Kan bugga i trädgårdenMaj bug (horsetail) är en vanlig skadedjur av gröna plantager. I slutet av våren kan de ofta ses på träd. Under flygningen buzzar insekten högt och med detta ljud kan de lätt identifieras. Vuxna individer äter löv av träd i trädgårdar och parker. Majsklarens larver äter rötter av växter, vilket leder till deras död.

En treårig larva kan helt förstöra rotsystemet av ett ungt träd på en timme. Med tanke på att en kvinnlig häststol ligger upp till 70 ägg hotar utseendet på dessa insekters plats med nästan fullständig förstöring av gröna plantager.

Beskrivning av insekten

larva och vuxenprov av majbaggenVad en skalbagge ser ut, vi vet alla från barndomen. Någon såg dem leva, och någon i bilderna till sagan “Thumbelina”.

Bafelns kropp är fatformad, svart eller brunbrun, långsträckt i den bakre delen. Längden når 3,5-4 cm. Från andra insekter kännetecknas den av antenner med långa borstar.

Larviken från May-buggen, även känd som furan, har en tjock vit kropp, böjd i mitten, tre par ben och ett stort brunt huvud.

Bägaren är mer som en vuxen, men med kortare vingar.

Reproduktion av majbaggar och tillväxtstadiet

utvecklingscykel av majbaggenUtvecklingscykeln för majbaggen varar fem år. I slutet av maj kryper vuxna individer ut ur jorden till ytan, kvinnor möter med män och lägger omkring 70 ägg till jorden till ett djup på 15-20 cm. Därefter dödas honorarna. En och en halv och en halv senare kommer små vita larver från ägget. De spenderar fyra år på jorden, kontinuerligt matar på växtrötter. På sommaren av det fjärde året blir larven en popp, och ett år senare kommer vuxna från jorden.

Vilken skada kan majbaggen och dess larva ta med?

larv av majbaggenEn vuxenprov av en majbagge har inte tid att orsaka stor skada, eftersom den bara lever om två månader. Larver orsakar mycket mer skador på växter.

Om växter börjar vilda efter varandra utan någon uppenbar orsak, lever sannolikt larverna under sina rötter. De kan hittas genom att gräva ett hål i marken med ett djup på spade bajonetten.

Hur man skiljer larven från majbryggan från liknande

Innan du börjar slåss med larven från May bug (Melolontha sp.), Bör du se till att det är hon, och inte andra insekter. Förvirrar oftast larver:

 1. Rhinocerosbaggen (Oryctes nasicornis L.). Bor i komposthögar.
 2. Brons den gyllene (Cetonia aurata). Föredrar även komposthögar.
 3. Hjälmhöna (Lucanus cervus L.). Förekommer i dött trä.

Nedan är ett jämförande foto av larverna i majbaggen och bronsen:larver i maj bägare och brons

När du tittar noggrant ser du skillnaden mellan dem. Skillnaden finns på de ställen där larverna ackumuleras. Således matar omogna individer i majbaggen på respektive växternas rötter och bor där. Brons larver har svagare käkar, lever i komposthögar och matar på död organiskt material.

Nedan är ett jämförande foto av larver av noshörningbagel och hjort:njurar av noshörningbageln och rådjur

I kompostbunkarna förekommer inte larverna i majbägaren, eftersom de endast matas på levande rötter.

Folk sätt att bekämpa maj buggar och larver

kämpa med bägaren i majFör att framgångsrikt kunna bekämpa skalbaggen i maj måste du veta hur den beter sig:

 1. Tidigt på morgonen är sprickorna vanligtvis inaktiva och skakas lätt av träden på en speciellt spröd strö. De insamlade skadedjuren förstörs sedan.
 2. I mörkret flyger bägarna in i ljuset, så de kan samlas i lätta fällor. Den måste vara förberedd i förväg – någon grund container är belagd med en klibbig substans och en glödlampa placeras i mitten. På kvällen är fällan utsatt för gatan. Inte bara majbaggarna klibbar sådana fällor, men också fjärilar, skopor, larver som förstör plantering av kål, betor och gröna tomater.
 3. Starlings kommer inte heller att ge upp köttiga delikatesser, så en fågelhus på platsen behövs.
 4. Marken under träden är sådd med vitklöver eller lupin. Dessa växter berikar jorden med kväve, som skrämmer bort larverna.
 5. Marken under planteringar sprutas med infusion av lökskal eller rosa lösning av kaliumpermanganat.

