beetle bark beetle garden wreckerBafelbarkbaggen är en utbredd skogsskog, som kan förstöra stora trädsträckor i trädgårdar och skogar på kort tid. Han gör stor skada på träbyggnaderna.

Skadedjursbeskrivning

Barkbagel utvecklingsfasSubfamilybaggar barkbaggar har mer än 3 tusen arter, över 200 av dem bor i Ryssland. De flesta parasiter spenderar hela livet under trädens bark. Barkbaggar – små svarta eller mörka bruna skalbaggar, i slutet av kroppen har en karakteristisk vinkel som tjänar till att avlägsna träavfall. Avfasningen, kantad av bucklar, är tydligt synlig i skalbaggen. Enligt denna beskrivning är barkbaggar lätt att känna igen.vuxen skalbaggen bark skalbagge

Kvinnor gnaga under cortex och lägga ägg. Larverna kläcker och börjar stroke alla sidorna av livmodern. Varje larvalprocess slutar med en förstorad kammare där larven puppar. Utseende från puppar snubblar unga bägare ut kursen och flyger ut. I ett år ger de 1 till 2 generationer.

Vilken skada ger barkbaggar?

barkbagge medför väsentlig skada på trädgårdenFör träd och träbyggnader är både vuxna och omogna farliga. Den största skadan orsakas av larverna, eftersom de matas på träet hela tiden tills de är helt botade. Endast några larver per år kan få ett vuxen träd till döds.

Bebisbarkbaggar i huset kan skada de lastbärande strukturerna så att en byggnad, även stark i utseende, kan kollapsa.

Förutom många promenader i träet bär larverna svampens sporer, vilket ytterligare accelererar förstörelsen av strukturen eller trädet.

Hur man bestämmer om ett träd är infekterat med barkbagge

trädet påverkas av barkbaggenDet är ganska svårt för en icke-specialist att göra detta. Vanligtvis uppmärksammas barkbagens aktivitet genom att borra mjöl runt trädets rot. Tyvärr tvättas det efter det första regnet.

Det är nödvändigt att regelbundet inspektera träden i trädgården, markera de första kornen av borrmjöl på lövets löv eller utsprång, långsam utveckling, små löv som torkar upp enskilda grenar. Vid nära undersökning är det möjligt att ta reda på fläckar av färskt harts, flygande hål i barken. Alla dessa tecken bör indikera infektionen av trädet med barkbagge.

Inuti trästrukturen är de första tecknen på kolonisering av barkbaggen lättare att upptäcka, eftersom borrmjölet inte tvättas bort. På bilden nedan är enskilda skadedjursflyttningar synliga, men träet är redan allvarligt skadat:

barkbagge på husets väggOm loggen väggar i huset är trimmad från insidan, regelbundet inspektera stockarna på vinden och i tunnelbanan. Vid första misstanke avlägsna alla ytbehandlingar och noga granska ett tak, väggar och golv.

Förekomsten av jämna separata drag på ytan av stockar tyder på att från insidan kan de vara hopplöst skadade. I sådana fall bör brådskande åtgärder vidtas för att rädda hemmet.

Förstör barkbafeln i huset

kämpa med björnbarkbaggenDu kan rädda ett hus från förstörelse och förstöra ett skadedjur på flera sätt:

 • behandla allt trä med speciell skyddsutrustning;
 • Använd populära metoder – diesel, fotogen, solidol;
 • att väder huset, som barkbaggar dör vid -30 °, eller för att värma individuella brädor eller möbler vid + 65 °.

Related  Potatis skadedjur och kontroll

Om det finns en stor sannolikhet att det inte var möjligt att fullständigt förstöra skadedjuret, ring specialisterna. De använder kraftfulla verktyg som garanterar att förstöra hela befolkningen.

Hur man hanterar barkbaggar i trädgården

kämpa med barkbagge i trädgårdenFör förstörelsen av ett skadedjur i trädgården är en mekanisk metod, järntråd, tillräckligt effektiv. Med en lång del av det, inspektera alla hålen i trädet. Därefter behandla träden med en insekticid. Denna mått av kamp är mest effektiv under sommaren av skalbaggen. Det sammanfaller med tiden för blommande träd och varar fram till slutet av sommaren.

Du kan också förbereda och använda en speciell lösning:

 • smälta 6 delar paraffin;
 • tillsätt 3 delar kolofonium och förvärm till kokning;
 • tillsätt 10 delar av någon vegetabilisk olja till lösningen och koka i flera minuter.

För större effektivitet kan ett litet antifungalt medel tillsättas till blandningen.

Den resulterande produkten måste beläggas med alla träden och bränna alla bägare som hittas.

Pheromone fällor är ett effektivt verktyg för att kämpa betesbarkbaggen. De lockar skadedjur på ett ställe, där de är lättare att förstöra. Med hjälp av sådana fällor kan du bli av med skalbaggar, inte bara i trädgården utan även i huset.

Samtidigt har fällor ett antal nackdelar:

 • På feromonfällorna går bara mogna individer, det är omöjligt att förstöra larverna på detta sätt.
 • Med hjälp av fällor är det möjligt att locka skadedjur från alla omgivande områden och förvärra situationen.

I allmänhet gör feromonfällorna ett bra jobb att locka barkbaggar och är ett tillförlitligt sätt att bekämpa dem.

Förebyggande av förorening av trä

Utseendet på barkbaggar i huset och trädgården är lättare att förhindra än att hantera dem. För att förebygga, inspektera regelbundet alla träd i trädgården och träbyggnader och noggrant välja byggmaterial. Efter att ha köpt, bör trä behandlas med speciella medel. Välj dem baserat på dess syfte. Så, loggar och brädor för ett bad måste behandlas endast speciellt med förberedelser. För konventionella byggnader används följande verktyg:

 1. Clipper – innehåller aktiv substans bifetrin. Läkemedlet är konstruerat för gnagning och sugande insekter.klipper mot barkbagge
 2. SENEZH INSA – läkemedlet är giftfritt för människor och förstör buggar i alla utvecklingsstadier.senage insa vs barkbagge
 3. Antizhuk har en liknande effekt.antizhuk mot barkbagge

Related  Alla de mest intressanta om vattenmeloner

De senare två produkterna har också antiseptiska egenskaper, vilket skyddar träet från svampen.

Bete barkbagge på äppelträd – video