Vår beskärning av fruktträdAtt plantera en trädgård är bara det första steget för att få en skörd. För att säkerställa att den är väl fruktad och inte sjuk, behöver vi beskära fruktträd. Gör det på vår och hösten. Låt oss prata om våren.

OhOm du skär en växt, skadar du honom. Därför är det mycket viktigt att välja typ och kvalitet på instrumentet som du använder. Det beror på dem om trädet kommer att återställas snabbt.

Du behöver:

 • trädgård kniv;
 • pruner;
 • bågfil.

Verktyg för beskärning av fruktträdDet rekommenderas att klippa grenarna med en kniv. Secateur är lättare, men det gör mer skada: det komprimerar kraftigt träet, och sedan läker såret längre. För att trädgården ska kunna återhämta sig snabbare måste klippet vara jämnt. För att uppnå detta är det bara möjligt med en trädgårdskniv.

Vår beskärning av fruktträd

Amatör trädgårdsmästare har ofta en fråga: när man ska klippa fruktträd på våren, är det möjligt efter början av saprörelsen? Allt beror på din trädgårds skick. Stommen var uppdelad, brutna grenar under tyngden av snö? Naturligtvis är beskärning oundviklig. När det inte finns något sådant så är det inte värt att traumatisera träden. Det är trots allt inte ett mål i sig självt. Om du bildar träd enligt reglerna behöver du bara en minimal korrigerande operation, utan vilken du alls kan göra.

Vår beskärning av fruktträdBeskära fruktträd är en viktig faktor för en hälsosam och fruktbar trädgård. Och du måste göra det skickligt. Först och främst måste du ta bort skotten:

 • som avviker från stammen i en spetsig vinkel
 • riktade till kronans mitt;
 • som inte bär frukt (vargar).

Det finns flera regler som trädgårdsmästare-professionella alltid följer:

 1. Beskärning bör startas omedelbart, så snart stora frost sovit (oftast är detta i slutet av januari, början av mars). Så fryser inte såren, och när sapflödet börjar, kommer de att läka snabbt. Sektionerna ska vara smidiga, smidiga. De måste smörjas med en trädgårdsdamp.
 2. Klippskott behöver över ögonen som växer utåt från kronan. Skiva från insidan till utsidan.
 3. Grenarna som är fortsättningen av stammen måste vara längre än de andra.
 4. På de svaga träden gör en kort beskärning. Trim över andra tredjedelarna.
 5. Med en stark tillväxt görs en genomsnittlig beskärning. Grenar skär av det femte ögat.
 6. För kraftiga träd spendera en lång beskärning, lämnar åtta eller fler ögon.

 

Kronbildning

KronformningsteknikForma kronan av ett ungt träd kan börja under det andra året av sitt liv och fortsätta i flera år. Frukt på äpple, päron visas på perenna groddar och plommon, körsbär frukt nästa år efter plantering. Genom att veta detta kan vårbeskärning av fruktträd ske utan mycket skada för framtida skörd. Ett icke-stadium och sparsamt system för att skapa kronor är utbredd. Den senare är idealisk för körsbär, plommon, körsbärsplommon. Grundval av denna krona – fat och upp till tio sidogrenar som växer från pipan på ett avstånd av nivåer till tjugo centimeter från varandra.

Allmänna principer för beskärning av fruktträdOch så, hur ska man skära på fruktträd på våren och bilda en krona? Fortsätt enligt följande:

 1. Ledaren är en central skjuta, skär ca 80 cm från marken. Det viktigaste: på ledaren ska vara upp till ett dussin njurar. Från dem kommer att gå nya skott, laterala grenar. Detta är första nivån.
 2. Nästa år, ta bort de skadade grenarna för vintern, välj tre eller fyra starka. Ta bort resten. Detta är andra nivån.
 3. Därför principen att bilda den tredje delen redan under fjärde året.
 4. Trädet nådde en fyra meter höjd (lågväxande fruktträd – maximalt), ta bort ledaren ovanför den övre grenen. Så sluta tillväxten, bilda helt trädets krona.

Beskära träd regelbundet: en gång om året, eller på vår och hösten. När som helst, vid behov, producera sanitära eller korrigerande beskärning.