Vanliga igelkottar är stora larver älskare. Om den prickade familjen bosätter sig i närheten, kommer antalet skadedjur att minska snabbt.

Dessutom samlas larverna manuellt under grävningen av jorden.

Kemiska vapen

det finns ingen maj buggar i trädgårdenAlla ovanstående kampåtgärder är effektiva endast med ett litet antal skadedjur. Om dina plantager dör snabbt, är det dags att vända sig till kemiska medel för att bli av med majbaggen. Hur man använder dem och vilka droger de innehåller:

 1. “Zemlin.” Det hänvisar till insekticider av kontakt och intestinal verkan. Den aktiva substansen är diazinon. Det påverkar marken skadedjur, behåller dess effekt i två månader. Det införs i jorden under plantering och på hösten med ett förebyggande syfte efter skörden.Zemlin drogen
 2. Nemabakten. Läkemedlet är biologiskt och helt säkert att använda. Det infekterar jorden med en rovdjur och speciella bakterier som kommer in i larvernas kropp genom andningsorganen och förstör den. Då lämnar nematoden det tomma skalet och söker nya offer. På vintern faller dessa maskar i anabios, och med värmeankomsten kommer de till liv igen och börjar mata. Medlet späds ut med vatten och appliceras på den tidigare fuktade och lossna marken.läkemedel Nemabakt
 3. “Början”. Analog “Zemlin” på basis av diazinon. Läkemedlet är tillgängligt i form av granuler, vilket ökar varaktigheten av dess verkan. Den introduceras i marken på våren och är aktiv under hela säsongen.förberedelse Pochin
 4. “Akhtar”. Medel med aktiv beståndsdel tiametoxam. En dag efter att ha kommit in i jorden dödas alla skadedjur i den. Kan användas när som helst på året och i vilket som helst väder. Ökad luftfuktighet är inte ett hinder och påverkar inte dess egenskaper.drog Aktara
 5. “Antikhrusch”. Den framställs i form av en koncentrerad emulsion med två aktiva substanser – imidakloprid och bifentrin. Produkten har långvarig verkan, hög effektivitet, är resistent mot nederbörd och är inte beroendeframkallande. Det verkar på både vuxna och larver.förberedelse Antichrusch
 6. “Bazudin”. Läkemedlet baserat på diazinon har en långvarig effekt och är ekonomisk: en 30 grams dospåse är tillräcklig för att hantera 20 kvadratmeter. Produkten blandas med sand i en liter burk och läggs lite under varje busk eller knöl vid plantering.Bazudin drogen
 7. “Vallar”. Läkemedlet utspädes i vatten och nedsänktes i plantans rötter före plantering. Således försvinner larven snabbt när han äter rötter.Vallarberedning

För att effektivt bekämpa skalbaggen i maj är det nödvändigt att använda en uppsättning åtgärder för växtskydd. Det är ännu bättre att kombinera skyddsåtgärder med förebyggande åtgärder. Så det är mycket sannolikt att larverna kommer till platsen tillsammans med gödseln, för i deras första år matas de på icke-permeerade organiska ämnen. Innan man applicerar gödsel till sängarna, är det nödvändigt att sikta det för att undvika skadedjur. Om häststången finns i grannområden är det bättre att ersätta gödseln med kompost eller flytande nässelgödsel, vilket inte garanteras att ha larver. Överensstämmelse med alla dessa åtgärder kommer att bidra till att skydda deras plantering och bevara skörden.

Kämpar på majsklarens larver – video