fuktpermeabel. Du kan använda trädgårdsmark, siktar det från regnmaskar. Du kan använda den färdiga universella primeren, köpt i affären. Som en toppdressing kan en liten mängd kvävegödselmedel, till exempel urea, tillsättas till jorden före plantering.
  • Friska frön. Ju mer fräscha frön, desto mer starka och vänliga skott kommer de att ge.

Koriander på fönsterbrädanI en gryta kan du plantera upp till 5 växter (5 boar). Att förtjocka grödorna är inte värt det, för att inte orsaka sträckning av skotten. Om du använder en plantorlådan måste du så korianderna med linjer och lämna 4-5 cm mellan växterna och 10 cm mellan linjerna. Fröna stängs i 2-3 stycken i enskilda brunnar till ett djup av 1-2 cm.

Den cilantro växten har en rak stam rot med dåligt utvecklade tillbehör rötter. Eventuella mindre skador på huvudroten leder till att plantan dör. Därför kan koriander inte transplanteras, men det är nödvändigt att såga omedelbart till en permanent plats.

Efter sådd potten rekommenderas att täcka den övre delen av glas eller film, sätta på en pott på toppen av en plastpåse. Detta förfarande vid odling av koriander i hemmet kommer att bidra till att upprätthålla en konstant nivå av fuktighet och temperatur, vilket är nödvändigt för att groa frön. När fröet stiger, måste växthuset tas bort.

I scenen 1-2 av dessa broschyrer måste växterna avfasas, avlägsna de svaga och lämna de starkaste och starkaste i varje bo. Du behöver vattna skotten regelbundet, men gradvis, så att porslin i potten är måttligt fuktig. Överskott av vatten från pannan bör dräneras. På vintern, om plantorna sträcker sig, behövs ytterligare belysning.

Tjocka skott av korianderDet är möjligt att suga koriander i en liten behållare för att odla den i en engångsbunt. Men att ett sådant gäng visade sig vara stort och saftigt tvetydigt kräver ytterligare belysning. Samla in den första gröna korianderen från fönsterbrädan i en månad. Till skillnad från trädgårdsplockning, bör koriander, som odlas hemma, inte skäras till roten. Från det måste du bara riva av bladen och använda dem för mat. När pedunclesna dyker upp måste de omedelbart plockas, så att växten fortsätter att växa grönt.

Förvaring av koriander

Förvaring av korianderEftersom vi inte bara använder färska örter, utan även torra frön, borde vi säga några ord om lagring av koriander. Grönheten av koriander, när den torkas, förlorar nästan all dess smak. Därför är det inte meningsfullt att skaffa det för framtida användning på detta sätt. Men korianderfrön, tvärtom, behåller sin ljusa doft i många år, om de skapar lämpliga förhållanden för lagring.

För förvaring torkas frön noggrant. Fullständig frånvaro av fukt är huvudgarantin för långvarig lagring av koriander. De torkade frön placeras i täta behållare och förseglas. För detta är polyetenposer i 2-3 lager, glas eller plastburkar med lock, lämpliga. I denna form kan korianderfrön lagras under mycket lång tid utan att förlora sin smak och läkningskvalitet. Kunniga hemmafruar kommer alltid att finna användning för denna fantastiska växt och dess doftande frukt.

Att slipa korianderfrön i pulver ska vara omedelbart före användning och tillsätt till disken strax innan värmebehandlingen slutar. Detta gör det möjligt för kryddor att avslöja deras doft mest livligt. Med långvarig värmebehandling förlorar korianderfrön helt sin smak. Samma sak händer om du sparar kryddan i en krossad form, inte hela frön.

Användningen av koriander i den dagliga kosten berikar sin smak och hjälper till att undvika många sjukdomar. Därför, att veta hur man planterar en koriander, är det värt att ge den här fantastiska växten lite tid och bryr sig, ha lagt den hemma.

Hur man planterar gröna – video