Beskärning av fruktträd i vårens tid – slutet av vintern eller våren. Detta är särskilt viktigt för aprikos, körsbär, persika, körsbärsplommon. Sommar beskärning är bara att ta bort toppar, grenar, vilket bidrar till kronans onödiga densitet.Forma och beskära träd

Beskrivning: a – kortare skott under det första året; b, c – forma beskärning av kronor längs en given kontur; d – Sanitär beskärning (avlägsnande av torra grenar); d – beskärning och gallring för att förbättra luftningen (före och efter); e – föryngring av gamla träd.

Beskärning av vuxna fruktträd

Din trädgård bär redan frukt. Men han, liksom unga träd, kräver vård och borttagning av vissnade eller sjuka grenar. Hur skär man fruktträd på våren?

Vår beskärning av ett ungt trädFruktträdets förtjockade krona måste tunnas ut. Efter fem år, ta bort ledaren. Detta kommer att begränsa tillväxten uppåt. Ta bort filialen helt eller delvis. Delvis borttagning kommer att bidra till tillväxten av filialen, som ligger sida vid sida. Du måste klippa och sjuka, torkade grenar – förbättrar kronans belysning, frukterna fördelas jämnt.

Beskärning görs bäst när trädet ligger i vila tills sapflödet börjar.

Om pyramidal krona (päron – grenarna växer upp), måste du sänka grenarna växer tillbaka: lämna dem som är nere och de som är upp, skära. I andra fruktträd riktas grenar nedåt – de måste höjas: Ta bort reglaget neråt.

För att föryngra trädet måste du skära ut överkroppen och späda kronan. För att göra detta, ta bort de gamla grenarna som kommer in i kronan, som är sammanflätade. En mycket tät krona, för att inte på allvar skada växten, bör inte tunnas över natten, förlänga operationen i två eller tre år.

Scheman för beskärning av päron, körsbär, äppelträd

Beskärning av fruktträd i vårprogrammet för päron:

 1. På vintern uppträder grenarna frysta och snurrande toppar. De är helt borttagna eller skurna.
 2. Om avbrutet hårt, kommer det att försvaga trädet, frukterna kommer att dyka upp mycket senare än du förväntar dig. Det är bättre att göra en måttlig beskärning.
 3. Årliga trädgrenar är användbara för att vara något förkortade. Detta kommer bara att stärka dem.

För körsbär, körsbär:

 1. I unga träd lämnas fem till sju starka grenar, “tittar” i olika riktningar. Avståndet mellan dem är upp till 10 centimeter.
 2. Alla svaga grenar avlägsnas.
 3. Ledaren måste vara 20 cm längre än de andra.
 4. Körsbär och körsbär skärs bara på våren.

För äppelträd

 1. Innan du börjar beskära behöver du städa stommen, huvudgrenarna från skotten.
 2. Föryngra den gamla växten, öka avkastningen på att ta bort en tredjedel av grenar och grenar – det viktigaste är att inte överdriva det.
 3. Utför beskärning i flera år.

Några tips för erfarna trädgårdsmästare

Arbeta i din trädgård, överväga erfarenheten av andra trädgårdsmästare och glöm inte bort:

 1. Ta bort grenar, lämna inte hampa, skära av på stammen själv.
 2. Korrekt framställd skiva lämnar ett spår av snyggt övervuxen “ring”.
 3. Avlägsna tjocka grenar, först ta ett snäpp underifrån och sedan uppifrån. Således fortsätter barken oförändrad om grenen faller.
 4. De tog bort skottet felaktigt, det är skada – skal, behandla skuren med en var.
 5. Med trimmade podmerzshih träd är det bättre att vänta till nästa vår.
 6. För att täta håligheter, för att borra dräneringsöppningar är det omöjligt.
 7. Om det finns risk för att grenar bryts under fruktens vikt, lägg inte stöden. Det är bättre att skära av några frukter. Annars kommer växten att vänja sig och kommer inte att kunna hålla grenarna på egen hand.

Hur man korrekt skär ner växten och inte skadar, du lär dig genom att titta på videon i slutet av artikeln.

Tips från erfarna trädgårdsmästare

 1. Vid beskärning bör prästaren hållas smal mot grenen.
 2. Vill du bilda en frodig krona av ett ungt träd, förkorta ledaren med ¼.
 3. En guide måste bara vara en. Det finns konkurrenter – likvidera.

Ett år efter plantering av plantan, förkorta sin stam med 20 centimeter, och grenar upp till 7 centimeter. Obs: grenarna längst ner bör vara längre.

Vår beskärning av fruktträd video